Kolovoz 17, 2025, 04:12:20 prijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Problem Gupy  (Posjeta: 4308 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline igor8

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 39
  • Malawi mbuna
Odg: Problem Gupy
« Odgovori #25 u: Prosinac 01, 2010, 23:31:22 poslijepodne »
off topic doduše:

i sam sam vegetarijanac, sve do trenutka kad se iznese pršut ili kulen na stol :D...
zaključak: volim životinje ;)
:D :D :D

Offline Iris

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Floccinaucinihilipilification
« Odgovori #26 u: Prosinac 02, 2010, 01:48:47 prijepodne »
Mislim da je malo licemjerno osudjivati i zgrazati se zbog eutanaziranja *bolesnih* ribica, dok ti isti "sudije" u toplini svoga doma maste brk
 s frisko zaklanim pajcekima, pilicima, ribama i teladi !
Kaj mislis, da pajceki uzivaju kad ih se kolje ?

P.S. Evo, bas danas sam poklonio viska 6 *zdravih* ribica

Paralela je slikovita, al' slažem se s Kršimirom reda ovog topika.
  Hrana za ribice sadrži riblje meso - živih riba uzgajanih za hranu vašim ljubimcima:
većinom vaše živorotke hrane zaklane botije iz Vijetnama, Kambodže, Laosa, i Tajlanda
koju tamo i ljudi jedu na dnevnoj bazi.

Imam ih 4 u akvariju i jako su mi drage pa im nastojim davati puževe, pureće meso i goveđe srce (uz povrće) jer mi se pomisao na kanibalizam u mom akvariju gadi, osim ak' nisu živorotke u pitanju kojima je takvo ponašanje u prirodi.

Offline Kori

• Moderator (lokalni)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 35
  • Turtle Maniac
    • kornjace.com
« Odgovori #27 u: Prosinac 02, 2010, 04:58:46 prijepodne »
I žabu inaće hranim hranom za kornjačice i velike ciklide... ponekad dobije komadić polya ili koje druge salame... nije najprirodnije ali je bolje nego da joj dajem žive gupye ;).

Sorry na off-u, ali ovo moram komentirati za dobrobit zabe.

Bilo kojoj akvarijskoj ili terarijskoj zivotinji je uzasno stetno davati salame, kobasice, pastete i slicne prerađevine namjenjene ljudskoj prehrani zato jer im zacini razaraju probavne organe i u kasnijoj zivotnoj dobi mogu zbog toga uginuti bolnom smrcu otkazivanjem organa. Te vrste zaba su u mogucnosti uz pravilnu brigu zivjeti i preko 20 godina, međutim nece tako dugo ako ces ju vecinu zivota hraniti dehidriranom hranom za kornjace (koja je namjenjena samo kao dodatak prehrani) uz povremeno dodavanje uginulih riba. Nema veze da joj dajes i 20 vrsta dehidrirane hrane, to opet nije zdravo niti raznolika prehrana. Mozes joj davati komadice sirove pastrve (ili meso neke druge nemasne ribe), jednom u par mjeseci goveđe srce (previse proteina da bi bilo zdravo davati cesce), smrznutu hranu i zelatinoznu hranu (bloodworms, tubifex, artemia, daphnia...), zgnjecenje akvarijske puzice...
Velik dio prehrane ovih zaba je i ziva hrana. Mozda je tebi bolje davati mrtav plijen, ali za zabu to nikako nije bolje. Razumijem da ti je zao zive ribe, ali uzeti doma takvu zivotinju i uskratiti joj beneficije zivog plijena isto nije ok. Tvoja zaba moze lijepo prozivjeti na hrani koju sam ti naveo, ali ubuduce prije nego nabavis gmaza ili vodozemca razmisli o tome i educiraj se prije kupnje.
I'm only bad news for turtle keepers.
www.kornjace.com
www.akter.org

Offline guppy world

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb / 095 55 27 695
  • 095/5527 695
« Odgovori #28 u: Prosinac 02, 2010, 09:25:24 prijepodne »
hranim je sa svime time što si naveo, a dobije i žive mušice, larve komaraca, gliste svih vrsta...
U akvariju nije sama, držim je sa najstarijim ribama koje imam - nekoliko melanosromisa m, i nekoliko colisa lalia,

obje vrste riba rasle su od malena u istom akvariju i družile se bez ikakvog problema, bez incidenata... po ribljim godinama ovi moji primjerci su čukundjedovi pa i više - ribe su stare oko 8-9 godina. Žabi je tek 5-6...

da ne duljim ovaj post...
akvaristikom se bavim od malena, staža u akvaristici imam preko 30 godina.

