Kolovoz 16, 2025, 04:45:19 prijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Zemlja za cvjeće u aQ  (Posjeta: 3579 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Axelrod

• Trajno baniran
  • Trade Count: (0)
  • Punopravni član
Odg: Zemlja za cvjeće u aQ
« Odgovori #25 u: Listopad 05, 2010, 21:24:50 poslijepodne »
a čuj tu smo da raspravljamo i podijelimo iskustva. bez da se netko uvrijedi ako nije u pravu i sl.
moja poanta je bila da je bolje kupiti nešto od proizvođača akvarijske opreme nego diy, jer je jednostavnije a i nemožeš puno upropastiti. npr zemlja.  e sad , dali si dovoljno namakao, šta ako zemlja izbije na površinu, itd, itd. koliko je zemlja za cvijeće bolja od npr serine podloge?  koliko duže ostaje hranjiva? trebalo bi vidjeti ali valjda ovi iz sere nešto znaju.

narvno, tu smo da raspravljamo..sad koliko je ta serina podloga dobra, nekad ju imao, ali nije bila baš ono kaj sam očekival od nje..
ako bi baš morao biti kupljeni supstrat onda bi išel na vulkanit ili od jbl-a, al onda moraš računat da bi za cca 6 mjeseci trebao ić na prihranu putem vodenog stupa  ;)

meni su nakon nekih pola godine biljke počele propadati pa dodajem tablete/tekuće gnojivo. malo su se rekuperale. očito da se serina podloga istrošila ali opet i gnojivo za cvijeće će se potrošiti. a ovako bar možeš manje zabrljati nego sa diy. sve ima svoj + i -

Offline cann

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
« Odgovori #26 u: Listopad 05, 2010, 21:37:56 poslijepodne »
ovisi koliko si posvećen akvariju, tak da je to relativno  ;)
možeš zaribat i bez podloge

Offline Axelrod

• Trajno baniran
  • Punopravni član
« Odgovori #27 u: Listopad 05, 2010, 21:47:21 poslijepodne »
ovisi koliko si posvećen akvariju, tak da je to relativno  ;)
možeš zaribat i bez podloge

a zaribat ćeš kad tad...pitanje je samo vremena. početnicima je ipak bolje da se drže stvari od proizvođača akv.opreme nekog da petljaju sa diy. skuplje je ali jednostavnije i možeš manje zabrljati.

Offline cann

• Moderator
  • Punopravni član
« Odgovori #28 u: Listopad 05, 2010, 21:49:51 poslijepodne »
naravno, al ako su izmjene vode redovne uz mrvicu znanja, mrvicu, nećeš toliko zahebat, tak da mislim da je dobra podloga puno bolja za početnike nego ić bez nje, jer je onda moguće da se prije zahebe, nego bez nje..a opet nije to tak komplicirano

Offline Axelrod

• Trajno baniran
  • Punopravni član
« Odgovori #29 u: Listopad 05, 2010, 22:01:02 poslijepodne »
naravno, al ako su izmjene vode redovne uz mrvicu znanja, mrvicu, nećeš toliko zahebat, tak da mislim da je dobra podloga puno bolja za početnike nego ić bez nje, jer je onda moguće da se prije zahebe, nego bez nje..a opet nije to tak komplicirano

podloga svakako, ali za početnike bolje da uzmu od proizvođača akv.opreme nego zemlju za cvijeće. ljudi svašta na početku griješe od neciklliranja akvarija pa nadalje.
treba im olakšati maximalno. znači da se ne zamaraju time koliko namakati zemlju, šta ako dođe u kontakt s vodom, koja zemlja je dobra itd. ovako nasuješ gotovog substrata poviše toga par cm šljunka i ideš dalje. na drugu stranu  zemlja za cvijeće je vjerovatno 10 puta jeftinija a možda čak i hranjivija. uhh možda smo malo zaspamali ovu temu. ja neču više  :)

Offline cann

• Moderator
  • Punopravni član
« Odgovori #30 u: Listopad 05, 2010, 22:06:53 poslijepodne »
malo jesmo spamali, ali eto, svatko nek odabere što i kako misli napravit podlogu

Offline gstaraz

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
  • Pelcer po pelcer...
    • altbierbude
« Odgovori #31 u: Listopad 06, 2010, 03:24:12 prijepodne »
Zemlja je zakon! početnici ili ne, mislim da je u svakom slučaju bolji odabir Zemlja.

...preporučio bi samo (kao što su mnogi) tu zemlju zapakirati u najlonke, a ne mrežice za komarce ili takve kombinacije.
(iskopaj kriptu iz mrežice za komarce ... ;) )

-Ja imam zemlju, i kopam i presađujem non stop bez ikakvih zamučenja ili isplivavanja... (stavi samo dva prsta finog pjeska (1-2 mm) odozgora i gotovo.

Najlonke iz više razloga:

-zamučivanje
-ako si pretjerao sa zemljom možeš uvijek izvaditi koj paketič, bez puno štete
-ako si stavio pre malo zemlje lako je dodati još jednu čarapu
-zgodno za slagati uzvisine, terase i sl.
-kad se istroši, malo pročeprkaš i zamjeniš paketić sa novim
itd...

(jedino bi napomenuo da bi kod takvih operacija bilo možda pametno izvaditi ribice na dan dva u karantenski aq. da ne moraju plivati u NO3 koji se neizbježno oslobađa u večim količinama kad kopaš malo žešče po podlozi)