Kolovoz 08, 2025, 13:40:55 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Problem sa anubiasima i panjevima  (Posjeta: 2511 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Ribica plava

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 40
Problem sa anubiasima i panjevima
« u: Siječanj 06, 2011, 15:58:05 poslijepodne »
Hladnovodni akvarij (22 stupnja) sa dvije zlatne ribice

Akvarij: 130 l brutto

Izmjena vode: tjedno, 30 litara (25% ako uzmemo da je u akvariju 120 litara vode, možda i manje)

3 panja, na 2 su anubiasi, što stari što novi. Isti problem sa smeđom algom (ako sam u pravu) imala sam i u 54 litarskom ak, isto dvije zlatice, temperatura je bila od 24 do 26 stupnjeva, izmjena vode je bila tjedna oko 14 litara.

Problem sam tada rješavala tako da sam pri svakoj trećoj promjeni vode, u kantu izvučene akvarijske vode, ulila čep easy carbo-a i potom namakala panjeve sa anubijasima i zatim sam ih još i fizički čistila ponekad spužvicom, ponekad prstom, ponekad četkicom panjeve

Mislila sam da će problem nestati pri promjeni akvarija. Rasvjeta je tada bila jedna štedna od 15 w u razdobolju od 8 do 9 ujutro i potom od 17 do 23  (7 sati).
Razdoblje rasvjete je ostalo isto, samo je sada rasvjeta od 2 neonke svaka po 18w. Dubina akvarija je nekih 45 cm, za 15-ak centimetara dublje nego u prethodnom akvariju.

Ovi anubiasi koji nisu jako zahvaćeni tom gadosti su još friški, pa siroti nisu došli na red.

Rijetko izbacuju nove listove, a pogotovo ne u razdoblju dok su prekriveni tim smeđim  :dead:

Što mi je činiti. Stalno padam u napast uzeti neku glodalicu za panjeve tipa ancistrus, gibiceps (toga sam imala u toplovodnom i odlično je radio posao, pokraj lijenog ancistrusa koji se samo bavio vođenjem bitke oko teritorija)

Offline ZliBrka

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
Odg: Problem sa anubiasima i panjevima
« Odgovori #1 u: Siječanj 06, 2011, 17:00:47 poslijepodne »
Ja sam taj problem resio sa pravljenjem sene anubiasu stavljanjem alu-folije ispred lampi.
Malo romantike u akv i meni je stvar bila resena.
"Dišemo slobodno jedino kad nas s drugima povezuje zajednički cilj koji nadilazi naše JA."  Zemlja Ljudi

Offline Ribica plava

• Punopravni član
« Odgovori #2 u: Siječanj 06, 2011, 17:11:38 poslijepodne »
A šta da radim sa postojećim algama, hoće li nestati samo od sjene?

Offline ZliBrka

• Moderator
  • Punopravni član
« Odgovori #3 u: Siječanj 06, 2011, 17:23:28 poslijepodne »
Skinuo sam prstima koliko sam mogao, a za ostatak su se pobrinuli jabucari i sena (po meni najvise).
"Dišemo slobodno jedino kad nas s drugima povezuje zajednički cilj koji nadilazi naše JA."  Zemlja Ljudi

Offline Ribica plava

• Punopravni član
« Odgovori #4 u: Siječanj 06, 2011, 18:58:28 poslijepodne »
Ja nemam čistača, jabučare imala, zlatice pojele, pa nisam više nabavljala.
Nego kad smo već kod anubiasa, napravila sam instalaciju sa starim akvarijem.
Anubiasi neki na stiroporu, neki na panjevima, grijač, svjetlo, folija, pa ćemo vidjeti hoće biti napretka

Akvarij sa zlaticama je pust, samo dva gola panja u njemu, ali ako će mi anubiasi u onim uvjetima uspijevati i ako bude pomaka, bit ću zadovoljna

Offline ibanezfrelon

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
    • ART IMAGE
« Odgovori #5 u: Siječanj 06, 2011, 19:11:41 poslijepodne »
Ja se nebi brinuo za smeđu algu koliko bi se brinuo za same biljke koje izgledaju katastrofalno neishranjeno.
Željezo najvjerovatnije a moguće i nitrati, biljke su skroz  žute.. -?

Offline Venom

• Trade Count: (+4)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 28
  • Juwel Rio 180 !
« Odgovori #6 u: Siječanj 06, 2011, 19:38:24 poslijepodne »
Kad stavim akvarij u sjenu da li alu folija moze dodirivati nenku sylvania aquastar 15w je lampa  :up:
« Zadnja izmjena: Siječanj 06, 2011, 19:56:41 poslijepodne od Venom »

Offline Ribica plava

• Punopravni član
« Odgovori #7 u: Siječanj 06, 2011, 20:13:36 poslijepodne »
Ja se nebi brinuo za smeđu algu koliko bi se brinuo za same biljke koje izgledaju katastrofalno neishranjeno.
Željezo najvjerovatnije a moguće i nitrati, biljke su skroz  žute.. -?

Nisu žuti, imali su neku zelenkastu boju. Imam profito gnojivo, pa ću to sada dodavati u "staklenik".

Offline Venom

• Punopravni član
  • Juwel Rio 180 !
« Odgovori #8 u: Siječanj 06, 2011, 20:37:39 poslijepodne »
To si vec trebala dodavati ja sam svoj jedan i jedini koji imam anubias privezao na kamen i stavio ispod filtera u potpunu mracinu pa cu vidjeti hoce li rasti u mraku onako skroooooooz malo svjetla ima jer se nalazi izmedu cabombe caroliniane koja je vrloo gusta pa ako nebude rastao stavim ga malo ispred pa ce valjda biti okej ali ti to nemozes jer ih imas dosta.A da ih neko vrijeme prebacis u neki akvarij sa raasvjetom nekom diy slabom ili prigusenom pa kad bi dobro rasli i naravno narasli veci da ih stavis u veliki poslje nekog vremena  :up:  :)

Offline Ribica plava

• Punopravni član
« Odgovori #9 u: Siječanj 06, 2011, 22:33:30 poslijepodne »
Jesam, danas sam ih prebacila u 54 litarski koji mi služi kao staklenik. Vode je toliko da su rizomi i korijenje u vodi, a lišće van vode. Gore je folija, grijač u vodi i rasvjeta povrh svega. A ujutro ću kapnuti i profito, pa ćemo vidjeti kako će napredovati.

Na slici se ne vidi sve, jer je upareno, no tako treba biti...Iskreno sam znatiželjna kako će se tu ponašati

Offline maslachak

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 49
« Odgovori #10 u: Siječanj 06, 2011, 23:32:02 poslijepodne »
za ovu smeđu gadost nabavi puževe, one obične male smeđe smradove - nema boljih žderača algi od njih  :) i ne brini da će se razmnožiti, jer, kao što znaš, zlatke će se pogostiti viškom... ja imam jedan mali 12-litarski akvarij u kojem uzgajam puževe kako bi moji miceki imali uvijek friškog meseka  :D i kako ne bih morala brisati stakla iznutra  :-[ što defakto nisam ni radila otprilike pola godine  8)

a što se gnojiva tiče...  -?  ne znam.... imam 115 litara anubiasa  :) i devet mjeseci nisam ubacila niti kapljicu nikakvog gnojiva, ni EC ni ništa - zlatice to gnoje posve dovoljno - i algi nemam doslovno niti u tragovima a novi listići izbijaju svako malo... tak da...  -? gnojivo u hladnovodnom? nikad čula!  :-[ 
ako nisi vidjela, vidi:

i još nešto: kakav ti je filter? jer promjena vode od 25% tjedno je previše i prečesto ako je filter odgovarajuć... (molim toplovodne da ne skoče na ovo jer su u hladnoj vodi pravila nešto drugačija  :-[ )

Offline Ribica plava

• Punopravni član
« Odgovori #11 u: Siječanj 07, 2011, 12:03:07 poslijepodne »
Maslachak, slikica je za objesiti na zid. Zaista nešto prekrasno.
Kraj mojih gica, ova valis bila bi visine nekih 10 cm, raščerupana, a anubiasa imaš ko' u priči. Voljela bih postići nešto tako.

Morat ću ubaciti onda pužeke, samo da ih nabavim. U toplovodnom su mi se množili ti smeđi pužeki, a prvog sam ugledala još dok se akvarij ciklirao, vjerojatno je stigao na bilju.
Gdje da nabavim te pužeke i mogu li ih držati bez filtera u tom sakleniku koji sam oformila?

Moram primjetiti i da tvoji anubiasi imaju odličnu sjenu.

Filter sam imala vanjski, međutim, nisam bila za to, pa sam u 130 litarski stavila uz svoj mali eheim pick up 2008 i eheim pick up 2012. Tako da rade oba i voda se čini sasvim ok.
Koliko da vode mijenjam tjedno? Čitala sam da bi ove moje izmjene mogle biti prevelike za ravnotežu. Usisavam podlogu svaki put pri izvlačenju vode

Offline ZliBrka

• Moderator
  • Punopravni član
« Odgovori #12 u: Siječanj 07, 2011, 12:46:08 poslijepodne »
Kolega iz Visnjevca Dario28 je imao gomilu jabucara i prodavao ih je povoljno, pa probaj njega kontaktirati.

Offline maslachak

• Punopravni član
« Odgovori #13 u: Siječanj 07, 2011, 12:48:52 poslijepodne »
Gdje da nabavim te pužeke i mogu li ih držati bez filtera u tom sakleniku koji sam oformila?

:D  :D daj oglas, mislim da ih neće biti teško užicati obzirom da ih većina toplovodnih ima a svi ih mrze  :D  :D
ili dođi do mene da ti poberem desetak komada  ;)

edit: tek sad vidim da si iz osijeka  :-[

i da, ti pužeki bi živjeli i razmnožavali se i u čaši vode! moji u onih 12 litara nemaju nikakvu opremu, vodu nisam promijenila mjesecima - samo nadolijevam - a unutra je par nekih kriptica i jedan panj... kad se sjetim (cca dvaput mjesečno  :-[) ubacim im malo nekakve hrane... i puževa ima mali milion  :D

Moram primjetiti i da tvoji anubiasi imaju odličnu sjenu.

e da, sjena. anubiasi vole sjenu, da. a tvoji pajceki papaju valisneriu? si sigurna? jesi ju imala pa su ju pojeli? jer ti imaš pajčolankice ako se ne varam, a one ne bi trebale biti baš takvi biljoterminatori ko karasi...
ali ako ti stvarno popapaju valisneriu, ima onog plutajućeg bilja... mhhh... kak se ono zove...  -?  :-[   aaaa, PISTIA, da! e, staviš lijepo pistiu, ona raste ko luda, zlatice imaju svježe povrće a anubiasi imaju sjenu i svi sretni  :up:

Koliko da vode mijenjam tjedno? Čitala sam da bi ove moje izmjene mogle biti prevelike za ravnotežu. Usisavam podlogu svaki put pri izvlačenju vode
nemoj uopće mijenjati vodu tjedno - jednom u dva tjedna po dvadesetak posto je posve dovoljno  :)

« Zadnja izmjena: Siječanj 07, 2011, 13:03:07 poslijepodne od maslachak »

Offline maslachak

• Punopravni član
« Odgovori #14 u: Siječanj 07, 2011, 12:55:27 poslijepodne »
e da, zaboravih - toplovodnim salatarima vjerojatno i tih tvojih 36w na 130 litara zvuči premalo, ali moje zlatice u 115 litara imaju samo 18 vati svjetla  :P

Offline Puffy

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 30
  • univ. bacc. biol.
« Odgovori #15 u: Siječanj 07, 2011, 12:56:23 poslijepodne »
Ja ti mogu dati šaku Malayan trumpet snail-ova :)
FILIP (Valpovo)

Offline Ribica plava

• Punopravni član
« Odgovori #16 u: Siječanj 07, 2011, 13:18:14 poslijepodne »
Probat ću nabaviti puževe, ali ne jabučare, nego ove što maslachak spominje. Jabučara sam imala dva, velika oko 3 cm i zlatice su ih utamanile za kojih mjesec, dva. Ostale mi samo kućice.
Valis sam također imala, sredile.
Rogolist sam im zadnje nabavila, eno pojele ga skroz, ostalo mi par grančica, pa sam bacila u staklenik sa anubiasima, možda se razmnoži.

