Srpanj 19, 2025, 19:16:24 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Alge, voda, pomoć Šišmiša, Profesora  (Posjeta: 1430 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline mtomasic

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
Alge, voda, pomoć Šišmiša, Profesora
« u: Rujan 06, 2005, 13:57:00 poslijepodne »

Prvo, zahvaljujem imenovanima na meni odličnim člancima o algama, vodi. Zanimaju me neki detalji, pojedinosti o;

Kako korisne, nitrifikacijske bakterije reagiraju na temparaturu vode ljeti, zimi, kemikalije, alkalije, kiseline, drveni ugljen, treset granulat,fosfate, u vrtnom ribnjaku?!?!

Kako alge plivajuče, nitaste, reagiraju na temparaturu vode i svjetlo ljeto, zima, kemikalije, alkalije, kiseline, treset granulat, fosfate,gnojiva za vodeno bilje, u vrtnom ribnjaku?!?!

Zahvaljujem, ugodno Vam popodne
mtomasic

Offline Profa

• Punopravni član
« Odgovori #1 u: Rujan 12, 2005, 09:53:00 prijepodne »

Tek sam sada vidio temu

Korisne bakterije;

• sretnije su na višim temperaturama, tijekom zime broj im se smanjuje na minimum. Vrlo lako moguće da prezimljuju u obliku spora (neprovjeren podatak)

• sretnije kod višihpH vrijednosti, recimo 7-8.5. Bakterije općenito ne vole niski pH. Tako npr. ako pH u akvariju padne ispod 6.2, biološka filtracija postaje upitna

• za ugljen ih nije briga

• treset k'o treset je u redu sve doonda kada ne uzrokuje pre veliki pad pH

• fosfati ih pretjerano ne zanimaju
  • [/list]

Alge:

• sretnije su na višim temperaturama i s više svijetla, dakle ljeti. Stoga bi ribnjak ako je ikako moguće trebao barem djelomično biti u sjeni.

• zimu preživljavaju u obliku spora

• iako pH nema značajnijeg utjecaja na alge, kada bi mogle birati izabrale bi blago lužnati medij

• s tresetom baš nisu oduševljene zato što boji vodi te na taj način smanjuje količinu svijetla koja prodire kroz vodu (to je naravno nebitno ako se radi o algama koje plutaju po površini vode), a osim toga može uzrokovati i pad pH (ako je voda dovoljno mekana)

• jako vole fosfate i gnojiva
    • [/list]

Pozdrav
Novi Zagreb

Offline mtomasic

• Punopravni član
« Odgovori #2 u: Rujan 12, 2005, 11:48:00 prijepodne »

Zahvaljujem na pomoći, nije kasno, nikada.

No, prosim ne uzeti "srcu" osobno, kao nedaj Bože, oponiranje ili ispravljanje!!!! Vi spominjete akvarij, imao sam ih prije, zanam da u toplovodnom imate stalnu i visoku, u haldnovodnom stalnu kućnu temparaturu. Pitao sam za VRTNI RIBNJAK, koji imam sada, vani, temparature raspona 4-28 C, zimi zaleđena površina.

Ili, iz tri izvora našao sam tri podatka koji govore o temp 10-13 C min za život nitoro bakterija, ispod toga da propadaju. No, kako regiraju na HCl, H2SO4, limun, humusi slične kiseline, Cu, NO2-NO3, NH3, PO4 ne mogu pronaći.

Kako ja u gradskoj, komunalnoj vodi pH 8,5 ovisno hidrološkim prilikama, "kupim" NO2-NO3, NH3 i skoro 2mg/l PO4, kako alge reagiraju na HCl, H2SO4, limun, humus i slične kiseline, ne mogu pronaći. A sigurno je da reagiraju na svjetlo, temparaturui kiseline, sada poslije tretmana, kiša i pada temparature ih nema, zimi ih nema i bez nitro bakterija, filtriranja, ...?!?! Znam za Cu, atibiotike (jedan tretman za 3500 l košta me min 600 kn, prekoviše).

Puno mi "fali", gdje to sve pronaći, povezano s utjecajem na pH, kH, CO2, gHa algi nigdje, lopoči ludo cvatu, karasiusi narastu veliki (k'o koi-i)???? a ja pijem s Profom pivu uz žubor vode i miris fiš paprikaša (upssss, uzgojni šaran, som i još vrsta dvije).

