Lipanj 27, 2025, 22:28:41 poslijepodneNajnoviji Član: hrga1977

Autor Tema: Par pitanja o mosusnim kornjacama...  (Posjeta: 2390 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline traxman

• Trade Count: (+2)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
Par pitanja o mosusnim kornjacama...
« u: Prosinac 29, 2010, 10:38:01 prijepodne »
Kako planiram kupiti te kornjacice, imam par pitanja za koje nisam 100% siguran da znam tocan odgovor  :D
Posto mislim akvarij s ribicama prenamjeniti, a imam puno bilja, krupnijeg pijeska (2-5mm), kamenja, granu i sl. mislio sam to iskoristiti za kornjace, naravno sto smije...
Pa evo par pitanja....

1. Akvarij je juwel rio 180, u njemu imam 2 sylvanije od 2x36w, aquastar i grolux. Toj vrsti kornjace ne treba UV-B, a za grijanje bi ugradio neku UV-A reflektoricu. Jel to OK, mozda previse svjetla? E da, imam i originalne reflektore na njima!! Trebalo je za bilje!!
Htio bi staviti neonke kad vec sve original za njih, pa dal treba ulagati u one repti star neonke, koje valjda manje svjetle ali daju uvb i uva svjetlost?

2. znam da kornjaca zdere bilje u akvariju i vjerovatno nista nece do toga moci prezivjeti, ali sve jedno da pitam. Mislio sam staviti s njima anubias (jako tvrda biljka, cijeli panj obraso s njime), rotalu, limun i javansku mahovinu koja je vec dobar dio grane prekrila. Ima sanse da nesto od toga prezivi s kornjacama.
Stvarno bi htio malo biljkica uzgojiti s njima, ali ak nejde nejde, icu nabaviti neku zgodnu umjetnu!

3. Pijesak sam mislio oprati od substrata i opet ga iskoristiti, to je ok? Samo ga sad imam 10cm, a sad bi ostavio nekih 4-5cm? Bilja nebude valjda, a time si dobijem jos 5cm za vodu i kopno...

4. grijac! akvarij je od 180L, a grijac od 250W, uzeo sam malo jaci jer nije bilo taj tren slabijih, a posto ce sad biti 60% vode u njemu, neznam jel to previse sad? Isto tako, grijac nece moci ici okomito, jer je dugacak. Mislio sam ili kupiti neki od 100W ili ovaj staviti horizontalno 2-3cm od poda, da stoji na priljepcima, ali me strah da se kornjaca ne spece kad se upali ipak je to 250W.

5. da li kozice mogu ici kornjacama :-) mislim, sigurno bi im to bila poslastica, naravno ako ju kornjaca moze uhvatiti, jer su munjevite :-)

6. filter je onaj kineski haqoos i evo ec radi preko godinu dana i sve super, tako da bi njega i za to iskoristio... ima neka posebna fora s materijalom u njemu ili je ista stvar ko i s ribicama. unutra imam sera bio fibres, vata, spuzva, keramicki valjcici, vata, keramicki valjcici. To OK?

7. ribice. mislio sam mozda i koju ribicu ostaviti ili nece prezivjeti s njima? Npr. mislio sam jedno 5 neonki, 1-2 (10cm) ancistrusa, aymoneri, otocinclusi, corydorasi? moze kaj od toga s njima? Dok su mlade i male mozda bi i moglo, a dok na rastu mozda ribice i crknu od starosti...

8. sto od kemije se daje u vodu? pretpostavljam da ide isto neka kemija prilagodjena kornjacama za pripremu vode, vitamini/minerali i to je to?
da li smije ici easylife FFM ponekad u vodu?

9. citam po forumu da se spominju plutajuce biljke, pistija i vodena leca? pa me zanima sto je bolje, nekako mi se vodena leca vise svidja, jel to moze uspjevati pokraj njih? fora izgleda, bas daje onak neki swamp look :-)

10. ventilacija. s obzirom da je u pitanju akvarij, kakva ventilaciaj je potreba kornjaci na suhom? Cito sam forumu da vlage nebi smjelo biti bas, da se kornjaca mora osusiti kad se sunca, inace dobija neke rane po oklopu. posto i sad drzim nadignut poklopac (prednji i zadnji) nekih 2cm da vlaga ide van i da mi se jako ne kondenzira po lampama i reflektorima a usput vlazim i sobu, pa sam mislio da tako radim i s kornjacama? ako to nije dovoljno uvjek mogu staviti neki 60-80mm vent od kompjutera i spojiti ga na nekih 5-6V i da se poooolako okrece i izvlaci vlazan zrak van. To OK?

