Kolovoz 05, 2025, 20:41:03 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Kad budala kupuje biljku bez pripreme..  (Posjeta: 1266 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Smilas

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 38
Kad budala kupuje biljku bez pripreme..
« u: Siječanj 25, 2011, 00:20:10 prijepodne »
Eto slazem novi  seting i trebah biljku koja  ce mi narast do povrsine i upiti svijetlo da anubias nana moze mirno  rasti u mraku...  no eto zakljucio sam da je Hydrocotyle leucocephala najbolja za to i da bas nju trebam.  I tako ja sretan sa zamagljenom slikom iste odskakućem u grad, sretan jer eto riješenje  za sve moje  probleme postoji. 

Nedugo nakon te odluke, ali opet je dovoljno proslo tako da je ona blijeda slika u glavi sada poprimila potpuno nove vrijednosti, doskakućem ja do Pet Centra...  pogađate da sav sretan  utrčavam unutra primajući se  za svoj ne predebeo novčanik i tražeći svim osjetilima nešto s čime bih si uveselio dan ili možda tjedan dana. Gledam od akvarija do akvarija i sjetim se svoje biljke, i kad ono okrenem se, a ona je tamo. Gleda me sretna, malo  tamnije boje lista nego sam zamislio ali tko ce znati, mislim si da su valjda fotografija dvije koje sam vidio bile losije exponirane i sretan odlepršam do blagajne i ispljunem nofce teti prodavačici...  Inače bitno je naglasiti ovdje da dična koja je radila na akvaristici nije znala potvrditi identitet biljke koju kupujem i zbog rastućće sreče i oduševljenja njeno neznaje je samo dalo dozvolu da je mrzim, čime je  jasno, kupnja u PC-u postala potpuna... 

No kad premotamo malo unaprijed i prođe svo moje slaganje novog setinga, vezanje  anubiasa po drvecu i kamenju i guranje nove biljcice u  podlogu dolazimo konačno do perioda  koji je nastupio pred ne više od tjedan dana. Biljčica u akvariju koja je trebala  buknuti, koja je trebala doci do povrsine i upijati svijetlo punim plućima/klorofilima koja bi koliko sam shvatio trebala rasti u  bilokakvom akvariju, za koju je  poželjno jedino da ima vode u njemu, sada stoji i ne mrda. Tada sam se bacio u  googlanje, korak koji sam, uviđam, trebao napravit puno prije... naime što se desilo, mjesto  prejednostavne i  nezahtjevne Hydrocotyle leucocephale kupio sam  bas obrnuto, vrlo zahebanu i zahtjevnu Hydrocotyle verticillatu..

Što nas dovodi do  tog da pitam jel ima netko uspjesnih iskustva s njom i ako nema jel ima tko tko bi ju htio, a u zamjenu  mozda dao Hydrocotyle leucocephalu???  Naime ovo je jako lijepa biljka no trenutno i ja i ona želimo van iz ovog odnosa.

Offline hento

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 41
Odg: Kad budala kupuje biljku bez pripreme..
« Odgovori #1 u: Siječanj 25, 2011, 10:31:06 prijepodne »
Zahtjevna?!? Pa meni raste ko mutava, već sam ju na 4 mjesta razdjelil i kod drugih isto raste ko mutava  -?
Never underestimate the power of the Dark Side

--- Koprivnica ---

Offline Iris

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Floccinaucinihilipilification
« Odgovori #2 u: Siječanj 25, 2011, 12:02:01 poslijepodne »
Za sada nemam iskustva ni s jednom ni s drugom, tak' da nisam pametna.. Mada bi mi dobro došla bilokoja od njih da mi se šire po akvariju iz stražnjeg kuta. Mislim da bi to bilo zgodno.

U svakom slučaju- da, treba se dooobro pripremiti za biljke koje najbavljaš.

Tak' sam se zeznula sa cladophorom, kao i ti s hidrokotilicom- izbušila sam ju na jednom mjestu s EC-om a ZNAM da je to alga a ne mahovina. Bila je u jako lošem stanju kad sam ju kupila pa sam ju u tegli htjela malo nabildati...  :dead:

Offline wickerman999

• Član redakcije
  • Trade Count: (+7)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 34
  • Rain can't soak what is not there...
« Odgovori #3 u: Siječanj 25, 2011, 12:12:39 poslijepodne »
H. verticillata je srednje zahtjeva biljka (zahtjevnija od H. leucocephale), ali nikada ti ne bude narasla do površine kak si si zamislio, bez obzira na uvjete. Raste tako da pušta vriježice s jednim listom na svakoj, i to visine 5-10 cm. Super je kad radiš neki scape pa ju posadiš da izviruje iz livade Eleocharisa ili tak nekaj. :P
Neki od mojih akvarija:
1 2 3 4 5 6 7 8

Offline hento

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 41
« Odgovori #4 u: Siječanj 25, 2011, 14:18:23 poslijepodne »
H. verticillata je srednje zahtjeva biljka (zahtjevnija od H. leucocephale), ali nikada ti ne bude narasla do površine kak si si zamislio, bez obzira na uvjete. Raste tako da pušta vriježice s jednim listom na svakoj, i to visine 5-10 cm. Super je kad radiš neki scape pa ju posadiš da izviruje iz livade Eleocharisa ili tak nekaj. :P

Raste do povšine kolega. Samo se šiša da se s njom oblikuje loptasti žbunj...
Never underestimate the power of the Dark Side

--- Koprivnica ---

Offline Smilas

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 38
« Odgovori #5 u: Siječanj 25, 2011, 14:25:17 poslijepodne »
Da, prezahrjevna je za setting u kojem je imam jer je svijetla malo i gori svega par sati dnevno. Počela mi je zutiti.. Danas cu ju probat posaditi u teglu pa ćemo vidjeti kako će tamo rasti.  Da čitao sam da je predivna za scapeove no nažalost nije ni odgovarajuća u ovoj kombinaciji..
Iris ako ju malo dovedem u red,  a i kad nabavim leucocephalu ti ih obje proslijedim ako želiš. U zamjenu za malo leće?

Offline Zeleni

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 40
« Odgovori #6 u: Siječanj 25, 2011, 15:04:09 poslijepodne »
i kod mene luduje, neznam više di bi s njom, svaki drugi dan je čupam... inače super biljka, neke stabiljke mi rastu vrlo visoko (10 + cm) a neke ostaju niske i to je fora :)

kak misliš šiša? odrežeš dio stabiljke, onaj sa listom i onda raste novi ili??? Nisam probao nikad tako šišat, uvijek je capnem cijelu, tj. cijeli novi izdanak

Offline Iris

• Punopravni član
  • Floccinaucinihilipilification
« Odgovori #7 u: Siječanj 25, 2011, 15:11:02 poslijepodne »
Da, prezahrjevna je za setting u kojem je imam jer je svijetla malo i gori svega par sati dnevno. Počela mi je zutiti.. Danas cu ju probat posaditi u teglu pa ćemo vidjeti kako će tamo rasti.  Da čitao sam da je predivna za scapeove no nažalost nije ni odgovarajuća u ovoj kombinaciji..
Iris ako ju malo dovedem u red,  a i kad nabavim leucocephalu ti ih obje proslijedim ako želiš. U zamjenu za malo leće?

Dogovoreno!  :up:

Dobiješ i mini cladophoricu i još pelc "creeping Jenny". Meni raste k'o blesava- pokušavam ju ukrotiti da mi formira grm. Jučer sam baš Gwyneeth poslala nekoliko komada. Bolje nju u sjenu staviti da ne raste prebrzo. Obje su ti jako nezahtjevne biljke, pogotovo jezovita Đeni.

Offline wickerman999

• Član redakcije
  • Trade Count: (+7)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 34
  • Rain can't soak what is not there...
« Odgovori #8 u: Siječanj 25, 2011, 17:46:54 poslijepodne »

Nikad vidio da ide do površine, a ni da se šiša u grm. :)
Kaj se vriježe režu čim iz njih izraste nova biljka tak da biljka može pustiti novu vriježu ili...? :)
Neki od mojih akvarija:
1 2 3 4 5 6 7 8