Srpanj 19, 2025, 16:08:22 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: mrijest trihogastera-savjet  (Posjeta: 2356 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline baldovski

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
  • Spol: Muški   Dob: 42
mrijest trihogastera-savjet
« u: Listopad 27, 2012, 23:51:23 poslijepodne »
Pozdrav

Ako netko ima iskustva sa mrijestom trihogastera molio bih za savjet. Naime nedavno sam uz već postojeći akvarij od cca 200 litara oformio i mali akvarij od nekih 20-ak litara. Trenutno u njemu imam jedan par trihogastera a zajedno su tek nekoliko dana. Mužjak je velik otprilike 6 cm dok je ženka manja i ima oko 4 cm.E sad me zanima da li je to premalen akvarij za njih tj.za njihov mrijest. Ako akvarij pak nije premalen koliko vremena treba proći pa da mogu očekivati pomak u njihovoj "vezi"? Ono šta sam primjetio je da mužjak stalno prati ženkicu, ali nisam vidio da se trudi napraviti gnjezdo.Trebam li ugasiti pumpu kako nebi bilo cirkulacije? Uglavnom ako netko zna bilo šta nek me savjetuje jer ja o mrijestu ne znam ništa a sve šta na netu mogu pročitati jako je šturo.Hvala

Offline blacktihi

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
Odg: mrijest trihogastera-savjet
« Odgovori #1 u: Listopad 28, 2012, 07:38:03 prijepodne »
Akvarij je dovoljno velik da bi ih mrijestio, ali će ti trebati barem jedan 100 litraš za uzgoj mlađi, jednom kada se izmrijeste, jer možeš očekivati preko 600 komada malaca.

Što se tiče pomaka u vezi to ovisi o nekoliko stvari:
1) Da li si ih dovoljno dobro pripremio za mrijest
2) Temperatura vode
3) Vlažnost zraka iznad vode
4) duljina foto perioda

Što se tiče samog gnijezda tu možeš malo pomoći stavljanjem male ploče stiropora ili najlonske vrećice koja se koristi za pakiranje lomljivih stvari (ona s mjehurićima), jer na taj način učvršćuješ gnijezdo.

Što se tiče pumpe, nju definitivno moraš ugasiti, jer sa bilo kakvom cirkulacijom vjerojatnost građenja gnjezda se bitno smanjuje.

Ono što bih ti savjetovao je da nabaviš neko plutajuće bilje, tipa leća, pistija ili nešto slično. Dobro je jer može služiti i kao potporanj za gnijezdo, a i njegovim truljenjem osiguravaš određenu količinu insuforija koje je neophodna prvih 2 tjedna za opstanak malaca...

Moja preporuka bi ti bila da prvo sve osiguraš što ti treba, jer će u protivnom biti teško podići malce...

Po meni i ovom opisu koji si do saad dao, od opreme ti treba:
1) Octene jegulje (dodatak prehrani malaca prvih 14 dana)
2) Artemija (počinješ je davati 10 dan i kombiniraš sa octenim jeguljama još jedno 5 dana, trajanje hranjenja s artemijom cca 30ak dana)
3) Akvarij za odrastanje cca 1 komad od 100 litara
4) spužveni filter i zračna pumpa

Ima najvjerojatnije još toga što će ti trebati, ali ne želim te baš skroz demoralizirati... Nije ih teško mrijestiti, ali je problem njihov uzgoj i distribucija...

Ako trebaš još kakav savjet slobodno na pp

Offline baldovski

• Novi član
  • *
  • Spol: Muški   Dob: 42
« Odgovori #2 u: Listopad 29, 2012, 08:15:10 prijepodne »
Bravo i hvala...vidim iz odgovora da znaš znanje pa evo još jedno, dva pitanja  ;)

Sada kad sam ugasio pumpu i kad u akvariju nema apsolutno nikakve filtracije koliko takvo stanje smije trajati tj svako koliko moram izmijeniti malo vode s obzirom da je sve pogašeno. U mom velikom akvariju filtracija radi 24 sata dnevno pa mi je čudno da tek tako u ovako malo vode smijem ugasiti na duži period a da ribe prežive? E i koristi li mužjaku veća količina rogolista kojeg trenutno na površini ima dosta ili da to vadim a stavljam neku drugu biljku? Znači li kada mužjak krene graditi gnijezdo da će 100 posto biti mrijesta tj da je ona spremna ili on gradi pa ona ako pristane? tnx

Offline TKD

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
« Odgovori #3 u: Studeni 26, 2012, 19:34:01 poslijepodne »
drug tvoji trihogasteri nisu jos spremni za mrijest jer zenka od 4 cm  :roll: nece biti spremna za mrijest jos par mjeseci, takva je stvar i sa muzjakom, sto se tice akvarijuma za mrijest mora imati mjesta i zaklone gdje bi se zenka mogla sakriti jer je muzjak proganja pa ako nije spremna za mrijest moze je ubiti.
“Bogu je svejedno, pojmove dobra i zla izmislili su ljudi.” Heraklit

“Iskustvo je najbolja škola, samo je školarina vrlo skupa.” Sokrat