prije neki dan bila je kod mene Nikoleta i vidjela žabu, igrala se sa njom.
/žaba je pravi ljubimac, dođe se maziti na dlan.../

Offline Kori

• Moderator (lokalni)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 35
  • Turtle Maniac
    • kornjace.com
« Odgovori #29 u: Prosinac 02, 2010, 09:34:40 prijepodne »
Ok, zabe se cesto prodaju kao sporedni akvarijski ljubimci pa se trudim maksimalno educirati ljude o njima :up:
I'm only bad news for turtle keepers.
www.kornjace.com
www.akter.org

Offline nick08

• Novi član
  • *
  • Spol: Muški   Dob: 56
« Odgovori #30 u: Prosinac 02, 2010, 09:42:32 prijepodne »

...I sam imam gupye, i križaju se međusobno, a 2-3 puta godišnje razmjenjujem sa ostalima na forumu dio mužjaka i ženki. novi potomci imaju izvrsne boje.

Eto, da se malo vratimo topic-u, ja sam zainteresiran za razmjenu.  Imam mladi naraštaj mužjaka (oko 2 mjeseca stari, dominira narančasta boja, repovi počeli rasti i pokazivati boje i šare) 7-8 kom, koje mijenjam za kojeg mužkjaka, po mogućnosti tamnijih boja (plavi, crni...).  Mjenjam u omjeru 3 ili 4:1 (moji:vaši), te ako ko hoće koju ženku iz istog asortimana, nek se javi na pp.
 :up:

Offline guppy world

• Punopravni član
  • 095/5527 695
« Odgovori #31 u: Prosinac 02, 2010, 09:54:13 prijepodne »
moji trenutni su treći do peti mrijest nakon mješanja gena - križao sam bijelog mužjaka tigrastog uzorka po tijelu i repu sa nekoliko različitih gupy ženki, također sam križao i toxido mužjaka /plavog/ i crvenorepog i nekoliko sa trapezastim, polumjesec i rascjepanim repom...
dobio sam kombinacije svega toga po malo...

baš jućer sam predao za jednu školu zadnje koje sam imao viška. Ostalo je svega 4 muška i oko 8-10 ženki koje ću narednih tjedan dva opet križati dalje...

A sve ovo pišem radi mladih gupya - stari su od 14 dana pa do maloprije izleglih- sveukupno oko 100 komada a broj raste.
Ti će biti za razmjenu za cca dva mjeseca pa možemo ostati u kontaktu....

Najteže mi je oduvijek bilo križanjem dobiti u mužjaka okrugli rep, no u zadnijh 20 godina to mi je uspjelo triput. nažalost se genetski nijednom nije prenijelo dalje... srećom je sa obojanjima upravo suprotno - lako dobijem željene boje na potomcima - uz opasku - ako je mužjak iz podvrste srebrnih gupya obavezno ga se pari sa ženkom iz podvrste koja ima cijelo tijelo žuto - boje su najizraženije i genetski se prenose na daleke potomke...

Offline nick08

• Novi član
  • *
« Odgovori #32 u: Prosinac 02, 2010, 10:18:03 prijepodne »
Odlićno.

Također imam i ja oko 20 kom koji su manje od mjesec dana stari, pa će biti materijala za razmjenu...

Offline guppy world

• Punopravni član
  • 095/5527 695
« Odgovori #33 u: Prosinac 02, 2010, 11:43:58 prijepodne »
a da otvorimo temu - razmjena gupy-a - pa da narednih mjeseci i godina imamo uvijek dostupne podatke tko gdje od nas ima za razmjenu -

čini mi se jednostavnije nego pratiti po oglasniku ili se zivkati svakih par mjeseci na telefone...

ovako kad god tko ima za razmjenu - digne temu u aktivne -

Offline nick08

• Novi član
  • *
« Odgovori #34 u: Prosinac 02, 2010, 13:56:17 poslijepodne »
 :up:

Offline Nji

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 40
« Odgovori #35 u: Prosinac 02, 2010, 16:32:02 poslijepodne »
Dobra ideja!
ni da ni ne

Offline Alen74

• Novi član
  • *
  • Spol: Muški   Dob: 50
« Odgovori #36 u: Prosinac 02, 2010, 22:10:14 poslijepodne »
a da otvorimo temu - razmjena gupy-a - pa da narednih mjeseci i godina imamo uvijek dostupne podatke tko gdje od nas ima za razmjenu -

čini mi se jednostavnije nego pratiti po oglasniku ili se zivkati svakih par mjeseci na telefone...

ovako kad god tko ima za razmjenu - digne temu u aktivne -
slažem se. ja trenutno nemam ništa za razmjenu(ove zakržljale ču sam pokušati križati). U aq je nova postava, pa sam za sada izdvojio 1 ženku gupija i plechostomusa u njega. Uskoro dolazi još stanara pa kad bude...zašto ne razmjena. :up:

Offline guppy world

• Punopravni član
  • 095/5527 695
« Odgovori #37 u: Prosinac 02, 2010, 23:03:55 poslijepodne »
poslao sam pp moderatorima babyboom, TiTech i Renta sa prijedolgom otvaranja stalne rubrike

-Uzgoj slatkovodnih:
 -Razmjena gupiya:

u kojoj ćemo ostavljati podatke -

vrsta roditelja (ili barem opisno kako izgledaju)
izgled dobivenih mladih ...
i vremenom ćemo moći vidjeti tko je od nas kakve podvrste križao i koje je nasljedne osobine dobio na potomcima.

To će nam svima pomoći u pronalaženju novih obojanosti tijela i peraja, te oblika peraja.

Dobiti će se vremenom "rodoslovna stabla" po kojima će se moći vidjeti kakvim križanjima se mogu dobiti određeni potomci.

Ovo nije ništa novog, i prije nas su akvaristi pokušavali pronaći nove oblike peraja ili boja preko  ciljanog mrijesta.
Razlika će biti što će se po prvi puta na prostoru HR to i bilježiti a time otvoriti mogućnost za nove kombinacije, a naraštaji iza nas imati će pisani zapis kako smo mi to radili...  ;)

Offline Nji

• Punopravni član
« Odgovori #38 u: Prosinac 03, 2010, 09:30:03 prijepodne »
Ja ima par bebača još za proslijediti...
Samo ne pitajte me ništa,koji su, kakvi, ne znam...
Starce sam dobila,a još učim o njima tak da nisam ziher kak se koji zove...Mama je uginula,mislim da se iscrpila,a i voda mi baš nije bila naj....(hm),A tata ne znam koji je(dobila sam 6 muških...)...Na malima se još ne vidi ništa,još su full mali...
ni da ni ne

Offline guppy world

• Punopravni član
  • 095/5527 695
« Odgovori #39 u: Prosinac 03, 2010, 10:00:30 prijepodne »
ako trebaš ikakvu pomoć javi mi, stanujem isto u novom zgb i mogu brzo intervenirati.
ne sjećam se - koju litražu akvarija imaš?
možeš li uslikati ribice i staviti ovdje sliku...

ako trebaš pomoć oko toga, isto javi...

imao sam živorotki svakakvih pa sam naučio kako sa kojima treba...

zanima me i filter koji imaš za taj akvarij?

p.s. tko god od vas iz zg ima vremena onaj naredni vikend za 9 dana - biti će u gradu druženje pa navratite i vi, osim da se vidimo u živo - budemo lakše brbljali o našim ljubimcima...
« Zadnja izmjena: Prosinac 03, 2010, 10:04:17 prijepodne od mima&dominik »

Offline Nji

• Punopravni član
« Odgovori #40 u: Prosinac 03, 2010, 12:38:00 poslijepodne »
Hvala,al već je sređeno.Brada u viliju je priskočio u pomoć s preporukom za ffm i crijevom za usisavanje,pa će biti ok...
A i Iris mi je blizu,pa i ona pomaže s komentarima i iskustvima!i Ninci,tak da,ima ih... :D :D :D
Ma nisam usisavala nego samo vodu mijenjala-malo sam zeznula stvar-pa sam imala par žrtava trovanja... :'( na greškama se uči,nažalost...
Ima slikica ribica na temi s guppyima...
A akvač je mali 15 litara,u njemu guppyi i švertovi...
Čim kapne neka lova(prvo posao ,pa lova) ide veći akvarij odmah!
Ja sam ti "slučajni akvarist" dobila 2 šverta za rođendan(nakon par dana ostao samo 1),u malom plastičnom akvariju!Pa mi je Ninči uskočila s tim akvačem od 15 l i filterom za njega(fluval 1) i panjem i biljkicama,tako da me spasila.A kasnije mi je i guppiće donijela.
a jučer je Iris mojoj babi donijela novog dečka,malog slatkog "sivog" švertića...
Stavit ću slikicu na temu o švertovima.

