Srpanj 22, 2025, 12:28:14 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Malawcima smeta svijetlo?  (Posjeta: 1337 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline skinjola

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
  • Spol: Muški   Dob: 42
Malawcima smeta svijetlo?
« u: Prosinac 30, 2010, 17:36:00 poslijepodne »
Prije 2 dana su u moj akvarij dosla 6 ciklida ( 3x p. elongatus ornatus, 2x m. cyaneorhabdos i 1x m. estherae). U njemu su jos 2 jako mala ancistrusa, koje se tu i tamo pojave i ciklidi ih ne diraju. sve 5.
problem je sto izgleda da ciklidima smeta svijetlo, jer kad ga upalim, oni svi odreda pobjegnu i sakriju se u rupe i sa strahom gledaju van. sto me cudi jer je akvarij od 63L a rasvjeta 15W...
kad sam ih tek pustio u akvarij, nije bilo tih simptoma. tek drugi dan su se poceli tako ponasati. a kad ugasim svijetlo i ostavim samo rasvjetu u prostoriji, oni odmah izadju van i sretno plivaju po akvariju. kad ih hranim, zaljecu se iz rupa po hranu i odma bjeze nazad! mene se ne boje, cak znaju izadju kad se priblizim dok je svijetlo upaljeno...
citao sam da to sve ovisi o vrstama, akvariju, i svemu skupa i da se neki priviknu na novi akvarij u roku od 2 sata a neki u roku od 2 mjeseca. Pretpostavljam da ce se i moji priviknuti, samo ne bi htio da su pod stresom ako im to toliko smeta...
Kakva vi iskustva i savjete imate?

Offline gmatanic

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 37
  • ٩(̾●̮̮̃̾•̃̾)۶ ٩(̾●̮̮̃̾•̃̾)۶
Odg: Malawcima smeta svijetlo?
« Odgovori #1 u: Prosinac 30, 2010, 17:52:52 poslijepodne »
Nije to do svjetla. Samo strpljenja... Naviknut će se
Give a man a gun, and he can rob a bank. Give a man a bank, and he can rob the world

Offline Darren

• Punopravni član
  • Malawi World
« Odgovori #2 u: Prosinac 30, 2010, 20:00:31 poslijepodne »
pozdrav drugar, ako smijem primjetiti da je tvoj akvarijum od 63l nedovoljan da bi se u njemu držali malawi ciklidi,minimum minimuma za malawi ribe je 150l,i to tipa caeruleus,saulosi...trebaš znati da su to teritorijalne ribe,koje zauzimaju sebi teritorij u akvarijumu,zbog toga im treba sto veca povrsina dna da bi sve bilo kako treba,a ti im nemožeš to priuštiti sa 63 litre...
...ti si nebo, ja sam ptica...ti si moja tanka žica...meni si sve, a ja sitnica za tebe...

Offline skinjola

• Novi član
  • *
« Odgovori #3 u: Prosinac 30, 2010, 20:13:41 poslijepodne »
pozdrav drugar, ako smijem primjetiti da je tvoj akvarijum od 63l nedovoljan da bi se u njemu držali malawi ciklidi,minimum minimuma za malawi ribe je 150l,i to tipa caeruleus,saulosi...trebaš znati da su to teritorijalne ribe,koje zauzimaju sebi teritorij u akvarijumu,zbog toga im treba sto veca povrsina dna da bi sve bilo kako treba,a ti im nemožeš to priuštiti sa 63 litre...

svjestan sam ja toga, ali trenutno nisam mogao uzeti veci akvarij, a bas sam htio malawce. plan mi je uzeti veci kad narastu pa onda ovaj koristiti kao karantenu. i bas zato sto je mali akvarij, pokusao sam im napraviti sto vise zasebnih skrovista i mjesta za zauzimanje teritorija (iako se pod teritorij ne podrazumjeva samo skroviste, nego i cijeli dijelovi akvarija). mislim da im je trenutno ok, a u slucaju da jos uvijek ne budem u mogucnosti smjestiti veci akvarij kad im to bude potrebno, udomit cu ih kod nekoga. zadnje sto mi je na pameti je mucenje zivotinja u neodgovarajucim uvjetima...

Offline skinjola

• Novi član
  • *
« Odgovori #4 u: Prosinac 30, 2010, 20:20:55 poslijepodne »
Nije to do svjetla. Samo strpljenja... Naviknut će se

to i ja mislim, samo mi ih je zao gledati tako uplasene... evo trenutno su se razletili po cijelom akvariju, muzjak elongatus iskopao vec ogromnu rupu, izgleda da nece odustati dok ne dodje do dna :D

Offline sifra100

• Punopravni član
  • život je bajka !!!!!!!!!
« Odgovori #5 u: Prosinac 30, 2010, 20:51:10 poslijepodne »
to šta biježe i sakrivaju je sasvim normalno ponašanje pošto se ribe još nisu privikle na novim domek te su još pod laganim stresom ;) 
definitivno je akvarij premali za njih ja neznam dali ti je to isplativo sad si kupio jedan akvarij a za tri mijeseca budes drugi jer ti ga ove navedene vrste budu prerasle pogotovo maylandia estherae .  koliko su velike ribe za sad u cm ??
ma život je lijep ???????

Offline skinjola

• Novi član
  • *
« Odgovori #6 u: Prosinac 30, 2010, 21:01:50 poslijepodne »
to šta biježe i sakrivaju je sasvim normalno ponašanje pošto se ribe još nisu privikle na novim domek te su još pod laganim stresom ;) 
definitivno je akvarij premali za njih ja neznam dali ti je to isplativo sad si kupio jedan akvarij a za tri mijeseca budes drugi jer ti ga ove navedene vrste budu prerasle pogotovo maylandia estherae .  koliko su velike ribe za sad u cm ??

elongatusi su oko 5cm, cyaneorhabdosi su malo manji, zebrica je oko 4cm...
kazem, trenutno nisam bio u mogucnosti uzeti veci akvarij (ponajvise zbog prostora i dobrog postolja), a nisam htio uzeti manje riba jer sam cuo da ima manje sukoba kad je visa riba (raspodjela agresije)...
svi mi radimo greske i najcesce imamo lose startove i onda kad postanemo iskusniji razmisljamo kako bi drukcije startali i ne bi ponavljali neke greske. cesto srce nadvlada razum :) sad sam tu gdje jesam, pokusat cu izvuci najbolje sto mogu iz onoga sto imam, pa cemo vidjeti...

Offline Xena

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 49
  • Ciklidić
« Odgovori #7 u: Prosinac 30, 2010, 22:33:32 poslijepodne »
o veličini akvarija je već sve rečeno... ja imam tu litražu za karantenski akvarij u kojima imam trenutno 7 malaca,koji poslije idu u veliki akvarij.Oni su također bili zbunjeni par dana,samo su se skrivali ispod kamenja,čak i kad sam im davala hranu nisu baš išli jesti,pojeli su samo ono što je palo ispred njih.Sada su već sasvim druga priča,tako da budu i tvoji.Samo da se malo priviknu.

Offline iglica

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Varaždin, Zagreb, Rijeka
  • Shrimp Master
« Odgovori #8 u: Prosinac 31, 2010, 10:32:41 prijepodne »
moji malawci su se također sakrili svako malo kad je netko bio u blizini akvarija ili kad bi se upalilo svijetlo u aq tako da ne beri brigu s vremenom će bit po cijelom aq  :)