Srpanj 24, 2025, 02:13:01 prijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Volumen filtera - novi AQ??  (Posjeta: 2059 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline bojan.c

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
  • No bike - No life
Volumen filtera - novi AQ??
« u: Rujan 01, 2010, 07:48:12 prijepodne »
Postojeći AQ je 280L (200×34×40) i nakon nekoliko mjeseci sam vidio probleme kod same izrade i pozicije AQ. unutrašnji 3 komorni filter mi je na daljoj strani i moram skakati po garnituri za čišćenje i ostalo. Sad mene zanima koliki volumen mora imati filter da bude učinkovit. U prvoj komori je grijač od 200W, pa filter vata i 3 vrećice keramičkih kuglica u drugoj i 2 atman 306 pumpe u zadnjoj (postojeći AQ). Dimenzije novog AQ će biti 200×40×45 (d×vך) 360L
« Zadnja izmjena: Rujan 01, 2010, 08:41:42 prijepodne od catevs »
Znam da alkohol škodi, al' u vodi utjehe nema!
Sve dobre stvari dolaze u paru: 2 sise i V2

Offline cann

• Punopravni član
Odg: Volumen filtera - novi AQ??
« Odgovori #1 u: Rujan 01, 2010, 07:57:22 prijepodne »
ako ti može pomoć..ja u svojem od 120x50x50 imam unutarnji pregradni od 40 cm dužine, 10 cm širine..s time da je 10 cm prva komora, druga gdje je filtrer materijal 20 cm i treća isto 10 cm..to je kod mene...znači 10 cm u širinu (zbog male širine tvojeg tanka) i minimalno 20 cm u dužinu, bolje čak i 30 zbog većeg prostora za filter materijal, čim više filter materijala tim bolje  ;)

Offline cigo

• Trade Count: (+3)
  • Punopravni član
« Odgovori #2 u: Rujan 01, 2010, 18:02:22 poslijepodne »
čuj ti si u ciklidima, tak da ti ja nisam nešto relevantan u tome, ali ja bi svakako za dobru filtraciju išao na 10%volumena tanka....

Bolje da ti kolege ciklidaši nešto napišu o tome...

Offline bojan.c

• Punopravni član
  • No bike - No life
« Odgovori #3 u: Rujan 07, 2010, 09:35:53 prijepodne »
Još uvijek tražim koji volumen filtera bi trebao biti.
Pomoć ljudi!!

Offline papa

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
  • samo CARica od sada na dalje
« Odgovori #4 u: Rujan 07, 2010, 18:08:39 poslijepodne »
Još uvijek tražim koji volumen filtera bi trebao biti.
Pomoć ljudi!!

Ja sam imao u svom 400L fluval 405 1300l protok i vise nego dovoljno je bio, isti mi je sada u 560L i jos uvijek je sve pet vjerojatno cu kasnije morat jos s nekim pojacat dok ribe porastu, svasta ljudi pisu, ali vjerojatno mozes uzet 3x volumen akvarija da ti je protok, iskusniji ce me ispraviti ako grijesim!

p.s. hehe vidim nisi dugo izdrzao da ne povecas tank  :up:
« Zadnja izmjena: Rujan 07, 2010, 18:46:44 poslijepodne od papa »

