Kolovoz 09, 2025, 16:04:39 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Na koji nacin i kojom opremom zadrzavate PH konstantnim  (Posjeta: 2625 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline dbari81

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 44
    • Juvel Rio 180 (moj Guppy tank)
Na koji nacin i kojom opremom zadrzavate PH konstantnim
« u: Siječanj 02, 2013, 15:23:52 poslijepodne »
Jedno pitanje koje si sigurno mnogo ljudi postavi.
Ja osobno drzim PH Konstantan na 7,2ph s PH Conrtolerom koji dodaje CO2 po potrebi i s tim spusta PH koji mi se permanentno dize ako iskljucim PH Computer.
Primjetio sam da PH computer dodaje CO2 cak i nocu da bi odrzao PH na 7,2ph vrijednost, koja je automatski proracunata od Computera na Karbonatnu vrijednost od 11KH.
Procitao sam clanak na ovom forumu o PH vode i tamo pise ako se PH smanjuje PH minusom da se opet nakon nekog vremena povrati na svoju  prethodnu PH vrijednost.
Kako lajcki objasniti nama pocetnicima odrzavanje konstantne PH vrijednosti, s tim mislim sto se mora uciniti da bi se PH odrzao na jednoj razini recimo 7,2PH?

Mislim meni bas i nije problem odrzavanje PH jer to radi computer za mene ali me zivcira to sto mi prebrzo potrosi CO2 Bocu jer ga pusta i nocu. (naravno nepusta stalno vec samo dok se ona tolerancija od 0,05 koja je zadana u Computeru neprekoraci).
Ali opcenito dobro je znati kako se i na drugi nacin moze odrzati PH jer je PH Computer dosta skup pa i nije bas svakodnevnica. A i ja mislim svakako jos jedan mali akvarij nabaviti pa nebi da kupujem opet tako nesto skupo.

Mislim da je ovo pitanje vise za profesionalce s ovog foruma ali nema veze smije se svatko ukljuciti u raspravu jer sigurno svak ima ove probleme mozda da i nezna da ga ima.

Offline g.mizerak

• Trade Count: (+8)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 56
  • ko pod drugim jamu kopa-najmni je radnik!
Odg: Na koji nacin i kojom opremom zadrzavate PH konstantnim
« Odgovori #1 u: Siječanj 02, 2013, 19:36:58 poslijepodne »
Pozdrav,evo probat ću ti objasniti na najlakši mogući naćin...
Voda koja je tvrda ukupne tvrdoće Gh npr preko 20 Gh i karbonatnom tvrdoćom preko 10 Kh u sebi sadrži "nuklearni" bufer tj.kako CO2 zakiseli vodu otopi dio Kh i vrlo se brzo diže i pH na staru vrijednost i pH kontroler uključuje preko sonde CO2 do ponovnog željenog pH,i tako to u krug.

Ako bi imao i imitirao kišne šume gdje vode nisu bogate mineralima pa bi imao vodu npr. 8 Gh i 4-5 kH tada kada bi jednom CO2 uspostavio željeni pH npr i niži nego koji ti imaš npr. za amazonu cca. 5.5-6.0 pH tada bi bocu imao puno višestruko duže jer takva voda nema "graničnih" bufera iznad 7 pH i tu vodu u konstanti možeš održavati na željenom ph i sam treset,koji proizvodi humusne kiseline koje su daleko blaže nego umjetni pH bufer.
Takva voda je čak podložna noćnom optoku N-dušika u vodi koje daje obrnuta fotosinteza  i ribe ,pa nerijetko u takvim akvarijima u noćnom režimu pH vode može toliko pasti da se ujutro akvarista neželjeno-neugodno iznenadi jer može doći do pomora ribe usljed preniskog pH koji može pasti ispod 4pH,a to je za većinu riba čak i amazonskih kao udarac maljem ili nama nagli zaron na 30 m.
To se u takvim vodama može spriječiti aeriranjem vode(zračna pumpa).
nadam se da sam pomogao...
život nije što zamišljaš,već momentalna nepobitna činjenica

Offline dbari81

• Punopravni član
« Odgovori #2 u: Siječanj 02, 2013, 21:02:17 poslijepodne »
Kao prvo hvala puno na odgovoru. I jel to sad znaci da se nasa voda (Hrvatska pipovaca) uopce nemoze odrzavati na konstantnom PH npr. bez pomagala kao PH Computera.
Kod Mene je voda  GH - ? nemam jos tester da izmjerim (ali vjerovatno je Velika tvrdoca dok istjerava co2)
                               KH - 11
                               PH - 7,2

I te vrijednosti konstantno rastu dok PH controler neupusti CO2 znaci dok je ne zakiseli.
Mislio sam da ima i drugi nacina kako odrzati PH konstantnim.

