Srpanj 22, 2025, 01:31:09 prijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Moravske Male ribice!!HELP!!  (Posjeta: 5328 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline marko93ds

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
  • Spol: Muški   Dob: 31
Moravske Male ribice!!HELP!!
« u: Kolovoz 18, 2010, 20:56:56 poslijepodne »
Cuvam ih vec dva dana u velikom akvarijumu sigurno 30L i danas su sve na povrsini a imam filter pumpu i svu potrebnu opremu!!!!!!Sad neznam da nije problem sto ix drzim sa skoljkama u vodi nzm!!!!molim hitan odgovo dok nisu crkle jer me brine to sto imam retkih vrsti!!!!!HVALA :'( :'( :'( :'( :'( :'(
« Zadnja izmjena: Kolovoz 19, 2010, 19:47:32 poslijepodne od marko93ds »

Offline Dentex

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 30
Odg: Moravske Male ribice
« Odgovori #1 u: Kolovoz 18, 2010, 21:08:10 poslijepodne »
Moj savjet ti je da napravis temu u bolestima ili da promjenis ime teme  -?
Tak ce ti vise ljudi pomoc.. Ja nazalost nemogu jer sam i ja pocetnik u akvaristici ali barem da pomognem ovako..
Ne volim januar, ni bele zimske vragove u svakom snegu vidim iste tragove, tragove malih stopa kako polako odlaze..

Offline skalar-pet

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 51
« Odgovori #2 u: Kolovoz 18, 2010, 21:24:14 poslijepodne »
Mozes li reci najprije koliki je broj ribica i kolike su velicine .
Voda je ciklirana ,akvari je koliko dugo u funkciji? Imas li aeraciju i kakav tip filtera imas.?

Offline crveni borac

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 42
« Odgovori #3 u: Kolovoz 18, 2010, 22:46:29 poslijepodne »
Mozes li reci najprije koliki je broj ribica i kolike su velicine .
Voda je ciklirana ,akvari je koliko dugo u funkciji? Imas li aeraciju i kakav tip filtera imas.?
samo daj više informacija o akvariju,vodi i samim ribama (ponašanje,pjege,promjene boje) i dali si dodavao nešto u vodu i hranjenje netko če ti sigurno moč pomoč

Offline marko93ds

• Novi član
  • *
« Odgovori #4 u: Kolovoz 19, 2010, 19:33:12 poslijepodne »
Pa ovako posto imam neko osnovno znanje sto se tice svega ovoga napisacu ovako.Najpre imam oko 8ribica velicine najmanje od 1cm pa najvece do 2cm razne tipove znaci-Beovica,Mrena,Bodorka i Govedarac!!!!Ali takodje u toj vodi gde ih sad cuvam bile su tropske ribice znaci voda je malo slana ali sam odao jos malo druge vode tj kisnice i nesto malo sa cesme.A filter je velicine 40x40 sa dve pumpe jedna je  za fontane koja ubacuje vodu iz filtera a druga je ova klasicna koja izbacuje mehurice kroz sonar.I jos nesto takodje imam i recne skoljke u akvarijumu sa njima pa da li mozda one smetaju nekako!!

Offline skalar-pet

• Punopravni član
Odg: Moravske Male ribice!!HELP!!
« Odgovori #5 u: Kolovoz 19, 2010, 20:24:11 poslijepodne »
 -? ne kuzim akvarij ti ima 30 litara a filter je 40 x40 ?cega cm.Stvarno mi nije jasan taj tip filtera ,i to sa dve pumpe .
Mora da je Niagara u 30 litara.Dali ti se voda u akvariju jako vrtlozi?
Broj ribica s obzirom da su tako male je ok.Prepostaljan da je problem u kemiji vode .
 Tj. vjerovatno je voda puno drugacija nego u toj rijeci . RIjeke obicno imaju tvrdu vodu pogotovo ako prolaze kroz kamenita podrucja.
A ti si dodao kisnicu koja je inace nesto kao destilirana voda . Znaci spustio si tvrdocu a mozda i PH pre naglo .
Trebalo bi znat tocno kolika je tvrdoca i ph u toj rijeci a koliko u tvom akvariju.
kolika ti je temp u akvariju ? A kolika je inace temperatura u toj rijeci u najtoplijim danima. ?
Skoljke ako su isto iz te rijeke i ako su zive nevidim razloga da bi stetile ribama.

Offline marko93ds

• Novi član
  • *
« Odgovori #6 u: Kolovoz 19, 2010, 20:30:02 poslijepodne »
-? ne kuzim akvarij ti ima 30 litara a filter je 40 x40 ?cega cm.Stvarno mi nije jasan taj tip filtera ,i to sa dve pumpe .
Mora da je Niagara u 30 litara.Dali ti se voda u akvariju jako vrtlozi?
Broj ribica s obzirom da su tako male je ok.Prepostaljan da je problem u kemiji vode .
 Tj. vjerovatno je voda puno drugacija nego u toj rijeci . RIjeke obicno imaju tvrdu vodu pogotovo ako prolaze kroz kamenita podrucja.
A ti si dodao kisnicu koja je inace nesto kao destilirana voda . Znaci spustio si tvrdocu a mozda i PH pre naglo .
Trebalo bi znat tocno kolika je tvrdoca i ph u toj rijeci a koliko u tvom akvariju.
kolika ti je temp u akvariju ? A kolika je inace temperatura u toj rijeci u najtoplijim danima. ?
Skoljke ako su isto iz te rijeke i ako su zive nevidim razloga da bi stetile ribama.

Pa ovako da filter je ewo sad sam tacno izmerio 50x50cm a da voda u akovarijumu je jako brza tj vrtlozi se kako ti to kazes!!!!!A temperatura je oko 27c a u vodi gde sam ih ja uhvatio je hladana jer je brzak a inace je voda do 32c kad je najtoplije u tom delu......A kazem za skolke da li mozda smetaju jer one ciste vodu od svih hranjivih materija i najpodleznije su bolestima!!!

Offline skalar-pet

• Punopravni član
« Odgovori #7 u: Kolovoz 19, 2010, 20:46:21 poslijepodne »
Mislim da i u brzim rijekama male ribice se nastoje drzat nekog mirnijeg podrucja sa puno raslinja kako bi se skrivale od grabezljivaca.
Drugo ,rijeka iako je brza struja je samo u jednom smjeru ,vrtlozenja su samo u nekim dijelovima i mislim da male ribice izbjegavaju tako nesto. U akvariju sa tako jakom pumpom za vrtna jezerca koja sad pumpa u 30 litara mislim da je plivanje ribi jako otezano .
Ok ako temperatura  dolazi do te razine onda ona nije uzrok.Mozes li najprije rijesit taj prejak protok? Sa nekom slabijom pumpom.
I cemu dvije pumpe ?Stavis filter na par cm ispod gornje razine vode u akvariju ,cijevcicu kroz kojiu ti slobodnim padom puni filter  a neka manja pumpica vraca nazad u akvarij . Inace taj filter ako je nakrcan dobrim filter materijalom i pod uvjetom da ga znas odrzavat bio bi dovoljan i za 200 litrasa.
Kuzim tvoju poantu za skoljke . Skoljke stvarno filtriraju vodu i na sebe vezu svakae otrove ako ih ima u vodi . Al time mogu stetit samo sebi i onome ko ih pojede. A to nisu tvoje ribe.

Offline marko93ds

• Novi član
  • *
« Odgovori #8 u: Kolovoz 19, 2010, 20:58:46 poslijepodne »
Mislim da i u brzim rijekama male ribice se nastoje drzat nekog mirnijeg podrucja sa puno raslinja kako bi se skrivale od grabezljivaca.
Drugo ,rijeka iako je brza struja je samo u jednom smjeru ,vrtlozenja su samo u nekim dijelovima i mislim da male ribice izbjegavaju tako nesto. U akvariju sa tako jakom pumpom za vrtna jezerca koja sad pumpa u 30 litara mislim da je plivanje ribi jako otezano .
Ok ako temperatura  dolazi do te razine onda ona nije uzrok.Mozes li najprije rijesit taj prejak protok? Sa nekom slabijom pumpom.
I cemu dvije pumpe ?Stavis filter na par cm ispod gornje razine vode u akvariju ,cijevcicu kroz kojiu ti slobodnim padom puni filter  a neka manja pumpica vraca nazad u akvarij . Inace taj filter ako je nakrcan dobrim filter materijalom i pod uvjetom da ga znas odrzavat bio bi dovoljan i za 200 litrasa.
Kuzim tvoju poantu za skoljke . Skoljke stvarno filtriraju vodu i na sebe vezu svakae otrove ako ih ima u vodi . Al time mogu stetit samo sebi i onome ko ih pojede. A to nisu tvoje ribe.

