Srpanj 22, 2025, 12:18:34 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Preuredjenje - savjeti/ideje  (Posjeta: 1453 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline nenchiTIS

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 51
Preuredjenje - savjeti/ideje
« u: Srpanj 29, 2010, 15:12:41 poslijepodne »
Pozdrav svima,
Prije svega isprika ako sam postao temu u krivi podforum, ali cini mi se da bi ovo trebalo ovdje spadati.

Doba je od godisnjeg odmora i ima se nesto slobodnog vremena, pa mi je palo na pamet da bih malkico preuredio svoju 100 litarsku dzunglicu.
Aq je na polici izmedju kuhinje i dnevnog boravka, pa nema nikakvu pozadinu, a niti je nemam namjeru stavljat.
Ukucani i gosti cesto na njemu odmaraju oci (kako sprijeda, tako i zguza iz kuhinje), ali meni je sad nekako dosadio, pa bih malo porazmjestio biljke, ili stavio neke nove.
Kao sto se vidi na cetvrtoj slici, poceo sam s elocharisom u lijevom cosku, ali bih jos nesto i nekako promjenio.
Mislio sam prorijediti (ako ne i skroz maknuti) sagittariu i na njeno mjesto preseliti ovu hygrophilu sto se nagurala skroz do prednjeg stakla. Na mjestu hygrophile sam mislio stavit neku malu valisneriu ili nesto slicno.
No, to sam si ja sad tako zamislio, a tko zna sta ce i kako ispasti na kraju.

Stoga ako tko ima kakovih prijedloga, ideja i/ili kritika neka slobodno puca.

Hvala i pozdrav

Offline opijum

• Trade Count: (+2)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 38
Odg: Preuredjenje - savjeti/ideje
« Odgovori #1 u: Srpanj 29, 2010, 16:24:04 poslijepodne »
Ja bi počupao sve to bilje i zamjenio ga nekim sitnolisniji rotala,HM,HC ,mahovina, ricija....i po sredini neko  kamenje da akvarij bude uočljiv iz kuhinje i dnevnog boravka nešto u stilu iwugamija. Sitnolisno bilje da vizualno poveča akvarij jer takve su dimenzije da nikada ne bi rekao da je 100 L rekao bi da je manja litraža.

Evo primjer ostalo je mašti na volju:
Pozdrav

« Zadnja izmjena: Srpanj 29, 2010, 18:12:39 poslijepodne od opijum »

Offline nenchiTIS

• Punopravni član
« Odgovori #2 u: Srpanj 29, 2010, 21:38:29 poslijepodne »
Ja bi počupao sve to bilje i zamjenio ga nekim sitnolisniji rotala,HM,HC ,mahovina, ricija....i po sredini neko  kamenje da akvarij bude uočljiv iz kuhinje i dnevnog boravka nešto u stilu iwugamija. Sitnolisno bilje da vizualno poveča akvarij jer takve su dimenzije da nikada ne bi rekao da je 100 L rekao bi da je manja litraža.

Prije svega hvala na prijedlogu i trudu oko skice.

Da, zbog glupih dimenzija (50x50x40) akvarij izgleda manji nego sto zapravo je.
Radio sam ga po mjeri jer se takav taman uklapao u policu.

Sto se prijedloga tice - prvotno je akvarij i bio tako nekako zamisljen (dobro ne bas iwagumi), ali po sredini su bili panjevi (umjesto kamenja), a sa strane biljke. 
Sad ti je na slici to ova hrpa obrasla mahovinom na sredini. Malo sam reducirao panjeve i polego dva panjica tak da su kreirali ljepu pecinicu ispod.
No nisam bio bas presretan s takvim postavom jer sam cijelo vrijeme kroz akvarij gledao nered u kuhinji (s druge strane je tocno sudoper i radna ploha).... mislim u kuhinji se stalno neki vrag dogadja i uvijek kao fokusnu tocku akvarija imas povecalo na nekakvo sudje ili vec nesto u kuhinji.  :-[
Tak da mi je cist dobro leglo sto su biljke (sagittaria, valisneria i limun) napravile zid i nekakvu roletu izmedju kuhinje i dnevnog boravka. Tak da sad imam ovaj neki "nature-dutch s hlebinskim pristupom".  :D

Sa sitnolisnim biljem se nisam bas usrecio jer mi je zbog cudnih dimenzija rasvjeta malo ogranicavauci faktor (prevelika dubina za kratke lampe, male vataze)....i to je jedan od razloga zasto aq izgleda manji, jer sve biljke (koje su se uspjele adaptirati) rastu u vis.
Ovo sto je sad od biljaka u aqu ujedno je i profil bilja kakav se prilagodio postojecim uvjetima (rasvjeta 3x15W T8 lampe + reflektori, CO2 iz DIY smjese, makro i mikroelemente po PPS-Pro metodi).