Pozdrav
mtomasic

Offline Profa

• Punopravni član
« Odgovori #3 u: Rujan 12, 2005, 13:00:00 poslijepodne »

Ma shvatio sam da se radi o ribnjaku, ali neke stvari su univerzalne za sve vodene sustave. Dakle, gore napisani tekst nije pisan ''u zabludi''

Kažeš da nitro bakterije propadaju ispod 10 C. Kada bi to bilo tako nakon prve zime u cijeloj Europi (i većem dijelu S.Amerike, Azije...) ne bi ostala niti jedna nitro bakterija što bi ujedno značilo slom svih slatkovodnih ekosustava. Naravno, to nije tako. Nitrobakterija preživljavaju zimu, samo je pitanje (prilično nevažno) kako? 99% sam siguran preko spora (isto kao i alge), ali ne mora biti (bogme mi se to sada neda tražiti po netu).

Što se kiselosti i pH tiće, nema tu bitnih razlika između pojedinih tipova kiselina, tako da se s time na treba zamarati.

Naravno da algi nema zimi, prisutne su samo njihove ''nežive'' spore. Spomenuo si kišu pa sam se sjetio još nečega; veća tvrdoća vode bolje pogoduje algama, dakle mekana voda je isto jedno od oružja u borbi protiv algi.

Žurim....

Pozdrav
Novi Zagreb

Offline mtomasic

• Punopravni član
« Odgovori #4 u: Rujan 12, 2005, 14:52:00 poslijepodne »

Žuri, žuri Profa. Duga je, duga noć, a sutra je novi dan.

Hvala i za drugi podatak. No, gradska, komunalna voda je gH do 22. Ribnjak je 3500 l, može li molba, da napravimo dioničko društvo, 1000 l destilirane vode kupi Profa, 1000 l desti vode kupim ja, i tako 2-3-4 puta godišnje, svaki?!?! Ovo ljeto, suša prije kiša, tjedno mi je isparilo 200-300 l !!!!

PS; fiš-paprikaš i piva (eventualno bijeli pinot Štrigova) moja obveza.

Pozdrav, ugodno popodne svima.
mtomasic

Offline mtomasic

• Punopravni član
« Odgovori #5 u: Rujan 12, 2005, 15:26:00 poslijepodne »

Oprosti, ne pitah (prilično važno)!!!!

Sada, voda u vrtnom ribnjaku je 19 C. Alge nemam, nitro bakterije ove sezone vjerojatno još uvjek imam. Prilično važno, koje su to temparature vode kada "propadaju" u spore, a koje su kada "se dižu" u alge. Za nitro bakterije predmjevam da je dovoljno pouzdano i točno, što sam pronašao, što su drugi napisali o životnom ciklusu, bez obzira na različite vrijednosti. Zanima me, postoji li "raskorak" u životnom ciklusu algi i nitro bakterija, koja kemija će blagotvorno djelovati na vodu i "gušiti" alge apoticati nitro bakterije?!?! Ribnjak je vani, ljeti zimi, vodeno bilje i ribice su u njemu, ljeti zimi. Sunce ga grije, koje i tebe i mene, sve jedno mi je da li uz višak sunca imam zelene alge, ili uz manjak svjetla smeđe. Ja ih želim, UBITI, i ubijati, i jedne i druge.

Pozdrav
mtomasic

Offline Profa

• Punopravni član
« Odgovori #6 u: Rujan 12, 2005, 21:25:00 poslijepodne »

Čuj, kod koje točno temperature alge nestaju a ostaju samo njihove spore, zbilja ne znam. Mislim da to nije niti bitno s obzirom da na to nikako ne možeš utjecati.

Što se tiče ''raskorka'', rekao bi da tu vrijedi sve ono što vrijedi i za akvarij, s tom razlikom što na neke parametre kod ribnjaka ne možeš utjecati, a kod akvarija možeš (npr. duljina osvjetljenja).

Glavne smjernice u borbi protiv algi; niža tvrdoća vode i pH (realno, za ribnjak to zaboravi), što bolja biološka filtracija, što intenzivniji rast biljaka, ograničena količina svijetla u skladu s količinom/tipom biljaka, ograničena količina nutrijenata što je opet povezano s rastom biljaka...

Bakterije: ništa posebno...ne pre nizak pH (za ribnjak nevažno jer je pH visok), ne pre niska temperature (i ponovno nevažno jer kad dođe jesen/zima tu se ništa ne može)

Rezime; ne treba se opterečivati stvarima na koje se ne može utjecati, a kojihje kod ribnjaka jako puno (GH, kH, pH, temperatura, duljina osvjetljenja...). Pažnju treba obratiti na parametre na koje možemo utjecati; količina nutrijenata u sustavu, broj riba prema litraži, odabir optimalne vegetacije (npr. lopoč) i osiguravanje optimalnog rasta iste, kvaliteta i tip filtracije, odabir odgovarajuće pozicijeprije nego uzmemo lopatu i.t.d.

Nadam se da sam bio od pomoći...

Pozdrav
Novi Zagreb