i molila bih ibaneza da mi pomogne oko gnojenja jer stvarno one metode ne kužim sad stavljam 2 ml mikro i makro elememenata dnevno i pojavila mi se crna čupava alga a do sad ju nisam imala i to na limunu i na onoj iza dugačkoj ne znam kako se zove a pošto sam gnojiva uzimala od ibaneza molila bih ga da mi pomogne
***Rado pomognem savjetom kome god treba ali napominjem da me to što prodajem gnojiva ne obvezuje na davanje savjeta o gnojenju i algama***

Gnojiva nisu uzročnik algi.
Nastavi redovito gnojit mikro i makroelementima slobodno.
Često se uzima zdravo za gotovo najvažnije gnojivo koje treba bilje, a to je CO2.
Čini mi se da otapaš co2 preko izlaza iz filtera a to je jako loš način otapanja, mjehurići odmah izađu van i ne stignu se dobro otopit.
Također, DIY co2 je u načelu nestabilan, čak i kad se dobro otapa.
Za manje akvarije je dobra solucija otapanje co2 preko powerheada (Atnan 500lit-h je dobar) , još bolje kad se modificira impeler tako da još bolje mixa...

Crna čupava alga se u pravilu pojavljuje u akvarijima sa nedovoljno co2 ili gdje postoje oscilacije u razini co2 .
Kad je bilo kakav problem sa algama u akvariju dobro je:
-smanjiti fotoperiod na max 8sati , također osigurat da do akvarija ne dopira puno dnevne svjetlosti, nema koristi da je svijetlo upaljeno od 6-14h ako od 14-18h tuče sunce u akvarij zar ne?
-Redovite izmjene vode, bar 50% tjedno.
-Filter mora biti čist i protočan, treba ga čistit prije nego u njemu padne protok
-Trule listove i one zaražene algama treba redovito odstranivati, tako se može vidjet ako alge nestaju ili se nastavljaju pojavljivat.