Srpanj 29, 2025, 14:46:56 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Echinodorus - što "pušta"?  (Posjeta: 1076 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline gmatanic

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 37
  • ٩(̾●̮̮̃̾•̃̾)۶ ٩(̾●̮̮̃̾•̃̾)۶
Echinodorus - što "pušta"?
« u: Siječanj 29, 2011, 22:13:15 poslijepodne »
Nisam do sada ovo imao na echinodorusima. Prvi puta imam ovu vrstu. Dovezen iz njemačke, pod nazivom "dschungelstar nr. 2". Logičan engleski naziv bi valjda iz toga bio "junglestar", ali svemoćna tražilica ne izbacuje ništa pod tim nazivom, a ne znam kako ga kod nas zovu. Pustio je neki izdanak poprilične duljine. I sad vidim da je na kraju počeo puštati nešto kao listiće. Hoće li procvjetati ili što?
Evo slike, nisu baš najbolje, ali mislim da se vidi što bi trebalo:

Ptičja perspektiva:

Give a man a gun, and he can rob a bank. Give a man a bank, and he can rob the world

Offline Pandorica

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 41
Odg: Echinodorus - što "pušta"?
« Odgovori #1 u: Siječanj 29, 2011, 22:19:20 poslijepodne »
ako izađe van vode bit će cvjetova... a kasnije će se oformiti mlade biljčice.. a ako ostane u vodi isto će se oformiti mlade biljke, no neće biti cvjetova (barem je tako slučaj s bleherijima i ozelotima koje sam imala)... ;)
Zagreb / Sveta Nedelja

Upravo zato što je tako topao, osmijeh je ljepši od bilo kojeg cvijeta na svijetu.

Offline gmatanic

• Punopravni član
« Odgovori #2 u: Siječanj 29, 2011, 22:25:40 poslijepodne »
weee  :a040: weee  :a040:
Dosad nisam baš imao sreće sa Echinodorusima. A postupak oko nove biljčice je? Pretpostavljam čekati da malo naraste, pa otkinuti i zasaditi u podlogu?
Give a man a gun, and he can rob a bank. Give a man a bank, and he can rob the world

Offline biosvera

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 26
« Odgovori #3 u: Siječanj 29, 2011, 22:37:07 poslijepodne »
nemoj odmah ju otkinut nakon što pusti prvi list čekaš da se biljka skroz razvije znači da narastu listovi, pusti korijen i postane velika kao matična biljka ;)

Offline Pandorica

• Punopravni član
« Odgovori #4 u: Siječanj 29, 2011, 22:40:58 poslijepodne »
pusti da pusti korijenje, i onda odreži tu biljčicu s komadićem te stapke i zasadi... nemoj forsirati matični echić jer ga to samo iscrpljuje (bez jednog sam ostala jer nisam znala)... a problem je u konačnici stati na kraj tom množenju jer on svako malo pušta novu "stapku"...

nekidan sam kupila echić rubin i već ima jednu stapkicu iako je bio u dučanu cca 3tj... sad čekam mogučnost da ju odrežem jer je sama biljka u lošem stanju radi dugotrajnog čekanja u dučanu...
Zagreb / Sveta Nedelja

Upravo zato što je tako topao, osmijeh je ljepši od bilo kojeg cvijeta na svijetu.

Offline gmatanic

• Punopravni član
« Odgovori #5 u: Siječanj 29, 2011, 22:50:37 poslijepodne »
nemoj odmah ju otkinut nakon što pusti prvi list čekaš da se biljka skroz razvije znači da narastu listovi, pusti korijen i postane velika kao matična biljka ;)

Ovo prvo dvoje ok, ali da postane velika kao i matična će biti malo teže, jer matična nije baš mala. U svakom slučaju čekat ću da se biljka fino razvije.

nemoj forsirati matični echić jer ga to samo iscrpljuje (bez jednog sam ostala jer nisam znala)
Sry na 100 pitanja, ali nije mi jasno "forsiranje"? Misliš da ne držim predugo tu novu biljku spojenu sa matičnom da ju ne crpi ili?

Offline Pandorica

• Punopravni član
« Odgovori #6 u: Siječanj 29, 2011, 23:26:53 poslijepodne »
ne, pustit će kroz koji tjedan još jedan izdanak, pa još jedan itd... na kraju ćeš imati 2-3 izdanka na matičnoj biljci koja će biti sve slabija (u smislu da ne pušta nove listove)...

moja preporuka je da taj izdanak pustiš, podijeliš mlade biljke (ili prodaš) i nadalje - ukoliko ti se ne da gnjaviti s time - režeš te izdanke i tojto...  :up:
Zagreb / Sveta Nedelja

Offline gmatanic

• Punopravni član
« Odgovori #7 u: Siječanj 29, 2011, 23:30:59 poslijepodne »
Primljeno na znanje. Zahvaljujem  :up:

Offline biosvera

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 26
« Odgovori #8 u: Siječanj 30, 2011, 16:07:51 poslijepodne »
ja sam imao te biljke i odrezao sam ih čim su pustile korjenje pošto nisu bile velike kad sam ih odrezao ostale su male do danas dak sam drugu turu ostavio da naraste i ostale su velike pa zato sam ti to napisao ;)

Offline gmatanic

• Punopravni član
« Odgovori #9 u: Siječanj 30, 2011, 17:39:04 poslijepodne »
Čekam da se razvije korijen i da malo poraste, pa ju onda zasadim. Ako ne bude htjela dalje rasti, bit će na njenu štetu, tako da joj je bolje da raste   :D