Srpanj 14, 2025, 09:34:34 prijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Par pitanja vezanih za borce  (Posjeta: 4183 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Santa

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
Par pitanja vezanih za borce
« u: Prosinac 12, 2010, 10:25:15 prijepodne »
Pozdrav svima,
Prvo da pohvalim ovaj deo foruma posto vec dugo imam ideju da nabavim nekoliko vrsta boraca, ovako nesto nisam nasao do sada. Drugo da kazem da nisam ocekivao da kod nas (prostor bivse Juge) postoje ljudi koji se aktivno bave uzgojem boraca, i to me veoma raduje. Nazalost trenutno posedujem svega nekoliko boraca, one koje sam nasao u Srbiji i to su svi komercijalni VT borci lepih boja ali meni vec nezanimljivi.
E sad pitanja....
1. Zanima me neki dobar nacrt za betta barake, zanima me kako je resena filtracija odnosno gde se tacno nalaze pregrade posto planiram barake se podlogom i biljkama. Vezano za isto pitanje, sta se stavlja izmedju da se borci ne bi videli?
2. Da li postoji mogucnost i gde da se nabave kvalitetni HM borci (muzjaci i zenke) za pocetak?
3. Da li neko gaji izvorne vrste kao sto su Betta smaragdina, Betta mahachai i Betta imbellis?
4. Da li neko ima dragon HM?
5. Da li udruga-drustvo funkcionise i da li mogu da se uclanim u njega?

Veliki pozdrav iz Beograda
Marko

Offline smileyzg

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
Odg: Par pitanja vezanih za borce
« Odgovori #1 u: Prosinac 12, 2010, 11:05:13 prijepodne »
Pozdrav, Marko

Drago mi je da si nas našao  :up:

Vidim da se dosta razumiješ u Bette, te da želiš još više o njima naučiti - to je za svaku pohvalu... kako imaš puno pitanja, ja ću ti odgovoriti na neka, dok će na druga konkretnije odgovore dati drugi kolege...

1.  Postoje razni Betta box sistemi, ali do sada se najpouzdanije pokazalo držanje Betta u potpuno odvojenim boxovima... najvažnije kod betta je kvaliteta vode, a to je u zajedničkim sistemima pomalo riskantno, te dosta često dolazi do prenošenja bolesti sa jedne na drugu jedinku. Svi ozbiljniji uzgajivači svoje matične (uzgojne) primjerke drže u odvojenim sistemima i posvećuju im maksimalnu brigu i pažnju. Ukoliko si već odlučio da bi ih držao (iz ekonomičnih razloga) zajedno, jedan od boljih sistema je onaj koji smo mi imali na AkTeru! 2010 u Varaždinu. Zajednički akvraij sa filter komorom po cijeloj zadnjoj strani, te pregradama od neprozirnog materijala (plexiglass, forex) - pregrade su naizmjenično izbušene gore-dolje da bi se maksimizirala učinkovitost slabog protoka vode (koja je nužna zbog samog držanja betta), kasnije ću postviti sliku i nacrt jednog takvog boxa). Uz to, postoje i razne varijante Dripp Sistema, ali oni su kompliciraniji i skuplji za izradu...
2.  Članovi udruge imaju kvalitetnih HM-ova, netko će se sigurno javiti ;)
3.  Udruga Betta Svijet u svojem vlasništvu ima Mahachai Bette, dok kolege iz Slovenije rade na razmnožavanju Smaragdina - u nastojanju smo nabaviti i ostale "divlje" vrste...
4.  Dragon HM - pokušavamo ga dobiti u vlastitom uzgoju ;)
5.  udruga funkcionira, možeš se učlaniti, jedino trenutno imamo tehničkih poteškoća sa WEB stranicom, ali radimo na otklanjanju istih...

još jednom, veliki pozdrav i dobrodošao u čarobni svijet Betta :)

"It's your road, and yours alone! Others may walk it with you, but no one can walk it for you..."

