Srpanj 12, 2025, 19:25:49 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: MBD?,promjena ponašanja kornjače,oči...  (Posjeta: 4019 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Kruno

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
MBD?,promjena ponašanja kornjače,oči...
« u: Kolovoz 31, 2010, 22:29:02 poslijepodne »
Imam Trachemys scriptu troosti,3 godine stara.Do sada nisam imao niti jedan problem,no zadnjih 2-3 dana primjetio sam nešto neobično!?
Ovako...
Na carapaxu  ima 2-3 bijele mrljice,svijetlo bijele su boje i malo su mutne bijele boje.
Inače spava na kopnu.Ja ugasim svjetlo u sobi i nakon pola sata je on na kopnu i ljepo pajki.No u zadnjih 2-3 dana uđem nakon 2 sata u sobu i on još uvijek u vodi pliva!?
Kada se sunča najčešće i zaspi malo na kopnu,no samo kada zaspi oči su mu malo natečene(izbuljene),i kapki su skoro pa prozirni!?
Jako često se ljušti(ali samo koža!).On se oljušti cijeli,i nakon tjedan,dva opet se počne ljuštiti?! Mislio sam da ga previše hranim pa da sam mu ubrzo metabolizam,ali hranim ga svaki drugi dan.(Kad mu dajem meso i ribu dam mu 5 komada sa sipinom kosti)
Malo je manje aktivan,samo malo,to primjetim kada npr.donesem klopu u sobu,prije je sve šprico,bacako se itd,sad isto ali manje,vidim ja da nije baš to onaj "stari" moj prijatelj?!

Oklop mu je tvrd,normalno jede,imam filter(bio.-meh.),spot lampu,akvarij 54 litre,podloga šljunak(ne jede ga),kopno(naravno).
Hranim ga sa:suha hrana(gammarusi-rijetko,JBL tortil)pileći file,pileća prsa,pureće meso,pileća jetrica,junetina(rijetko),pileće srce,pastrva,ponekad morsku ribu,celer,mrkva,larve crvenog komarca,kopneni puževi,kukuruz,tikvice,sipina kost.
Ja mislim da je u pitanju metabolička bolest kostiju,no nisam siguran.

Offline Kori

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 35
  • Turtle Maniac
    • kornjace.com
Odg: MBD?,promjena ponašanja kornjače,oči...
« Odgovori #1 u: Rujan 01, 2010, 03:09:19 prijepodne »
Bez slike je tesko reci da li se radi o metabolickoj bolesti kostiju, ali s obzirom da jos nemas UVB rasvjetu sasvim je moguce. Nije mi jasno zasto jos nisi nabavio kada smo ti na kornjace.com vec prije 6 mjeseci rekli da je nuzno potrebna. Ako i kornjaca ima MBD onda joj jedino pravilna rasvjeta moze pomoci.

Za kornjace je normalno da spavaju u vodi, a spavanje na kopnu bas nije previse uobicajeno. Po ljeti neke kornjace radije provode noc na kopnu ako je u vodi pre toplo (30 stupnjeva).

Ako kornjaca normalno moze otvarati oci, nema nikakvog gnoja, crvenila i radis redovite tjedne izmjene vode sa ocima je sve ok. Da li si prije promatrao zatvorene oci kornjace pa ti se cini da su vece nego inace ili si tek sad primijetio da tako izgledaju? Jer blaga ispupcenost i slabija boja kapaka je normalna.

Pojacano ljustenje je normalno ako je u akvariju visoka temperatura i sve dok se ne spusti na normalnih 23-24-25 nece prestati.
I'm only bad news for turtle keepers.
www.kornjace.com
www.akter.org

Offline Kruno

• Punopravni član
« Odgovori #2 u: Rujan 01, 2010, 09:07:09 prijepodne »
Bez slike je tesko reci da li se radi o metabolickoj bolesti kostiju, ali s obzirom da jos nemas UVB rasvjetu sasvim je moguce. Nije mi jasno zasto jos nisi nabavio kada smo ti na kornjace.com vec prije 6 mjeseci rekli da je nuzno potrebna. Ako i kornjaca ima MBD onda joj jedino pravilna rasvjeta moze pomoci.

Za kornjace je normalno da spavaju u vodi, a spavanje na kopnu bas nije previse uobicajeno. Po ljeti neke kornjace radije provode noc na kopnu ako je u vodi pre toplo (30 stupnjeva).

Ako kornjaca normalno moze otvarati oci, nema nikakvog gnoja, crvenila i radis redovite tjedne izmjene vode sa ocima je sve ok. Da li si prije promatrao zatvorene oci kornjace pa ti se cini da su vece nego inace ili si tek sad primijetio da tako izgledaju? Jer blaga ispupcenost i slabija boja kapaka je normalna.

Pojacano ljustenje je normalno ako je u akvariju visoka temperatura i sve dok se ne spusti na normalnih 23-24-25 nece prestati.
Puno hvala na odgovoru Kori,
Uštedio sam za uv rasvjetu,kupit ću je čim budem mogao.

Moja nekada spava u vodi,nekada na kopnu,sinoć je u vodi.
Tjedno promjenim polovinu vode.Vodu koja zatim dodam je odstajala u kanisterima tijedan dana.Nema gnoja,crvenila.Oko očiju je sivkasto,ali to nije gnoj nego očito samo iznimak takve boje.
Često ju promatram dok spava na kopnu,oči su gotovo i prozirne,reko bi da su čak i previše ispupčene,no to mi se onda čini,jer mijenjam polovinu vode,nema gnoja i crvenila oko očiju.
Samo ne kužim pitanje jer normalno otvara oči.Ona otvara oči lagano,malo ih otvori,pa zatvori,pa ih na kraju skroz otvori.Slično kao čovjek.Dakle reko bi da normalno otvara oči.
U akvariju niti nemam grijač,pa temperaturu ne kontroliram,Temperatura je kao i u kući, 22.
p.s.-koji je kalcij dobar za kornjače,jel bi mogla proć sipina kost,ili da kupim još neki kalcij.Jel treba kupovati vitamine.Jel znaš možda da li bi jeftinije prošao da kupujem u pet centru ili na teraristici,hr.
puno hvala i lijep pozdrav
« Zadnja izmjena: Rujan 01, 2010, 10:01:37 prijepodne od H&S »

Offline Kori

• Moderator
  • Punopravni član
  • Turtle Maniac
    • kornjace.com
« Odgovori #3 u: Rujan 02, 2010, 00:40:49 prijepodne »
p.s.-koji je kalcij dobar za kornjače,jel bi mogla proć sipina kost,ili da kupim još neki kalcij.Jel treba kupovati vitamine.Jel znaš možda da li bi jeftinije prošao da kupujem u pet centru ili na teraristici,hr.

Od kalcija kornjaca nema NIKAKVE koristi ako nema UVB rasvjetu. Mozes joj ti davati kalcij na lopate, ali bez vitamina D3 (koji se stvara uz prisutnost UVB-a) nema metabolizma kalcija. Drugim rijecima kalcij samo prođe kroz probavu bez da ostane u kostima i oklopu.
www.kornjace.com
www.akter.org

Offline Kruno

• Punopravni član
« Odgovori #4 u: Rujan 02, 2010, 08:49:28 prijepodne »

Od kalcija kornjaca nema NIKAKVE koristi ako nema UVB rasvjetu. Mozes joj ti davati kalcij na lopate, ali bez vitamina D3 (koji se stvara uz prisutnost UVB-a) nema metabolizma kalcija. Drugim rijecima kalcij samo prođe kroz probavu bez da ostane u kostima i oklopu.
hvala na odgovoru.Slike ću uskoro stavit jer nikak nemrem ulovit kornjaču :dead:

Offline Kruno

• Punopravni član
« Odgovori #5 u: Rujan 02, 2010, 11:24:45 prijepodne »
Evo slike...stalno pliva,nikad nije miran pa nisam uspio bolje.Nisam ga želio uzeti u ruke da mu ne stvaram dodatni stres kad je ionako već bolestan.Sorry što si dugo čeko,morao sam ju smanjivat.Zaokružio sam da se bolje vidi.

Offline Kori

• Moderator
  • Punopravni član
  • Turtle Maniac
    • kornjace.com
« Odgovori #6 u: Rujan 02, 2010, 17:29:55 poslijepodne »
Ovo se ocajno vidi, trebas ukljuciti stabilizaciju slike i macro opciju, najbolje u ruku primiti kornjacu. Da li to pod vodom izgleda ovako?
www.kornjace.com
www.akter.org

Offline Kruno

• Punopravni član
« Odgovori #7 u: Rujan 02, 2010, 19:35:22 poslijepodne »
Ovo se ocajno vidi, trebas ukljuciti stabilizaciju slike i macro opciju, najbolje u ruku primiti kornjacu. Da li to pod vodom izgleda ovako?
Razumijem da se očajno vidi,ali izgleda isto kao i na tvojo kornjači tako da netrebam opet stavljat slikicu,jel.

Offline Kori

• Moderator
  • Punopravni član
  • Turtle Maniac
    • kornjace.com
« Odgovori #8 u: Rujan 03, 2010, 01:22:13 prijepodne »
Ok, onda srecom nije MBD nego se radi o obicnom ljustenju. Kada kornjaca izađe na suho ispod plocica se uvuce zrak i zato oklop dobiva te bakrenaste plikove. Ali nabavi vise tu rasvjetu, to je puno vaznije od vanjskog filtera. Kornjaca je sada vec 3 godine samo na vitaminu D3 kojeg dobiva iz prehrane, a to nije dovoljno.
www.kornjace.com
www.akter.org

Offline Kruno

• Punopravni član
« Odgovori #9 u: Rujan 03, 2010, 10:23:21 prijepodne »
Ok, onda srecom nije MBD nego se radi o obicnom ljustenju. Kada kornjaca izađe na suho ispod plocica se uvuce zrak i zato oklop dobiva te bakrenaste plikove. Ali nabavi vise tu rasvjetu, to je puno vaznije od vanjskog filtera. Kornjaca je sada vec 3 godine samo na vitaminu D3 kojeg dobiva iz prehrane, a to nije dovoljno.
uh sreć moja...puno hvala na odgovorima!