Srpanj 20, 2025, 22:29:41 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Novi akvarij s hrpom puzeva  (Posjeta: 2265 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Dona

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
Novi akvarij s hrpom puzeva
« u: Kolovoz 15, 2005, 16:06:00 poslijepodne »
Imam akvarij od nekih 200-tinjak litara i htjela sam ga staviti u pogon prije odlaska na godisnji odmor (tri tjedna) da se uhodava, pa da onda po povratku ubacim unutra ribice. Napravila sam dvije umjetne stijene od stiropora s puno rupa i prolaza da ribicama bude zabavno, posadila puno biljaka, stavila i jedno jako zanimljivo drvo, ukljucila filter i timer da se svjetlo pali i gasi svaki dan u isto vrijeme. I po povratku - na prvi pogled divno i krasno, ali na drugi - hej, imam gomilu malih puzeva! Biljke smo prali, ali ocito ne dovoljno dobro, jer se banda prosvercala. Sto da sad radim? Znam da je najbolje da izvadim sve van, prokuham sljunak i ponovno operem biljke, ali moram li i stijenu odljepljivati (zalijepila sam je silikonom) i prati, i kako? Treba li i drvo prokuhavati opet? I kad sve vratim opet unutra, da li bi bilo pametno ubaciti unutra neko sredstvo protiv puzeva? Moram li opet ubacivati bakterije ili ce one ostati u filteru?

Offline Bravo

• Punopravni član
« Odgovori #1 u: Kolovoz 15, 2005, 16:12:00 poslijepodne »
Prokuhavanje po meni neće pomoći. Ja sam mali akvarij prao sa skoro vrelom vodom pritom strahujući hoče li staklo puknuti, pola sata prokuhavao pijesak, fiter i grijać detaljno oprao u skoro vreloj vodi. Sve skupa složio bez bilja i nakon mjesec dana bez riba i bilja opet puževi. Čak sam probavao i sa kemijom ali neuspješno.

Jedino riješenje su po meni bottie, od kada ih imam nema niti jednog puža

Offline nature

• Punopravni član
  • Why can't humans behave more like animals?
« Odgovori #2 u: Kolovoz 15, 2005, 16:15:00 poslijepodne »

ma steta tolikog posla.... ako ti se svidjaju botie ubaci tri cetiri i milina taman bi bila litraza za macrakante il tak nes one zute.. one vece narastu ove druge su manje koliko sam cuo

ako ih se zelis rijesiti obez botia onda mora i stijena van.. staklo od akvarija isto dobro ocistiti... nije samo da maknes sve puzeve nego i njihova jajasca,.. tako da bilje nije dovoljno samo isprati nego moras prstima proci po cijel povrsini svakog djela biljke, sljunak bi bilo najidealnije potopit u kipucu vodu, da ga sad nemoras kuhat isto sa drvom napravis... pa onda polijes i umjetnu stjenu sa kipucom vodom i trebalo bi u velikoj mjeri ukloniti male bestije... nemogu rec 100% ali tu i tamo mozes i rukom poslije ukloniti... ja svaki da dva tri iscupam... nekak su mi se uvukli sa zadnjim biljkama... bile krhke biljke pa i nisam temeljito "ocistio"

doduse postoji i kemija, ali ja sam protiv nje pa mi savjest ne dopusta da te nagovaram na tu varijantu
bogat je onaj koji malo daje ..

Offline Damir1

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 52
« Odgovori #3 u: Kolovoz 15, 2005, 16:23:00 poslijepodne »
Ajoj Dona.Najuobičajniji odgovor na ovo pitanje ti bude: kupi botiu macracantu!

Ona jede puževe,puževi adio,botie piruju!

Ja sam imao jednom takav problem u 60 lit. akvariju, ali dvije botie
nisu bile dovoljno da bi se spriječilo to dosadno stvorenje zvano puž.

Morao sam isprazniti akvarij jer su se dosade uvukle u svaki njegov
dio.Koliko sam god gledao i kasnije prao kupljene biljke,to prokletstvo
mi je dva puta totalno uništilo akvarije da sam nakon toga odlučio
krenuti sa plastičnim biljkama.

Probao sam i sa sredstvom protiv puževa i kod mene nije bilo nikakvog rezultata!

Pitanje je koliko imaš puževa u tom akvariju i koliko je botia dosta da bi ih sve pojele!

Iz Dioklecijanovog grada!

Offline nature

• Punopravni član
« Odgovori #4 u: Kolovoz 15, 2005, 16:54:00 poslijepodne »

ma pa bolje za botie da ih odmah sve ne potamane.. bilo bi idealno (po meni) da se stvori ravnoteza ono par puzeva svaki dan i di ces bolju hranu,.. za botie naravno

ako ti je bas invazija izvrsena na akvarij od strane puzeva, recimo vidis ih 20-30 samo na prednjem staklu... prazni akvarij i sve pod kipucu vodu.. pa kaj ostane mozda botie srede... a bilje probaj sto bolje ocistiti... inace nisam ti reko jajasca puzeva su ti na nakupini elipticnog oblika i sluzavi na dodir tako da se laku osjete pod prstima no dosta su zilavi ali se mogu odljepit/zdrobit sa/na biljci ako je zilava(biljka)... jedino neznam koje imas puzeve one male spicaste ili one smedje vise ovalne... spicasti su gadni odnosno gadne... samo su zenke i zivorotke su, njih imo moj frend toliko da su plutali po povrsini ko plutajuce bilje ma koma

