Srpanj 29, 2025, 14:46:19 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: za neznalice.  (Posjeta: 1438 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline bubica78

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 47
za neznalice.
« u: Srpanj 26, 2005, 00:28:00 prijepodne »

nisam ni znala da na forumu postoji ova tema, pa bi vas nesto priupitala, mozda su vama ova pitanja smijesna, ali moji jedine paukolike zivotinje su mini kucni pauci.

da li te paukove nosite po rukama, da li su vas kada ugrizli, ili pokazali zelju da vas ugrizu, da li se uznemire kada ih tramakate ili ne pokazuju zanimanje za okolinu.

ja i jedan tip smo jednom gledali tarantulu u zoo shopu, i on kaze vidi dvije tarantule, a ja kazem ma jedna je krepala, a trgovac dode i kaze ma to je jedan pauk i njegova kosuljica(pauk se presvukao). a ja sam mislila da se samo reptili presvlače.

unaprijed zahvalna
Začin  mora teći.

Rijeka/Kozala

Offline Ronin

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
za neznalice.
« Odgovori #1 u: Srpanj 26, 2005, 09:19:00 prijepodne »

Pauci pticari su najveci pauci na svijetu poneki budu teski i do 150 g, a promjer im ( kod nekih vrsta )dostize i 30 cm.

Pauci se mogu uzeti u ruku i to samo u slucaju da su bolesni i trebaju njegu. bez razloganije preporucljivo iz vise razloga:

1. Pauci koji zive na povrsini zemlje i oni koji zive pod zemljom su obicno teski pa u slucaju da se uplase i padnu na pod ( dok ih drzis u ruci ) dobiju ozlijede od kojih se cesto ne mogu vise oporaviti.

2. Neke vrste su tako brze da ih moras jako cvrsto drzati da ti ne pobjegnu.

3. Neke vrste su toliko agresivne da vec prilikom otvaranja terarija stoje u obrambenom polozaju ( spremni da ugrizu )

Vec duze vremena se bavim sa ovim zivotinjama i jos me ni jedan nije ugrizao, ali zelja je ponekad bila vidljiva.

Onaj koji promatra paukove ubrzo ce shvatiti ponasanje pauka i znati kako da se ponasa u ponekim situacijama.

Ukoliko su gladni reagiraju na svaki pokret u svojoj blizini, u slucaju da osjete da je zrtva velika ili da postoji opasnost da budu napadnuti najcesce se povlace u svoju kucu. Ukoliko i dalje napadamo postave se u obrambeni polozaj (podignu se na zadnje 4 noge, a prednje dignu u zrak i pokazu zube ( poneke vrste ispustaju i zvukove da uplase protivnika ) ako se protivnik jos jace priblizi onda pocnu da udaraju prednjim nogama, a ako ni onda ne odustane od napada , e onda budu ugrizeni.Mada neke vrste preskoce neka upozorenja i odmah grizu.Tako se otprilike ponasaju i ako ih se uznemirava bez razloga.

Pauci su veoma dobro svjesni svoje okoline jer oni vise osjete vibracije nego sto vide. Previse vibracija kao glasna muzika, ili previse kretanja oko terarijuma moze ih dovesti u stanje jake razdrazljivosti.

Nesto vise o ponasanju paukova mozes saznati ovdje www.clankonosci.com

Osijek-Rijeka