Offline dare

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
  • 091/5892288
« Odgovori #5 u: Rujan 07, 2010, 19:40:37 poslijepodne »
Nema formule koja pravi čuda. Uvijek je bolje dva slabija nego jedan jači. Pereš ih naizmjence pa je sistem stabilniji.  Za ciklide je dobro da je barem 5terostruki protok a od volumena je bitnija površina upijanja jer se veča površina kasnije začepi od istog volumena ali uže - manje površine i dubljeg filtera.  Dobro je imati i predfilter koji če se lako dati čistiti a da se biološki dio filtracije ne uznemirava.  Anajrobne bakterije neče biti oduševljene da se kopa oko njih i mješa voda.
Obično su ribe u početku male pa kad narastu za pola godune do godinu dana dođe do prenatrpanosti ali i veče lijenosti tako da se filter zapuni i postaje neučinkovit. U lošoj vodi ribe se ne razmnožavaju i cijeli je dojam loš.
Kod mene je na 550 litara išla jedna bačva od 25 litara i predfilter sa dve pumpe po 1700 litara i sa 50-70 velikih riba voda je bila čista i bistra. naravno ništa bez izmjena vode ali i tu se da doskočiti.  Fosfati su problem u ciklidnom akvariju jer se stvaraju crne alge koje od lijepog setupa tvore kanalizaciju. Dodavanjem fosfatremuvera stanje se uvelike poboljšava i troši se manje vode.  Meni je to uštedjelo 2-3000 litara vode mjesečno ali za manje akvarije to i nije neki problem.
Predfilter čistit svaki tjedan ili dva, pijesak dobre granulacije i može se održavati kvaliteta vode na čisto dobroj razini i bez bilja.  Naravno ne hraniti previše ribe pa čak i manje od onog što smo mislili da je malo ali u više obrok i bolja je sitnija granula od veće.

Offline cann

• Punopravni član
« Odgovori #6 u: Rujan 07, 2010, 19:42:52 poslijepodne »
 Anajrobne bakterije neče biti oduševljene da se kopa oko njih i mješa voda.

sorry kaj idem u OT, al me zanima kakve su to bakterije i gdje se one nalaze i koja je njihova funkcija?

Offline dare

• Punopravni član
  • 091/5892288
« Odgovori #7 u: Rujan 07, 2010, 23:15:51 poslijepodne »
anajrobne bakterije zatvaraju dušikov ciklus te tako on odlazi iz akvarija u vidu plina. Na to sam mislio. Bakterije žive u dubljim slojevima pijeska i ili bočici u zoo šopu.
Za nastanjivanje u filteru korisna je porozna keramika. U akvariju deblji(kompaktniji) supstrat, što znači da super sitni pijesak je slabije propustan od šljunka veče granulacije.
Postoje i neke bakterije koje mogu zaokružiti ciklus dušika u aerobnim uvijetima. Prodaje se u Americi i nisam siguran kako se zove. 

Offline cann

• Punopravni član
« Odgovori #8 u: Rujan 08, 2010, 05:54:49 prijepodne »
čini mi se da si pobrkal dva izraza aerobno i anaerobno
aerobne bakterije = za njihov "život" potreban je kisik
anaerobne bakterije = "žive" u uvjetima gdje nema kisika

Offline dare

• Punopravni član
  • 091/5892288
« Odgovori #9 u: Rujan 08, 2010, 20:45:54 poslijepodne »
čini mi se da si pobrkal dva izraza aerobno i anaerobno
aerobne bakterije = za njihov "život" potreban je kisik
anaerobne bakterije = "žive" u uvjetima gdje nema kisika

Ako čitaš što piše vidjet češ da nisam ništa pomiješao.

Dušikov ciklus
Kad ribe odbacuju otpad, biljke ugibaju i tone hrana, nastaje otpad koji ne nestaje samo tako. Otpad, u obliku dušičnih spojeva se rastvara u drugi otpad od strane bakterija dok ne nastane konačni proizvod, nitrat, NO3 kojeg će apsorbirati biljke ili će se ukloniti usisavanjem podloge akvarija. Ovaj process pretvaranja NH3 /NH4 (od riba, biljaka i drugog otpada) u NO3 je poznat kao nitrifikacija. Stupnjevi ovog procesa su najvidljiviji kad se postavlja akvarij ili kad je akvarij izvan ravnoteže.