Offline Santa

• Novi član
  • *
« Odgovori #2 u: Prosinac 12, 2010, 11:14:38 prijepodne »
Hvala na iscrpnim informacijama i lepoj dobrodoslici.
Mislio sam da porucim iz Tajlanda neke divljake pocetkom iduce godine, ali cu onda verovatno to isto naci u okolini, tako da cu biti strpljiv  :)
Molio bih ljude koji imaju riba na prodaju da se javi na ovoj temi ili privatnom porukom
Sve najbolje
 :up:

Offline Gwyneeth

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 40
  • Betta Svijet
« Odgovori #3 u: Prosinac 12, 2010, 17:23:09 poslijepodne »
Pozdrav Santa!

Bas mi je drago da si nam se javio, svaki ozbiljan buduci uzgajivac je zlata vrijedan  :zagrljaj: Dobrodosao!

Evo da se ubacim u pricu...

1. Ja sam recimo jos uvijek priklonjena  spojenom sistemu (sa zajednickom filtracijom) ali ne u obliku akvarija vec odvojenih boxeva (posuda - staklenih ili plasticnih od cca 2-5 l, ovisno o uzrastu ribe). Ribe su medjusobno zaklonjene kartonima/papirima/plasticnim plocicama koje se micu po potrebi vjezbanja. Sve je spojeno na centralni filter i zapravo nije previse tesko izraditi. Odnosno, bar mi tako kazu, jer ja nikako da nesto tako napravim posto nemam mjesta u kuci...  :nerv: Bolesti je na zalost nemoguce potpuno eliminirati ali karantena, dobra kvaliteta vode i UV lampa bi ih trebali minimalizirati. Jedan box kakav je opisao smiley trenutno prodajem a mozes ga vidjeti na sljedecoj slici: to su nasi izlozbeni boxovi:

2. U udruzi nakon 3 godine djelovanja i uvozenja sada postoji dobar broj kvalitetnih HM-ova. Mislim da trenutno nema odraslih ili polu-odraslih betta na prodaju ali znam da postoje mrijestovi pa bi uskoro trebalo biti ;)
Iako nam sada ne radi stranica pa nemozes vidjeti, i ovdje u ovom podforumu imamo nekoliko tema sa slikama nasih riba pa baci oci ;)

3. Kako je vec Smiley spomenuo, divljih betta imamo jako malo, svega dvije vrste i samo se slovenskoj "jedinici" omaklo da imaju par i mrijest. Jako je tesko doci do divljaka posto nemozemo narucivati iz vana (neznam kako kod vas funkcionira uvoz zivotinja, kod nas je jako tesko ili nemoguce). Ako imas priliku naruciti iz Thailanda ili od nekud drugdje - naruci!

4. Dragona smo imali mnogo i puno se radilo na linijama dragona, ali sve uglavnom u HMPK vodama. Pretpostavljam da mislis na crvene/crne dragone? Skalar-pet iz Rijeke je dobio vec prve dobre HM dragone no neznam ima li ih jos na prodaju. HMPK-a ima i to vrlo dobrih.

5. Udruga radi, iako smo na praznicima sad :D Upravo sad primamo clanarine za tekucu godinu, u ovoj temi pise sve osnovno: https://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=32621.0  Jedino sto sad nemozes do prijavnica. Mozes mi polati mail na PP da ti posaljem prijavnicu  :up:

Znam da ti je daleko, ali u prvom mjesecu (tocnije 14.1.) imamo rodjendan (treci) i nalazimo se svi na proslavi u Rijeci. Ako imas mogucnosti, dodji se upoznati, bilo bi nam drago :) Nitko sa druzenja neide praznih ruku  :up:

"People need friends. Bettas kick their faces"
Hello, my name is Ksenija and I'm channaholic...
...Pula...

Offline biosvera

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 26
« Odgovori #4 u: Prosinac 12, 2010, 17:45:09 poslijepodne »
Gwyneeth kako si napravila boksove jako mi se sviđaju ;)

Offline Santa

• Novi član
  • *
« Odgovori #5 u: Prosinac 12, 2010, 18:57:16 poslijepodne »
Hvala najlepse!
Ovo na slici pretpostavljam ima sump ispod. Znam da neki odgajivaci praktikuju da drze zenke u sumpovima koji su oko 200l zapremine. Sto vise vode, u principu bolji kvalitet. Do skora sam imao oko 2 tone vode u akvarijumima u stanu, ali sam dosta izbacio. Nazalost u januaru idem na put od mesec dana, tako da nisam tu. Raduje me da ce uskoro biti dobrih riba, posto se interesujem relativno unapred, hocu da se dobro pripremim...
Mi jos uvek mozemo da uvozimo divlje zivotinje iz inostranstva-Azije, Afrike, itd, tako da sam planirao da uvezem 3 vrste + HM-ove u nekoliko boja po nekoliko zenki i bar 3 muzjaka od svake. Ove druge vrste u principu -divljaci se lako razmnozavaju, bar tako kazu preko, ali dok je ne dobijes i ne steknes iskustvo u principu nista ne znas :)
Skinuo sam nekoliko sistema baraka sa neta, nesto mi se svidja postovacu ovih dana sa manama i prednostima.
Pa nadam se da je sajt da proradi i da mogu da iscitam stare teme.
Velika hvala i nadam se da cemo se nekad iduce godine upoznati
 :)

Offline Gwyneeth

• Punopravni član
  • Betta Svijet
« Odgovori #6 u: Prosinac 12, 2010, 20:42:05 poslijepodne »
Gwyneeth kako si napravila boksove jako mi se sviđaju ;)

Boxove je radio (okvire) jedan decko koji je kratko bio nas sponzor, morali su biti preljepljeni. A sve ostalo je napravio muski dio ekipe iz ZG i OS.

Hvala najlepse!
Ovo na slici pretpostavljam ima sump ispod. Znam da neki odgajivaci praktikuju da drze zenke u sumpovima koji su oko 200l zapremine. Sto vise vode, u principu bolji kvalitet. Do skora sam imao oko 2 tone vode u akvarijumima u stanu, ali sam dosta izbacio. Nazalost u januaru idem na put od mesec dana, tako da nisam tu. Raduje me da ce uskoro biti dobrih riba, posto se interesujem relativno unapred, hocu da se dobro pripremim...
Mi jos uvek mozemo da uvozimo divlje zivotinje iz inostranstva-Azije, Afrike, itd, tako da sam planirao da uvezem 3 vrste + HM-ove u nekoliko boja po nekoliko zenki i bar 3 muzjaka od svake. Ove druge vrste u principu -divljaci se lako razmnozavaju, bar tako kazu preko, ali dok je ne dobijes i ne steknes iskustvo u principu nista ne znas :)
Skinuo sam nekoliko sistema baraka sa neta, nesto mi se svidja postovacu ovih dana sa manama i prednostima.
Pa nadam se da je sajt da proradi i da mogu da iscitam stare teme.
Velika hvala i nadam se da cemo se nekad iduce godine upoznati
 :)

Boxovi na slici imaju pregradni filter iza... evo sheme:

Ja sam osobno zenke drzala u "zenskim" akvarijima koji su bili veliki od 20 do 60 l, ovisno o broju riba unutra. Neki su mrijestovi bili mali.  Poneka bi zenka bila odvojena radi kondicioniranja i mrijesta, ali sam ih kasnije vracala u zajednicke tankove.

Da se divljaci lako uzgajaju se nebih slozila, osobito ako su zbilja divlji. Divlje bette za razliku od nasih splendensa formiraju parove u grupama i mrijeste se kada su uvjeti dobri. Nije dovoljno susnuti zenku i muzjaka u akvarij i sve se samo desi. Evo SLO ekipa Tisa i Donghio imaju vec dosta dugo parove smaragdina, i tek nedavno su se konacno sparili i mrijestili, i to pod svojim uvjetima.

Ako nemozes na pocetku sljedece godine nam se pridruziti, imati cemo sigurno jos druzenja, o tome ces cuti naknadno  :up:
...Pula...

Offline smileyzg

• Punopravni član
« Odgovori #7 u: Prosinac 12, 2010, 21:07:34 poslijepodne »
eto, šefica me preduhitrila i sa shemom i sa slikama :)

"It's your road, and yours alone! Others may walk it with you, but no one can walk it for you..."

Offline Santa

• Novi član
  • *
« Odgovori #8 u: Prosinac 13, 2010, 12:30:27 poslijepodne »
Sta mislite o dimenzijama za pojedinacne betta boxove visina 25, duzina 30, sirina 20 cca 15 L, spojio bih 7 komada i iza bi isao filter 140x 10cm po sistemu koji ste mi predlozili dok bi pregrade izmedju akvarijuma imale zazor od 3mm na zadnjoj strani sa tim da sam mislio da uredjenje bude ovako nesto

Offline smileyzg

• Punopravni član
« Odgovori #9 u: Prosinac 13, 2010, 12:47:51 poslijepodne »
lijepo... ima dosta "vode", ali tu bi mogao biti problem sa cirkulacijom vode... jer protok mora biti mali, a da bi se kvalitetno profiltriralo treba dobro "vrtit" vodu... isto tako, iz iskustva, visina oko 20cm je sasvim dovoljna... (ponekad i previše)... a i box 20x30 je puno mjesta za jednu bettu... ali ako složiš neki scape unutra, sigurno bi bilo super...

uz to, razmisli i o opciji fizičkog odvajanja box-a po potrebi (za recimo nedaj Bože potrebe liječenja)

sve u svemu, lijep pokazni akvarij... ako misliš imati samo 7 betta ;) mi smo u jednom trenutku imali preko 30 betta (odraslih, odvojenih) doma i to je bilo dosta problematično... sad smo na 7 odraslih i trenutno 19 klinaca u mrijestu... i to je više nego dovoljno... iako, i tu bi jedan fish room bio dobrodošao, jer ako se ozbiljno misliš bavit time, treba ti dosta mjesta i vremena...

uglavnom, samo naprijed...  :up: i ako nije problem, stavi neku skicu da vidimo eventualne probleme sa idejom...

Offline Santa

• Novi član
  • *
« Odgovori #10 u: Prosinac 13, 2010, 13:00:22 poslijepodne »
lijepo... ima dosta "vode", ali tu bi mogao biti problem sa cirkulacijom vode... jer protok mora biti mali, a da bi se kvalitetno profiltriralo treba dobro "vrtit" vodu... isto tako, iz iskustva, visina oko 20cm je sasvim dovoljna... (ponekad i previše)... a i box 20x30 je puno mjesta za jednu bettu... ali ako složiš neki scape unutra, sigurno bi bilo super...

uz to, razmisli i o opciji fizičkog odvajanja box-a po potrebi (za recimo nedaj Bože potrebe liječenja)

sve u svemu, lijep pokazni akvarij... ako misliš imati samo 7 betta ;) mi smo u jednom trenutku imali preko 30 betta (odraslih, odvojenih) doma i to je bilo dosta problematično... sad smo na 7 odraslih i trenutno 19 klinaca u mrijestu... i to je više nego dovoljno... iako, i tu bi jedan fish room bio dobrodošao, jer ako se ozbiljno misliš bavit time, treba ti dosta mjesta i vremena...

uglavnom, samo naprijed...  :up: i ako nije problem, stavi neku skicu da vidimo eventualne probleme sa idejom...
Nazalost kod mene ne moze na malo... Za sada mislim da cu se strpeti dok se ne preselim u neki veci stan/kucu sa ovim 7 pokaznim akvarijumom, a posle cemo videti. Imam jos tu i 300l gde bih mogao da ubacim zenke, sa dosta bilja i mesta za skrivanje, a za male mresne kao i za odgajivanje mladji uvek ima mesta :)
Nazalost imacu vremena da pocnem da radim na tome tek kad se vratim sa puta, a za sada upijam znanje :)

Offline Gwyneeth

• Punopravni član
  • Betta Svijet
« Odgovori #11 u: Prosinac 13, 2010, 15:07:46 poslijepodne »
Pogresno je ako mislis da ce ti 7 mjesta odvojenih biti dosta, mislis li imati pa i samo jedan mrijest. U malom mrijestu (cca 30 kom) ima prosjecno 1/3  muzjaka, iako to ovisi o sreci pa se moze desiti da su i svi muzjaci. To je minimalno 10 muzjaka u mrijestu, tu ubroji barem njihovog oca, to je 11, i sigurno ces imati jos muzjaka jer se niti jedna linija ne radi sa jednom ribom, uz to zenke MORAJU biti odvojene prije mrijesta inace nista od kondicioniranja. Racunaj da, ako imas jednu liniju i drzis broj malaca vrlo mali (sve oko 30), trebat ce ti oko 20 mjesta za odrasle ili odrastajuce ribe.

To je racunica AKO imas jedan mrijest do odrastanja (znaci po jedan mrijest svaka 4-5-6 mjeseca), i AKO je jako malen. S  time da u jednom mrijestu mozes imati i preko 200 malaca. A opet, ako zelis imati dobru liniju, nemozes ici samo sa jednim mrijestom.

Ja sam u vrijeme kada sam imala gdje staviti boxove imala minimalno 30 boxeva u upotrebi i jos poneku casicu/posudu za male koji nisu nigdje stali. I nikad nije bilo dosta.

Uz to, i zenkama je 300 l previse, ne u kolicini vode vec 300 l sigurno nemas na 30 cm visine, a sve preko toga je previse za bette. Idealni akvariji za bette su 60-100 l s time da zapremina je manje bitna, bitna je visina koja nesmije prelaziti 30 cm, vode 25.

Muzjaci, osobito ako mislis drzati HM-ove, NIKAKO nesmiju biti u vodi koja je vislja od 15 cm, 20 je maximum maximuma i jos ces vidjeti brzo propadanje ribe. Takodjer sistemi kojima cirkulira voda (kao ovi sa pregradama i rupama) ne valjaju za HM-ove, cirkulacija je prejaka za njihove teske peraje. Ja sam u svom boxu (isto 7 odjeljaka) imala samo kratkorepe ribe, dugorepi su nakon tjedan dana bili poderani i na podu.

Tko misli da je ozbiljan uzgoj betta lagan, nek razmisli opet :D
...Pula...

Offline Santa

• Novi član
  • *
« Odgovori #12 u: Prosinac 13, 2010, 15:31:45 poslijepodne »
Pa velika hvala opet!
Nije mi problem da napravim dosta malih akvarijuma, cak stavise mnogo lakse nego manje vecih, medjutim najveci problem mi je onda grejanje ako imam recimo 20 pojedinacnih malih akvarijuma. Mozda je resenje da napravim manje boxove, a da ih povezem recimo na tri sistema po 10 kom + mresni akvarijumi + akvarijumi za zenke i odrastanje?
Zato i volim sto sam Vas pronasao!
Jos nesto sta mi predlazete koliko riba za pocetak? recimo 3+3 od svake rase, pa recimo 2 rase koje mogu medjusobno da se ukrstaju-12 riba za pocetak?
Trudim se da ne smaram mnogo  ;)

Offline Gwyneeth

• Punopravni član
  • Betta Svijet
« Odgovori #13 u: Prosinac 13, 2010, 18:38:32 poslijepodne »
Grijanje kod odvojenih drip sistema je najveci problem, ali sa dobrim grijacem se sve rijesi (ako je sve spojeno na centralni sump). Treba paziti da ima sto manje cijevi, da su boxovi sto blize jedan drugom i tako se cuva toplina. Trosi se vise struje nego u zatvorenim sistemima ali sve ima svoje pluseve i minuseve. Jos jedan nacin je ugrijati cijelu sobu (ako je samo riblja) malo bolje pa se manje gubi toplina.

Sto se tice linija... sve ovisi koje su ti zelje? Ja sam osobno nekoliko linija zapocela na samo dvije ribe! Ali imala sam srece i naravno, to kasnije znaci da moras konstantno outcrossati (neznam hr rijec) tj. uvoditi novu krv. Primjerice, uvijek imam glavni par s kojim nastavljam liniju i jos 2-3 ribe koje sluze kao back-up. Usporedo zapocinjem istu liniju sa skroz drugim parom kako bi povecala mogucnost uspjeha. Uglavnom nastavljam samo jednu granu linije jer uvijek jedna ne rezultira onako kako sam zamislila.

Ako zelis uzgajati, za pocetak preporucam da odlucis u kojem smjeru zelis ici sto se tice oblika repa ( HM, CT, HMPK...), a onda i boje, i zatim se drzis toga. Naravno, ako imas mjesta i vremena mozes imati vise razlicitih linija, ali znaj da svaka nosi dosta riba i odnosi novac i vrijeme, ovisno da li imas velike ili male mrijestove. Ja sam radila na 2 linije, rijetko 3, ali jedna je uvijek bila dominantna a druge "usput", pa ako dobro ispadne nesto nastavim ozbiljno.

A ovisi i o dostupnim ribama. Pocela sam sa plavima jer sam imala priliku, ne zato sto ih zbilja volim, naj su mi uvijek bili dragoni pa sam nastavila u tom smjeru cim sam uspjela, s time da sam plavu (metallic/dragon plavu) liniju nastavljala dalje. I na kraju je bas ta plava rezultirala odlicnim ribama!

U ovome svemu treba dosta zivaca, novaca, vremena, ali i srece. Jer nemozes izracunati sto ces dobiti, mozes pretpostaviti i opet ce biti iznenadjenja.  :up:
...Pula...

Offline Santa

• Novi član
  • *
« Odgovori #14 u: Prosinac 16, 2010, 14:17:09 poslijepodne »
Molio bih druge iskusne uzgajivace boraca koji ih gaje u betta barakama predstave svoje barake, nacin filtracije sto me ustvari najvise i interesuje, odnosno kako su resili protok i mirnocu vode u ovakvim sistemima. Sistem koji sam mislio da napravim verovatno nije dobar posto ce komesanje vode i protok biti verovatno dosta jak za ovu vrstu riba. Ako bog da poceo bih da lepim prvi betta box za vikend. Da li neko ima iskustva sa drip sistemom kao na slici?

Offline smileyzg

• Punopravni član
« Odgovori #15 u: Prosinac 16, 2010, 14:27:05 poslijepodne »
ovaj sistem ima svojih prednosti i mana...

prema slici, boxovi su odvojeni i to je dobro... isto tako, koliko vidim, ima mogućnost podešavanja količine protoka vode... i to je dobro... jedino mi se ne sviđa način na koji je riješen preljev, što se može riješiti elegantnije sa dodatnim "izlaznim" crijevima i povratom direktno u sump (da se voda ne cijedi po zadnjoj stranici boxa)
uz to, treba riješiti i grijanje, rasvijetu i poklopac, jer Bette su poznate po svojim Houdini sposobnostima ;) te nekako riješiti da se bette ne gledaju cijelo vrijeme (neprozirna samoljepljiva tapeta na stranici, pregrada,...)

Offline Gwyneeth

• Punopravni član
  • Betta Svijet
« Odgovori #16 u: Siječanj 02, 2011, 14:19:27 poslijepodne »
Slazem se sa Smajlijem, iako nebih se zalila da imam jedan takav u dnevnoj :D Lijepo i uredno, ali ima mana kako kaze. Dodavanjem kratkih crijeva na ventile (tako da su oni stalno uronjeni u vodu pa voda ne pada s visine) bi se smanjilo gotovo potpuno micanje vode. Grijanje moze biti rijeseno u sumpu ako je izolacija dobra.

Jedna od mozda najvecih mana je - sto je premalo akvarija :D
...Pula...

Offline Santa

• Novi član
  • *
« Odgovori #17 u: Siječanj 02, 2011, 16:02:25 poslijepodne »
Posle razmisljanja na temu i gledanja drugih betta baraka ipak sam odlucio sledece:
Polica duzine 100 sirine 15 visine 190 (to mi upada u rupu u zidu)
Ukupno svega 3 nivoa po 4 akvarijuma i zajednicki filter.
Akvarijumi dimenzija duzina 22, visina 20 i sirina 15 sa filterom u produzetku. Vodu vraca sistem stavljen na malu motornu glavu sa cevima sa ventilima kojima mogu da redulisem protok. Grejac u filteru. Svetlo t8 90cm.
Posto sam planirao svega 12 odvojenih akvarijuma, ipak sam resio da nabavim za pocetak 2 boje HM i to po 3M i 3Z.
Akvarijumi ce biti sa malom podlogom i biljkama na kamenu (anubije)...
Polica i akvarijumi ce biti gotovi kad se vratim, sredinom februara, pa cu postaviti u temi.
Sto se tice akvarijuma za rast i razmnozavanje, oni ce biti odvojeni od ovih, i naknadno napravljeni, posle nabavke riba.
Svima srecna Nova godina i sve najbolje!

P.S. Kad ce da proradi sajt?

Offline Gwyneeth

• Punopravni član
  • Betta Svijet
« Odgovori #18 u: Siječanj 02, 2011, 16:06:23 poslijepodne »
Nije  losa ideja sto se dimenzija tice, jedino nisam bas shvatila kako ce biti rijesen protok? Ostalo zvuci super  :up: I bravo za nabavku! Odakle si narucio? Koji uzgajivac?

Za stranicu bi i mi voljeli znati  -? Nije do nas ovaj put, jednostavno nam hosting "pojeo" stranicu i forum... nadam se da ce se spasiti...
...Pula...

Offline Santa

• Novi član
  • *
« Odgovori #19 u: Siječanj 02, 2011, 19:04:04 poslijepodne »
Nije  losa ideja sto se dimenzija tice, jedino nisam bas shvatila kako ce biti rijesen protok? Ostalo zvuci super  :up: I bravo za nabavku! Odakle si narucio? Koji uzgajivac?

Za stranicu bi i mi voljeli znati  -? Nije do nas ovaj put, jednostavno nam hosting "pojeo" stranicu i forum... nadam se da ce se spasiti...
Ribe nabavljam od jednog odgajivaca iz Ceske. Moj drug ide redovno po ribice tamo i zna nekoliko ozbiljnih uzgajivaca boraca, ali mi nije to rekao do sada :)
Inace Cesi su najjaci ubedljivo u Evropi sto se tice uzgoja ribica i mozda svih zivotinja. Imaju nekoliko specijalki boraca godisnje. Nazalost skoro je isao po ribe, ali nije stigao sve da obidje zbog snega i leda...

Sto se tice protoka, kad zalepim akvarijume, pokazacu vam sliku posto je malo tesko da objasnim :)
Ajte ljudi pisite nesto, dajte bar neke slike!

Offline Gwyneeth

• Punopravni član
  • Betta Svijet
« Odgovori #20 u: Siječanj 02, 2011, 20:22:42 poslijepodne »
Hmm... moram priznati da se nemogu sad sjetiti niti jednog uzgajivaca iz Ceske... Steta da netko od nas ne putuje u cesku cesto :D Obavezno nam stavi slike kad ih dobijes :)

Hmm... ja nemam sto sad stavljati, sve moje ribe su poklonjene bile ranije ove jeseni a nove jos nisu stigle tak da nemam nis  :nerv:
...Pula...