kad sam kupio refractometar kontaktirao sam kineza za kalibracijsku tekucinu, iako u uputama isto i kod mene pise da se destiliranom vodom sravni na nulu i OK... odgovor je bio vise-manje u stilu "ne kompliciraj, pise sa destiliranom vodom"

nakon toga nabavio kalibracijsku preko e-baya, i to je bila odlicna kupnja - jednostavno tocno znas na cemu si (legalnom, ne ilegalnom

)
evo par slika a sad prepisujem sa onog papira rezultate:
1 - kalibrirano sa 35,0 ppt (1.0264) pinpoint kalibracijskom tekucinom:
mjereno -
voda iz tanka (u plasticnoj sprici od 20 ml) = 35,0 ppt ili 1,026
2 - kalibrirano sa 002 ppm RO/DI vodom, svjeze napravljenom, sravnjeno na nulu po uputama proizvodjaca
mjereno -
voda iz tanka = 36,0 ppt ili 1,027
mjerenje kalibracijske tekucine = 35,0 ppt ili 1,026
3 - kalibrirano sa pipovacom 227 ppm svjeze uzetom iz slavine, temperiranom na dvosobnu temperaturu
mjereno -
voda iz tanka = 35,5 ppt ili 1,026 (gusta je skala ali recimo da sam odmjerio da nije bas na 35 ppt a nije ni na 36 ppt)
mjerenje kalibracijske tekucine = 35,0 ppt ili 1,026 (tocnije, malo ispod crte od 35 ppt)
4 - rekalibrirano pinpoint 35,0 ppt kalibracijskom tekucinom
mjereno -
voda iz tanka = 36,0 ppt ili 1,027
mjerenje RO/DI vode (002 ppm) = ravno 0 (nula)
mjerenje pipovace (227 ppm) = 1 ppt (vrlo blizu nule, ali recimo da je 1)
i jos dodana slika plasticnog salinometra koji pokazuje vrijednost

upravo mjerene vode u tanku....
refractometar je kostao mislim nesto manje od 30$, i jedino sto mu zamjeram je sto ipak trazi malo cescu rekalibraciju jer se pokazalo da hoce "setat" .... ali po ovome, nije ga problem svakih dva tjedna ili prije mjerenja umjerit na nulu destiliranom i opet bit na miru