Lipanj 29, 2025, 22:53:24 poslijepodneNajnoviji Član: hrga1977

Autor Tema: Ribnjak- samo delati.!!  (Posjeta: 10533 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Dombe

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 31
Odg: Ribnjak- samo delati.!!
« Odgovori #25 u: Veljača 05, 2011, 18:50:24 poslijepodne »
Lopoči puno bolje rastu na većim dubinama,meni je uvijek u najdubljem dijelu jezera.

Offline bedemgrad

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 59
    • http://www.bedemgrad.hr
« Odgovori #26 u: Veljača 05, 2011, 18:55:59 poslijepodne »
Kod mene je lopoč posađen u posudu na 1,20 m dubine. Nakon par godina sam ga presađivao jer je razlomio posudu koliko je narastao gomolj. Onda sam ga presadio u tri plastične kante od krečenja i opet će ovo proljeće biti presađivanja. Svake godine imam više od polovice jezera prekriveno listovima lopoča što pruža kakvu-takvu zaštitu od sunčevih zraka. I opet to nije dovoljno. Uvijek se za vrijeme ljeta voda napuni algama i bude zelena. Unatoč filteru zapremine 30 litara i protoka 2500 litara na sat.
Koliko vidim na slikama, imaš dosta suna na jezeru. Po mom mišljenju nikada nećeš imati bistu vodu. U prirodi ćeš teško naći jezero gdje na 2 i kusur metara vidiš dno.
No, svejedno ti je jezero prekrasno bez obzira na zelenu vodu. Ovo je isto kao i akvarij samo malo veće. Znači, moraš pristupiti kao kod rješavanja algi u akvariju. I naravno, veliki filter da dobro cirkulira i čisti vodu.
Pozdrav
Nasice/Croatia
Glasujte za mene !!!!
Ne možete Vi od mene toliko puno tražiti koliko ja Vama mogu puno obećati !

Offline majstor76

• Član redakcije
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Kutina
« Odgovori #27 u: Veljača 05, 2011, 19:07:34 poslijepodne »
Lopoči puno bolje rastu na većim dubinama,meni je uvijek u najdubljem dijelu jezera.

Meni je rastao i u kadi, u jednom trenutku sam imao 4-5 cvjetova. Stvar je da sam na dnu imao ilovacu u kojoj je bio rizom. Da sam ga imao u nekakvom sljunku, ne bi bio ni blizu toga

Offline Dombe

• Punopravni član
« Odgovori #28 u: Veljača 05, 2011, 19:08:13 poslijepodne »
bedemgrad koliko ti jezero ima litara?

Offline bedemgrad

• Punopravni član
« Odgovori #29 u: Veljača 05, 2011, 19:10:16 poslijepodne »
bedemgrad koliko ti jezero ima litara?
Osam kubika (8000) po vodomjeru kad sam ga prvi puta punio davne 1999.
Nasice/Croatia
Glasujte za mene !!!!

Offline Dombe

• Punopravni član
« Odgovori #30 u: Veljača 05, 2011, 19:18:39 poslijepodne »
Onda ti je 30 litarski filter definitivno premali.Filter ti treba biti zapremnine 5% zapremnine jezera tj.400 litara a i to ti je minimum,bolje bi bilo više.Protok bi isto trebao povećati jer ti pumpa treba cijelo jezero prevrtiti u najviše 3 sata.

Offline bedemgrad

• Punopravni član
« Odgovori #31 u: Veljača 05, 2011, 19:28:20 poslijepodne »
Greška kod pisanja! Nije 30 litara već 130 litara. Tipfeler.
Vjerojatno nije dovoljno ali za sada je tako kako je. Iznad filtera se u proljeće montira posuda s biljkama čiji donji kraj bude u vodi filtera. Bršljani rastu tako da ih vidiš prostim okom  :) Kad proširim spremište u dvorištu, bit će mjesta za veliki biološki filter pun vodenog i terarijskog bilja.
Nasice/Croatia
Glasujte za mene !!!!