Mogu da smanjim obrt vode u akvarijumu!!A to sa dve pumpe je zato sto sam mislio da im fali kiseonika a uostalom jedna pumpa je ona sonarna sto ispusta mehurice!!!A uostalom posto su tu i skoljke i to ix imam jedo 7 u akvarijumu ciste i vodu skoro kao i filter pa se razmisljam da li moze da funkcionise kako treba ako filtert gasim bar 4sata dnevno!!!!HVALA

Offline skalar-pet

• Punopravni član
« Odgovori #9 u: Kolovoz 19, 2010, 21:05:21 poslijepodne »
Mogu da smanjim obrt vode u akvarijumu!!A to sa dve pumpe je zato sto sam mislio da im fali kiseonika a uostalom jedna pumpa je ona sonarna sto ispusta mehurice!!!A uostalom posto su tu i skoljke i to ix imam jedo 7 u akvarijumu ciste i vodu skoro kao i filter pa se razmisljam da li moze da funkcionise kako treba ako filtert gasim bar 4sata dnevno!!!!HVALA
Skoljke mozda sudjeluju u filtraciji tako sta jedu neke hranjive tvari ,ali uloga filtera je razgradnja amonijaka a to skoljke nemogu.
Filter nikad nemoj gasit ni po danu ni po noci . Na filter materijalu zive bakterije ,koje ugibaju vrlo brzo ako nema protoka vode .
Voda se najbolje obogacuje kisikom mreskanjem povrsine.
Smanji protok pa javi kako ti se ribe cine. Inace jeli im se stanje pogorsava ili je isto?

Offline Brljator

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
« Odgovori #10 u: Kolovoz 19, 2010, 21:17:36 poslijepodne »
odakle si  i kroz moje selo protiječe česma :P

Offline marko93ds

• Novi član
  • *
« Odgovori #11 u: Kolovoz 19, 2010, 21:26:38 poslijepodne »

Ne spamuj mi na post glupim pitanjima a iz Cuprije sam kao sto i pise!!!!!! :klap:

Offline Brljator

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
« Odgovori #12 u: Kolovoz 19, 2010, 21:41:50 poslijepodne »
zajeb sori

Offline Dentex

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 30
« Odgovori #13 u: Kolovoz 20, 2010, 01:50:51 prijepodne »

Ne spamuj mi na post glupim pitanjima a iz Cuprije sam kao sto i pise!!!!!! :klap:

Covjek te samo ljepo pito odakle si.. Mogao bi bit malo ljubazniji prema drugima, pogotovo dok se trude pomoc ti..

Ako si ribe uhvatio na stap (udicu) nemozes ih drzat u akvariju pogotovo koji nema bilja puno.. Znam iz ikustva.. Da se moze bi ja sad vec "dilo" na veliko sa cverglima.. Zato radje te rijetke vrste vrati natrag u cesmu, gdje im je i mjesto, nek zive... Ili ih ostavi pa nek za par dana budu  :dead:
Ne volim januar, ni bele zimske vragove u svakom snegu vidim iste tragove, tragove malih stopa kako polako odlaze..

Offline marko93ds

• Novi član
  • *
« Odgovori #14 u: Kolovoz 21, 2010, 14:22:41 poslijepodne »

Covjek te samo ljepo pito odakle si.. Mogao bi bit malo ljubazniji prema drugima, pogotovo dok se trude pomoc ti..