Offline Frano_Zapresic

• Punopravni član
« Odgovori #5 u: Kolovoz 15, 2005, 18:08:00 poslijepodne »
botia macrocante............dokazani snail killer...........bar kod mene.........
Zapresic / Hrvatska

Offline Bravo

• Punopravni član
« Odgovori #6 u: Kolovoz 15, 2005, 18:20:00 poslijepodne »
Moja je malo zabušavala, ali otkada su stigle dvije lokahate -nema puževa

Offline tg-boy

• Novi član
  • *
« Odgovori #7 u: Kolovoz 15, 2005, 18:38:00 poslijepodne »
uvjek botia mozda malo i mehanickog ciscenja po potrebi ali lakse je nego sve ispirati i slicno
ako ti roditelji nisu mogli imati djece sigurno nećeš ni ti, sve je ostalo relativno

Offline bubica78

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 47
« Odgovori #8 u: Kolovoz 15, 2005, 20:00:00 poslijepodne »

ma koje vađenje svega van i prokuhavanje zbog puzeva?!..nakon sto se akvarij uhodao...i to zbog puzeva...

ma nema te sile koja bi me natjerala.

puzevi su dio akvarijuma, dio habitata.i uvijek ce ih biti.

ja sam ponosna na svoje puzeve, imam 3 vrste, cetvrta je odapela.

ali dobro valjda ima onih kojima se oni ne svidaju. ili ih vadi rucno, ili kupi botiju, a vjerovatno postoje i kemikalije.

zanimljivo je to sto ja niti jednog nisam ubila i uvijek ih imam pristojnom broju.
Začin  mora teći.

Rijeka/Kozala

Offline Damir1

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 52
« Odgovori #9 u: Kolovoz 15, 2005, 21:34:00 poslijepodne »
Mali problem!

Ako slučajno držiš diskuse ,onda ne smiješ stavljati jato botia jer one
mogu toliko dosađivati diskusima,grickati i pljuckati njihovo tijelo da
ovi mogu čak i odapeti!!

(ja imam samo i max. 2 botie na 4 diskusa)

Iz Dioklecijanovog grada!

Offline WAMP

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #10 u: Kolovoz 15, 2005, 21:49:00 poslijepodne »
jedna ti je dosta ako ne imaš za kupiti zamku za puževe plastična kutijica s tabletom da ih privuče uđu a nemogu izaći.ali neznam funkcijonira li.ja sam isto imao problema s njima bilo ih je masa ali masa stari i ubacio sam jednog botiu a on napravio masakr i sad ih ima ali to je ništa koliko ih je bilo

Offline Dona

• Novi član
  • *
« Odgovori #11 u: Kolovoz 15, 2005, 21:59:00 poslijepodne »

Kao prvo - hvala svima na savjetima! Imam dvije vrste puževa u akvariju Physa marmorata (špičasti - razmnožava se kao lud) i biomphalaria glabrata (okrugli).

Čitala sam na internetu o sistemima uklanjanja puževa. Jedan od njih je i postavljanje zamke - mala bočica s prokuhanim listom salate - je li to itko isprobao?

Pokušat ću nabaviti botie, ali čitala sam da trebaju biti u jatu jer su jako društvene ribe (idealno 6), ali ne znam da li je moj akvarij dovoljno velik za njih (200-tinjak litara). Srećom, još nisam nabavila nikakve ribe, pa je situacija donekle lakša.

Offline nature

• Punopravni član
« Odgovori #12 u: Kolovoz 16, 2005, 12:13:00 poslijepodne »

koliko se sjecan jos nemas riba... ako ti se svidjaju botie ja bi preporucio 3 komada (ja inace preferiram sto manje riba po velicini ribe pogotovo) makrakante ili 5-6 onih manjih... pa eventualno ubacis jos kojeg barbusa ili nes iz azije (isto preferiram ribe iz biotopa).. za tu litrazu bi to bilo ok (mada ja imam 6 neonki i 4 ancistrusa u 250 litara, kasnije jos 4 neonke i to je to) ali to je samo moje misljenje

sto se tice Physa marmorata brijem da ces morat iscupat podlogu jel ako se vec razmnozio ko lud ima ih u podlozi (ne na njoj nego u njoj) koliko i na povrsini tako da neznam hoce li botie moci sve to preorati

mozda dok jos nemas riba se isplati sve ocistiti... ti procijeni

Offline Gizmo

• Punopravni član
« Odgovori #13 u: Kolovoz 16, 2005, 13:39:00 poslijepodne »
Kod mene su se isto nakotili puževi, nakon nekog vremena jednostavno se naučiš da imaš kojeg puža u akvariju (u razumnom broju)+ botia - procijeni sama koliko. Nisam nikada niti probala sve čistiti jer su mi se pojavili tek nakon 3 mjeseca, bilo mi je žao sve raskopati.
Krk/Hrvatska