Srpanj 26, 2025, 07:39:34 prijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: "Marimo" kuglica  (Posjeta: 6753 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Faber

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 42
  • Lega iz Dubrovnika 8)
"Marimo" kuglica
« u: Veljača 02, 2011, 11:19:47 prijepodne »
Vec sam i zaboravio da ju imam u kutu jednog akvarija.Dobio sam ju iz Njemacke prije dvije godine,u obliku kocke :D tako da imam marimo kocku lol.
E ali,u dvije godine jedva da se uduplala :o
Citao sam malo o toj vrsti alge,kazu da godisnje narastu pola cm,da je sa Islanda,Skotske i Japana i jos neke zemlje(ma sve zivo sam saznao)ali,nije mi jasno kako ju razmnozit jel se sama odvaja?da ju prerezem(lol,onda ce mi trebat 20godina da bi to sve naraslo)? I kak da sad od fokkin  mickey mouse kocke(saljivi su ti Njemci)napravim kuglicu?nikako jer se ne moze slobodno valjat!i dali se ona ikako uhvati za kamen?
jel joj se moze nekako ubrzat rast,jace svjetlo?
I jel ima igdje kod nas za nabavit kuglicu?
N.multifasciatus
 Cayman60
Tanganyika  Watt Wolln Wir Trinken? so ein durst

Offline biosvera

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 26
Odg: "Marimo" kuglica
« Odgovori #1 u: Veljača 02, 2011, 11:42:57 prijepodne »
može se primit za panj /kamen ali to traje duuuugo bar je meni ja sam svoju iskidao pa sam dobio hrpu kuglica od kojih su ostale samo 4 ali su još male i mislim da se nemože ubrzat rast a  ostala pitanja neznam ;)

Offline smileyzg

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
« Odgovori #2 u: Veljača 02, 2011, 11:44:08 prijepodne »
koliko ja znam, i koliko sam čitao, da bi se one rasle (da bi ih kasnije razrezao i ponovo pustio da rastu i formiraju se), potrebno je da ju veliki protok cijelo vrijeme "valja", što je u našim akvarijima teško izvedivo (estetski, mehanički,...) - ono što sam ja gledao da bi uzeo za kozice je -> link - cijena je OK, shipping je malo skup, ali cijelo vrijeme su u ponudi ;)

"It's your road, and yours alone! Others may walk it with you, but no one can walk it for you..."

Offline Faber

• Punopravni član
  • Lega iz Dubrovnika 8)
« Odgovori #3 u: Veljača 02, 2011, 12:24:45 poslijepodne »
ma da ali ti to nece proci carinu.A nebih isao na srecu.A tako bih volio imat par kuglica..
Kad je kuglica vec oblikovana onda ne vjerujem da je problem zadrzat otprilike takav oblik..bar mislim.
A fora mi je cupavac :D
N.multifasciatus
 Cayman60

Offline smileyzg

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
« Odgovori #4 u: Veljača 02, 2011, 12:28:47 poslijepodne »
ma da ali ti to nece proci carinu.
misliš? prošlo mi je i 5 većih (cca 3-5cm - istina, bile su malo spljoštene, ali...), pa ne vidim razlog zašto ovo nebi prošlo ;)

"It's your road, and yours alone! Others may walk it with you, but no one can walk it for you..."

Offline Faber

• Punopravni član
  • Lega iz Dubrovnika 8)
« Odgovori #5 u: Veljača 02, 2011, 16:10:53 poslijepodne »
a zato jer se ne smiju biljke i zivotinje unosit izvana.Meni su problem radili u Du za puzeve iz SLO..a cuj,mali grad malo ljudi,malo poste pa mogu sve detaljno pregledat.Dok vi u Zg,idete na APP(ako prodje,prodje :D)
N.multifasciatus
 Cayman60

Offline pravda

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
« Odgovori #6 u: Veljača 02, 2011, 16:51:08 poslijepodne »
koliko ja znam, i koliko sam čitao, da bi se one rasle (da bi ih kasnije razrezao i ponovo pustio da rastu i formiraju se), potrebno je da ju veliki protok cijelo vrijeme "valja", što je u našim akvarijima teško izvedivo (estetski, mehanički,...) - ono što sam ja gledao da bi uzeo za kozice je -> link - cijena je OK, shipping je malo skup, ali cijelo vrijeme su u ponudi ;)

Ma nemaš pojma  :D :D :D :D ,kod njih sam 5 komada platio 44kn sa poštarinom,doduše malecke kao klikere.

Offline kostica1

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 27
« Odgovori #7 u: Veljača 03, 2011, 12:40:17 poslijepodne »
EEE, kaj to nije Caldophora? Pa ona mi je najljepša kad raste ko loptica. Jednostavno ju s vremena na vrijeme malo okreneš. Inače je super za upijanje prljavštine. Malo ju stisni pod vodom i vidjet ćeš svašta. Raste strašno sporo. Ali isto tako može rasti i na kamenu, ali ne direktno izložena Suncu, tojest lampi. U prirodi može i rasti plutajuče.

Offline Iris

• Punopravni član
  • Floccinaucinihilipilification
« Odgovori #8 u: Veljača 03, 2011, 13:23:03 poslijepodne »
Kupila sam veliku kuglu u Zoo Cityju i raspala mi se na manje dijelove kad sam ju išla stiskati i ispirati. Pašu joj vrlo niske temp, malo hranjivih tvari i svjetla. Raste i u akvariju, ali puno sporije. Fora je kad počne perlati i izleti k'o iz topa! Tak' mi je nokautirala kozicu van.  :D :D :D

To je alga pa najbrže raste kad se drži dalje od EC-a (skurila sam ju s njim, pa više niš' ne gnojim) i CO2. Treba ju svakih 1-2 tjedna lagano provaljati među dlanovima da ostane lijepo oblikovana kuglica, kao i okretati da joj jedna strana ne posmeđi. Paše joj jako amonijak pa ju treba staviti tamo gdje je biofiltracija slabija: u zmazani kut ili rupu bez bilja, ali ne na direktnom jako svjetlu da ne "izleti" van kao što je meni. Koliko god je to fora, nije fora imati pošpricani zid ili ušokirane koze ili ribe.  :D

Ak' tko hoće kuglicu, mijenjam za 1/4 košarice HC-a ili pogostemon helferi koji pelc.  :up:

Offline Faber

• Punopravni član
  • Lega iz Dubrovnika 8)
« Odgovori #9 u: Veljača 03, 2011, 15:34:42 poslijepodne »
e!u tome i je caka,nece posmedjit na mjestu koja nema svjetla,dovoljno joj je sto jedna strana ima svjetla(imam kocku pa znam hahaha)doduse sad je neka nepravilna kocka.
Sto se tice CO2,E KAD BI BAR TO UNISTILO SVE ALGE no to je samo legenda.i alge ga trebaju hehehe.
ja mislim da nju ne moze nista ubrzat da raste,jednostavno je takva alga i gotovo,pol cm na godinu. 8(
E jesam se nasmijao za ovo kad ti je izletila na povrsinu 8) hehe,pa da!perla se pa bude sva od zraka jel?hehehe.To jos nisam vidio. :)
N.multifasciatus
 Cayman60

Offline Iris

• Punopravni član
« Odgovori #10 u: Veljača 03, 2011, 15:48:23 poslijepodne »
 :D :D :D da si samo vidio ušokirane koze! Sve su poskakale na rogolist.

To je tak' kad sam tuka i stavim kladoforu kraj riccie na svjetlo jer mi je baš nekak' izgledalo slatko.

Taj dan je bio jabadamadum:

Već lagano "levitira" na ovoj slici

Smeđe u trgovini kad ih drže s jastozima koji kakaju po njima. I koze vole kenjat' po njoj, al' to se bar lako sredi. Naravno da sve s klorofilom treba CO2, jasna stvar- samo nekima ne preveć' kad im jednostavno malo treba. Na zadnjoj slici se vidi smeđi flek od vražjeg EC-a. Dobro da sam to prestala koristiti.
« Zadnja izmjena: Veljača 03, 2011, 15:54:31 poslijepodne od Iris »

Offline Faber

• Punopravni član
  • Lega iz Dubrovnika 8)
« Odgovori #11 u: Veljača 03, 2011, 16:18:44 poslijepodne »
imas velike kuglice :D

Bouncing balls!hahaha! :D
E a vazda kozice vole drndat po njoj,zanimljive su im. :)
N.multifasciatus
 Cayman60

Offline Iris

• Punopravni član
« Odgovori #12 u: Veljača 03, 2011, 18:30:10 poslijepodne »