Ako si ribe uhvatio na stap (udicu) nemozes ih drzat u akvariju pogotovo koji nema bilja puno.. Znam iz ikustva.. Da se moze bi ja sad vec "dilo" na veliko sa cverglima.. Zato radje te rijetke vrste vrati natrag u cesmu, gdje im je i mjesto, nek zive... Ili ih ostavi pa nek za par dana budu  :dead:

Ok je sorry za grubost prma kolegi moja greska takaw sam!!!A ribe nisu upecane na stap vec su uhvacene u brzaku mrezicom za ribu i sve su ok sad jer sam ix prebacio u akvarijum od 70L a otkrio sam problem....tj bilo je prezasicenost hrane u vodi koju sam davao jer je sadrzala vecu kolicinu vitamina i to im je smetalo!!!A sad sam uredio akvarijum i zive super pocele su da zauzimaju polozaje u akvarijumu da se dele na jata i da jedu originalnu hranu za ribice tj PROTEINSKU.......I da bice koja slika sa akvarijuma i ribica a sto je fora slazu se i sa ovim ukrasnim ribicama --Skalarima,gupikama,neonkama i cistacima.....Bas je full.I hvala za svu pomoc!!!!

Offline skalar-pet

• Punopravni član
« Odgovori #15 u: Kolovoz 21, 2010, 17:09:39 poslijepodne »
 -? neznam zasto si ih upce lovio ako ih mislis drzat sa tropskim ribicama.
Toplovodne i hladnovodne ribe ne drze se zajedno  istom akvariju. :devil:

Offline ivborosa

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 33
« Odgovori #16 u: Kolovoz 21, 2010, 18:15:57 poslijepodne »
Frajeru ja tebe apsolutno nis nisam skuzio....a jos si i bezobrazan iako se slazem da za pitanja poput "od kuda si" postoji pp. No, ovo je javni forum i svako ima pravo da kaze sto zeli....

A sad krenimo konkretno:

Kao prvo akvarij od 30 litara nije velik kak si ti napiso nego izrazito mali, pogotovo za ribe koje ti trenutno imas u njemu....
druga stvar zaista ne kuzim kak si ti uhvatio tih 3-4 vrste ribe od 1-2 cm...sta ce ti te ribe u akvariju? Za ukras ili to mislis pojest kasnije :star:...jako puno ljudi na forumu poklanja gupije i ribe koje su pristupacnije za tvoj akvarij pa razmisli o nabavci tih koje su svakako mnogo lakse za odrzavanje u akvariju
zatim ne kuzim kakav ti to filter imas u akvariju? ali je definitivno pre jak i prevelik za tvoj akvarij...iako neznam jer napiso si mjere 50x50 a fali nam treca mjera, ali ako je tako on je duplo veci od akvarija koji je otprilike 40x30x25
duga stvar temperatura vode u akvariju sa riječnim ribama ti je previsko i to je sigurno uzrok zasto su tvoje ribe na povrsini i zasto ce ti uginut kroz par dana + zbok sastava vode na kojeg se ove divlke ribe puno teze navikavaju.
...jos bi htio primjetit da ti je akvarij prenapucen, jer 7 skoljki + 8 ribica u akvariju od 30 litara nikako nije dobro....

bilo bi odlicno kad bi dao neku sliku, pa makar i s mobitela da ti mozemo konkretnije pomoc....

ovako moj savjet je da te skoljke i ribe vratis di di ih naso, iako sumljam da ribama ima spasa...a akvarij preuredis i naselis s organizmima koji su koliko toliko pogodni da drzanje u akvariju...i znaj da nemas veliki izbor jer imas jako jako mali akvarij
Akvaristika u srcu, teraristika u (cenzura) =) =)

Offline pravda

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
« Odgovori #17 u: Kolovoz 21, 2010, 19:22:25 poslijepodne »
@ ivborosa

Čovjek je predacio ribice u veći akvarij od 70L ako sam ga skužio i kaže da su sad ribe ok,plivaju sa tropskim ribama,među kojima su i skalari,a nadam se da si oni mali,jer će u protivno ribice  :dead: ,to pišem iz iskustva jer sam vidio kako gupiji tamane dunavske ribice koje su bile oko 1cm velike,a koje sam ubacio kod sebe u akvarij,za 3min ni jedne.Iskreno se nadam da će te ribice preživjeti,a bilo bi dobro da se napravi neki moravski biotop  :up:

Offline skalar-pet

• Punopravni član
« Odgovori #18 u: Kolovoz 21, 2010, 20:29:14 poslijepodne »
Ivborosa ne slazem se s tobom u dve stvari.
Prva filter nikako nemoze po velicini bit prevelik ,jedino pumpa i protok mogu bit prejaki.
Drugo ribe su mu velike 1-2cm i ima ih 8 . 30 l vode bi im trebalo bit dovoljno. Kako ima ogroman filter ta kolicina vode je kod njega trodupla.Skoljke nebi trebale dodatno opterecivat jer one se hrane filtrirajuci vodu.
Al kako bilo ni ja se ne slazem sa takovim filterom najvise radi te prejake pumpe.

