Šta sve čovek može pročitati u žutoj štampi,eto ja sam pročitao,kako si je jedan akvarista,koji je u prvi mah hteo prodati sve Tanganjikance,taj si isti omisli novi Tanganjika akvarij sa novim stanovnicima.
No pustimo mi sad žutu štampu i pogledajmo neke njegove nove i zanimljive stanovnike.Ti stanovnici su stvarno pravi lepotani i nekako prirodno idu u Tanganyika akvarij,mada to nisu ciklidi.Reč je o somu hrptoplovcu Synodontis multipunctatus.
Taj somič,ako očemo imati male,mora biti u društvu sa ustonošama,a ako se ko upita zašto,eto i odgovora;taj je S.multipunctatus jeste kukovica i on svoja jaja podvali ženki ciklida koja več nosi jaja.Pošto se mali somiči brže razvijaju ,nego ciklidi,ti mališani počnu se hraniti sa tim ciklidičima,a to se sve još dogadja u ustnoj šupljini.No kad dodje vreme,koje važi za ispuštanje ciklida,tad ženka lepo ispušta iz ustano u tom slučaju ne ciklide nnego S.multipunctatuse.
Tih somiča ima najviše u jezeru Tanganyika /7 vrsta,dvoje nisu kukovice/,a u jezeru Viktorija ima dve vrste,dok u jezeru Malawi samo Synodontis njassae.
U jezeru Tanganjika su večinoma beli sa crnim tačkama ,jako slićni i kao takvi pravi lepotani.No neki akvaristi im dadnu za društvi Aulonocranus dewindti,pomalo sličnu Aulonocarama iz jezera Malawi,dokj drugi prosto ubace neke jeftine Malawi ciklide a to sve u cilju mreščenja tih Synodontisa.
Ti Synodontisi traže u akvariju fin i sitan pesak,kako si ne bi oštetili svojih brkova i neki veči akvariji povremeno živu i mešavitu ishranu,jer su ti omnivori ili svaštojedi.
Eto i slika: