Da li je ok da biljke koje je napala ova laga dezinfikujem hipermanganom (5 minuta u rastvoru) ?
Da, može i duže, ja sam držao i par sati bez ikakvih posljedica.
Da li da bacim aktivni ugalj i keramiku iz zaraženog akvarijuma i da pripremim novi filter ili da koristim postojeći ?
Aktivni ugljen ti uopće ne treba - treba samo u određenim situacijama bolesnog akvarija ili nakon korištenja lijekova. Keramiku prokuhaj, ugljen baci, ionako je već izgubio korisna svojstva.
Da li ribice i biljke mogu da držim u kanti Od 30 litara (imam desetak manjih ribica) i 7 biljaka (raznih), napomena da je u kanti
grijač od 100w da bi bilo sve ok? Da li one mogu da budu u toj kanti dok se ne završi cikliranje novog akvarijuma?
Da li je potrebno da kupim pumpicu koja bi bila raspršivač zraka? To nemam pa da znam da li je neophodno.
Vjerovatno da, ali uz upotrebu filtera, pa ispada da ih trebaš 2. Filteri koji rade na zrak (mamut pumpa) su mislim bolje rješenje od raspršivača, u ovom slučaju - manje će ometati ribice u skučenom prostoru , a možeš ga napraviti i sam, naravno ako kupiš pumpicu. I ovisi kakva je kanta - pocinčana posuda ne bi bila dobra..
Napominjem da od preparata za vodu mogu da nabavim samo Aqua safe i ništa drugo.
Možeš naručiti poštom. Ako ja mogu iz HongKonga ili Australije, možeš i ti iz Slovenije