Maslachak, šta kažeš, da vadim jednu lampu? hoće to biti dobro da grla budu prazna od jedne neonke? Sada mi je akvarij potpuno prazan, samo dva gola panja, svo zelenilo koje imam je u stakleniku.

Offline Venom

• Punopravni član
  • Juwel Rio 180 !
« Odgovori #17 u: Siječanj 07, 2011, 16:14:06 poslijepodne »
Dobro je sto si ih presadila u 54L ali ja bi isto tako rađe ulio vode toliko da anubiasi cijeli budu pod vodom jer mislim da ce ti tako lakse rasti i sve  :up: ja svog stavio imam nekog malog ispod filtera u mracinu pa cu vidjet  :up:

Offline Puffy

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 30
  • univ. bacc. biol.
« Odgovori #18 u: Siječanj 07, 2011, 16:28:14 poslijepodne »
Dobro je sto si ih presadila u 54L ali ja bi isto tako rađe ulio vode toliko da anubiasi cijeli budu pod vodom jer mislim da ce ti tako lakse rasti i sve  :up: ja svog stavio imam nekog malog ispod filtera u mracinu pa cu vidjet  :up:

Anubiasi brže i lakše rastu na suhom uzgoju.
;)
FILIP (Valpovo)

Offline maslachak

• Punopravni član
« Odgovori #19 u: Siječanj 08, 2011, 14:16:03 poslijepodne »
Maslachak, šta kažeš, da vadim jednu lampu?

ako misliš držati samo anubiase, 18w ti je posve dovoljno  :)  ali nije ni 36 previše, a možda ti dođe ubaciti koju kriptu ili nešto pa ne bi bilo zgorega imati malo više svjetla... iako kod mene i na 18w valisnerija raste... uh, koma...  :D  idem ju baš izmjeriti jer imam dojam da su neki listovi dugi preko dva metra  :rolleyes:

Offline Ribica plava

• Punopravni član
« Odgovori #20 u: Siječanj 08, 2011, 14:39:39 poslijepodne »
Samo da mi ti anubijasi krenu. Pužeke sam nabavila, poklonio mi ih je akvarist iz Osijeka...Imam ih nekih 8 komada, od čega su se 2 činila neaktivna. Stavila sam ih u staklenik sa anubijasima i nadam se popriličnoj populaciji, tek kada ih bude puno puno, idu na testiranje u veliki akvarij. Do tada neka rade na panjevima s anubijasima koji su u problemu.

Znači da ne dodajem nikakvo gnojivo anubijasima. Prestala sam čak i svjetlo paliti, jer po danu imam sasvim dovoljno dnevnog svjetla, a skinula sam i poklopac stakleniku (folija čuva vlagu i pomaže efektu staklenika) jer tako dopire više svjetla do anubijasa, po danu.

Trebam li navečer stavljati poklopac i paliti svjetlo, jednu od 15w?

Ima li itko pametan savjet za uzgoj mojih anubijasa?

Offline alen_zgb

• Trade Count: (+2)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 38
  • " ZOO VILI TEAM "
« Odgovori #21 u: Siječanj 24, 2011, 01:16:10 prijepodne »
Nedavno sam i ja imao takav problem.. prije nove godine sam nabavio anubias koji je vec po sebi imao dosta algi, malo sam se raspitao, pa su mi neki preporucili da uzmem tabletice algostop deport, stavio sam jednu u akv i mogu reci da mi je dosta pomoglo, nakon nekog vremena na anubiasu nisam vidio alge, a i okolo po akvariju. A sad sve ovisi kako kome djeluje, ovisno je kakav ti je protok u akvariju i td.. sretno sa borbom protiv algi..  ;)
 :up: