Srpanj 24, 2025, 04:51:45 prijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: 50 L Tanganyka?  (Posjeta: 1946 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Smilas

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 38
50 L Tanganyka?
« u: Kolovoz 19, 2010, 20:59:32 poslijepodne »
Eto razmisljam o tome da veci akvarij preuredim u nekom trennu u mini tanganyku pa me zanima jel znate ista vise o ove dvie vrste
Lamprologus Similis i Lam. Ocellatus, tu naravno mislim na vasa iskustva s njima i ali su zahtjevni ili ne te misljenje kako bi se i koliko njih ponasali u tolikoj litrazi?

Offline Grale

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
Odg: 50 L Tanganyka?
« Odgovori #1 u: Kolovoz 20, 2010, 09:46:10 prijepodne »
Ja imam multiće u toj litraži i super im je. Sve ženke su se izmrjestile. Al nemoj ništa s njima držat jer se onda nemogu opustiti i nisu ni približno aktivni ko kad su sami.

Offline Smilas

• Punopravni član
« Odgovori #2 u: Kolovoz 20, 2010, 09:55:44 prijepodne »
Da ja sam odlučio uzeti ocellatuse

Samo me zanima dal s njima može ići sijamski algojed, anci i amano shrimp...  E da i kak bi se ponasale ak im unutra stavim dva puza helene.

E da i jel imaš pijesak, čitao sam naime da je ovima jakodobro da imaju pjesak
 unutra, a ne znam kak da to sifoniram a da ne dignem sav u prvo posisavanju

Offline sarita

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 49
« Odgovori #3 u: Kolovoz 20, 2010, 10:01:16 prijepodne »
Imam juwel 60 i multiće.Nemam pjesak,nego sitni šljunak i ne znam granulaciju.Sviđa mi se pjesak,ali baš zbog održavanja ga nisam stavljala.Imam helene jer sam imala najezdu puževa i sve su skoro sredile,multići ih ne diraju.
Svojevremeno sam imala i anciće,1 par koji se izmrijestio,ali su ih multići sredili.Osobno ne bih više stavljala na tu litražu ništa s multićima jer bez obzira što su minići,poprilično su opasni.Isto tak mislim da ni kozicama ne bude dobro.Mislim da ti algojed ne treba.

Offline Smilas

• Punopravni član
« Odgovori #4 u: Kolovoz 20, 2010, 12:50:50 poslijepodne »
Da tako se i meni cini da nis od pijeska, no nabrao sam si predivnog sljemenskog kamenj, uzet cu obicni  kvarcni pijesak koji sam imal do sad i jedino dodati unutra vodenu kugu da im mlo zelenila  te d ami drzi vodu ciscm.  A uz njih cu ubaciiti sijamca i jednu japonicu (amano shrimpa te dvije helene)

jedino jos kad bi skuzi koji su m a koji z, bio bi na konju... isto tako pokusavam i skontat dal su to preosjetljive ribe za mene.. ipak nisam ja neki veliki znalac...  cak me zanima ko netko ima ideju o tome jesu li zahebaniji za drzat nrgo recimo neonke... jer sam inesicce imao i dojadile mi pa sam ih prodal ali su bile super zdrave...

Offline Grale

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
« Odgovori #5 u: Kolovoz 20, 2010, 13:06:48 poslijepodne »
Ja imam sivi kvarcni pijeska granulacije 0,3-0,6mm. Kaj je OK, jel ima je dobar za kopanje i snjime se "prosijavaju" škrge. Stavi si na dno neki tanki stiropor pa na njega pijesak. Ocelatusi jaakoo ruju po akvariju pa da ti se ne ošteti staklo od kamenja. Osobno ne znam, al kažu da više ruju od multića, a multići dosta kopaju pa nemogu zamislit kaj ovi rade :). Ne stavljaj bilje koje se mora stavit u podlogu jer će ga iskopat. Meni su multići kozice pojeli za jedan dan, sijamci ti nejdu u takav akvarij i ne trebaju ti. Ja imam dva filtra, jedan Hang-on (Niagara 250) i i unutarnji DJ Duetto 2 (mislim da se tak zove). Jedan nije bil dosta. Prek ovog DJ Duetto 2 ubacujem i malo kiskika u akvarij i sve 5.

Offline sarita

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 49
« Odgovori #6 u: Kolovoz 20, 2010, 13:08:13 poslijepodne »
Stvarno ne znam kaj će ti sijamac?I kozice?

Offline Smilas

• Punopravni član
« Odgovori #7 u: Kolovoz 20, 2010, 16:07:33 poslijepodne »
iskreno, zato kaj sma mislil da trebam algojeda mozda, no ako ne uzmem aquastarku vec onu drugu lampu istog proizvođaca koja je kao namjenjena za ribe i osvjetljenje a ne za csti plant grow bi mogao i rijesiti problem algi... ja u akvariju imam JBL 50L ProCristal filter .. no nabavil bum 100 litarski ako ce ciklidima trebati i ako mogu uopce podnejti takvu struju...

a sad zasto zelim unutra staviti kozicu ili ancija ili sijamca je zato sto ih imam viska i ne mogu iih gurat u 13 litarca u kojem imam 30 kozica i 6 microrasbora (u slucaju da pređem na ciklice moram rasturii dosadasnje bezuspjesno mrijstiliste mikri)..  eto tako da nije razlog fetisiticki vec cisto prakticni...  no zato i pitam, pa ako nesto moze s njima bilo bi super.  Od bilja bi stavio samo par stabiljki kuge, koja raste ok i ako ju iscupaju.  Hm da jel bi mi trebao poklopac za njih, jel to izskakuje van mozda?..  e da a sad pjesak, a gdje si nabavio aj 0.3-0.6 granulacije i kako ga sifoniras?

Inace ako vas zanima fotka akvarij je ovaj 47 L iz mog siga no naravno sa drukcijim setingom, Grale reci ako idiz, kuzis i razabires jel bi mi ova podloga koja je na fotkama u toj temi bila ok i za njih? 

Offline aquabot

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 39
  • codename franjo
« Odgovori #8 u: Kolovoz 20, 2010, 16:35:59 poslijepodne »
po meni te ribe s multićima, u tu litražu , ne idu.

i btw, meni je samo multiće imat u akvariju bez veze.  onda se samo posvećuju sebi i razmnažanju. kad su u nekom društvu, mijenja im sa ponašanje u smislu hijerarhije i obrane teritorija.  :up:

Offline Smilas

• Punopravni član
« Odgovori #9 u: Kolovoz 20, 2010, 16:55:03 poslijepodne »
ja planiram uzet Ocellatuse.. i uvijek sam do sad imao akvarije sa samo jednom vrstom riba i tehnickom sluzbom (cistaci :D ) tako da mi je to ok

Offline aquabot

• Punopravni član
  • codename franjo
« Odgovori #10 u: Kolovoz 20, 2010, 17:12:31 poslijepodne »
ne znam. ja ih nisam držao zajedno jer su mi rekli da te dvije vrste ne idu zajedno. doduše, neki uspješno drže i rizičnije vrste.
ja bi se prije odlučio na neku špiljsku ribu s multićima, ili plivajuću, a ne školjkaša. probaj, jbg, svi bumo nekaj naučili.  :up:

Offline Smilas

• Punopravni član
« Odgovori #11 u: Kolovoz 20, 2010, 17:26:45 poslijepodne »
ok, a tko ima multiće? ...sori s cim sto? meni se cini da se krivo kuzimo, prvo ajmo prestat spominjat multice jer  oni ne postoje  u mojem planirnom seting, tako da ne znam o koje dvije rizicne vrste ti pricas.

Offline aquabot

• Punopravni član
  • codename franjo
« Odgovori #12 u: Kolovoz 20, 2010, 17:31:06 poslijepodne »
 :D ajd mi prvo definiraj "Lamprologus Similis", pa bumo dalje.  imaš ih već?

Offline Smilas

• Punopravni član
« Odgovori #13 u: Kolovoz 20, 2010, 18:18:08 poslijepodne »
ne rekao sam da o njima razmisljam ali da sam se ipak odlucio na Ocellatuse. to sam napisao u svom drugom postu.  E a kad so kod tog ni ne znam sto nazivate multicima jer sam novi u ciklidima :D

sorry na nesporazumu!

