Srpanj 21, 2025, 14:09:59 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Automatsko doziranje gnojiva  (Posjeta: 3083 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline dhoko

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
  • Spol: Muški   Dob: 43
Automatsko doziranje gnojiva
« u: Siječanj 23, 2011, 14:57:14 poslijepodne »
Imao sam problema sa doziranjem gnojiva jer sam dozirao svaki drugi dan pa zaboravim pa nisam siguran jesam jučer gnojio i tako.
Sada koristim sljedeći sistem. Svaki dan dodajem 12.5 mililitara gnojiva ( slažem mix od kno3, ph2po4, easy carbo, profito, easy fero) i za to koristim dozator za sapun.

U konzumu ima za kupiti za 69 kn ili tu negdje dozator za infracrvenim senzorom. Njega sam rastavio i presjekao žice od infracrenog senzora.
Zatim sam spojio ispravljač od 4.5 volta da ne napajam uređaj sa baterijama i taj ispravljač sam spojio na digitalni timer.

Prilikom svakog paljenja timera dozator izbaci približno 2.5 ml tekućine pa sam složio da se timer pali i gasi pet puta, svakih 1 minutu.
Stvar radi odlično, samo ako će netko koristiti ovaj sistem neka ne zaboravi precvikati žicu od infracrvenog senzora jer će inače dozator reagirati na bilo koji daljinski od televizora :)

Na dozator se lako naštuka crijevo tako da ga lako možete sakriti.

Nadam se da će nekome pomoći moja ideja.

Offline ibanezfrelon

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
    • ART IMAGE
Odg: Automatsko doziranje gnojiva
« Odgovori #1 u: Siječanj 23, 2011, 15:15:36 poslijepodne »
U istu si otopinu pomješao kh2po4 i željezo?

Offline Venom

• Trade Count: (+4)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 28
  • Juwel Rio 180 !
« Odgovori #2 u: Siječanj 23, 2011, 16:51:51 poslijepodne »
Meni ce pomoc u daljnjoj buducnost a za sada jos nista  :D  :up:

Offline dhoko

• Novi član
  • *
« Odgovori #3 u: Siječanj 23, 2011, 17:00:14 poslijepodne »
U istu si otopinu pomješao kh2po4 i željezo?

Da. Znam da se to ne preporuča, ali ja sam tvrdoglav :)

Offline majstor76

• Član redakcije
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Kutina
« Odgovori #4 u: Siječanj 23, 2011, 18:48:49 poslijepodne »

Da. Znam da se to ne preporuča, ali ja sam tvrdoglav :)

Sugradjanine, dobra ti je ideja ali taj kemijski mish-mash bas i nije. Ako vec hoces mixati mikro i makro onda bar te otopine napravi malo stabilnijima

http://www.theplantedtank.co.uk/allinone.htm

Ovako zamjesat sva ta gnojiva zajedno i to jos dosta koncetrirano ti nema bas nekog smisla i upitno je koliko je to efektno.

Offline dhoko

• Novi član
  • *
« Odgovori #5 u: Siječanj 23, 2011, 19:53:06 poslijepodne »
Hvala na savjetima u vezi miješanja gnojiva, ali nije mi u tome bila poanta posta.
Htio sam podijeliti sa svima jeftinu i prilično dobru metodu diy automatskog dodavanja gnojiva.

Što se tiče miješanja gnojiva ja stalno radim neke eksperimente i rijetko kad složim istu otopinu pa pratim rezultate.
Ovo mi je zapravo prvi put da sam sve pomiješao i želim vidjeti rezultate. Za sada se čini vrlo dobro. Ako koga zanima javim rezultate za dva tjedna kada ću potrošiti smiješanu otopinu.

Offline eantema

• Punopravni član
« Odgovori #6 u: Siječanj 23, 2011, 20:28:54 poslijepodne »
Htio sam podijeliti sa svima jeftinu i prilično dobru metodu diy automatskog dodavanja gnojiva.

I bome jesi  :klap: Odlično :up:

Offline DeX_13

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 50
« Odgovori #7 u: Siječanj 24, 2011, 12:12:23 poslijepodne »
Hvala na savjetima u vezi miješanja gnojiva, ali nije mi u tome bila poanta posta.

