Srpanj 27, 2025, 16:19:01 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Pravilno čišćenje vanjskog filtera?  (Posjeta: 1372 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Stefi

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
Pravilno čišćenje vanjskog filtera?
« u: Srpanj 25, 2005, 15:24:00 poslijepodne »
Nedavno smo kupili i ugradili Tetrin vanjski filter EX 700 na Cayman 80 (koji još uvijek radi paralelno sa unutarnjim).

Filter je vrlo praktičan i jednostavan za korištenje. Nemamo iskustva sa drugim vanjskim filtrima, pa ne možmo reći ništa u odnosu na neke druge, ali je činjenica da je u pola dana zaista vidljivo razbistrio vodu (i ne zbog ugljena, jer ugljen nije niti stavljen).

No, sada nas zanima kako se pravilno čisti vanjski filter, jer detalji nisu nigdje u uputama navedeni. Izvaditi košarice sa spužvicama i ostalim materijalom i isprati ih nije problem, ali što sa vodom koja ostane u kućištu?

Nekako mi se čini da ako se ova voda baci, košarice isperu i vrate na suho, te sve napuni novom vodom, da je to možda malo previše ispiranja odjednom.

A opet voda koja ostane u kućištu nakon vađenja košarica je prljava, jer se najveće nečistoće skupljaju najviše na dnu.

Kod unutarnjih filtera ovo nije problem, jer su biološki materijali uvijek potopljeni. Hoće li se i bakterije isprati ako se materijal vadi na suho (makar na kratko).

Koji savjet od iskusnijih bi dobro došao.

Offline Crazy-a3

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 44
  • Živim da uživam
« Odgovori #1 u: Srpanj 25, 2005, 16:41:00 poslijepodne »
Imas negdje na forumu link za filmic o ciscenju tog filtera....a koliko se sjecam voda se ne baca i cisti se po mogucnosti samo pola filter materijala
Bolje biti sam, nego sa budalama.
Zagreb/Dubrava

Offline Dubravko

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 56
« Odgovori #2 u: Srpanj 25, 2005, 20:10:00 poslijepodne »
 Bok Stefi!
Kada dođe vrijeme cca.mjesec dana rada vanjskog filtera,napravi djelomičnu izmjenu vode u akvariju,ako baš hoćeš izdvoji jedan dio te vode za ispiranje spužve iz vanjskog filtera ili ih isperi pod laganim mlazom (tebi na volju),košarice isperi pod laganim mlazom vode iz pipe,zamjeni vatu ako ju imaš kao filter matrijal sa novom čistom vatom i SVU vodu iz karnistera(vanjskog filtera) BACI u wc-e školjku i pozdravi se sa njom!
U karnister natoči vodu koju si ranije pripremila!
Ukoliko želiš što nije uvijet, možeš si isplanirati da unutarnji filter čistiš naizmjenično sa vanjskim tako da vanjskog čistiš recimo 1-vog u mjesecu,a unutarnji 15-tog u mjesecu. Tako ti biološki ciklus u akvariju nikada nemože zakazati! Da očisti oba dva filtera istovremeno isto tako nema nikakve frke,no ukoliko želiš biti opreznija izaberi prvi prijedlog.
Kada čistiš vanjski filter košarice ti nemoraju biti potopljene stalno u vodi već ih isplahni i stavi sastrane i ljepo laganini bez ikakve strke,ništa se nemože dogoditi da to radiš i sat vremena ,a što nećeš zar ne!!!

Offline krca

• Novi član
  • *
  • Spol: Muški   Lokacija: novi beograd
« Odgovori #3 u: Srpanj 28, 2005, 10:31:00 prijepodne »

Kao pomoc u svemu ovome,pisem svoj postupak prvog ciscenja ovakvog filtera.

Sledeci dobijene savete i citajuci forume,sprava treba sto duze da radi bez ciscenja(korisni organizmi itd.)Pristupio sam ciscenju kada sam primetio da je kanister poceo da mi vraca pomalo zamucenu voda.

Pranje sadrzaja treba vrsiti u izvadjenij akvarijumskoj vodi.

Narocito ako koristite keramicke prstenove.U mom filteru su dva sundjera,grubi i fini,keramika +sinteticka vata,sitnija keramika+fini sundjer.

Posuda filtera pod cesmu,detaljno pranje,u njoj je krupni otpad.Keramicki prstenovi u aq. vodi,sinteticka vata u kantu za djubre,sundjeri naizmenicno,ovaga puta sam oprao samo grubi detaljno ispod mlaza cesmuse,

fini je samo ispran u aq,vodi.

Da vas ne zbuni,kao mene,moguci mali povratak belila pri ponovnom startovanju,nesto zaostatka se vrati iz cevi za prikljucenje kanistera.

Bio sam opsiran,ali ako sam bar malo pomogao,drago mi je.

Ija sam ovo radio pre neki dan prvi put nakon skoro dva ipo meseca fukcionosanja filtera.Pozdrav
zkrkotic