Eto malo sam se raspisao, neznam jel ce biti dobrovoljaca da napisu nesto na sva ta silna pitanja :-) al covjek se mora informirati...
unaprijed hvala onima koji se odluce nesto napisati  :D

Offline hologram

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 47
  • samo za hitne slučajeve 0997022021
Odg: Par pitanja o mosusnim kornjacama...
« Odgovori #1 u: Prosinac 29, 2010, 13:38:06 poslijepodne »
2. znam da kornjaca zdere bilje u akvariju i vjerovatno nista nece do toga moci prezivjeti, ali sve jedno da pitam. Mislio sam staviti s njima anubias (jako tvrda biljka, cijeli panj obraso s njime), rotalu, limun i javansku mahovinu koja je vec dobar dio grane prekrila. Ima sanse da nesto od toga prezivi s kornjacama.
Stvarno bi htio malo biljkica uzgojiti s njima, ali ak nejde nejde, icu nabaviti neku zgodnu umjetnu!
mošusna uglavnom ne dira bilja, svoju sam ulovila 2 puta da se obračunava sa kriptom i da jednom napada rogolist ali je pitanje jer u njemu bilo ostataka hrane za ribe pa je od toga napravila sendvič
;), e sada obzirom da se ona pentra po panjevima, mislim da ti anubias ne bi preživio na panju koji služi za sunčanje jer bi ga mogla zgaziti, predlažem neko bilje čvršćih listova- anubias na nekom 2. mjestu, ehinodoras...

3. Pijesak sam mislio oprati od substrata i opet ga iskoristiti, to je ok? Samo ga sad imam 10cm, a sad bi ostavio nekih 4-5cm? Bilja nebude valjda, a time si dobijem jos 5cm za vodu i kopno...
mislim daj epraktičnije staviti šljunak jer mošusna stalno nešto prekopava po dnu pa će ti stalno biti muljevit akvarij i štopat će ti se filter..ja imam cca 3 mm šljunak, možeš staviti i veći ali onda kornjača radi veću buku u akvariju, ako su obluci... a i opasnije je  jer kornjače vole pojesti kamenje, pa ako je preveliko  :dead:, ja sam mislila da moja ne jede pa je rtg pokazao suprotno......

4. grijac! akvarij je od 180L, a grijac od 250W, uzeo sam malo jaci jer nije bilo taj tren slabijih, a posto ce sad biti 60% vode u njemu, neznam jel to previse sad? Isto tako, grijac nece moci ici okomito, jer je dugacak. Mislio sam ili kupiti neki od 100W ili ovaj staviti horizontalno 2-3cm od poda, da stoji na priljepcima, ali me strah da se kornjaca ne spece kad se upali ipak je to 250W., moj grijač stoji vodoravno pri dnu, ne na šljunku nego iznad njega, a iznad grijača mi je filter pa na njemu kornjača niti ne može " odmarati", a postoje i plastične zaštite za grijače...5. da li kozice mogu ici kornjacama :-) mislim, sigurno bi im to bila poslastica, naravno ako ju kornjaca moze uhvatiti, jer su munjevite :-)- sa mojojm mošusnom živi nekoliko rc, ne šljivi ih ni 5%, čak niti ful crvene primjerke... ;) ali mrtvu će zgrabiti i pojesti, zapravo je mora kornjača lešinar ;)6. filter je onaj kineski haqoos i evo ec radi preko godinu dana i sve super, tako da bi njega i za to iskoristio... ima neka posebna fora s materijalom u njemu ili je ista stvar ko i s ribicama. unutra imam sera bio fibres, vata, spuzva, keramicki valjcici, vata, keramicki valjcici. To OK?- vrijeme će pokazati je li dovoljno dobar filter, jer kornjače kenjaju i kenjaju i kenjaju...