Offline aquabot

• Punopravni član
  • codename franjo
« Odgovori #14 u: Kolovoz 20, 2010, 18:19:36 poslijepodne »
ma nema veze.  ;) ja uz ocelatuse ne bih stavljao više ništa. samo njih. predobra riba, a ima ih , čini mi se , cvele.  8)

Offline Zeleni

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 40
« Odgovori #15 u: Kolovoz 20, 2010, 21:14:19 poslijepodne »
ma nema veze.  ;) ja uz ocelatuse ne bih stavljao više ništa. samo njih. predobra riba, a ima ih , čini mi se , cvele.  8)

nema ;)

ja bi također stavio samo njih, oni narastu veći od multića i to bu OK ako staviš 2 para pa kasnije kad se namnože imaš ih koilko očeš....

sijamca nebi bikako stavljao unutra, jer ko prvo nije dio biotopa, ko drugo ne vidim razlog... kozice također, ocellatusi leš ih pojest sam tak...

ako češ imat problema sa algama, ubaci jednog do dva nerita puža i to je to :)

Offline Smilas

• Punopravni član
« Odgovori #16 u: Kolovoz 20, 2010, 21:24:44 poslijepodne »
hvala ljudi definitivno vas poslusam. nerite ce doci ocito jer alge vec sad znam da bum imal :D 

nadam se samo da helene nece pojesti nerite, iskreno niti znam kaj to je niti di se nabavi i koliko je veliko :D

dakel ocito da vas jos moram daviti. pardon ako davim a too negdje vec pise no kad vec pricamo o tome onda cu nastaviti, znaci di ih ima za kupiti i koliko dođu te dal ih je ok drzat sa helenama?
Dal  za njih ili ribe treba poklopac na akvariju ili nemaju poriv skakati po prostranstvima moje sobe :D?
gdje nabaviti malo krupniji pijesak i dal je ozda ovaj sitni sljunak koji imam na slici u temi u sigu (47 L) dobar i za ovaj tanganyka seting ili moram nabavljati nesto extra, velicina svakog kamencica je uglavnom milimetar?

Offline Faber

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 42
  • Lega iz Dubrovnika 8)
« Odgovori #17 u: Kolovoz 20, 2010, 23:46:24 poslijepodne »
meni ti ocellatusi iskopaju helenu ako vide da se pijesak miče.. :D
e da..neće ti helena jest nerite ..šta ti je,pa znaš i sam kolike su Neritine :)

L.ocellatus  :klap: :up: jako drage ribe,zanimljive,hrabre(ruku mi napada,napada svaku ribu koja je čak 22512739 veća od njega,ali samo ako je u pitanju njegova školjka,inače gurnem prst i zaleti mi se na prst ali ne da se puše i ujeda već misli da je hrana pa ga mogu gladit loool),i zahebane(potuče mi se sa sumbu ženkom i to "jawlock" s tim da ocellatusi nemaju zube a ovi imaju i to se baš vide  :o u čem je fora...u tom da Ocellatusu mužijaku ne smije ni jedna riba ući u njegovu školjku(sasvim normalno,a sumbu mjenjaju školjke ko gaće..non stop mjenjaju pozicije), ocell. ostavi jednu a druge zakopa i odkopa po potrebi(za ženku)
maa..što da ti pričam...vidit ćeš sam
vole puno sitnog pijeska,ne treba puno školjki,niti ih treba puno(dakle 3 komada-zbog naravi...vjerojatno ćeš uzet 5 a ostat će ti 3 ili dva)
kozice? Ocellatus će se doslovno gušit u njoj  ili u manjoj ribi :D :D proždrljivi su za ne povjerovat,ni Altolamprologusi mi nisu uspijeli ulovit živu hranu kad sam ih šopao povremeno prije mrijesta :D :D

p.s. zna se desit da mužijak ubije ženku..ili mužijak mužijaka
N.multifasciatus
 Cayman60
Tanganyika  Watt Wolln Wir Trinken? so ein durst

Offline Smilas

• Punopravni član
« Odgovori #18 u: Kolovoz 21, 2010, 00:01:53 prijepodne »
Da to sam si za nerite i mislio, bilo bi to jako čudno.. 
No kaj se riba tiče predivne su mi te mi se čini da bas imaju neku osobnost. Inače zanima me jel mi treba poklopac za njih ili ne izskakuju po sobi i isto pitanje vrijedi i za nerite..
I Faber jel mi možeš rec kako sifoniras pijesak a da ga ne izvadis pola.

Inače gledao sam malo lampe i odlučio ovu svoju aquastarku zamjeniti sa daylightstar jer pretpostavljam da će kuga rasti na bilo kojem osvijetljenju bez problema a o ovom pričaju da čak sprečava rast algi...   