Offline JohnnyV

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Lokacija: Sisak
« Odgovori #32 u: Veljača 05, 2011, 20:05:00 poslijepodne »
Čuj dok je zima plutajuće bilje otpada, ali probaj sa simulacijom plutajućeg bilja pokrij jezero koliko možeš sa stiroporom (ako ga imaš) ili ga zamrači s nečim tamni najlon tako da spriječiš fotosintezu algama, nakon 2 do 3 dana  trebale bi propast ako želiš možeš ih izvadit iz jezera. Ovo ti je idealno vrijeme za alge nema plutajućeg bilja da im zaklanja sunce a hranjivih tvari u jezercu kao u priči. A čim zatopli stavi plutajućeg bilja.
Sisak; N45°27.472692, E016°23.090616

Offline mrljo#2

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
« Odgovori #33 u: Veljača 05, 2011, 22:29:52 poslijepodne »
...iako se već o ovom problemu pisalo naširoko, hajd' da probam pomoći..
.reci mi Zazinac par podataka
-kojeg protoka ti je pumpa, (protok mjeren na ulazu u filter , ne u razini)
-koje zapremine filter
-koje snage UV-C lampu si testirao(malo je opiši koliko Wata koji promjer cijevi ulaza i izlaza koji volumen kućišta)
..eto za početak da bi nešto suvislo mogao odgovoriti trebaju mi ti podaci...

Offline noktopus

• Trade Count: (+6)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Slovenija
    • www.aquareja.si
« Odgovori #34 u: Veljača 06, 2011, 09:15:10 prijepodne »
Kristalno čista voda ?
Misija nemoguče, ako nemamo uv žarulje i kapacitet filtrirnog materjala 10% okupne količine vode u ribnjaku.
.
Uv žarulja razbija mulekule alg, ako je nema ove slobodno rastu,jer nema stoječe vode u kojoj nebih se razvile alge, možemo jih držati na nekoj razini sa puno vodnog bilja, jer i bilje ima filtracijske karakteristike.
Filter mora biti dosta velik, jer se u njemu nasela mikro organizmi koji biološki razgradjuju organski odpat koji se ustvari u ribnjaku.Ako je malo filtrirnog materjala biče i malo radnika - mikro organizma koji čeju radit za čistoču u ribnjaku.
Ako je veliki kapacitet filtra biče u njemu više radnika, a više radnikea "obično" uradi više posla nego malo radnika.

Offline zazinac

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 52
  • Ribnjak
« Odgovori #35 u: Veljača 08, 2011, 17:57:26 poslijepodne »
...iako se već o ovom problemu pisalo naširoko, hajd' da probam pomoći..
.reci mi Zazinac par podataka
-kojeg protoka ti je pumpa, (protok mjeren na ulazu u filter , ne u razini)
-koje zapremine filter
-koje snage UV-C lampu si testirao(malo je opiši koliko Wata koji promjer cijevi ulaza i izlaza koji volumen kućišta)
..eto za početak da bi nešto suvislo mogao odgovoriti trebaju mi ti podaci...

Bok,

sorry kaj malo kasnim,još se učim sa ovim forumom, pa sam tek sada vidio pitanje.

1.Ribnjak filitriraju 3 filtera
  a) vanjski filter zapremine 60 litara,sa pumpom protoka(podatak sa deklaracije 4800l/h)
  b) filter- samogradnja- napravljen u betonskom "šahtu"pod zemljom,da lakše shvatiš sistem,rekao bih preljevni.
      Protoka pumpe 1600/h.Filter je napravljen od keramike,pijeska,kvarcnog tucanika,vate.
  c) Fontane- zaboravio sam protok, ali zapremina filteraje neznatna.

2.Aeracija- koristim najveću zračnu pumpu sa  5 izlaza.Marka Rena
3)Uv lampa- kupljena u Ausriji, da je kratko opišem kučište veličine 60 cm promjera 25,promjer ulaza cijevi 30mm,jačima uv lampe 150w,
   kupljena je prema savjetu prodavača za moju litražu.

Evo toliko za sada

Offline mrljo#2

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
« Odgovori #36 u: Veljača 08, 2011, 19:06:30 poslijepodne »

????... da ti budem iskren, malo sam zbunjen nekim tvojim podacima!
*  Ako se ne varam rekao si da ti je jezero oko 13 m3 znači onih 60l je daleko premalo... pogotovo na pumpu od 4800L, koja ako je potopljena na nekih 1,5m baca u bačvu nekih 1500-2000 L
*  O ovom drugom filteru ne, mogu reći koliko ti koristi obzirom da neznam kako voda cirkulira i koliki je,...
*  Zračna pumpa uz fontanu ti je potrebna samo za velikih vrućina kad je voda topla i osiromašena kisikom.
*  Eeee čoveče pa ti imaš UV sterilizator za 55 000 L, gle da me ne shvatiš krivo jer ti ne želim pametovati ali mislim da te je prodavač "oženio" jedino ako nije skužio da ti treba sterilizator za 13000 galona.
Takva mrcina od 150 W ako ne izbistri vodu, onda ti je neće ništa izbistriti. Na kraju krajeva tu nije zanemariva ni sama potrošnja struje mjesečno odnosno kroz godinu.
No... samo za primjer moj ribnjak je 10 000 L i dovoljno mi je 14-18 W, uz protok od oko 3600 L/h i filter od 550L, uz napomenu da je ribnjak od jutr do mraka na suncu s 15ak koi-a!
I sada kaj da ti velim prouči još malo stare postove mogli bi ti pomoći, da vidiš gdje je greška.

Pozdrav :up:
poslao sam ti još nešto u osobu poštu!

Offline pepi21

• Član redakcije
  • Trade Count: (+2)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
« Odgovori #37 u: Ožujak 05, 2011, 08:55:56 prijepodne »
Ima vrlo jednostavno riješenje za tvoj problem,to su naravno biljke.Ubaci lopoč  u kombinaciji s ceratophilum demersum. Ako nemaš stepenicu gdje bi stavio lopoč,uzmi jednu kanticu u koju ćeš posaditi lopoč,stavi na plastičnu špagu koju ćeš svezati izvan jezerceta. Špagu možeš lako kamuflirati.Dok lopoč ne razvije svoje listove glavni posao će ti odraditi ceratophylum. Ostavi ga neka prekrije cijelu površinu,on ti je "prirodni filter" za alge. Kad se voda razbistri onda možeš dio ceratophyluma ukloniti ali ne previše. Kad lopoč razvije listove  također još možeš smanjiti ceratopyluma,a to ćeš ocijeniti po boji vode.Nisam za to da vrba ide pre  blizu vode imat ćeš puno lišća u vodi.To se riješava mrežom ali estetski nije baš lijepo.Ovo napisano sam već sve doživio tako da znam iz iskustva. :)

Offline crazykure93

• Novi član
  • *
  • Spol: Muški   Lokacija: Slavonski Brod
« Odgovori #38 u: Ožujak 08, 2011, 02:34:47 prijepodne »
Gdje se moze naci taj ceratophilum demesum??
In vino veritas!

Offline pepi21

• Član redakcije
  • Punopravni član
« Odgovori #39 u: Ožujak 08, 2011, 12:04:53 poslijepodne »
Ceratophylum imaš po lokalnim barama bajerima i jezerima. Obavezno ga dezinficiraj prije unosa u jezerce. ;)

Offline pepi21

• Član redakcije
  • Punopravni član
« Odgovori #40 u: Ožujak 08, 2011, 12:09:42 poslijepodne »
...zaboravih reći,sada ga nećeš naći nigdje jer se nalazi na dnu. Tamo negdje u četvrtom ili petom mjesecu izlazi na površinu.

Offline zazinac

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 52
  • Ribnjak
« Odgovori #41 u: Ožujak 08, 2011, 12:33:52 poslijepodne »
Ceratophylum imaš po lokalnim barama bajerima i jezerima. Obavezno ga dezinficiraj prije unosa u jezerce. ;)

Pozz

gledao sam po bazama biljaka, pa nemogu naći Ceratophylium.
Imaš možda sliku ?

Offline bedemgrad

• Punopravni član
Nasice/Croatia
Glasujte za mene !!!!

Offline noktopus

• Trade Count: (+6)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Slovenija
    • www.aquareja.si
« Odgovori #43 u: Ožujak 08, 2011, 18:04:37 poslijepodne »
Ceratophylum u nikakvom primeru nije primeran za vrtne ribnjake,jer če u juliju i avgustu se tako razširit da s neče vidjet ni jedna riba u ribnjaku.

Idealan je za filtraciju vode ali samo ako imamo uredžaj filtracije preko biljnog filtra,biljni filter se uradi izvan glavnog ribnjaka i voda iz glavnog teče kroz biljnog onda ide u bio filtar i preko uv žarulje nazad u glavni ribnik, ko ima mogučnost uradit ovakav uredžaj filtracije imače kristalnu čistu vodu o ribnjaku.
Samo nemojte Ceratophylum stavljat u ribnjak - imačete više problema nego koristi.

Offline pepi21

• Član redakcije
  • Punopravni član
« Odgovori #44 u: Ožujak 08, 2011, 22:22:28 poslijepodne »
Slažem se s tobom noktopus. Ali ako moraš birati između zelene vode ili prekrivenu površinu ceratophyllumom, šta izabrati. Uz to ne vidim neki problem ukloniti višak biljaka. http://en.wikipedia.org/wiki/Ceratophyllum_demersum