Srpanj 21, 2025, 09:31:33 prijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: molim pomoć  (Posjeta: 2388 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline mala zvjezdica

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
  • Spol: Ženski   Dob: 37
molim pomoć
« u: Ožujak 11, 2011, 12:49:57 poslijepodne »
ovako imam akvarij
50x25x31 znači 38l
unutra imam grijač od atmana 75w
fan-ov filter 320l/h s tim da sam ja u njeg još dodala onu finu sintetiku za filtraciju
unutra imam pijesak pa šljunak
od biljaka nemam pojma osim dracene što je ostalo
sve je napravito bez veze i nisam znala što sad znam ima unutra još marngovo drvo ak sam točno napisala sad bi ja to malo preuredila u biti stavila bih unutra zemlju ispod izbacila 1 kamen koji je šupljikav i ribe mi se zaglave unutra i malo raspored biljaka promijenila ali me strah pošto očigledno zbog pojave smeđe algice još nije završeno cikliranje da ja to sad ne unesrećim još više svjetlo je za sad hladno koje samo stoji iznad kad stigne plaća kupim si pravo svijetlo za biljkice
unutra imam ancitrusa x2
1x onaj čistač somić
neonkice 3 dvije su krepale
2 barbusa
3 zebrice
3 gupija
molim vas pomozite mi kako ga urediti kako treba i ispraviti sve ove greške koje sam napravila
nova sam i vidim da sam poprilično pogriješila sa svime

Offline mala zvjezdica

• Punopravni član
  • **
Odg: molim pomoć
« Odgovori #1 u: Ožujak 11, 2011, 12:54:31 poslijepodne »
o da i drvo mi je ispustilo boju pa je smeđa :roll:

Offline Godfish

• Trade Count: (+2)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
« Odgovori #2 u: Ožujak 11, 2011, 13:24:46 poslijepodne »
Uf, čušpajz od ribica,cikliranje nije gotovo (bar si tako napisala) a ribe su već unutra i to još k tome i neonke koje moraju u "staru" (par mjeseci stabilnog rada) vodu.
Ali ajde svi smo bili početnici pa ajmo probati pomoći.
Kažeš Dracena? - Nije biljka za akvarije,vadi van jer će istrunuti i kvariti kvalitetu vode.
Vodu iz akvarija ako ne smrdi i u redu je, prebaci u kantu,lavor ili što već,dodaj sredstvo za tretiranje vode kod startanja akvarija .Imaš više manje u svim akvarističkim dućanima.
Unutra stavi ribice za prvu ruku,pumpicu za zrak.
Iz akvarija sve van i sve očisti (ne deterđentom),filter preperi u dijelu akvarijske vode (ne onom gdje su ribice).
Zemlju za cvijeće trebalo bi namakati bar mjesec dana (idealno i više) ali možeš je prokuhati pa staviti u najlonke(zavežeš ih u čvor da zemlja ne izlazi),na to pijesak pa šljunak.(možda ide pijesak .pa zemlja pa šljunak,neka me netko ispravi ako griješim-nemam pijesak)
Provjeri na netu koje biljke imaš,sve koje nisu akvarijske stavi u teglu ili smeće, ostale posadi.(Ako imaš anubiase ili microsorum njih ne smijaš pikati u podlogu (jer će propasti) već ih koncem pričvrsti za drvo ili gumicom ,koju kad se uhvate izvadiš).
Kamenje - ako ima rupice možda je vapnenac = ne u akvarij.Rekla si da ćeš ga ionako izvaditi,ako imaš kakvo drugo kamenje poliješ ga octom i ako ne šušti može u akvarij (naravno isperi ga prije).
Vrati vodu u akvarij.(na dno akvarija staviš šalicu ili zdjelicu pa mlaz vode crijevom usmjeravaš unutra da ne razbacaš šljunak)
Izvadi zdjelicu,stavi grijač (temp oko 26 C) filter i kad se voda razbistri vrati ribe.

