Srpanj 20, 2025, 00:38:22 prijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: pocetak  (Posjeta: 1350 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline pozdraf

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
pocetak
« u: Srpanj 22, 2005, 23:54:00 poslijepodne »

ok, zelio bih si za sobicu kupiti zlatnu ribicu (ono to se najcesce kupuje) tako da mi nije prezahtjevna za odrzavanje! naso sam akvarijic od 15 litara (nisam jos nista kupovao) pa me zanima dali je to dovoljno takvoj ribici, jer sam negdje procito da joj treba bar 14 lit. dali je to ok? i dalje bilo bi mi fora stavit i malo pijeska (zemlje ) kako god se to zove i koju biljcicu u akvari, sad je problem sto ne namjeravam kupit filter nikakav, nego samo malo cesce mjenjati vodu! dali to sve skupa moze proci, ili se nikako ne stavljaju biljke u tako mali akvarij jer ono najcesce se te zlatne ribice ( koliko sam ja vidio okolo drze bez ikakvih biljcica i tako to)bio bi zahvalan na savijetima! jer onda bi mi vjerojatno i trebao neki cistac?? ma previse i ja mozda kompliciram ;)) hvala!!

e dai za temperaturu vode??kolika im treba biti, kako se hrane itd. svaki savijet mi je  dobrodosao!!        

Offline korni

• Punopravni član
pocetak
« Odgovori #1 u: Srpanj 23, 2005, 00:09:00 prijepodne »

kad si sve skupa zbrojis i oduzmes nece te puno vise kostati da u taj akvarijcic dodas i jedan filter i neki rabljeni grijac, a dobiti ces puno vise od tog hobija. malene tropske ribice su zapravo lakse za odrzavanje od zlatnih a mnogo su zivlje, sarenijei vise radosti pruzaju.

najcesce svi pocinu sa zlatnima a onda se ubrzo rjesavaju akvarijskih kugli pa se oprastaju za sva vremena od akvaristike ili prelaze u slijedecu fazu toplovodnih tropskih ribica. moj ti je savjet da preskocis ovu nultu razinui odmah kupis mrvicu veci aq sa dodatnom opremom i ribicama pa da vidis pravog veselja. moci ces cak otici od kuce na par dana a ribe ce prezivjeti i bez tvoje skrbi, dok ce zlatna pez pravovremene promjene vode u par litara zacas uginuti.

npr. u bauhausu postoji pocetni komplet za toplovodne akvarije u dvije varijante: 60l za400kn i 112l za 800kn. u kompletima se nalazi sve potrebno za pocetak uredjenja akvarija: staklo, grijac, rasvjeta, poklopac, filter, mrezica, hrana, kemija... ili ako zelis jos povoljnije proci pogledaj sto se nudi od rabljenih akvarija na grupi pa ces zacijelo naci nesto za svoje potrebe i mogucnosti. cesto puta ljudi i poklanjaju visak opreme ili riba.

evo npr. ja ti poklonim puza jabucara kad krenes s akvarijem, razmnozili su se i imam ih dovoljno.
Zagreb

Offline Gungor

• Punopravni član
pocetak
« Odgovori #2 u: Srpanj 23, 2005, 02:17:00 prijepodne »
@pozdraf: pokusavam se staviti
u tvoju kozu i suzdrzati se savjeta kakve ti je dao korni, iako nisam
daleko od njegova misljenja... Dakle, riba je hladnovodna, sto ce reci
- ne treba joj grijac ni zimi, a sada, u ljetnim mjesecima, jako pati u
vodi sobne temperature. Najdraze joj je oko 18-20 stupnjeva. Izbor
biljaka je vrlo uzak, jer karasi vole cupati i gutati sve sto im je
pred ustima. Mozda anubias, neki cvrsci i veci ehinodorus, koja kripta
i javanska paprat,... i to je to. Ne bi bilo lose kad bi nabavio i
filtar, vidio sam ih za 70-tak kuna (Sacem)
za tvoj volumen akvarija. I nikako nemoj podleci kusnji pa na to malo
vode stavljati jos koju ribicu. Jedna je sasvim dovoljna. Ako hoces
vise riba, kupi veci akvarij!
Zagreb/Hrvatska

Offline lupus

• Punopravni član
pocetak
« Odgovori #3 u: Srpanj 23, 2005, 11:22:00 prijepodne »
Stovise,za zlatne ribice je neophodan filter i to nesto jaci jer su one veliki zagadivaci( citaj : puno kakaju).Ako mislis drzat one obicne,najobicnije imaj na umu da one mogu narasti poprilicno velike (recimo,moje su imale i do 20 cm - ne,nisu bili koi)tako da 15 litara nije najsretnije rjesenje.Jedino ne znam koliko narastu komete islicni varijeteti..
*lupus in fabula*

Offline pozdraf

• Novi član
  • *
pocetak
« Odgovori #4 u: Srpanj 23, 2005, 11:56:00 prijepodne »

hvala puno na savijetima! a dali netko zna kojom brzinom te ribice rastu? jer za kupiti ih ima vrlo malenih, pa dok je ta ribica tako mala i tih 15 litara je stvarno ogromno za nju, pitam iz razloga dali da odmah odem na nesto veci akvarij ili da kupim veci kad ga ribica hajde recimo preraste?? (ako slucajno naraste do 20 cm ko sto je tvoj primjerak) jer onda bi to bio stvarno premalen akvarij za nju!

korni hvala i teni na savijetu, hmm budem vidio, mislim da cu ipak pocet sa zlatnom ribicom a kasnije ako se zarazim time skupit lovu i kupit nesto veci akvarijsa svom opremom sto bi mi trebala za toplovodne ribice!!

