Srpanj 14, 2025, 08:13:42 prijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Pijesak ili šljunak? Prednosti i mane?  (Posjeta: 2525 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline EmptyWaterTank

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 49
Pijesak ili šljunak? Prednosti i mane?
« u: Siječanj 14, 2011, 10:53:40 prijepodne »
Molim vas mišljenje o manama i prednostima šljunka ili pijeska. (pitanje postavljam općenito, ne u odnosu na ribe u akvariju.)

Hvala.  :)

Offline gmatanic

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 37
  • ٩(̾●̮̮̃̾•̃̾)۶ ٩(̾●̮̮̃̾•̃̾)۶
Odg: Pijesak ili šljunak? Prednosti i mane?
« Odgovori #1 u: Siječanj 14, 2011, 11:11:25 prijepodne »
Moja osobna iskustva. Netko možda ima drugačija... plusevi i minusi:
Pijesak
Loše:
-Teže je usisati nečistoće s podloge ako imaš pijesak, jer usišeš i pijesak
-nekad se "zbije", pa bude tvrd kao beton (recimo kvarcni mi se znao zbiti, savski nije toliko)
-čini mi se da se alge vole nastaniti uz staklo tamo gdje je pijesak  -?
-ako se puno prćka, lako se zamuti voda, istina da se brzo i razbistri

Dobro:
-Ako imaš corydorase npr., super im je za kopati po njemu
-Primjetio sam da mi je Valisneria uživala u akvariju sa savskim pijeskom. Znala se toliko ukorijeniti da sam prilikom čupanja isčupao i šaku podloge s korijenjem :D. Ali to je možda do drugih stvari bilo
-bio mi je bolji za sađenje biljaka (savski) od šljunka, jer ako biljka baš i nema korijena, tamo gdje je šljunak malo-malo mi ispluta na površinu

Šljunak
Dobro:
-Lakše usisati prljavštinu s dna
-Prljavština (ona sitna) se toliko ni ne primjeti na šljunku čini mi se
-ne sabija se

Loše:
-malo mi je nezgodniji za prisiliti biljku bez korijena da ustane zabijena u njemu
-Lošiji za corydorase npr.

Da čujemo i ostale....
Give a man a gun, and he can rob a bank. Give a man a bank, and he can rob the world

Offline Godfish

• Trade Count: (+2)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 44
« Odgovori #2 u: Siječanj 14, 2011, 11:21:15 prijepodne »
I jedno i drugo su inertna podloga (vrlo malo ili ništa hranjivih tvari),e sad, svaki ima svoje prednosti i mane u odnosu na to što se nalazi u akvariju (biljke,ribe) tako da je ovako općenito prilično teško odgovoriti.Najbolje bi bilo da napišeš kakav akvarij želiš imati pa onda dobiješ preporuku šta je bolje staviti.A uvijek možeš staviti i nešto treće. :)
- :a042:

Offline EmptyWaterTank

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #3 u: Siječanj 14, 2011, 11:41:16 prijepodne »
Trenutno imam corydorase, otocincluse i kozice na šljunku.
Na bilje baš ne brijem imam samo kugu i cladophoru (ne treba im neka hranjiva podloga) da troše nitrate.
Znam da bi corydorasima pijesak bio bolji, ali si ne želim zeznuti nekaj drugo... npr. otocincluse (znaju cuclati šljunak), filter... i sl.

Offline Godfish

• Punopravni član
« Odgovori #4 u: Siječanj 17, 2011, 08:57:29 prijepodne »
Pa kozice definitivno vole bilje,prvenstveno mahovinu (za nju ti ne treba podloga,samo drvo ili kamen da se imaju za što uhvatiti),a imaš i bilja kojemu podloga nije bitna (anubias) ili kojemu treba tek toliko da pusti korijenje (razne crypte).
Sa par ovakvih biljčica podigao bi si kvalitetu vode,pa uz neku sitnu granulaciju šljunka (ne oštrih rubova,zbog corya) može sve funkcionirati a ribe i koze sretne.(osim toga rasvjeta za navedeno bilje može biti prilično skromna,a ne zahtijevaju gnojenje)

Offline EmptyWaterTank

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #5 u: Siječanj 17, 2011, 12:28:09 poslijepodne »
Pa kozice definitivno vole bilje,prvenstveno mahovinu (za nju ti ne treba podloga,samo drvo ili kamen da se imaju za što uhvatiti),a imaš i bilja kojemu podloga nije bitna (anubias) ili kojemu treba tek toliko da pusti korijenje (razne crypte).
Sa par ovakvih biljčica podigao bi si kvalitetu vode,pa uz neku sitnu granulaciju šljunka (ne oštrih rubova,zbog corya) može sve funkcionirati a ribe i koze sretne.(osim toga rasvjeta za navedeno bilje može biti prilično skromna,a ne zahtijevaju gnojenje)

Pa nisam rekao da nemam nijednu biljku već da ih ne želim imati pun akvarij... ipak je to samo 25L. :)

Pitanje je bilo općenito o prednostima i manama pijeska u odnosu na šljunak... Problemi podloge kao takve i utjecaj na aparaturu u akvariju itd.
Gmatanic se potrudio dati svoje mišljenje pa ako imaš ti kaj dodati bilo bi super...

Inače ovako to izgleda...

Offline Godfish

• Punopravni član
« Odgovori #6 u: Siječanj 18, 2011, 09:12:19 prijepodne »
Pijesak nemam u akvariju pa neka specijalna iskustva iz prve ruke ne mogu navesti.Imam šljunak sitne granulacije pa corydorasi bez problema ruju,(zabiju cijelu glavu i onda okomito dube i kopaju),lako se čisti(sistem boca - crijevo),bilje sa korjenjem dobro drži na mjestu,ako stavljaš neko drvo koje još ne tone,malo dublje gurneš u šljunak i uglavnom ne ispluta,ne muti vodu,pošto dolazi u raznim granulacijama može se sa njim odraditi dio hardscapea.
Od loših strana,skoro je nemoguće zadržati bilje u podlozi ako ono nema korijen (ili neki mali) a imaš corydorase ili druge rovače.(ja svoje okružim kamenjem koje ne mogu pomaknuti pa na isto naselim mahovinu da se ne vidi).
Ako se još nečega sjetim javim...

Offline Gutrum

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 50
« Odgovori #7 u: Siječanj 26, 2011, 20:44:42 poslijepodne »
ja imam pijesak, i živcira me što nemogu usisavati, tj mogu ali usisam onda i pijesak  :dead: u novi tank ide šljunak pa čemo vidjeti kako če biti sa njime :-)) -?