Ono sta mene sad ovdje smeta je sto je marko 93 naveo nas na krivi trag u  pronalazenju rijesenja.
Prvo rekao je da nije pocetnik u akvaristici tj da ima osnovna iskustva,drugo da je promjenio dio vode(sta upucuje na predpostavku da su amonijak nitriti i nitrati u normalnim kolicinama)
"otkrio sam problem....tj bilo je prezasicenost hrane u vodi koju sam davao jer je sadrzala vecu kolicinu vitamina i to im je smetalo!!!"

Marko nisi hranom zasitio vodu vitaminima nego si stvorio amonijak ,kako si dio vode ipak bio promjenio mogiu mislit koja kolicina amonijaka je bila prije toga u toj vodi.

Moj ti je savjet prouci jako dobro VODIC ZA POCETNIKE -?

Offline zeki972

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 52
« Odgovori #19 u: Kolovoz 21, 2010, 21:15:29 poslijepodne »
sorry na off topicu ali moram, jer ovo nema smisla.. čuo sam svakakvih stvari i ne može me  baš puno stvari iznenaditi, ali ovo je  jedna od tih.riječen ribice ubaciš u boćatu vodu i onda se čudiš što  im je? hrana prebogata vitaminima? taj dio mi je nejasan...
    u 70 litara držiš skalare, neonke, riječne ribice i još neke tropske ribice i lijepo se slažu?!
misilim da bi zbog autentičnosti  te rijeke trebao ubaciti i kornjaču, jer i njih ima u rijekama i vjerujem da bi se i ona super uklopila u taj tvoj "ukrasni "akvarij..i sigurno bi i ona uživala s ostalom ekipom.

Offline luka 33

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 28
« Odgovori #20 u: Rujan 02, 2010, 17:11:49 poslijepodne »
skalar u 30 litara??? :dead: :dead: :dead: :dead: :dead: :dead: :dead: :dead: :dead:

Offline opijum

• Trade Count: (+2)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 38
« Odgovori #21 u: Rujan 02, 2010, 20:21:23 poslijepodne »
Meni tu ništ nije jasno. I ne znam sta da ti savjetujem osim da pročitaš priručnik za početnike ili se ostaviš akvaristike.

Offline Nuclear

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 38
« Odgovori #22 u: Rujan 02, 2010, 21:26:04 poslijepodne »
Ovako ljudi, da vam pojasnim  :D

U Srbiji česma se kaže za vodu iz pipe, a u Hrvatskoj postoji rijeka koja se zove Česma, pa mi se čini da ne kužite to svi...  :D :D

Offline Zeleni

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 40
« Odgovori #23 u: Rujan 03, 2010, 12:29:29 poslijepodne »
Ovako ljudi, da vam pojasnim  :D

U Srbiji česma se kaže za vodu iz pipe, a u Hrvatskoj postoji rijeka koja se zove Česma, pa mi se čini da ne kužite to svi...  :D :D

e baš sam to htio objasnit.... sad će biti mnogo lakše.. kao, jel?!  8) :D

Offline marko93ds

• Novi član
  • *
« Odgovori #24 u: Rujan 05, 2010, 16:33:53 poslijepodne »
Ovako ljudi prvo moje izvinjenje za neke gluposti koje sam rekao jednom od clanova i pocetnickom stavu!!!A zatim ovako ribice su trenutno porasle i velike su kao otprilike 1,50cm ove najmanje i procitao sam vise kniga i upustva za pocetnike i od koristi su mi bili dovoljno ali cenim i vasu pomoc!!!A posto sam iz Srbije inace a nozda nas i ne vlite mnogo ali nema veze kod nas je cesma msm odakle pijemo vodu ali razumeo sam te da si hteo rec reka sad na ovom postu!!!!!! -? -? -? :rolleyes: