Kolovoz 06, 2025, 14:29:33 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: KOH - K2O  (Posjeta: 2590 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline gstaraz

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
  • Pelcer po pelcer...
    • altbierbude
KOH - K2O
« u: Studeni 08, 2010, 17:15:27 poslijepodne »
Može li mi neko reči koji od slijedečih spojeva su upotrebivi za prihranu bilja Kalijem u naseljenom tanku (da ne šteti ribama)
(Inače svo troje u kombinaciji se koriste u emerznom uzgoju za podizanje Ph)

-Potassium Carbonate
-Potassium Hydroxide (KOH)
-Potassium Oxide  (K2O)

Offline nenchiTIS

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 51
Odg: KOH - K2O
« Odgovori #1 u: Studeni 08, 2010, 18:38:15 poslijepodne »
Ovak na prvu, reko bih:

KOH NIKAKO!!!
U reakciji s vodom daje jaku lužinu koja je sigurno stetna i za ribe i za sav ostali zivi svijet u akvariju.
Osim sto navlaci vlagu, ima i sposobnost velikog vezanja CO2 na sebe, tak da je i po tom pitanju upotreba u akvaristici, najblaze receno, diskutabilna.
Inace se koristi za proizvodnju sapuna, elektrolit u nekim vrstama akumulatora, te kao sredstvo za susenje jer navlaci vodu iz zraka.

Vrlo slicna svojstva ima i K2CO3 (kalij karbonat, ili potaša).
Isto u reakciji s vodom daje luznatu otopinu, vjerujem nesto slabiju nego KOH, ali mislim takodjer potencijalno vrlo stetnu za ribe i ostale stanovnike.
Takodjer se koristi za saponifikaciju, ali i u staklarskoj industriji, te kao sredstvo za zaluznjivanje (povecavanje pH).
Nisam siguran da je ista sigurniji za upotrebu u akvarijima od KOH....ili tek mozda zericu. ;)

Ne znam s kakvim koncentracijama, odnosno kolicinama, navedenih spojeva mislis baratat oko akvarija, ali u neposrednom dodiru ribe i odredjene koncentracija dodgodit ce se slijedece:
MASNE RIBE + KOH (ili K2CO3) ------› SAPUN         :D :D :D :D

Za K2O nisam bas siguran, ali mislim da nebi trebao imati nikakav stetan ucinak, pa bi ga, ako si bas zapeo, mogao razmotriti kao soluciju.
Doduse, nisam bas siguran niti da moze imati ikakav pozitivan ucinak....pa mislim da ga isto tak nebi trebalo metati u akvarij.
Ako ti je taj "Potassium oxide" narancaste boje, moguce da imas tzv. superoksid (KO ili KO2, nisam bas siguran). Taj superoksid se koristi za nesto kod razvijanja fotografija i mislim da je pod odredjenim uvjetim eksplozivan, ili barem zapaljiv.
Ne sjecam se vise, al mislim da se od oksida ili superoksida relativno lako dodje do elmentarnog kalija. Taj pak ima nezgodnu narav i jako burno reagira s vodom i takodjer daje jako luznatu otopinu, al zato pritom gori prekrasnim ljubicastim plamenom.  :f080:  :D :D

Ukratko, mislim da neides s tim ni blizu akvarija....mozda, eventulano, kalij oksid, ali ja se nebih ni s njim igral.
Od ova tri navedena spoja, ako ih koristis samo za podizanje pH u emerznom uzgoju, mislim da ti vec svak sam za sebe (barem prve dvije, sigurno) prilicno podize pH.
Doduse, ako radis po nekoj prokusanoj recepturi i imas uspjesan emerzni uzgoj samo nastavi.... :) :)

Nek me netko ispravi ako grijesim, ali mislim da nista od toga ni blizu akvarija.

pozdrav

Offline gstaraz

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
  • Pelcer po pelcer...
    • altbierbude
Odg: KOH - K2O
« Odgovori #2 u: Studeni 08, 2010, 18:53:02 poslijepodne »
Uh  :rolleyes:

neču dirati ništa  :D

-Inače sve to je u kupovnom PH+ kojeg sam nekad davno bio spasio u firmi di sam radio, a koristio se za podizanje Ph u Hydro i aero sistemima...

-Idem to odnijet u apoteku, pa neka oni vide šta sa time, ionako ima više od 5 godina da stoji u ormariču, a nikakve koristi ili praktične svrhe ...(Ph+ mi definitivno ne treba sa našom vodom  :D )

Hvala na odgovoru  :up:

ps.
naj jači mi je onaj dio sa sapunicom ...LOL...  

-Zapaljiv nije, ima oznaku samo da je koroziv

========================================

Edit:
Admini, možete slobodno izbrisati Temu, pošto nema primjene u akvaristici
Izvinjavam se za nepotreban Thread ...
« Zadnja izmjena: Studeni 08, 2010, 19:00:09 poslijepodne od gstaraz »