Evo jedan kolega sa foruma me prije bio pitao za pozadinu, pa copy/paste mog odgovora, da sad ne pišem opet...
Ja sam zalijevao nekim cementnim ljepilom za pločice, jer sam ga imao viška. Smjesa samo njega i vode. A silikon onaj obični za 13 kn
Oni savjeti sa videa su dobri. Znači prvo jedan rijetki sloj, pa gušći, pa onda da to još sve dotjeraš još jedan gušći. Nek u međuvremenu jedan dan odstoji nek se osuši i to je to.
Jedan savjet kojeg nema u videu:
Kad zalijepiš one komade koje si izrezao, na neke zalijepi još jedan, manji komad stiropora, tako da ne budu svi iste visine ili na sve možeš nalijepiti još po jedan manji komad, koji ne mora pratiti oblik onog komada ispod, jer će ti tako ljepše izgledati nego da imaš samo jedan sloj naljepljenog stiropora.
Primjer toga imaš u mom akvariju. Ja sam svoju pozadinu radio iz 2 dijela, zbog pregradnog filtera. Zadnji dio (desni) sam napravio samo s jednim slojem naljepljenim, a prednji (lijevi) sa 2. I ako pogledaš, desni dio izgleda dosta ravnije od lijevog. To se ne primjeti toliko kad gledaš akvarij sprijeda, ali se primjeti ako gledaš sa strane.
To mi je "greška" u akvariju, pa eto... nemoj ponoviti moju.
Evo išao sam vidjeti koje ljepilo sam koristio. Ovakva je vreća:

E da... još nešto. Ja svoju pozadinu nisam htio ljepiti na akvarij, nego sam htio donju stranu zalijepiti na keramičku pločicu, pa pločicu zatrpati pijeskom, ali nema šanse. To pluta kao ludo. Tako da sam ja svoju pozadinu morao pokidati i napraviti ponovno.
Drugi puta stiropor nisam ljepio na tablu stiropora, nego na ploču od kamena, kao one ploče koje su na podu u školama i javnim ustanovama.