Uglavnom sad nakon svega imam 2 guppy ženke, velike,jedna je pred porodom,3 mužjakića od kojih jedan moguće da je endler,jedan je divlji-lyre tail(mislim-tak sam čula),a treći nisam zapamtila(Iris pomagaj)-narančasti je,s ludim bojama.
I ostalo mi je u vrtiću 3 bebača i s velikima ima bebača-ne znam točno kolko,nekih većih,nekih manjih-i to su bebači od 2 ženkice koje su uginule,ove dve koje imam su prije dva tjedna stigle iz Vilija.Eto....
I 4 bebe švert...

eto ukratko...
Još sam im ubacila i zračnu pumpicu jučer (fala Grale!),pa mislim da im je bolje s bubblesima!!! :D

Super za druženje,vidjet ću još...
Znači ima nas U novom zg-u?super...
ni da ni ne

Offline Iris

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Floccinaucinihilipilification
« Odgovori #41 u: Prosinac 03, 2010, 14:18:43 poslijepodne »
 :D Narančasto čudo ti je divlja mississippijska guppy :) Interesantna je. Je'l se baba primirila s dečecom il' se mali skriva opet? Možda je ljubomorna na lijepi crni repić. Da, onog je Brada dao pod "sivog"  zapravo je gold tuxedo švertonja,ima crticu, dugu crnu sablju, i osjenčan je točkicama.

Offline guppy world

• Punopravni član
  • 095/5527 695
« Odgovori #42 u: Prosinac 03, 2010, 17:09:24 poslijepodne »
čitam gornjih par postova - vjerujem da su spomenute ribice prelijepe, svaka na svoj način.

A Ninči - ona je akvaristički anđeo /ali nećemo to javno..../.

Kako sam pisao na gornjim postovima - moderatori su odobrili da možemo temu - "razmjena Gupya" staviti kao "zakvačenu" i uvijek će biti pri vrhu, svima nam vidljiva!

Idem pogledati kako to uraditi :)...

Offline Nji

• Punopravni član
« Odgovori #43 u: Prosinac 03, 2010, 17:32:28 poslijepodne »
Da ma bit će slikica....Svake an svojoj temi...

Ajde snađi s temom se pa ćemo se mijenjati...
ni da ni ne

Offline nick08

• Novi član
  • *
« Odgovori #44 u: Prosinac 03, 2010, 17:46:54 poslijepodne »
Odoh i ja slikati svoje...

Offline guppy world

• Punopravni član
  • 095/5527 695
« Odgovori #45 u: Prosinac 03, 2010, 18:17:15 poslijepodne »
Temu sam otvorio, moderatori će je prikvačiti.

ako ne znate latinske nazive svoje /ili svojih/ podvrsta gupya, nema veze a niti je bitno - cilj nam je ionako - naći ribice određene obojanosti ili oblika repova za genetiku ;).

odite na novu temu i ubacite podatke!
Sretno!

Offline Nji

• Punopravni član
« Odgovori #46 u: Prosinac 03, 2010, 18:51:23 poslijepodne »
I naravno,kad mi neki ne znamo točno ime neke ribice,molim da nas vi koji znate prosvijetlite! ;) :D :D :D

E da  M&D možeš započeti sa svojim guppačima....

I pitanje...he he dominantne osobine?Koje su kod guppača?
Sjećam se nekog graha,i krava s genetike u srednjoj...ali.....da.....
« Zadnja izmjena: Prosinac 03, 2010, 18:58:34 poslijepodne od Nji »
ni da ni ne

Offline guppy world

• Punopravni član
  • 095/5527 695
« Odgovori #47 u: Prosinac 03, 2010, 19:15:44 poslijepodne »
evo sve ima na temi:

https://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=52536.msg565103

dominantan gen - kad križaš recimo mužjaka sa crvenim repom koji ima srpast rep sa srebrnom ženkom i dobiješ recimo potomstvo sa srpastim repom a bez crvene boje - dominantna genska oznaka koja je prešla na potomka je - srpasti rep...

i obrnuto - potomci mogu dobiti klasičan trapezasti rep CRVENE boje - dominantna genska oznaka koja se naslijedila - crvena boja...  

tko ima volje neka proba 3-do 5 puta godišnje križati guppye... kad dođe do treće četvrte pa čak i pete generacije - moći će vidjeti koja genska oznaka je najduže prisutna u nasljeđu, a koja se nova pojavila...

cilj je naravno dobiti što ljepši ili nebičniji oblik peraja ili pak što ljepše i šarenije boje...

Offline Nji

• Punopravni član
« Odgovori #48 u: Prosinac 03, 2010, 19:20:18 poslijepodne »
Aha,ok, znači gledaš po klincima koje su dominantne...Nema nekih pravila koje su dominantne...ok...tipa smeđe oči kod ljudi...
ni da ni ne

Offline guppy world

• Punopravni član
  • 095/5527 695
« Odgovori #49 u: Prosinac 03, 2010, 19:34:15 poslijepodne »
tak nekak..