Offline g.mizerak

• Punopravni član
« Odgovori #3 u: Siječanj 02, 2013, 21:13:38 poslijepodne »
Kao prvo hvala puno na odgovoru. I jel to sad znaci da se nasa voda (Hrvatska pipovaca) uopce nemoze odrzavati na konstantnom PH npr. bez pomagala kao PH Computera.
Kod Mene je voda  GH - ? nemam jos tester da izmjerim (ali vjerovatno je Velika tvrdoca dok istjerava co2)
                               KH - 11
                               PH - 7,2

I te vrijednosti konstantno rastu dok PH controler neupusti CO2 znaci dok je ne zakiseli.
Mislio sam da ima i drugi nacina kako odrzati PH konstantnim.

Ima kako da ne ,za sve postoji riješenje i vrlo je jednostavno ali košta :)..
Npr.naime da sniziš ukupni GH na cca 8,ako ti je voda cca 25 GH iz pipe Za  100 litarski akvarij da bi dobio sa 25 na 8 GH treba ti
cca. 30 litara pipovače koja je 25 GH 75 litara osmoze 0 GH...
Dakle treba ti i osmoza :D ...ili jeftinija ali "nesigurnija" kišnica :up:

ps.
i ništa bez testova ;) ko po mraku bez mjesečine ili još bolje lampe :)

Offline dbari81

• Punopravni član
« Odgovori #4 u: Siječanj 02, 2013, 22:38:11 poslijepodne »
Ma lakse mi zvuci puniti bocu svaki mijesec i pol. Boca je mala pa zato tako kratko traje 500g boca. najvjerovatnije da cu prije kupiti vecu bocu i miran

Offline cann

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
« Odgovori #5 u: Siječanj 03, 2013, 07:37:44 prijepodne »
ne znam zašto se zamaraš s ph ?

treba ti niži zbog čega ?

ako je zbog bilja, co2 ima dovoljno..nisam do sad uopće trgao glavu s time, amano drži ph na 6,8, ali uz pretpostavku da ima mekanu vodu..14 sati aerira vodu, a 10 sati piči s co2 i to podosta koliko sam uspio vidjet, cca 3 mjehurića/sec na 60 litara vode..da bi postigao ph 6,8..
ja na isti tank idem sa mjehurićom/sec, 24/7, što je dovoljno da bilje perla nakon jednog sata od paljenja rasvjete, što mislim da je dovoljno, nema štete po faunu u tanku..
koliki mi je ph, ne znam, nit me zanima u ovom slučaju..
baš zbog ovog zasnjeg sam ti i postavio prva pitanja :)

p.s.
mizerak testovi u slatkovodnoj mislim da nisu potrebni, naročito ako se voda mijenja jednom tjedno od 30-50% ;)
to je bacanje love

Offline kinggo

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
« Odgovori #6 u: Siječanj 03, 2013, 12:22:00 poslijepodne »
ako sam dobro skuzio, ne treba mu nizi nego zeli konstantan. Sto je prilicno nemoguce obzirom da ga CO2 mijenja. No slazem se s time da se ne treba zamarati oko toga. Ribe mogu zivjeti u relativno velikom rasponu pH vrijednosti ako promjene nisu nagle. Konstantno odrzavanje pH vrijednosti na nacin da ti pusta CO2 i preko noci nema nekog prevelikog smisla jer ti tak svejedno da li poraste za 0.1 ili ne. No necime moraju opravdati suludu cijenu tog kontrolera. To sto on radi nije lose no nije niti neophodno. Postoji odredjeni raspon pH vrijednosti u ovisnosti o KH vode u kojem imas dovoljno otopljenog CO2 u vodi i to sto pH malo poraste preko noci kad nema CO2 (u sistemu bez kompa) nema veze. Taj kontroler i DC vulgaris sluze prvenstveno zato da pH ne padne previse zbog uvodjenja CO2 ali to koliko visoko ide kad nema CO2 te ne treba zamarati jer ne moze rasti ne znam koliko.