Offline Smilas

• Punopravni član
« Odgovori #19 u: Kolovoz 21, 2010, 00:11:48 prijepodne »
Faber još imam jedno pitanje; kakoo sa sigurnošću ustvrditi koji je muzjak a koja zenka, svugdje samo piše da je muzjak veći, a problem je sto su u dućanu svi slične veličine.. Pa ne znam jel ima sto još, boja peraja???
e d ai koliko sitan pijesak imas i gdje si ga kupio... inace ja razmisljam o onom sterilnom djecjem za igru jer ga imam viska ali ne znam kako ce se o ponasat niti kako cu to ikad cistiti
« Zadnja izmjena: Kolovoz 21, 2010, 01:06:03 prijepodne od Smilas »

Offline Faber

• Punopravni član
  • Lega iz Dubrovnika 8)
« Odgovori #20 u: Kolovoz 21, 2010, 09:06:21 prijepodne »
aha,a cuj bez problema,uzdo crijevo od filtera i u kantu,a na vrhu kosaricu od usisa.
E sad,da nemam muzijaka i zenku nebih znao,zenka je manja i ima blagu bijelu liniju na vrhu dorsalne perajice.
Ni pijesak ni kamenje ne kupujem(jedino skoljke kupujem) pijesak je sa plaze i pjescani kamen isto.
Razmisli o slaganju..radi teritorije,ne ostavljaj cistinu,odjeli kamenom skoljke..itd
P.s.spominjao si similise,odkud nabavit?inace dok multici mogu i u 30,ovi pak ne bas toliko(savjet koji ih imaju) bome mi se svidjaju
N.multifasciatus
 Cayman60

Offline Smilas

• Punopravni član
« Odgovori #21 u: Kolovoz 21, 2010, 10:06:51 prijepodne »
Nisam te bas skuzio sto i kako kod usisa i zanima medal mi zbog riba ili nerita treba poklopljen akvarij?

Sto se litraze tiče mislim da će tri ribeka u 45 l biti super, pogotovo zato sto imam dugacak i visok akvarij u kojem svi mogu plivat i imat teritorij.

Similise imaš u viliju po 60 kn, prekrasni su ali sam se ja odlučio za druge jer su mi ljepsii.

Offline Faber

• Punopravni član
  • Lega iz Dubrovnika 8)
« Odgovori #22 u: Kolovoz 21, 2010, 10:23:53 prijepodne »
 :o ima ih? Ajme kako mi je zao sto sad nemam slobodan tank.
Uglavnom..objasnim ti na pp.
Ma nema veze normalno da je dovoljno litara ali poznavajuci muzijaka ocellatura,govorim da nekako ogradis skoljkice,jer da ih imas 300,on ce ih sve prisvojit i zakopat :D
A poklopac?nece ribe iskakat koliko nerite prosecu van!imam negdje raznih slika pokusaja bjega,bjezanja i pokusaj vracanja u akvarij :D cudo su.

Reci mi jesi skontao kako razlikovat zenku?ako treba pa da slikam navecer?sad sam na poslu :)
N.multifasciatus
 Cayman60

Offline Smilas

• Punopravni član
« Odgovori #23 u: Kolovoz 21, 2010, 12:14:29 poslijepodne »
aha, hvala na pp/u.  Sto se prepoznavanja zenki tice cini mi se da sam skontao. definitivno cu morat ici i promatrati ih u ducan prvo da snimim ponasanje tako]er jer mi se cini da je po tome ipak najlakse biti siguran u razliku musko zenskih riba.

Da skoljke cu ograditi, sad inace stavljam an papir koji bi mi bio cjenovnik i koliko bi me to doslo pa cemo vidjet, planiram  iyprve ostaviti svoj stari filter unutra  JBL ProCristal ya 50L jer mislim da bi trebal biti ok, aa ako ne bude onda idem trayiti druge opcije....  Procristal 100 mi je skup i raymisljam sad o necem drugom unutarnjem no moram prvo do aquaterre snimiti cijene... to idem sad.

Offline Smilas

• Punopravni član
« Odgovori #24 u: Rujan 16, 2010, 02:53:40 prijepodne »
ehej ljudi, doslo je do manjih izmjena planova te me sad zanima dal bi bilo ok imati tanganyku u 28 L? znaci ribice samo i iskljucivo tri Ocellatusa, dal bi im to bilo muka ili bi im bilo lepo... naravno probao bih dobiti da su unutra muzjak i 2  zenke ako ikako uspijem.. i da nemojte me napasti, ovo je sve u povojima jer me naime malo stopirala financijska kriza pa sad moram sporo preracunavati nove opcije... a najvjerojatnija je da cu ostati na ova 2 akvarija koja sad imam...