Kolovoz 16, 2025, 11:03:14 prijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Održavanje temperature zimi  (Posjeta: 1480 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline eantema

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 43
Održavanje temperature zimi
« u: Siječanj 03, 2011, 13:00:52 poslijepodne »
Bok,

Evo da podjelim iskustvo/problem vezano za grijanje akvarija u zimskim uvjetima...

Naime, u Zagrebu imam akvarij od 54l i u njemu grijač od 50W. Temperaturu u akvariju sam držao na 26°C.
Prije 10 dana sam išao na GO u Dalmaciju i ostavio prozor od dnevnog boravka malo otvoren /rolete su bile zatvorene).
I dođem sinoć doma kad ono niti jedna riba nema boje. Pogledam na termometar i imao sam što viditi, termometar pokazuje 23-23.5 °C. (temperatura u stanu je bila cca 17-18 stupnjeva, bar je tako pokazao digitalni termometar).
Dali se grijač pokvario ili je bilo prehladno u sobi neznam, ali sam ubacio odmah dodatni grijač i doveo temperaturu na 24,5-25, a danas ću povisiti na 26, da ne bude nagla promjena... Ribice su sad dobile normalnu boju (crvene neonke, ramirezi)

Dali je moguće da zbog hladnije sobe grijač nije uspjevao održati temperaturu na 26 stupnjeva???

Offline cigo

• Trade Count: (+3)
  • Punopravni član
Odg: Održavanje temperature zimi
« Odgovori #1 u: Siječanj 03, 2011, 13:41:02 poslijepodne »
definitivno je u grijaču problem. Još ako je neki kineski, nema greške.  -?

Offline eantema

• Punopravni član
« Odgovori #2 u: Siječanj 03, 2011, 14:41:12 poslijepodne »
definitivno je u grijaču problem. Još ako je neki kineski, nema greške.  -?

Hvala, to je vrijedna informacija... Danas idem u nabavku novog... Izgleda da ovaj JAGER grijač nije baš najbolji...

Offline Nuclear

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 38
« Odgovori #3 u: Siječanj 03, 2011, 14:44:35 poslijepodne »

Hvala, to je vrijedna informacija... Danas idem u nabavku novog... Izgleda da ovaj JAGER grijač nije baš najbolji...

Jedan od najboljih, Kalibriraj ga samo.

A i 23.5 stupnjeva i nije neki šok za ribe...

Offline eantema

• Punopravni član
« Odgovori #4 u: Siječanj 03, 2011, 14:51:30 poslijepodne »
A kako to da je onda zeznio stvar. Radio je besprijekorno 3 mj, i baš kad sam išao na godišnji spustio temperaturu.

Dali to može imati utjecaja što se od tada spustila temperatura u sobi za nekih 5 stupnjeva?
Tj. dali je ovaj grijač od 50W mogao držati temperaturu od 26 stupnjeva ako je u stanu temperatura bila npr: 10°C?

Offline Nuclear

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 38
« Odgovori #5 u: Siječanj 03, 2011, 15:07:02 poslijepodne »
Preslab ti je grijač da bi ti grijao do 26, ako ti je u sobi 10 stupnjeva, a ak si ostavio prozor 10 dana, vani je bilo -10 ovih dana...

Offline eantema

• Punopravni član
« Odgovori #6 u: Siječanj 03, 2011, 15:29:25 poslijepodne »
Da, da... Upravo na to i ja sumnjam... Prozor je stvarno bio otvoren minimalno, te je zrak samo dolazio preko rupica na roleti, ali očito da je i to dovoljno da mi snizi temp u sobi na nekih cca 15-tak stupnjeva...
Glavno da su ribice žive, sad ću malo pratiti stanje sljedećih nekoliko dana... Ako me bude idalje zezalo idem u nabavku novog grijača...

p.s. primjetio sam na ovom grijaču nešto kao rosu s unutrarnje strane...

Offline njub

• Punopravni član
« Odgovori #7 u: Siječanj 03, 2011, 16:27:11 poslijepodne »
nemam pojma o akvarijima, ali znam kako se ponaša temperatura u terarijima analogno sobnoj temperaturi, i gotovo sam uvjeren da je zato što si ostavio otvoren prozor...

Offline xlavier

• Trade Count: (+4)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Rijeka
« Odgovori #8 u: Siječanj 03, 2011, 16:45:34 poslijepodne »
MIslim da ti je jačina grijača u pitanju. Moj akvarij nalazi se u prostoroji koja se većinu vremena nalazi na temperaturi od nekakvih 15°C, u akvariju je stalna temperatura od 27°C, litraža akvarija je 112l, a jačina grijača 300W!

Offline dante

• Član redakcije
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
« Odgovori #9 u: Siječanj 03, 2011, 19:56:12 poslijepodne »
Baš sam se sjetio da sam u jednoj prastaroj akvarističkoj knjizi iz 73.g. vidio tablicu koja kaže da za akvarij od 60l i željenu temp. 10C iznad temp. prostorije treba grijač od 80W, za 8C 66W itd. Pa kad uzmeš u obzir da su noći bile dosta hladne mislim da je to to i da grijač nije baš ništa kriv što se od njega malo previše očekivalo. Mislim da proizvođači ipak računaju da je prosječna temp. dnevnog boravka zimi kojih 21-23C tako da bi stavljanje jačih grijača u komplete za njih bilo bacanje novaca.