Offline Marko_Sp

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 67
« Odgovori #7 u: Siječanj 03, 2013, 16:10:38 poslijepodne »
Meni se čini da je kolega dbari81 malo pomiješao lončiće  :nerd:
pH nije osoito bitan dok je u granicama normale,  tj.+/- 1 od neutralnog
pH kontroler u akvariju služi da održi maksimalnu dozvoljenu koncentraciju CO2 a ne zato da održi konstantni ph. Što je voda mekša CO2 je opasniji po ribe pa koncentracija mora biti manja.

Ribe i bilje mogu živjeti u prilično velikom rasponu pH, i manja je šteta od neidealnog pH nego učestale promjene uslijed nastojanja da se postigne idealni.

Boca od 500gr je svakako premala, od 5kg je idealna za manipulaciju ali obično ne stane u ormarić. Premala boca znač česte probleme - svako malo se isprazni, pa ako je to onda kad punionice ne rade, dok ne stigne CO2, banu alge.
« Zadnja izmjena: Siječanj 03, 2013, 16:15:16 poslijepodne od Marko_Sp »

Offline dbari81

• Punopravni član
« Odgovori #8 u: Siječanj 03, 2013, 18:56:35 poslijepodne »
Tocno ste u pravu, znaci PH i nije toliko bitan. Kod mene npr. Ako iskljucim PH controler preko noci skoci PH sa konstantni 7,2 na 8,2. Zato sam i pitao dali i kako vi odrzavate ph i optimalnu razinu CO2 u akvacu bez tehnike. Jer nenamjeravam u moj drugi akvarij kupovati jos jedan ph/co2 computer

Offline kinggo

• Počasni član
  • Punopravni član
« Odgovori #9 u: Siječanj 03, 2013, 19:35:58 poslijepodne »
pa ne bi ti smio toliko porasti samo zato kaj prestajes dodavati CO2 na par sati. Jer i kad dodajes CO2 koji snizava pH ne snizava ga toliko. Raspon je obicno oko 0.5.
Mozda su ti i sonde u banani ili prljave. Uzmi obicni DC i gledaj boju.

Offline dbari81

• Punopravni član
« Odgovori #10 u: Siječanj 03, 2013, 20:20:12 poslijepodne »
ma nije sonda u banani nova je i odrzavam je maximalno i boje tako pokazu na drop checkeru. primjetio sam dok je akvarij bio u pogonu 4mj onda nakon nekog vremena nije se dizao ph tak visoko vec sa 7,2 na maximalno 7,65. mislim da se ph ustabili sto je akvarij stariji. Bar kako sam mogao upratiti.

A to s 0,5 to ja jos nisam imao. 0,5 je tolerancija na Controleru i dok nju prekoraci pusta co2 i tako ponovo vraca ph i co2 u samu optimalu. Misliom o 0,5 nemoramo ni raspravljti jer to i nije povisene i spustanje to je po meni optimalno ako tak uspijes odrzati PH.
Po mom misljenju kod dosta ljudi bjezi PH u visinu od nase HR pipovace samo sto to ljudi i neznaju jer ih puno i ne mjeri te parametre.

Ja jednostavno pitao iz znatizelje dali postoji jos koja metoda tocnog dodavanja co2 i drzanje PH u nekim malim tolerancijama povisenja i spustanja bez neki skupi tehnika.

Ja sto sam do sad skuzio je ovo: KH je kod mene 11kh i da bi dobio optimalnu kolicinu CO2 po litri za bilje moram ukucati u Comp 7.17PH da bi comp ispustio neki 25-27mg/l CO2 u vodu (s tim mislim da obogati vodu u toj kolicini s co2) i s tim postigao neku optimalu co2 za bilje.