Ovo sve što sam napisao je miljama daleko od idealnog i pravilnog ali je prva pomoć za tvoju situaciju.Ubuduće se informiraj prije nego stavljaš ribe (i bilje) u akvarij jer ipak su to mali životi i nema smisla da stradavaju zbog nečijeg neznanja.Na početnoj strani imaš vodič za početnike = nauči ga napamet,čitaj po forumu,surfaj po netu,puno toga se može naučiti.I naravno kad ti sve te stvari "sjednu" ,onda ti preostaje najljepši dio cijele ove priče.
Uživanje u prekrasnom hobiju  :up:
Pozdrav...
- :a042:

Offline mala zvjezdica

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #3 u: Ožujak 11, 2011, 13:43:40 poslijepodne »
imala sam ja hladnovodni akvarij iz njega sam izvadila filter i voda je odstajala 14 dana sa grijačem filterom i biljkicama,te biljke sam kupila u pet schopu i meni jje bilo čudno za dracenu.prije nego sam stavila ribice ipak sam stavila pripravak za vodu.našla sam kasno taj priručnik sad i vidim kad sam ga pročitala da sam puno pogriješila, sa skoro svime čak su mi i za ribe rekli da idu zajedno a pitala sam jesu jatne itd.dada još mi je rekla da i karasa mogu staviti sa svima njima unutra  :roll:
hvala na odgovoru

Offline Godfish

• Punopravni član
« Odgovori #4 u: Ožujak 11, 2011, 14:06:04 poslijepodne »
A čuj prodavač će ti uvaliti sve što može,na tebi je da saznaš što želiš i kako se za to pravilno brinuti.Ali ponavljam,svi smo bili početnici i svi smo griješili,bitna je volja da naučiš pravilan način bavljenja akvaristikom pa ćete uživati i ti i ribice.Na ovom forumu možeš saznati jako puno korisnih stvari,mnogo toga što znam saznao sam upravo ovdje.
btw. kombinacija riba ti nije baš najsretnija (barbusi bi ti mogli gnjaviti gupije;ribe koje imaš su uglavnom jatne a imaš od svake dvije -tri),moja preporuka ti je da odabereš jednu vrstu riba primjerenu veličini tvog akvarija (neke male jatašice) te jednu vrstu čistaća (ancistrus ili pet ,šest malih corya (nanus,pygmeus) a ostale prodaš ili pokloniš (razmijeniš) te svakako nabavi rasvjetu za akvarije inače ništa od bilja, i akvarij će ti puno bolje izgledati. (I ja sam u početku imao poriv da svaku ribu i biljku koja mi se svidi tutnem u akvarij  :D  ,ali svaka od njih ima svoje uvjete (temperatura,rasvjeta,sustanari,prehrana.. itd.itd) za "normalan" život a i tebi je vjerojatno u interesu da im pružiš najbolje što možeš.)
« Zadnja izmjena: Ožujak 11, 2011, 14:09:56 poslijepodne od Godfish »

Offline mala zvjezdica

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #5 u: Ožujak 11, 2011, 14:19:02 poslijepodne »
rasvjetu ću kupiti idući tjedan tad mi je plaća,somića imam 3 godine a ancitruse sam kupila neki dan zbog algi nisam znala da ne smiju zajedno a kad bih ostavila barbuse i zebrice koliko ih smije biti skupa u tako malom akvariju

Offline Godfish

• Punopravni član
« Odgovori #6 u: Ožujak 11, 2011, 14:33:05 poslijepodne »
Nisam imao ni zebrice ni barbuse tako da ti točnu brojku ne mogu nažalost reći, ali s obzirom na tvoju litražu, jato od npr.šest komada od svake vrste u kojem bi se one najbolje osjećale, bi bilo puno puno previše.Imaš na početnoj strani (pod slatkovodna akvaristika-ribe) opise riba i uvjete njihovog držanja pa probaj potražiti ove koje ti imaš ili nađi na google-u,a možda ti se javi i netko iskusniji u držanju istih.

Offline mala zvjezdica

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #7 u: Ožujak 11, 2011, 14:39:11 poslijepodne »
to je ta dracena
[imghttp://img856.imageshack.us/img856/5817/moje551.jpg]http://[/img]jel ovo možda anubias
i ovo imam

Offline mala zvjezdica

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #8 u: Ožujak 11, 2011, 14:40:53 poslijepodne »

dali je to anubias

Offline Godfish

• Punopravni član
« Odgovori #9 u: Ožujak 11, 2011, 14:44:31 poslijepodne »
Ne radi link sa slikom koji si postavila pa ne vidim,ali možda je to do kompa na kojem sam trenutno.Budem pogledao kad dođem doma pa ti javim ako ti nitko u međuvremenu ne odgovori.

Offline mala zvjezdica

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #10 u: Ožujak 11, 2011, 14:46:06 poslijepodne »
ok hvala probaj pod ovim novi član tamo ima slika akvarija cijeloga

Offline Dodode

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 51
  • Mikraš!
« Odgovori #11 u: Ožujak 11, 2011, 15:42:57 poslijepodne »
Prva biljka (šitoki šareni listovi) ti nije akvarijska iako neko vrijeme može provesti u vodi. Zadnja mislim da nije anubias - malo je mutno. Ona travica mi izgleda kao neki od Lilaeopsisa...
live long and prosper

Offline mala zvjezdica

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #12 u: Ožujak 11, 2011, 17:46:50 poslijepodne »
ovako ostavila bih si ancitruse i barbuse i neonke ako si pašu ove ostale ću mjenjati poslije jer imam trenutno malih ribica neki dan sam dobila male gupije i još jedna je spremna za porod tako da bi ih nekako zamjenila ali to poslije kad narastu malo i imam zebrice ali pošto su i one jatne i treba ih biti više i njih ću zamjeniti isto s nekim za ove dvije vrste ako budem mogla

Offline z1975

• Novi član
  • *
  • Spol: Muški   Dob: 49
« Odgovori #13 u: Ožujak 14, 2011, 10:10:25 prijepodne »
ja mislim da ti je ova zadnja isto terariska biljka Alternanthera Bettzickiana Green. Kupio i ja u petu pa je morao izvaditi van u teglicu.
    *  Naziv: Alternanthera Bettzickiana Green
    * Za: Vrtna jezerca, ribnjake, paludarijume
    * Obitelj: Amaranthaceae
    * Kontinent: Južna Amerika
    * Visina: 10 - 15 cm
    * Širina:  10-15 cm
    * Rasvijeta: -
    * Temperatura: -
    * Tvrdoća vode: -
    * pH:  -
    * Rast: Srednje
    * Zahtijevnost: Srednje

INFO:

Nije akvarijska biljka, ne može živjeti potpuno potopljena u akvariju. Pogodna za rubove ribnjaka i vrtnih jezerca, paludarijume i vrtove. Tijekom ljeta raste brzo.

nek me isprave ako griješim
« Zadnja izmjena: Ožujak 14, 2011, 10:19:43 prijepodne od z1975 »

Offline mala zvjezdica

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #14 u: Ožujak 16, 2011, 13:50:09 poslijepodne »
 :'( o majko mila pa baš su me zeznuli nema veze naručila ja sebi biljkice tu sa foruma još ću sam nabaviti mahovinu kad stigne plaća a i stići će novi kva od 80 l za kojeg ću si odvojiti puno vremena da ga složim pa eto a ove ćemo u teglu ionak je moja dracena otišla a i biti će uskoro biljke na balkon pa dobro :D hvala na odgovoru

Offline mala zvjezdica

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #15 u: Ožujak 29, 2011, 16:12:33 poslijepodne »

dali je to anubias

igleda da je ova biljka ipak za akvarij jer kad sam ju posadila u cvjetnjak odmah se osušila za razliku od dracene koja napreduje

Offline 90lman

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 28
« Odgovori #16 u: Travanj 12, 2011, 11:03:29 prijepodne »
ps grejac ti je prejak pa su zato ribe pod stresom a za korije je normalno da se zaglavljuju i povredjuju
nikola radic

Offline Godfish

• Punopravni član
« Odgovori #17 u: Travanj 12, 2011, 11:15:11 prijepodne »
ps grejac ti je prejak pa su zato ribe pod stresom a za korije je normalno da se zaglavljuju i povredjuju

Kako to misliš da je normalno da se zaglavljuju i povređuju?Akvarij se slaže prema ribama koje misliš imati tj. na takav način da se ribe ne mogu zaglaviti (bez preuskih otvora) ili ozlijediti (preoštar šljunak za ribe koje ruju po dnu,kamenje izrazito oštrih rubova).Ako se dešavaju povrede,onda nešto ne valja sa postavkom akvarija i to treba mijenjati,nikako nije "normalno".

Offline 90lman

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 28
« Odgovori #18 u: Travanj 12, 2011, 11:29:59 prijepodne »

Kako to misliš da je normalno da se zaglavljuju i povređuju?Akvarij se slaže prema ribama koje misliš imati tj. na takav način da se ribe ne mogu zaglaviti (bez preuskih otvora) ili ozlijediti (preoštar šljunak za ribe koje ruju po dnu,kamenje izrazito oštrih rubova).Ako se dešavaju povrede,onda nešto ne valja sa postavkom akvarija i to treba mijenjati,nikako nije "normalno".
slazem se sa tobom da nije normalno da se ribe zaglavljuju i povredjuju ali ako su koriji jako malo izstresirani oni ce se zavuci u neku neravninu u panju ili u kamenu i onda u sledecem naletu stresa pokusace da izadju i onda ce poceti da se koprcaju i onda ce u jednom trenutku naglo okrenuti i tada se povrediti ja taj problem vise nemam ali sam ga imao u manjem akvarijumu
nikola radic