Kolovoz 15, 2025, 06:51:52 prijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: gnathonemus petersii  (Posjeta: 2350 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline sašo

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
gnathonemus petersii
« u: Srpanj 13, 2005, 22:39:00 poslijepodne »

Dobio sam slonica u subotu kao poklon za rodjendan.Osoba koja mi ga je poklonila znala je da ga prizeljkujem vec neko vrijeme.Cini se da ce saga o slonicu brzo zavrsiti,naime kad se raspitivala o prehrani te ribe niko joj nije spomenuo da su ribu hranili s crvima koje su dobili zajedno s ribom,umjesto toga naveli su je da potrosi jos 40k za one larve u paketicima od sere.Uglavnom te larve,tubifex,vodenbuhe(oboje suho),mesne tabletice,sjeckane gliste,skroz male gliste,crvici raznih profila(zivi),sa svime sam probao no slonic ne prihvaca.Sad mi se cini da nece jos dugo,danas sam zvao i ducan da ih pitam s cime hrane pa su mi rekli to kaj sam gore napiso,ak su to znali kaj nisu napomenuli da covjek svjesno moze preuzet rizik nego jos navedu da potrosis a znaju da riba nebu to jela.Uglavnom osjecam se jer mi se vec dugo nije desilo da mi krepa neka riba,a pretpostavljam da se slonic osijeca

Ako netko ima jos neku sugestiju u vezi s prehranom slonica molim neka nesto napise,mozda ce jos tolko pozivjet da nekaj pojede.

Da je bolje vrijeme iso bi i u potok kopat po mulju samo da nadjem nesto sta bi jeo.

Eto, ovo moje iskustvo neka bude poucno i za one koji eventualno misle nabavljat slonica u buducnosti.

Offline Max....sz

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb
  • Ex. Roštiljator
    • Max Juhasz - Photography
gnathonemus petersii
« Odgovori #1 u: Srpanj 13, 2005, 23:44:00 poslijepodne »
Možda mu treba alko vremena da se prilagodi, mislim da bopacak ima iskustva sa njima.
Ženski pokret je prava stvar, naročito ako je ritmičan.

Offline HELENA & MARKO

• Punopravni član
  • Dob: 43 Lokacija: Virovitica
gnathonemus petersii
« Odgovori #2 u: Srpanj 14, 2005, 00:48:00 prijepodne »
Možda je stvarnoproblem u prilagodbi moji skalari kada sam ih kupila nisu 3 tjedna ništa jeli(koliko sam ja vidjela) i stalno su se sakrivali,a sad im nikada dosta hrane.Možda će i tvoj slonić doći na svoje.Držim ti fige.
Virovitica
No Brain, no Pain!!!
Da riba valja za jest i šunke bi plivale!

Offline zare

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 41
gnathonemus petersii
« Odgovori #3 u: Srpanj 14, 2005, 00:53:00 prijepodne »

A zao mi je malisu - Ali stvarno mozda je samo uplasen!

Drzim fige da mu bude bolje!
Zagreb/Glavni kolodvor
Tko se mača lača lakukaracha. :)

Offline sašo

• Punopravni član
gnathonemus petersii
« Odgovori #4 u: Srpanj 14, 2005, 02:05:00 prijepodne »
Slonici imaju takvu narav da jednom naviknuti na odredjeni oblik hrane tesko mijenjaju naviku.Nadao sam se da su mu u trgovini dodavani dodaci koji se mogu naci i u nas,umjesto toga hranili su ga hranom koju su dobili iz uvoza posebno za njega.Jos je ziv pa jos ima nade,volio bi vjerovati da se radi o aklimatizaciji,vidjet cemo.

Offline Crazy-a3

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 44
  • Živim da uživam
gnathonemus petersii
« Odgovori #5 u: Srpanj 14, 2005, 08:25:00 prijepodne »

Pricekaj jos neko vrijeme, moguce je da mu je vrijeme prilagodbe kao i kod nekih drzgih riba produzeno(moji diskusi nisu jeli 2 mjeseca i smrsavili uzasno a sad se prezderavaju).....drzim fige da bude sve OK
Bolje biti sam, nego sa budalama.
Zagreb/Dubrava

Offline Njofra

• Punopravni član
gnathonemus petersii
« Odgovori #6 u: Srpanj 15, 2005, 00:12:00 prijepodne »
Ma jest če on kad se opusti,prije bi bilo da mu ne paše nešto drugo.Npr.ekstremno su osjetljivi na kvalitetu vode,kao rijetko koja riba.To bi prije mogao biti problem pa mislim da to sa vrstom hrane nema veze i ako ugine to sigurno neče biti razlog hrana.Od gladi neče otić garantirano.Kolki je akvarij,koje ribe,koji parametri vode...to je važnije pitanje,sretno.
I\'VE WATCHED THE MOON GROW OLD

Offline rogus

• Novi član
  • *
    • http://www.akvaristika.org
gnathonemus petersii
« Odgovori #7 u: Srpanj 15, 2005, 00:40:00 prijepodne »

Davno sam prolazi literaturu o toj vrsti. I ja je odavo priželjkujem ali se nikad nisam usudjivao uzeti je baš zbog činjenice da je specifična u ishrani.

Sad onako ukratko koliko se sećam.Ribe familije Mormyridae se karakterišu električnim čulima i organima koji im omogućuju pronalaženje plena.

Šta to onda znači? Struju neće da prave suve larve ili listići, odnosno vrlo neverovatno mi zvuči daće se lako navići na takve neke hrane. Sad jes da glad oči nema, kako se kaže u narodu, al opet ni slonče ne koristi oči pri svemu tome. A kako bi i mogao kad tu na scenu stupa i njegova druga specijalnost, a to je zabijanje njuške u podlogu, a sve u cilju pronalaženja slasnih i masnih crva i sl. Te dve stvari određuju njegov način ishrane.

Dalje, iako ih nikad nisam imao pretpostavljam dasu i veličina i oblik hrane problematični, odnosno da može imatipoteškoća sa usisavanjem krupnije suve hrane. Tako da tu treba tražiti varijante koje su mu lakše za uzimanje.

Poslednji put sam kod svog brata video 3-4 komada u akvarijumu od nekih 200l. Bili su tu skoro nedelju dana, odbijali su hranu i ležali posakrivani. U akvarijumu su bili sami, imali solidnu količinu biljaka i panjeva i vrlo slabo osvetljenje.

Preporučujem ti da nabaviš neku živu hranu što pre. Probaj da nađeš gamaruse, enhitreje ili u nuždi tubifeks. Suvom hranom možeš da ga nudiš,možda će naučiti da klopa nešto i sa dna.

Ribe mogu da izdrže dosta bez hrane, ali ja ne bih računao sa tim da je tvoj slonić stvarno dobijao nešto u pomenutoj prodavnici.Njihovapriča o tome kako su uvozili specijalne afričke crve zvuči potpuno nerealno.Edited by: rogus

Offline sašo

• Punopravni član
gnathonemus petersii
« Odgovori #8 u: Srpanj 15, 2005, 03:06:00 prijepodne »
pokusao sam manje vise sve,ponuda je kod nas ogranicena te sam pokusao sa zivom hranom koju sam mogo naci vani,bio sam na mjestima koja gradska djece ne mogu ni pojmiti.nisam uspio.ribici ostaje kojih sat vremena zivota mozda manje,rogus hvala ti na savjetima,teoretsko znamje sam imao no mozda sam precijenio svoje sposobnosti i ponudu koju imaju nase zoo trgovine,iako je ironicno uvesti ribu a ne osigurati pritom mogucnost da kupac kupi i adekvatnu prehranu tj.ako nije adekvatna tad barem da bude takva da riba ima sansi da prezivi.slonic je bio u akvariju 230l,zasadjeno bilje,sitni kvarcni pijesak,veliki,ogromni panj sa spiljama,plutajuce bilje,nije se morao s nikim nadmetati za hranu,u akvariju imam samo l oznake te korije i tri botije,svjetlo sam reducirao na minimum tj u zadnja dva dana na nuluIonako imam samo nocne ribe pa reko ne moze skodit a slonic ce se osjecat bolje,parametri vode opcenito u granicama normale voda blago kisela,tvrdoca vode 11gh,mislio sam da sam spreman za svaku ribu,nisam pomisljao da cu naici na ovakve probleme.

Offline rogus

• Novi član
  • *
    • http://www.akvaristika.org
gnathonemus petersii
« Odgovori #9 u: Srpanj 15, 2005, 10:30:00 prijepodne »

Evo sad sam se čuo sa bratom. Kod njega u radnji ima riba koja je već dva mesecau eksponat akvarijumu sa leptirima. Kaže da svakih nekoliko dana ubaci tubifeks kako bi bio siguran da je riba pojela nešto živo. Inače daje sušeni tubifeks i listiće (? zaboravio sam da pitam šta tačno,verovatno nešto od SERA). Sa druge strane zna za jednog klinca koji je kod njega uzeo ribu i koja je već oko tri meseca u životu, ali stagnira jer kako on kaže jede samo suvu hranu.

A opet od onih riba koje sam pominjao da sam poslednji put video kod njega, jedna je završilu u kanti, jer nikako nije prihvatala hranu i postepeno je slabila. Vidjao sam ih i po raznim prodavnicama uvek ima onih koje izgledaju blje i gore. Njihov transport je takođe problem jer ako dođe do povreda glavenog regiona ili bočnih linija to je za njih veći problem nego za druge vrste. Čim se u nešto upletu struja i električna polja stvar se seli vansfere obične biologije i akvaristke. Bez obzira na iskustvo mislim da su ove ribe vrlo specifične i da su zadatak svakome.

Jako se nadam da grešiš u proceni njenog opstanka.