A ja pojma nemam sto tak brzo izbaciva co2 iz vode da co2 boca od 500g traje mijesec i pol jer kontroler pusta i nocu da bi uvijek drzao PH u toleranciji od 0,5

Offline kinggo

• Počasni član
  • Punopravni član
« Odgovori #11 u: Siječanj 03, 2013, 21:08:49 poslijepodne »
pod 0.5 sam mislio da ako ti je pH recimo 7 kad dodajes CO2 da onda bez dodavanja poraste na 7.5. Meni je pH pipovace nekih 7.5 a KH 14 prema onome sto kaze tablica kvalitete veode, osobno nisam nikad mjerio.
Ne postoji tocna metoda dodavanja CO2 kad kolicinu zapravo mjerimo sa razinom pH. Broj mjehurica bas i nije nesto kaj bi se definiralo kao precizno. Stvar je samo u tome da se na istu dodanu kolicinu CO2 (zeljeni ppm) pH mijenja u ovisnosti o tvrdoci vode.
gle ovo

I sad, kad pogledas to onda si taman tu negdje, 25-27 na pH izmedju 7.1 i 7.2.
e sad, zasto ti pH toliko naraste ne bih znao. U normalnom stabilnom sistemu se to ne bi smjelo desavati. Ima nekih panjeva koji utjecu na to, starost samog akvarija ili jako nizak KH ali u normalnim uvjetima bas i ne. Od cega ti je pozadina?

Offline dbari81

• Punopravni član
« Odgovori #12 u: Siječanj 03, 2013, 22:16:30 poslijepodne »
Da po tablici sve odgovara naravno i kod mene. Pozadina je orginal od Juvela al neznam od cega je oni prave. To si dobro rekao kod dobro uravnotezeni sistema vjerujem i ja da se ne mijenja ph u tako velikim otstupanjima ( nemjenja se ni kod mene da se podrazumjemo jer ga stalno korigira PH/co2 Computer) al da ga izgasim odma bi skocio u roku od nekoliko sati. Moj sistem je jos mlad tek tri cetiri mj. a jos sam uz to napravio jedno preuredivanje prije tjedan dana tako da je sad po meni opet ispocetka samo sto sam manado i filtere ponovo stare ubacio i dio vode al mislim da to ne pomaze bas previse u stabiliziranju. Tako da je sistem jos nestabilan. A i Primjetio sam dok je bio mpo po starom da se ph nije dizao tak puno negdje s 7,2 na 7,6 preko noci. Mislim da je akvarij jos stariji da bi jos manje dizalo ph, ocito se zasiti voda i ioni tog co2 i nedize naglo ph. tako nekako mi se cini

Offline g.mizerak

• Punopravni član
« Odgovori #13 u: Siječanj 03, 2013, 22:22:10 poslijepodne »
ne znam zašto se zamaraš s ph ?

treba ti niži zbog čega ?

ako je zbog bilja, co2 ima dovoljno..nisam do sad uopće trgao glavu s time, amano drži ph na 6,8, ali uz pretpostavku da ima mekanu vodu..14 sati aerira vodu, a 10 sati piči s co2 i to podosta koliko sam uspio vidjet, cca 3 mjehurića/sec na 60 litara vode..da bi postigao ph 6,8..
ja na isti tank idem sa mjehurićom/sec, 24/7, što je dovoljno da bilje perla nakon jednog sata od paljenja rasvjete, što mislim da je dovoljno, nema štete po faunu u tanku..
koliki mi je ph, ne znam, nit me zanima u ovom slučaju..
baš zbog ovog zasnjeg sam ti i postavio prva pitanja :)

p.s.
mizerak testovi u slatkovodnoj mislim da nisu potrebni, naročito ako se voda mijenja jednom tjedno od 30-50% ;)
to je bacanje love

Sve pet da li su testovi potrebni ili ne to je stvar onoga koji želi znati vrijednosti svoje akvarijske vode i možda se držati određenih parametara za određeni biotop.
Tako da je u tom slučaju bacanje love krivi izraz.
Ako neko mijenja vodu 30-50% tjedno,ja ne znam što bi tu komentirao,tada jasno da ne trebaju testovi jer je to biotop koji počiva na vodovodnoj vodi koja ima vrijednosti koje ima,a biotop je naviknut na to i tebe zadovoljava takva forma,onda je sve jasno.
Kod dole navedenog objašnjenja bilo je potrebe za testove ako želiš to i to...,da bi znao gdje si moraš napraviti analizu da znaš stvarno gdje si i da li te to zadovoljava.
Testovi su isključivo napravljeni da bi se znale u svakom trenutku vrijednosti vode :)

