Pošto sam ovde pročitao da se nekima sviđa ovaj kamen, evo nekoliko rečenica o njemu. Može se naći u rekama (Dunav i Tisa) u Vojvodini. Siga (može se naći i pod nazivima biga, sedra, travertin, tufa) pripada grupi karbonatnih materijala. To je vrsta kamena šupljikave teksture.Uloga joj je glavnom estetska i kao sklonište za ribe koje žive u kamenom okruženju. Zbog svog krečnjačkog sastava utiče na tvrdoću vode.Siga se lako oblikuje nekim metalnim predmetom (nije težak). Možeš da bušiš rupe po njoj, tako da sam i ja kupovao veće komade i sekao testericom vrlo lako kao blokove siporeksa.
Kod nas u Novom Sadu može da se kupi u pojedinim radnjama za kućne ljubimce. Cena je 150 dinara (1,5 evra) po kilogramu. Na pozadini mojih akvarijuma je nalepljena siga. Posle izvesnog vremena na sigu se nahvataju alge, pa izgleda zaista kao kamenje u jezeru Malawi.
Evo pogledajte i sami
Ova svetlija siga je iz akvarijuma koji je formiran pre mesec dana, a ova tamnija iz akvarijuma koji je formiran pre osam godina.
Na trećoj pojedinačno kako izleda siga, to sam spremio da ubacim još u taj ''stariji'' akvarijum, jer ću tanganjikance zameniti malawcima.