Upravo mi je umra ribica neznam mislim da je imala oko 7 - 11 godina. Prije par tjedana primjetio sam joj crvenu ranu na glavi, predpostavio sam da se negdi ogrebla pa sam izvadia apsolutno sve iz akvarija.Par dana kasnije se popravilo i dosta smanjilo. Primjetia sam prije par dana ponovno da se rana vratila na glavu iako sam sve školjke očistia i kartom deverom ostruga sve rubove kako bih bio siguran da se nije na njih ogrebla. Provjeria sam tako da sam sve rubove prešao rukom. Mislia sam da če se ponovno povuč s obzirom da se nije imala na što ogrebst. Osim toga, zadnje dvi hrane što sam joj kupio, dva različita proizvođače, zamutili bi vodu u roku od nekoliko dana te bi počela smrdit. Prije se to nije događalo, te sam joj redovno minjao vodu zadnjih 5 godina svako 15 dana zbog veličine akvarija, no otkad sam kupio tu novu hranu minjao sam vodu svako tjedan dana ili kada bih se usmrdila/zamutila.
Dali sam napravio grešku te sam joj trebao minjati vodu češće?
Dali joj je hrana, ova nova mogla naškodit jel mi se čini da je nije tako često jela, naime kad god bi minjao vodu hrane bi bilo dosta više nego prije sa starom markom.
Nedavno sam prominio i žalo jer se i ono usmrdilo, mislim da se i to dogodilo od hrane. Žalo sam zamijenio sitnim kamenčićima, bilo je par dana u vodi, premješteni zatim u akvarij, manja količina na nekoliko dana, kad sam primjetio da se počela s njima igrati kao i sa starim žalom stavio sam i ostatak, pa sad neznam dali su jon oni mogli naštetit.
Nisam koristio filtere niti sam koristio nekakve pumpe, bila je u akvariju u kojem je prosječno bilo 15-16 litara te joj se hrana davala najčešće jednom do dva puta dnevno.
Dali je moguće da je imala nekakvu bolest koja se očitovala onom crvenom mrljom/ranom na glavi.
Jeli moguče da sam ja uzrokova njenu smrt prenjevpi joj neku bakteriju dok je bila ozlijeđena.
Da nije razlog njene smrti voda u kojoj je živila jer se več zamutila a i smrdila je, no smrdila je stalno od ove nove hrane, dan ili dva nakon što bi prominio vodu i nahranio je voda bi se usmrdila, što nije bio slučaj sa starom hranom. Voda je sa starom hranom uvijek bila bistra.
Da nije možda zato što sam uklonio žalo.
Neželim je secirat da vidim starost jel mi ju je žao, pa nagađan ali bila je dosta stara, več dvi, tri, godine nije imala niti jedne zlatne ljuske več je bila sivo bijela.
Jeli moguče da je umrla od starosti iako joj je predviđeni vijek života u prirodi do 50 godina.
Što da napravim da mi sljedeča riba živi 20 i više godina. I pobogu što da radim sada sa ovom ribom, ne želim je pokopat ili bacit u zahod, to mi je apsurdno, a opet to je samo životinja no ipak je bila moj ljubimac. oh... ;'( ;'( ;'(

SVe NajBoLje,
Cokaric