Nakon mnogo pročitanih postova na ovu temu, odlučio sam se za izradu svoje vlastite pozadine od stirodura za svoj novi 500 litraš dimenzija 200x50x50.
Međutim u strašnoj sam nedoumici oko toga čime farbati pozadinu ( fug masom, ljepilom za pločice, akrilnim bojama... itd ) Epoxy smola mi ne dolazi u obzir jer je preskupa a i nemam je apsolutno nigdje kupiti. Jedan od kolega akvarista je spomenuo sljedeći proces:
1. Prvi premaz akrilna impregnacija
2. Drugi, treći, četvrti i peti premaz fug masa ( Ceresit CE 43 Grand Elit u koju prilikom miješanja sa vodom dodaje 30 % akrilne impregnacije
Navodno ovo je proces koji će spriječiti fug masu da puca i da se osipa u akvariju...
Međutim neki dan primjetim sasvim novi proizvod Ceresit AquaBlock silikon u dvije boje crnoj i sivoj na vodenoj bazi bez otapala koji se nanosi četkom ili valjkom ili čim poželiš ( nije ljepljiv kao obični silikon ) i taman se nafuram da sa tim premažem pozadinu kad nađem u tehničkom listu da nije pogodan za upotrebu ispod vode i u direktnom dodiru sa hranom...
Molim sve ljude koji su radili pozadinu na neki od gore navedenih načina da prenesu svoja iskustva, jer ne bih volio da bacim gomilu novca i puno uloženog truda na nešto sto će ili škoditi ribicama ili se raspasti u akvariju... Unaprijed hvala