7. ribice. mislio sam mozda i koju ribicu ostaviti ili nece prezivjeti s njima? Npr. mislio sam jedno 5 neonki, 1-2 (10cm) ancistrusa, aymoneri, otocinclusi, corydorasi? moze kaj od toga s njima? Dok su mlade i male mozda bi i moglo, a dok na rastu mozda ribice i crknu od starosti...
Neonke nikako, preosjetljive su a kvaliteta vode sigurno nikada neće moći biti kao u biljnom akvariju, otići su isto osjetljivi, a ako pročitaš moj post vidjet ćeš da su po život opasni za kornjaču ako ih proguta, ancistrusi su idealni, samo dok je kornjača malena nemoj da budu puno veći od nje jer joj se mogu zakeljiti za oklop i utopiti ju, a opet ni premali da ih ne pokuša pojesti pa da joj ne zapne u grlu sa svojim bodljama  :dead:

8. sto od kemije se daje u vodu? pretpostavljam da ide isto neka kemija prilagodjena kornjacama za pripremu vode, vitamini/minerali i to je to?
da li smije ici easylife FFM ponekad u vodu?-
Ffm da, vitamini se koliko ja znam ne stavljaju u vodu nego u hranu,a li ne  znam vrijedi li za sve, ali ako kornjaču raznovrsno hraniđš. oni nisu potrebni

9. citam po forumu da se spominju plutajuce biljke, pistija i vodena leca? pa me zanima sto je bolje, nekako mi se vodena leca vise svidja, jel to moze uspjevati pokraj njih? fora izgleda, bas daje onak neki swamp look :-)
Voden a leća je atraktivna ali ja sam ju izbacila jer mi je štopala filter a svaki put kada kornjača izađe na kopno pokupi hrpu leće na leđima koja se onda na toplini osuši pa kada kornjača ponovo zapliva fino trune u akvariju...to se doduše dogodi i sa pisciom pa i rogolistom, ali ja ga imam u akvariju jer su ipak praktičniji...a fino jedu otpadne tvari iz vode i radi malo mračniji habtat pod vodom koji njima i paše..
:AkTer:

Offline traxman

• Punopravni član
« Odgovori #2 u: Prosinac 29, 2010, 16:18:33 poslijepodne »
2. A onda se nebum previse brinuo, stavim nesto kaj sam htio i kaj prezivi prezivi! Glavno da se ne otruje od tih biljki!
Krivo si me skuzila, imam "panj" i granu u AQ. Vidi sliku. Panj je nije veliki ali je podosta obraso i anubias nece viriti iz vode, tako da ga nebu mogla udesiti hodanjem po njemu. :-)

3. PA nece valjda se zamutiti, mislim da je to tu negdje pijesak/sljunak ko kao i tvoj! Kaj se tebi muti voda od tih 3mm granulacije? Hm, sad si mi dala misliti, dal da stavim to od 3mm ili vece, kolko je opasno ako pocne tamaniti sitni sljunak?
A kolko pak bi trebala biti granulacija da nemoze ga pojesti, ali sto je veci to je losiji bakterijski proces u pijesku..

4. moram priznat da nisam vidio plasticne zastite za grijace nigdje?? sve jedno nekak mi se cini 250W previse, 100W je za 180L, a ovo sad kad je polu prazan AQ je jos za manje... idealno bi bilo 100W, a glupo mi kupovati novi grijac, mozda naletim na neki rabljeni od 100W. A sta se tice odmaranja kornjace na njemu, pa valjda ima tolko mozda kad odjeti toplinu da se makne :-) Ja imam vanjski filter tako da unutra ide samo mala cijev... Sad mi je palo na pamet, mozda bi ga mogo staviti po dijagonali preko bocnog stakla!! to je to! tak bu i bilo, samo valjda nebu 250W za 90L previse...

5. ma super! onda budu kozice zivotarile s njima! ak ih i pojedu pomalo, ima ih kozicnjaku za prodat! :-)

6. a brate mili ak 1200L/h nebu dosta za 2-3 mala kenjatora i skoro 100L... ma mora biti dosta!

7. hm, moji ancistrusi su 7 i 11cm, mrcine su vec! a jaj jaj! btw. kak kornjaca dise? pluca? ak se ne varam jel ima kakve veze disanje s guzom? :-)

8. fino, to mi se svidja da mogu neku kemiju od ribica iskoristiti i za kornjace! a FFM je dobra stvar!