Što se tiče miješanja gnojiva ja stalno radim neke eksperimente i rijetko kad složim istu otopinu pa pratim rezultate.
Ovo mi je zapravo prvi put da sam sve pomiješao i želim vidjeti rezultate. Za sada se čini vrlo dobro. Ako koga zanima javim rezultate za dva tjedna kada ću potrošiti smiješanu otopinu.

imam taj dozator i bas sam se mislio pohvalit, kako bi se magao iskoristit za dnevno dodavanje EC-a ;)

jesi pokusavao mjenjat velicine doza sa tipkama + - ? koliko jedan stupanj mijenja u ml?

za ovaj tvoj mix svega. pa samo profito je problematican jer ga treba dobro promuckati prije doziranja, tako da ti ovo tvoje ne savjetujem  :up:

Offline dhoko

• Novi član
  • *
« Odgovori #8 u: Siječanj 24, 2011, 12:30:06 poslijepodne »

imam taj dozator i bas sam se mislio pohvalit, kako bi se magao iskoristit za dnevno dodavanje EC-a ;)

jesi pokusavao mjenjat velicine doza sa tipkama + - ? koliko jedan stupanj mijenja u ml?

za ovaj tvoj mix svega. pa samo profito je problematican jer ga treba dobro promuckati prije doziranja, tako da ti ovo tvoje ne savjetujem  :up:

Tipke za pojačavanje ili smanjivanje količine ne vrijede kada ja uređaj isključujem sa napona kada izbaci svoju količinu, a prilikom gašenja uređaja on zaboravi postavku za količinu. Potrebnu količinu dobijem sa različitim brojem uključivanja - isključivanja. Ukoliko je ta početna količina nekome previše onda može razrijediti gnojivo.
Pogriješio sam šta sam napisao da sam pomiješao sva gnojiva. Sad se svi koncentriraju na to. :)

Offline DeX_13

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 50
« Odgovori #9 u: Siječanj 24, 2011, 12:58:57 poslijepodne »

za ovaj tvoj mix svega. pa samo profito je problematican jer ga treba dobro promuckati prije doziranja, tako da ti ovo tvoje ne savjetujem  :up:

Tipke za pojačavanje ili smanjivanje količine ne vrijede kada ja uređaj isključujem sa napona kada izbaci svoju količinu, a prilikom gašenja uređaja on zaboravi postavku za količinu. Potrebnu količinu dobijem sa različitim brojem uključivanja - isključivanja. Ukoliko je ta početna količina nekome previše onda može razrijediti gnojivo.
Pogriješio sam šta sam napisao da sam pomiješao sva gnojiva. Sad se svi koncentriraju na to. :)

opcija je samo fotoceliju zamjenit mehanickim prekidacem, nesto tipa relej spojen preko timera da ga pali-gasi, a dozer stalno napajan tako da ostaje memorirana kolicina.
;)

Btw, od jucer je taj dozer 50kn  :up: :up:
« Zadnja izmjena: Siječanj 25, 2011, 19:32:07 poslijepodne od DeX_13 »

Offline aterik

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 53
« Odgovori #10 u: Siječanj 31, 2011, 08:21:13 prijepodne »
dobra ideja... no ako sve stavim na automatiku di je tu gušt??? :roll:
Čuvaj se žurbe, jer ona uvijek dovodi do kajanja

Offline majstor76

• Član redakcije
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Kutina
« Odgovori #11 u: Siječanj 31, 2011, 09:13:35 prijepodne »
dobra ideja... no ako sve stavim na automatiku di je tu gušt??? :roll:

Svakodnevno ubacivanje par ml otopine u akvarij ne smatram bas nezaboravnim iskustvom. Ali, YMMV

Offline aterik

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 53
« Odgovori #12 u: Siječanj 31, 2011, 10:35:22 prijepodne »
hm... to je osobna stvar... ja ne volim da mi sve radi aparatura ili netko drugi...  :)
Čuvaj se žurbe, jer ona uvijek dovodi do kajanja