Srpanj 22, 2025, 15:32:29 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Moonlight  (Posjeta: 1225 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline nike181

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 52
Moonlight
« u: Svibanj 10, 2011, 00:15:17 prijepodne »

Kako sam na forumu već susreo diy moonlight, isto me zainteresiralo da napravim za moj 96 l akvarij.
Rješenja sa kanalicama i ledicama su mi bila zanimljiva pa sam se bacio na proučavanje tematike...  :D

U cijeloj toj priči sam naišao na jedno jako jednostavno i ne skupo rješenje... Na oglasniku sam našao u da čovjek prodaje ledice (bijele i plave) za auta u zatvorenom gumiranom kučištu. Rade na 12 V. Kako je iz istog grada našli smo se i uzeo sam jedne plave za 40 kn dužine 48 cm. (Koga zanima pošaljem kontakt na pp, šalje i pouzećem)

Iste sam vrućim ljepilom zalijepio pored neonke u poklopcu te spojio na mali trafo sa mogućnošću podešavanja izlaznog napona (40 kn u Chipoteci). Na taj način bez problema kontroliram jačinu svjetlosti (sad sam na 7,5 V).
 :idea:

Offline ChILd_ReBoRn

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 44
    • http://www.akvaristika.tk
Odg: Moonlight
« Odgovori #1 u: Svibanj 10, 2011, 05:33:59 prijepodne »
na 7,5V si samo po onoj naljepnici.. si probao mjeriti izlazni napon? za 40 kn teko ces dobiti stabilizirani isravljac...
biljka biljci siše supstrat
(Koprivnica)

Offline nike181

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #2 u: Svibanj 10, 2011, 09:49:09 prijepodne »
na 7,5V si samo po onoj naljepnici.. si probao mjeriti izlazni napon? za 40 kn teko ces dobiti stabilizirani isravljac...
A kineski ispravljac pa i ne ocekujem puno od njega. Glavno da sve radi, a ledice i ne gore punim intezitetom, prejako bi ribama bilo...  :D

Offline djurdjev

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 42
« Odgovori #3 u: Svibanj 11, 2011, 17:17:43 poslijepodne »
Pohvale za trud i ideju.moje licno misljenje je da bi mnogo prijatnije ribama bilo sa samo 10 ravnomerno rasporedjenih dioda,ja sam ipak da se to izbegava.Probao sam kod mene i nije mi se svidjala reakcija riba,mnogo su mi opustenije i veselije kada se u 22h ugasi svetlo i cele noci provedu u mraku,ujutri dobiju dnevne svetlosti kada podignem roletne i svetlo se automacki pali u 10h.tako je barem kod mene i ribe su extra

Offline nike181

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #4 u: Svibanj 11, 2011, 21:55:02 poslijepodne »
Pohvale za trud i ideju.moje licno misljenje je da bi mnogo prijatnije ribama bilo sa samo 10 ravnomerno rasporedjenih dioda,ja sam ipak da se to izbegava.Probao sam kod mene i nije mi se svidjala reakcija riba,mnogo su mi opustenije i veselije kada se u 22h ugasi svetlo i cele noci provedu u mraku,ujutri dobiju dnevne svetlosti kada podignem roletne i svetlo se automacki pali u 10h.tako je barem kod mene i ribe su extra

Zato se meni svjetlo gasi na timer u 22.30, a ledice se pale 2 min. prije i gase se u 00.00.  :)
Nakon toga je potpuni mrak... Normalno svjetlo se pali opet u 11.00.

Ove ledice su više radi efekta navečer, i kad se napravi ova promjena svjetla nisam primjetio neku nervozu kod riba...  :)
Čak mi se čini da veći metež nastane kad se naglo ugasi svjetlo i odmah mrak.  :D

Offline SparroW12

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 28
« Odgovori #5 u: Svibanj 17, 2011, 15:06:19 poslijepodne »
Evo i mene na ovom forumu (prije sam bio na akvarijske ribe forumu)

Ovaj moonlight pravim 2 tjedna imao sam poteskoča malih sa jačinom svijetla i tako, ali to sam sredio sa potenciometrom i sada sve radi odlično to sam jučer stavio u akvarij. Odlično svijetle

Evo link od teme na akvarijske-ribe.com http://www.akvarijske-ribe.com/forum/viewtopic.php?t=13778 (nadam se da se admini neće ljutiti sto na ovaj forum stavljam linkove od drugih, ali to je sve u svrhu obrazovanja ljudi o akvaristici) <----- Ima slika