Momentalno sam najnezadovoljniji ovom lijevom stranom. Odnosno najvise me nervira ova sagittaria koja je sto je starija zapravo sve neuglednija (listovi ko lopate, a vrlo brzo se pocnu ocufavati od vrha) i stalno na sve strane akvarija pusta mlade vrijezi - ko posast kakva.
Umjesto nje sam mislio stavit ovu hygrophilu da formira nekakav grm u zadnjem planu ( s kuhinjske strane), a na njeno mjestu bih piknuo neku drugu biljku...najradije nesto crvenoga, jos da je k tome i sitnolisno, a i da mi uspjeva.  -? :D
Sa althernaterama (raznim) se do sad nikako nisam usrecio - mozda da probam sa grmicem rotale macrandre??
Imas mozda neki prijedlog za nesto sto bi dobro leglo.

Sto se desne strane tice s njom sam vise manje zadovoljan.
Na vrhu panjica koji skriva usis filtera je microsorum (sad mi je nesto okilavio i posmedjio nakon zadnjeg sisanja, ali vec pokazuje naznake oporavka), i kad se razraste formira lijepi slap zelenila.
Limuna se nebih rjesavao jer mi je mozda i najdraza biljka. Super mi raste i prekrasne mi je boje, tak da cu mu oprostiti sto nije sitnolistan.  ;)
Ove dvije grane limnophile necu ni pomisliti micati iz postava jer sam svojevremeno dobio jednu grancicu u prejadnom stanju, koja je jedva prezivjela. Sad sam je kroz nekih 4-5 mjeseca dove do 3 prekrasne biljke gotovo aristokratskog izgleda (1 je u drugom akvu) koje ponekad cak i zaperlaju.

Sve u svemu - promijenio bih postavu lijeve strane - djelomicno, ili potpuno. U biti izbacio bih sagittariu i valisneriu, a ostale biljke bih zadrzao i eventualno promijenio poziciju.
Dodao jos neku biljku na to mjesto ili pak na mjesto hygrophile i eventualno izbacio ovaj panj koji je tu iza i skriva grijac.

Offline opijum

• Trade Count: (+2)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 38
« Odgovori #3 u: Srpanj 31, 2010, 13:28:15 poslijepodne »
Možda bi ti uspjelo ali ne bi bilo crveno nego naranđasto probaj sa ammanniom gracilis meni je upjevala u tako nekakvom slabije osvjetljenom akvariju samo ju sadi direkt ispod svjetla i nemoj ju zakloniti sa ostalim biljkama. A od ostalog meni bi se tu najbolje uklopio HM on je sitnolistan i nije zahtjevan toliko po pitanju svjetla i ostaloga ima bezbroj mogučnosti za formiranjem jer se da ljepo šišati i oblikovati.

Offline Marko_Sp

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 67
« Odgovori #4 u: Srpanj 31, 2010, 14:46:00 poslijepodne »
>Umjesto nje sam mislio stavit ovu hygrophilu da formira nekakav grm u zadnjem planu ( s kuhinjske strane), a na njeno mjestu bih piknuo neku drugu biljku...najradije nesto crvenoga, jos
>da je k tome i sitnolisno, a i da mi uspjeva.  Think Cheesy

probaj  onda s Ludwigia arcuata -om

Offline nenchiTIS

• Punopravni član
« Odgovori #5 u: Kolovoz 01, 2010, 18:21:02 poslijepodne »
Probat cu nesto od navedenog (HM, amannia gracilis, ludwiga arcuata, ili macracandra), pa cu vidjet sta ce se od toga na koncu biti.
Mislim, prvo cu vidjet sta se od toga da nabavit, a onda to isprobat u aqu.

Javim (i pofotkam) sta i kako ce to ispasti.

Hvala

Offline homers

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 49
« Odgovori #6 u: Kolovoz 09, 2010, 22:48:32 poslijepodne »
Pozdrav svima,
Prije svega isprika ako sam postao temu u krivi podforum, ali cini mi se da bi ovo trebalo ovdje spadati.

Doba je od godisnjeg odmora i ima se nesto slobodnog vremena, pa mi je palo na pamet da bih malkico preuredio svoju 100 litarsku dzunglicu.
Aq je na polici izmedju kuhinje i dnevnog boravka, pa nema nikakvu pozadinu, a niti je nemam namjeru stavljat.
Ukucani i gosti cesto na njemu odmaraju oci (kako sprijeda, tako i zguza iz kuhinje), ali meni je sad nekako dosadio, pa bih malo porazmjestio biljke, ili stavio neke nove.
Kao sto se vidi na cetvrtoj slici, poceo sam s elocharisom u lijevom cosku, ali bih jos nesto i nekako promjenio.
Mislio sam prorijediti (ako ne i skroz maknuti) sagittariu i na njeno mjesto preseliti ovu hygrophilu sto se nagurala skroz do prednjeg stakla. Na mjestu hygrophile sam mislio stavit neku malu valisneriu ili nesto slicno.
No, to sam si ja sad tako zamislio, a tko zna sta ce i kako ispasti na kraju.

Stoga ako tko ima kakovih prijedloga, ideja i/ili kritika neka slobodno puca.

Hvala i pozdrav
Možda stargrasa za pozadinu