dobro znaci savijet je kupiti filter! to cu i napravit, a koliko je cesto onda potrebno mjenjati vodu? znam da mi to niko nemoze reci ono totalno tocno ali bar odprilike?? sumnjam da je za ribicu zdravo da cekam da se voda zamuti pa da mi bude

Offline Gungor

• Punopravni član
pocetak
« Odgovori #5 u: Srpanj 23, 2005, 12:19:00 poslijepodne »
Rastu ovisno o velicini akvarija. Ako im je akvarij premalen i ako su
stalno pod stresom, sporo dobivaju na velicini i krace zive. Ako imaju
mjesta za plivanje, rastu brze. Ja sam godinu dana imao zlatnu ribu u
kugli, i narasla je jedva 1/2 cm, a kad sam je stavio u 40 litara, za tri mjeseca dobila je 2 cm.

Ucestalost izmjene vode, kao sto kazes, ovisi o sto stvari, ali okvirno
- trecina vode svaka dva tjedna. Ako imas filtar i ako ga odrzavas,
voda ti se ne bi trebala mutiti.

Zagreb/Hrvatska

Offline Prow

• Punopravni član
pocetak
« Odgovori #6 u: Srpanj 23, 2005, 17:57:00 poslijepodne »
Citat: pozdraf
pitam iz razloga dali da odmah odem na nesto veci
akvarij ili da kupim veci kad ga ribica hajde recimo preraste??

Mislim da ti je gore spomenut, bauhaus 60l rjesenje i za jedno i za drugo

Ribice ce biti sretnije, a kasnije se sa istim akvarijem lako prebacis na toplovodne.

Jer, filter, grijac, staklo..pa jos par sitnica..dodje te jednako ako ne i vise..a za pocetak je mislim sasvim OK

Zg

Offline lupus

• Punopravni član
pocetak
« Odgovori #7 u: Srpanj 23, 2005, 17:59:00 poslijepodne »

Sad me Gungor podsjetio..nikako nemoj uzimati kuglu akvarij jer se riba ne osjeca dobro u njoj.Malo ispali na zivce,sto je logicno kad malo razmislis.Stalno u krug plivat...ravno kineskoj torturi
*lupus in fabula*

Offline Max....sz

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb
  • Ex. Roštiljator
    • Max Juhasz - Photography
pocetak
« Odgovori #8 u: Srpanj 23, 2005, 19:26:00 poslijepodne »
Za 15 litara (ne kugla, nipošto) toplo preporučam OVO. Zlatne ribice nije vrsta za toliko malo vode ... to je samo mit!
Ženski pokret je prava stvar, naročito ako je ritmičan.

Offline rogy

• Punopravni član
  • **
pocetak
« Odgovori #9 u: Srpanj 23, 2005, 19:27:00 poslijepodne »
Da, nemoj nikako uzimat kuglu... Ovaj iz bauhausa bi bio idealan....
Igor

Offline lupus

• Punopravni član
pocetak
« Odgovori #10 u: Srpanj 23, 2005, 20:18:00 poslijepodne »
Moja preporuka za sve buduce vlasnike prvih akvarija je da si uzmu (ili
slijepe sami,jos jeftinija varijanta) 60 do 80 litarski.To nije
preveliki izdatak(premda ja ne mogu govoriti nekome sto mu je puno a
sto malo),ribe imaju dovoljno prostora(neovisno o tome koje su;
dobro,ne sada da su oscari hehe) a ako taj doticni zeli kasnije preci
na toplovodne- bingo,ne mora kupovat novi.S druge strane, ako se zeli
rijesiti riba jer nije za njega akvaristika,moze se okusati kao
botanicar-malo zemlje,par biljaka i voila.

Ako si doista naumio imati zlatne ribice,onda ces morati zaboraviti 15 litara..

*lupus in fabula*

Offline pozdraf

• Novi član
  • *
pocetak
« Odgovori #11 u: Srpanj 24, 2005, 10:59:00 prijepodne »
hvala svima! dobar savijet zlata vrijedi

Offline Njofra

• Punopravni član
pocetak
« Odgovori #12 u: Srpanj 24, 2005, 23:02:00 poslijepodne »
Pozdrav.Valjda si našao neki pametan savjet ovdje.Kad sam još vidio temu htio sam ti dati savjet al me je Max preduhitrio,tako isto mislim i ja.Ne ništa ti ne kompliciraš .Htio bih reć nešto u vezi ovog što kažeš da ako se zaraziš,...      ,čovječe ti si več debelo zaražen.To se vidi stoga jer ljudi koji i ne razmišljaju o akvaristici dobe ribicu i tak to krene,..zaraze se kao što kažeš.A ti koji unaprjed pitaš znači da te to zanima,a znači gotov si  .Sad ja bi ti preporučio za tu litražu da poslušaš Maxa a ako ipak želiš baš zlatnu da neideš ispod 30 litara za jednu ribicu.Sa gupijima češ ipak dobiti više radosti jer če se vjerojatno mrijestiti što je sa zlatnima teško za očekivat.Samo naprjed   .
I\'VE WATCHED THE MOON GROW OLD

Offline Crazy-a3

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 44
  • Živim da uživam
pocetak
« Odgovori #13 u: Srpanj 25, 2005, 16:59:00 poslijepodne »
Sve ti je vec receno, grijac zaboravi, nije skupa incesticija ali je totalno nepotrebna
Bolje biti sam, nego sa budalama.
Zagreb/Dubrava