Kolovoz 01, 2025, 23:50:30 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Akvarijum pušten u pogon, šta dalje....hitno pomagajte da mi ne propadnu biljke  (Posjeta: 857 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline SanjinM

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
  • Spol: Muški   Lokacija: Gračanica-BiH
Akvarijum 100x40x50 vode u njemu 180l, rasvjeta 2x30W T8 + 2x39W T5, filter tetratec 1200, hranjiva podloga jbl+sera pomiješana i stavljena u visini 2cm, na njoj pijesak visne 5cm granulacije 0,4-0,8mm, temperatura 27....posadio sam 10biljaka,odnosno 7 vrsta...rasvjeta radi 12h dnevno (je li to previše i koliko bi trebala da radi rasvjeta)...pustio sam ga u pogon prije 4-5dana da se zacirklira...raja reci te mi šta dalje da radim....kada,kako i čime da gnojim, kako i kada da ubacujem co2 i šta još treba...pomagajte da nešto ne pogriješim i da mi biljke ne propadnu kada sam ovo sve fino sastavio....

Offline cann

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
Odg: Akvarijum pušten u pogon, šta dalje....hitno pomagajte da mi ne propadnu biljke
« Odgovori #1 u: Siječanj 28, 2011, 22:14:56 poslijepodne »
pozdrav :)
previše svjetla za početak..ostavi samo ove lampe t8 2x30 watta da svjetle cca 8 sati dnevno, i takokojih 2 tjedna, da se bilje "primi", onda lagano diži do max 10 sati.a nakon tog, uvodi postepeno ove t5 lampe..mada ne znam kaj će ti toliko svjetla, 2x39 t5 bi ti bilo i više nego dovoljno..
co2 stalno nek piči ( na ovoliko svjetla najbolje ti je nabavit bocu i držat co2 konstantnim), u početku ne moraš s ničim još gnojit, čekaj da bilje krene i da se privikne, ima dosta hrane u novoj podlozi i u vodenom stupu..
polako i pametno sa toliko svjetla  :up:

Offline Kwan

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 39
Odg: Akvarijum pušten u pogon, šta dalje....hitno pomagajte da mi ne propadnu biljke
« Odgovori #2 u: Siječanj 28, 2011, 22:28:46 poslijepodne »
definitivno imas previse svijetla, pogotovo u startu, smanji na 8 sati i postepeno povecavaj svaki tjedan
ja imam isti akvarij sa 4xt5 39w i previse svijetla definitivno, a gori mi 10 sati
co2 dodavaj odmah
neke biljke ce ti mozda propasti, jel nekima je tesko prolazit faze cikliranja i kolicine amonijaka koje ce ti se pojaviti pri kraju cikliranja,
ne moras ih bacati ja sam spasio male izdanke od 1 cm od ukupno 20cm biljke koji su mi tek sad nakon 2-3mjeseca totalno podivljali i rastu da ne znam kuda bi s njima  :)
samo strpljivo i polako

za gnojenje ja nebi jos nista, mijenjaj dio vode cesce sad u pocetku, u pipovaci ima dosta sto ce ti godit bilju a i vadit ces visak cega netrebas van, podloga ima dosta hrane da se biljke uhvate i krenu,bar sto se mikroelemenata tice

sretno!