Kad se tek akvarij postavlja, nema prisutnih dušičnih bakterija (ukoliko se ne koristi podloga ili filter iz već postavljenog zrelog akvarija). Zatim se doda nekoliko riba u akvarij. Prvi dan, tragovi amonija / amonijaka (otrovniji amonij je kad je pH iznad 7.0, ili manje otrovan amonijak kad je pH ispod 7.0) se pojavljuju. Unutar par dana, raste količina amonija do otrovnosti. U to se doba počinju razvijati korisne Nitrosomonas bakterije. Ove bakterije počinju pretvarati amonij u nitrit (NO2) koji je mnogo manje otrovan od amonija / amonijaka. Drugi tip bakterija, Nitrobacter, pretvara nitrit (NO2) u manje otrovan nitrat (NO3). Njega apsorbiraju biljke ili alge ili se uklanja kad se mijenja voda. Iako je nitrat manje otrovan nego drugi dušični spojevi, i njegova velika količina može biti otrovna.

Ovaj ciklus se također pojavljuje kad je akvarij izvan ravnoteže. Ukoliko količina otpada postane prevelika zbog pretjeranog hranjenja, prenapučenosti i/ili izostanka promjena vode, razina amonija će rasti ponovno. U tom slučaju je nužna promjena vode dok god se ne uspostavi normalno stanje akvarija.

Ovaj se ciklus može pojaviti i kad bakterije koje obrađuju organski otpad, uginu. Ovo je javlja kad je akvarij ili filter čišćen sapunom ili nekim drugim dezinfekcijskim sredstvom. Ako se to desi, akvarij je potrebno ponovno ciklirati. Mora se znati da prekisela voda (izpod 5.5 pH) ili neki lijekovi mogu također uništiti populaciju pozitivnih bakterija.

Nitrosomonas          Nitrobacter
NH3 -------------------------------> NO2 --------------------------------> NO3
pretjerano hranjenje apsorbiran od biljaka
riblji izmet       uklonjen tijekom promjene vode
uginuće biljaka

NO3 se u uvijetima bez kisika uz pomoč bakterija dalje pretvara u plinoviti dušik N 

Offline igorkljajic

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 42
« Odgovori #10 u: Rujan 08, 2010, 21:28:12 poslijepodne »
pravi kemičar...nema šta!

Offline cann

• Punopravni član
« Odgovori #11 u: Rujan 08, 2010, 21:37:28 poslijepodne »
pravi kemičar...nema šta!
..je skinuti sa neta...a nego, nigdje ne cidim da piše da su nitrossomonas anaerobne bakterije..a ja mislim i znam da su aerobne  ;)

Offline bojan.c

• Punopravni član
  • No bike - No life
« Odgovori #12 u: Rujan 08, 2010, 21:54:37 poslijepodne »
Gledam po netu i vidim da je fluval 405 zapremnine oko 14l (prema dimenzijama). Trenutno u ovom AQ komora gdje su keramički valjčići je oko 12l. + komora sa 2 pumpe Atman 306 (1300L/h x 2) Znači da bi u novo AQ takav trokomorni filter bio odgovarajći.

Offline bojan.c

• Punopravni član
  • No bike - No life
« Odgovori #13 u: Listopad 04, 2010, 21:40:37 poslijepodne »
Update - naručio sam novo staklo 200x45x45 debljine 8mm. Sad još uvjek čekam da mi netko kaže koliki bi volumen svake komore trebao biti. U AQ su 2 pumpe protoka 1200l/h. Mene najviše zanima volumen komore sa ker. valjčićima. Samo molim nemojte pisati čim veći tim bolji, jer mi to ne pomaže previše. 10, 15, 20l???

Offline bojan.c

• Punopravni član
  • No bike - No life
« Odgovori #14 u: Listopad 05, 2010, 21:33:20 poslijepodne »
Evo ovako bi trebao izgledati novi AQ

Offline bojan.c

• Punopravni član
  • No bike - No life
« Odgovori #15 u: Listopad 06, 2010, 11:46:18 prijepodne »
Razmišljao sam da zbog lakšeg čišćenja stavim 4 komore gdje će u jednoj biti samo vata i spužva i posebno keramički valjčići
Ovako nekako: