Davno sam prolazi literaturu o toj vrsti. I ja je odavo priželjkujem ali se nikad nisam usudjivao uzeti je baš zbog činjenice da je specifična u ishrani.
Sad onako ukratko koliko se sećam.Ribe familije Mormyridae se karakterišu električnim čulima i organima koji im omogućuju pronalaženje plena.
Šta to onda znači? Struju neće da prave suve larve ili listići, odnosno vrlo neverovatno mi zvuči daće se lako navići na takve neke hrane. Sad jes da glad oči nema, kako se kaže u narodu, al opet ni slonče ne koristi oči pri svemu tome. A kako bi i mogao kad tu na scenu stupa i njegova druga specijalnost, a to je zabijanje njuške u podlogu, a sve u cilju pronalaženja slasnih i masnih crva i sl. Te dve stvari određuju njegov način ishrane.
Dalje, iako ih nikad nisam imao pretpostavljam dasu i veličina i oblik hrane problematični, odnosno da može imatipoteškoća sa usisavanjem krupnije suve hrane. Tako da tu treba tražiti varijante koje su mu lakše za uzimanje.
Poslednji put sam kod svog brata video 3-4 komada u akvarijumu od nekih 200l. Bili su tu skoro nedelju dana, odbijali su hranu i ležali posakrivani. U akvarijumu su bili sami, imali solidnu količinu biljaka i panjeva i vrlo slabo osvetljenje.
Preporučujem ti da nabaviš neku živu hranu što pre. Probaj da nađeš gamaruse, enhitreje ili u nuždi tubifeks. Suvom hranom možeš da ga nudiš,možda će naučiti da klopa nešto i sa dna.
Ribe mogu da izdrže dosta bez hrane, ali ja ne bih računao sa tim da je tvoj slonić stvarno dobijao nešto u pomenutoj prodavnici.Njihovapriča o tome kako su uvozili specijalne afričke crve zvuči potpuno nerealno.Edited by: rogus