Offline g.mizerak

• Punopravni član
« Odgovori #14 u: Siječanj 03, 2013, 22:30:36 poslijepodne »
pa ne bi ti smio toliko porasti samo zato kaj prestajes dodavati CO2 na par sati. Jer i kad dodajes CO2 koji snizava pH ne snizava ga toliko. Raspon je obicno oko 0.5.
Mozda su ti i sonde u banani ili prljave. Uzmi obicni DC i gledaj boju.

Očitanje nije krivo baš iz dole navedenih primjera i to je normalna čak bi rekli minimalna oscilacija dan-noć kada je voda tvrda,da je voda mekana,pH bi po noći radi optoka dušika mogao i pasti kao što sam naveo.
Inače takav kontroler ja koristim već više od 3 god. na morskom ali za Careaktor i radi bezprijekorno,za razliku od drugih proizvođača ovaj se mora calibrirati svakih 30 dana baš radi točnosti-tvornički programirano..(kontroler u svom softveru odbbrojava dane od calibracije i nakon toga ,alarmira,zaustavlja EV koji ima u sebi i dok se ne napravi kalibracija nema rada. ;)

Offline dbari81

• Punopravni član
« Odgovori #15 u: Siječanj 03, 2013, 22:36:10 poslijepodne »
Mislim, i ja sam za tesiranje vode. pogotovo dusika i Nitrita. za ph mi i netreba tester jer je JBLova sonda stvarno jako precizna. Ali KH test je neophodan za mene

Offline g.mizerak

• Punopravni član
« Odgovori #16 u: Siječanj 03, 2013, 22:46:36 poslijepodne »
ma nije sonda u banani nova je i odrzavam je maximalno i boje tako pokazu na drop checkeru. primjetio sam dok je akvarij bio u pogonu 4mj onda nakon nekog vremena nije se dizao ph tak visoko vec sa 7,2 na maximalno 7,65. mislim da se ph ustabili sto je akvarij stariji. Bar kako sam mogao upratiti.

A to s 0,5 to ja jos nisam imao. 0,5 je tolerancija na Controleru i dok nju prekoraci pusta co2 i tako ponovo vraca ph i co2 u samu optimalu. Misliom o 0,5 nemoramo ni raspravljti jer to i nije povisene i spustanje to je po meni optimalno ako tak uspijes odrzati PH.
Po mom misljenju kod dosta ljudi bjezi PH u visinu od nase HR pipovace samo sto to ljudi i neznaju jer ih puno i ne mjeri te parametre.

Ja jednostavno pitao iz znatizelje dali postoji jos koja metoda tocnog dodavanja co2 i drzanje PH u nekim malim tolerancijama povisenja i spustanja bez neki skupi tehnika.

Ja sto sam do sad skuzio je ovo: KH je kod mene 11kh i da bi dobio optimalnu kolicinu CO2 po litri za bilje moram ukucati u Comp 7.17PH da bi comp ispustio neki 25-27mg/l CO2 u vodu (s tim mislim da obogati vodu u toj kolicini s co2) i s tim postigao neku optimalu co2 za bilje.

A ja pojma nemam sto tak brzo izbaciva co2 iz vode da co2 boca od 500g traje mijesec i pol jer kontroler pusta i nocu da bi uvijek drzao PH u toleranciji od 0,5
samo da ti skrenem pozornost inače imaš u uputama,uđeš u meni ph kompa i tu odabereš opciju "hysteris" tu mjenjaš granicu uključenja,
promjene pH u vodi.
Kod mene je čak nariktana na 0.0,5 odstupanja i to je minimum manje se ne može i,mislim da za osjetljivost takve razine nema potrebe ali kad ju imam zašto je ne bi koristio.
Ali i da ima veću toleranciju od 0.5 recimo 2.0 tada preko noći vjerojatno se ne bi ni uključio,ali tada imaš oscilaciju pH 2+/-m,a to bi bilo itekako stresno za organizme u akvariju.
Tako da imaš opciju bez kontrolera pa otprilike ili nabaviš veću bocu 2-5 kg i tada si mirniji na duže vrijeme,ali znaš 3 vrijednosti u konstanti.
Ili imaš dropcheker jeftiniju opciju,ali na tjednoj bazi...
To je sve stvar izbora,znanja i želje :up:

Offline dbari81

• Punopravni član
« Odgovori #17 u: Siječanj 03, 2013, 22:54:39 poslijepodne »
Tak je, za sad sam jako zadovoljan s tim controlerom, da cak mi i je na 0,05 namjesteno kao sto kazes ili vecu bocu ili svaki mijesec i pol puniti ovu malu. Blizu mi je vatrogasna pa cu sad zasad puniti. A i nakon nekog vremena ce kao i prije par mjeseci sve rjede pustati nocu co2 jer ce se voda sigurno zasititi

Offline g.mizerak

• Punopravni član
« Odgovori #18 u: Siječanj 03, 2013, 23:01:00 poslijepodne »
Mislim, i ja sam za tesiranje vode. pogotovo dusika i Nitrita. za ph mi i netreba tester jer je JBLova sonda stvarno jako precizna. Ali KH test je neophodan za mene
Jasno ti određuješ što ti je potrebno prema onome što želiš znati...
što se tiče kontrolera on ti daje u stvari tri vrijednosti pH,C°,kH e ja ga nisam testirao u slatkovodnom akvariju ali mi ima logike,ako nariktaš kH koji želiš tada kontroler propušta CO2 sve dok ne padne na vrijednost kH koji želiš,kH i pH bi trebali biti u srazmjeru,ali to nije isto ako nariktaš pH koji želiš jer se bojim da ako je voda bodata karbonatima,morat će otpustiti veliku količinu CO2 sve dok ih ne otopi,tu se troši CO2 rapidno,ali se bojim da zbog velike količine CO2 ne padne i prejako pH čak van balansa između kh i pH,zato sam dole navodio prednosti "meke" vode u odnosu tvrde u slučaju biljnog akvarija.

Ali ljudi ruku na srce nisam ga nikad koristio ali dan danas imam nekoliko biljnih akvarija "na čuvanju" :D tu ima svega od biljaka,nema CO2 nema gnojenja,automatska i mj. promjena vode 10-20% jer je mjesečno na čuvanju :D kada dođem ja ili kolega u posjetu jednom mjesečno da ga malo pogledam jer se brinem za njih(dragi su mi) :D
Pa ljudi moji pa ni jedan pet shop ne može imati toliko i tako kvalitetnog bilja koje mi moramo recimo svaka 2-3 mj. počupati van.
E sad di je caka...pipovača,ma naša voda (Zagreb) je mrak dobra ,ali je i svaki akvarij priča za sebe....

Offline g.mizerak

• Punopravni član
« Odgovori #19 u: Siječanj 03, 2013, 23:06:04 poslijepodne »
Tak je, za sad sam jako zadovoljan s tim controlerom, da cak mi i je na 0,05 namjesteno kao sto kazes ili vecu bocu ili svaki mijesec i pol puniti ovu malu. Blizu mi je vatrogasna pa cu sad zasad puniti. A i nakon nekog vremena ce kao i prije par mjeseci sve rjede pustati nocu co2 jer ce se voda sigurno zasititi

Da ta teorija "zasititi" meni ide ali imam drugo objašnjenje,u stvari organizmi,humusne kiseline sve to i CO2 potroše minerale polako,bilje se razraste i tada je to raj ,nema više puno ničega nego lagano mjesečno održavanje i uživanje.
U svakom slučaju akvarij je dobra škola i ako dobro učiš na kraju imaš odličnu diplomu :up:

Offline dbari81

• Punopravni član
« Odgovori #20 u: Siječanj 03, 2013, 23:13:12 poslijepodne »
haha bas tako, ma ima na kontroleru automatsa funkcija. Samo izmjeris kh i utipkas u kontroler i on sam  izracuna ph koji treba biti i tako upusta potrebnu kolicinu co2 za bilje