Srpanj 13, 2025, 23:17:00 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: končasta alga  (Posjeta: 3923 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline boje

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
  • Spol: Muški   Lokacija: mokošica
Odg: končasta alga
« Odgovori #25 u: Siječanj 25, 2011, 21:18:04 poslijepodne »
ja sam je imao po valisneriji i nekim drugim biljkama veličine cca 1-2cm i to poprilično.Malo prije toga sam primjetio da mi se protok dosta smanjio,pa sam očisti filter i  pumpu koju sam rastavio.Protok mi se uveliko povečao,a rezultat se vidio odma nakon 2-3dana,skoro da je nije ni bilo.Ja isto imam rio 180 i novi sam u aq pa nisam 100%siguran da je to zbog toga.

Offline Kwan

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 39
« Odgovori #26 u: Veljača 12, 2011, 12:42:55 poslijepodne »
ja bih dao mali update na moju situaciju

sve u svemu odlucio sam se bez drasticnih mjera i moram priznat da sam za sad zadovoljan rezultatima,
da budem iskreni nisam apsolutno nista poduzeo  :D, ok lazem, malo ipak jesam  ;)
dakle, posisao sam rotalu koja je imala najvise te alge na sebi, izbacio sam i hm koji se sav sklupcao u njoj
od rotale sam sisao vrhove, jedno 5-10 cm duzine, i to sve, ostatak sam cesljao prstima i vadio van konce, hm sam sav pocupao i u lavoru izdvojio par zdravih biljcica,ociscenih jedno 20 od ukupno valjda 200  :roll: da bile su to 3,4 pune sake hm-a
naravno, ostalo je alge u tanku,no mozda 5-10 % od 100% kolko je bilo.
napravio redovnu izmjenu vode,nekaj malo jos posisao, uredio i to je to.
kasnija zapazanja su interesantna, polysprema obicna i varijacija rosenervig taj cas su krenule rast, u 10 dana od stabljike jedne i druge vrste dobio sam grm u jednom kutu 30x30cm sto bi bilo jedno 30-40 stabljika na sve strane (da napomenem da sam tu polyspermu imao preko mjesec dana u tanku,stagnirala je i od 10 stabljika jedne i druge sve je propalo, samo su mali izdanci spaseni,odrezani i popikani u kut)
ne, nisam se rijesio alge, ali mogu konce na prste nabrojati i vrlo ih je jednostavno ukloniti, usudim se rec da sam pobijedio koncastu i da cu je se vjerojatno rijesiti kroz iducih mjesec dana u potpunosti.

od poduhvata,rezanja bilja i micanja koncaste, moram priznat nisam niti staklo čistio od zelene alge koja se stvara na njemu, takodjer diy pozadina, koja je bila zelena, sada je vise poprimila tamniju boju,crno-smedje-zelenu,tu i tamo vidim koji komadic crne cupave na pozadini

drugi problem se javio, hm koji sam bio izbacio, sto je sklupcan bio u algi, cini mi se da to nije bila koncasta alga, vec hair alga ili kako se vec zove, dakle kratko koncasto cudo razgranato i izgledom kao mahovina, e ta ista alga mi se na sljunku i dalje pravi, prosli vikend sam micao sa dna, i nasipao gore jos cca 2-3 kile sljunka, mislim si da je razlog toj algi bio taj sto sam usisavanjem, i cupanjem hm-a dosta stanjio podlogu ilitiga nanos sljunka nad hranjivom podlogom, zasad ne izbija na povrsinu nista slicno ali ne zelim ureknut,jedino na jednom panju koji je sav cupav,ali i to lagano kod odrzavanja struzem i skidam :up:

da skratim pricu, nisam gnojio, nisam niti co2 pojavcavao,protok je ostao isti,mozda jedino kako sam diskuse nabavio, radio sam vece izmjene vode,jedno 40-50% tjedno
micanjem vecine alge, potaknuo sam rast nekog bilja koje jednostavno nije htjelo, to isto bilje je preuzelo utrku nad tom algom i situacija se popravlja
mislio sam preslagivati setup radi diskusa, ali mislim da cu se strpiti barem sada kad dobivam dobre rezultate i sve izgleda zdravo i zadovoljno  :up:

nisam puno razmisljao o tekstu koji cu napisati, pa se nadam da je smislen i da ce nekom pomoci  :D

Offline Kwan

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 39
« Odgovori #27 u: Veljača 19, 2011, 20:11:26 poslijepodne »
danas sam prepolovio biljnu masu za 50%
malo presadjivao,prvenstveno radio mjesta za diskuse da mogu nesmetano plivat,
nadam se da nece ponovo krenut rast konci,
sutra me jos čeka kad se razbistri malo, čupanje i pikanje svega što nije ugodno oku  :up: