Kolovoz 06, 2025, 13:50:56 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Problematican JBL filter  (Posjeta: 2024 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline AndrejX

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 51
  • Disklejmer: ne prodajem papricice niti sjemenke
    • http://www.viralx.com
Problematican JBL filter
« u: Svibanj 12, 2011, 15:50:40 poslijepodne »
Uz mali akvarij kupljen od kolege  stigao je JBL unutarnji filter koji mi se na prvi pogled jako svidio po pitanju komora, magnetnog nosaca i protoka ali carolija je nestala cim sam ga upalio - struze kao mutav  -?
Posto je kod kolege radio besprijekorno pomislio sam da je mozda neki problem prilikom sklapanja te na moje cudenje vidio da je i dobri stari JBL poceo koristiti istocnjacke metode ustede; fiksna metalna osovina na koju dolazi rotor s magnetom i bez ikakog gornjeg drzaca koji sluzi kao uporisna tocka, a sto je uobicajeno.  Nakon cijelog dana igranja, ciscenja, otapanja u octu i inim cudima filter i dalje propisno struze ali i uredno radi.

Kao zadnja solucija sam pomislio da je mozda problem u preslabom magnetu (nekako mi je rotor kad se filter okrenuo previse izalzio van) pa sam narucio drugi te ga jucer pun ocekivanja veselo namontirao. I naravno da struze jednako kao prije.

Doista vise nemam ideje sto ga muci iako lagano sumnjam da se zavojnica u unutrasnjosti pomaknula i da prilikom okretanja lagano vuse otor u jednu stranu zbog cega ovaj skakuce po lezistu i proizvodi taj zvuk struganja.  Dakle vrlo vjerojatno mu nema spasa ali evo snimka pa mozda netko vidi nesto sto je meni promaklo ili ima neku drugu ideju osim da ga spakiram u smece :)

Offline veco

• Trade Count: (+4)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
Odg: Problematican JBL filter
« Odgovori #1 u: Svibanj 12, 2011, 16:22:29 poslijepodne »
na moje cudenje vidio da je i dobri stari JBL poceo koristiti istocnjacke metode ustede; fiksna metalna osovina na koju dolazi rotor s magnetom i bez ikakog gornjeg drzaca koji sluzi kao uporisna tocka, a sto je uobicajeno.  

Ah žalosno za JBL sad kad sam vidio da ima isti sistem kao i Atman ili Sun Sun kineski filteri... štedi se gdje god se može :down:

Imam ovaj novi Eheim biopower unutarnji filter i u njemu je keramička osovina koja nije fiksirana već se može iz ležišta vadit van čistit ili zamjenit ako je polomiš, a kad pogledaš cijena tog JBL unutranjeg filtera i Eheima je tu negdje ako nije i ista, a razlika u završnoj obradi je drastična.

Što se tiče tvojeg problema jesi pogledao da nema lufta s unutrašnje strane impelera koji se nabija na fiksnu osovinu zna se pojesti plastika od impelera s unutrašnje strane, a pošto je osovina metalna i fiksirana onda impeler lagano šeta nije u centru i bruji...
« Zadnja izmjena: Svibanj 12, 2011, 16:26:42 poslijepodne od veco »

Offline AndrejX

• Punopravni član
« Odgovori #2 u: Svibanj 12, 2011, 17:03:33 poslijepodne »

Ah žalosno za JBL sad kad sam vidio da ima isti sistem kao i Atman ili Sun Sun kineski filteri... štedi se gdje god se može :down:

Imam ovaj novi Eheim biopower unutarnji filter i u njemu je keramička osovina koja nije fiksirana već se može iz ležišta vadit van čistit ili zamjenit ako je polomiš, a kad pogledaš cijena tog JBL unutranjeg filtera i Eheima je tu negdje ako nije i ista, a razlika u završnoj obradi je drastična.

O da, imam tri Eheima Powerballa i rade bez problema od 2006. u komadu ali osim keramicke osovine imaju i poklopac koji dodatno centrira cijeli okrecuci sklop.

Citat:
Što se tiče tvojeg problema jesi pogledao da nema lufta s unutrašnje strane impelera koji se nabija na fiksnu osovinu zna se pojesti plastika od impelera s unutrašnje strane, a pošto je osovina metalna i fiksirana onda impeler lagano šeta nije u centru i bruji...

Stavio jucer novi komplet jer sam imao isto misljenje pa jednako tutnji kao stari  >:(  Neko bas gledam starog i vidim kako je sa svih strana plastika propelera izgubila boju, vjerojatno od udaranja u svim pravcima:

Bas je vidljivo kako je izubijan sa svih strana.  Ne vidim drugo objasnjenje osim da je magnetno polje u kucistu van centra pa da prilikom rotacije vuce impeler na jednu stranu.

Uglavnom topla prepuka za izbjegavati JBL umotvorine  :'(

Offline baco

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 40
« Odgovori #3 u: Svibanj 12, 2011, 20:02:39 poslijepodne »
meni je slicno bilo sa vanjskim........ prominija komplet impeler skupa sa osovinom i radi ko zmaj :D

Offline AndrejX

• Punopravni član
« Odgovori #4 u: Svibanj 12, 2011, 22:23:57 poslijepodne »
meni je slicno bilo sa vanjskim........ prominija komplet impeler skupa sa osovinom i radi ko zmaj :D

Em vas corave, pa tri puta je napisano kako sam promijenio komplet (magnet i impeler), a osovina je integralan dio filtera. :D

Ali problem izreguliran - stavljen Eheim Aquaball star pet godina i uzivam u tisini  :D

Offline Marko_Sp

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 67
« Odgovori #5 u: Svibanj 12, 2011, 22:51:45 poslijepodne »
sličan sistem s fiksnom osovinom ima i wave. moja pumpa je rojžđala ko blesava dok je bila nova a sad (nakon par mjeseci) je bešumna. možda i tvom JBL-u treba da "sjedne".

Offline zdgrunf

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
« Odgovori #6 u: Svibanj 13, 2011, 08:39:45 prijepodne »
Ja takve probleme rješavam na slijedeći način: Marš u mp3! Ne vrijedi taj filter toliko koliko moji živci vrijede :)

Offline baco

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 40
« Odgovori #7 u: Svibanj 13, 2011, 09:05:44 prijepodne »

Em vas corave, pa tri puta je napisano kako sam promijenio komplet (magnet i impeler), a osovina je integralan dio filtera. :D

Ali problem izreguliran - stavljen Eheim Aquaball star pet godina i uzivam u tisini  :D

ajde bar si rijesia :D

Offline tonkovic.kreso

• Punopravni član
« Odgovori #8 u: Svibanj 13, 2011, 10:50:35 prijepodne »
eheim je odmor za živce nije mi jasno tko je taj jbl tolko uzdigo imam e900 koji me nije fasciniro ničim osm vanjskim izgledom
drži se ti starog eheima i budeš bez brige nekošta on bezveze malo više

Offline AndrejX

• Punopravni član
« Odgovori #9 u: Svibanj 13, 2011, 15:02:48 poslijepodne »
Dijagnosticiran problem:

Izmedu magneta i lezista osovine se uvuka puzic/kamencic/ostalo i polako je brusilo tjednima/mjesecima ali kako se talozio mulj tako se taj dio "podmazivao"  te impeler nije strugao.
Nakon ciscenja vise nema mazivog sloja i naravno da je zapocelo struganje.  Posto je osovina integralan dio filtera nema zamjene, naravno da postoji par trikova od kojih je najednostavniji pustiti filter da radi koji mjesec pa da se zapuni ali globalno ovo je veliki minus i razloga da ga slobodno proglasim sranj*m.

Offline veco

• Trade Count: (+4)
  • Punopravni član
« Odgovori #10 u: Svibanj 13, 2011, 18:37:12 poslijepodne »
Osuši to dobro i malo tekuće plastike nanesi štapićem da popuni okolo i onda probaj stavit impeler

Offline AndrejX

• Punopravni član
« Odgovori #11 u: Svibanj 13, 2011, 19:50:41 poslijepodne »
Osuši to dobro i malo tekuće plastike nanesi štapićem da popuni okolo i onda probaj stavit impeler

Dobra ideja, probam. Hvala !

Offline tonkovic.kreso

• Punopravni član
« Odgovori #12 u: Svibanj 13, 2011, 21:54:11 poslijepodne »
ma baci to čudo to je u vodi još če u vodi roknit pa pobit i tebe i ribe stisni kesu pa u dučan po eheim aquaball

Offline AndrejX

• Punopravni član
« Odgovori #13 u: Svibanj 13, 2011, 22:32:12 poslijepodne »
ma baci to čudo to je u vodi još če u vodi roknit pa pobit i tebe i ribe stisni kesu pa u dučan po eheim aquaball

Eheim Aquaball je dosao na njegovo mjesto, a ovu smijuriju cu sloziti za kantu gdje uzgajam puzeve za botie  :D