9. a jooooj, bas mi je zao sad kaj si rekla to za vodenu lecu. vidio sam na slikama i zgleda bas super u akvariju, budem vidio, mozda nabavim malo pa cu vidje kak ce se kod mene odvijati to... kaj se tice filtera moj kinez povuce svaka sranja i travu i lisce i radi ko urica! to je prednost vanjskih filtera, kaj se malo teze zacepe!

i puno ti hvala na pomoci i informiranju!! malo pomalo dobijam sliku kaj sve treba napraviti, pripremiti i srediti da kornjaca bude OK!
« Zadnja izmjena: Prosinac 29, 2010, 16:23:06 poslijepodne od traxman »

Offline hologram

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 47
  • samo za hitne slučajeve 0997022021
« Odgovori #3 u: Prosinac 29, 2010, 16:41:12 poslijepodne »
ja imam na manjem panjiću zavezanu neku travuljagu koja se ne sadi u podlogu pa ona "putuje" po akvariju kako ju kornjače zakači---i ok je iako nije u vrhunskom stanju..

Filip ima puno riccie u akvariju što je isto lijepo ali bi mene živciralo isto što kada kornjača skoči u vodu onda i ričia mlo potone pa se uzvitla i meni bi sigurno završila u filteru , ne znam kako je kod njega...

mislim da sam plastičnu zaštitu vidjela u akvateri nisam sigurna, ali ja ju ne koristi kao što rekoh mogu ti ju pokloniti ili čejndžati za pivce
;)

grijač ti je prejak ali ako je dobro baždaren on vjerojatno neće pregrijavati vodu, ali neka ti to netko od akvarista potvrdi da s ene ptljam tamo di ne znam
za iancistruse neka ti dečki kažu da li da ostaviš oavko velike jer kornjača ako doiješ bebu biti će ti manja od one žutouhe iz pet centra, mislim da je moj bio oko 3,5cm ako se dobro sjećam...jer moj je veliki ancistrus znao zakeljiti se na kornjaču da joj "očisti alge" sa gornjeg oklopa pa se jadna kornjača ušokirla i počinjala bježati i to je moguća situacija da ako je jako velik da joj ne dopusti da ispliva i udahne zraka pa da se utopi...
ovo za kozice možda nije pravilo, ali oj kornjo i 2 kornjače iz istog legla ne šljive koze, e sada da l i je to po familiji iliza sve mošusne ne znam...a isto tako moguće i da ih počne s vremenom tamaniti kao i ribe iako sada živi s njima u idili i jede samo mrtve primjerke...

vanjski filter je super za kornjače, da ga barem ja imam....
:AkTer:

Offline TITO

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
  • ..:: Viva Chelonia ::..
    • www.Kornjace.com - Divni Svijet Kornjaca
« Odgovori #4 u: Prosinac 29, 2010, 17:04:26 poslijepodne »
1. Rasvjeta za mosusne netreba biti nesto prevelika. Jedna spotlampa i (sto se mosusnih tice) jedna neonka su sasvim dovoljne.

2. Mosusne nejedu biljke, ali ih izkopavaju, pregrizu. Anbuias ti je jak i imas dobre mogucnosti da ti duze vremena ostane na zivotu. (dok je kornjaca mala svakako)

3. Pjesak oprati od substrata ? Nekuzim to bas, ali opcenito receno: Svi kinosternidi volje mulje, sitnu podlogu po kojoj mnogu rovariti i kopati.
Normalno je da kornjace, pogovotu Kinosternidi, jedu pjesak. Jedino kada nesto nije u redu, to postane prenaglo i onda dolazi do problema.
Odoratusu je to kopanje i rovarenje prirodno i velika je steta toj kornjaci to uskratiti ako joj se oduzme to. Takodjer "kamenici" nisu prirodna podloga i nemaju sto traziti u Aquaterariju za Kinosternide.

4. 100w ti je sasvim dovoljno. To ti je bezpotrebno bacanje novaca (u obliku placanja viska struje)

5. Kozice ce ti odraslom odoratusu sigurno posluziti kao hrana. Ako mozes to uzeti u obzir, onda jos bolje za kornjacu (potices stime prirodno ponasanje, lovljenja itd)

6. Ja koristim Eheimove, nekuzim se puno u druge. Ali posto imas relativno velik akvarijum, taj ce ti sigurno biti dovoljno dobar.

7. Prezivit ce ti ribice, ponekada ce neka stradati ali u biti ce prezivjeti. Neplasi se zbog ancistrusa, ni velikog ni malog. (pogotovu ne velikog).
Nezgode se desavaju (kao hologramov sto je progutao ribu). Jednom prijatelju je se ukljestio ispod panja pa se ugusio. Meni je jedna zutouha svukla onu resetku na usisu od vanjskog filtera i zapela zadnjom nogom unutra. Da nisam slucajno primjetio, kornjaca bi se takodjer ugusila. Sve su to "nesrece" koje se nazalost uvjek mogu dogoditi.
Zbog toga sada vaditi sve panjeve iz akvarija, koristiti samo unutrasnje filtere (ili stavljati neke bog zna kakve zastite) iliti nedrzati vise ribe sa kornjacama, nebi imalo smisla.
Ma koliko god to vama zvucilo sada grubo i okrutno.

8. EasyLife nije Kemija. Zbog toga i jeste tako dobar. Ja u sve vode ubacujem EasyLife. U sve akvarije. Ni jedno drugo sredstvo ti nije potrebno.

9. Vodenu lecu stavljam zajedno sa Pistiom i drugim plutajucim bioljkama. Nemam nikada nikakvih problema sa filterom niti sa "istrulom" lecom.
Meni osobno to daje jako prirodan izgled i nebi zelio to propustiti.

10. Nikakva ti ventilacija nije potrebna. Otvori jedan dio poklopca da ti nemagli staklo i stvar je rijesena.
... i kad me nema, ja sam tu ...

Offline traxman

• Punopravni član
« Odgovori #5 u: Prosinac 29, 2010, 18:28:02 poslijepodne »
ja imam na manjem panjiću zavezanu neku travuljagu koja se ne sadi u podlogu pa ona "putuje" po akvariju kako ju kornjače zakači---i ok je iako nije u vrhunskom stanju..

Filip ima puno riccie u akvariju što je isto lijepo ali bi mene živciralo isto što kada kornjača skoči u vodu onda i ričia mlo potone pa se uzvitla i meni bi sigurno završila u filteru , ne znam kako je kod njega...

mislim da sam plastičnu zaštitu vidjela u akvateri nisam sigurna, ali ja ju ne koristi kao što rekoh mogu ti ju pokloniti ili čejndžati za pivce
;)

grijač ti je prejak ali ako je dobro baždaren on vjerojatno neće pregrijavati vodu, ali neka ti to netko od akvarista potvrdi da s ene ptljam tamo di ne znam
za iancistruse neka ti dečki kažu da li da ostaviš oavko velike jer kornjača ako doiješ bebu biti će ti manja od one žutouhe iz pet centra, mislim da je moj bio oko 3,5cm ako se dobro sjećam...jer moj je veliki ancistrus znao zakeljiti se na kornjaču da joj "očisti alge" sa gornjeg oklopa pa se jadna kornjača ušokirla i počinjala bježati i to je moguća situacija da ako je jako velik da joj ne dopusti da ispliva i udahne zraka pa da se utopi...
ovo za kozice možda nije pravilo, ali oj kornjo i 2 kornjače iz istog legla ne šljive koze, e sada da l i je to po familiji iliza sve mošusne ne znam...a isto tako moguće i da ih počne s vremenom tamaniti kao i ribe iako sada živi s njima u idili i jede samo mrtve primjerke...

vanjski filter je super za kornjače, da ga barem ja imam....
a dobro, s plutajucim biljkama cu se baviti kad na kraju :-)

budem vidio za grijac, mozda kupim neki od 100w, a mozda bude dobro i bez zastite, ak nigdje ne pronadjem tu zastitu javim se za pivce ;-)

budem pripazio to s tim ancistrusima, mozda zadrzim zenke, one su nesto manje...

he he, ja sam ubo taj vanjski za 350kn i vrijedi svake lipe!! fakat je ok, i ako samo crkne bez da propisa negdje, ja zadovoljan!! :-)

Offline traxman

• Punopravni član
« Odgovori #6 u: Prosinac 29, 2010, 18:28:13 poslijepodne »
1. Rasvjeta za mosusne netreba biti nesto prevelika. Jedna spotlampa i (sto se mosusnih tice) jedna neonka su sasvim dovoljne.

2. Mosusne nejedu biljke, ali ih izkopavaju, pregrizu. Anbuias ti je jak i imas dobre mogucnosti da ti duze vremena ostane na zivotu. (dok je kornjaca mala svakako)

3. Pjesak oprati od substrata ? Nekuzim to bas, ali opcenito receno: Svi kinosternidi volje mulje, sitnu podlogu po kojoj mnogu rovariti i kopati.
Normalno je da kornjace, pogovotu Kinosternidi, jedu pjesak. Jedino kada nesto nije u redu, to postane prenaglo i onda dolazi do problema.
Odoratusu je to kopanje i rovarenje prirodno i velika je steta toj kornjaci to uskratiti ako joj se oduzme to. Takodjer "kamenici" nisu prirodna podloga i nemaju sto traziti u Aquaterariju za Kinosternide.

4. 100w ti je sasvim dovoljno. To ti je bezpotrebno bacanje novaca (u obliku placanja viska struje)

5. Kozice ce ti odraslom odoratusu sigurno posluziti kao hrana. Ako mozes to uzeti u obzir, onda jos bolje za kornjacu (potices stime prirodno ponasanje, lovljenja itd)

6. Ja koristim Eheimove, nekuzim se puno u druge. Ali posto imas relativno velik akvarijum, taj ce ti sigurno biti dovoljno dobar.

7. Prezivit ce ti ribice, ponekada ce neka stradati ali u biti ce prezivjeti. Neplasi se zbog ancistrusa, ni velikog ni malog. (pogotovu ne velikog).
Nezgode se desavaju (kao hologramov sto je progutao ribu). Jednom prijatelju je se ukljestio ispod panja pa se ugusio. Meni je jedna zutouha svukla onu resetku na usisu od vanjskog filtera i zapela zadnjom nogom unutra. Da nisam slucajno primjetio, kornjaca bi se takodjer ugusila. Sve su to "nesrece" koje se nazalost uvjek mogu dogoditi.
Zbog toga sada vaditi sve panjeve iz akvarija, koristiti samo unutrasnje filtere (ili stavljati neke bog zna kakve zastite) iliti nedrzati vise ribe sa kornjacama, nebi imalo smisla.
Ma koliko god to vama zvucilo sada grubo i okrutno.

8. EasyLife nije Kemija. Zbog toga i jeste tako dobar. Ja u sve vode ubacujem EasyLife. U sve akvarije. Ni jedno drugo sredstvo ti nije potrebno.

9. Vodenu lecu stavljam zajedno sa Pistiom i drugim plutajucim bioljkama. Nemam nikada nikakvih problema sa filterom niti sa "istrulom" lecom.
Meni osobno to daje jako prirodan izgled i nebi zelio to propustiti.

10. Nikakva ti ventilacija nije potrebna. Otvori jedan dio poklopca da ti nemagli staklo i stvar je rijesena.
1. hm, ja imam dvije u poklopcu, brijem da jedna sama nece raditi? to bas nije dobro, ha?
mislim da sam negdje cito na forumu da stvar radi kada jedna pregori, pa mozda nabavim jednu crknutu...
kaj bas nikakve koristi nemaju od onih reptistar neonki? uva, uvb? kaj se tice samog izgleda akvarija (osvjetljenja), neki prijedlog kakvu neonku staviti?

2. ok, jasno mi je, kaj prezivi prezivi... :-)

3. pa rekoh da je akvarij s ribicama i to biljni, ispod pjeska je subtrat (gnojivo) za bilje, to bi moglo jako mutiti vodu ak kornjaca pocne kopati, a mozda i stetno djelovati na nju i druge zivine u AQ.
Bas sam jos malo gledo slike po netu , i jako mi se dopada kvarcni pjesak. s obzirom da nemam iskustva, kolko stvarno jako te kornjace kopaju dno, i jel bi taj kvarcni pjesak jako mutio vodu? plus jos opasnost usisavanje takve vode u vanjski filter.

4.vjerujem da bi bio dosta. bacanje novaca? zato sto je jaci? pa neznam bas, 250w grije vodu brze i jace, dok 100W duze i slabije. potrosnja? brijem da je ista...jedino je manja opasnost da se kornjaca opece...

5. 6. OK, ak ti tako kazes ;-)

7. ma ok, uvjek se desi nesto, i meni je barem 5-6 ribica zvrsilo negdje u nekom škripcu, lako za ribice...

9. probat cu prvo s lecom, pa cemo da vidimo...

10. OK, super!