Srpanj 19, 2025, 01:41:27 prijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Kako povećati koncentraciju NO3 u vodi  (Posjeta: 4471 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline rozma

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
Kako povećati koncentraciju NO3 u vodi
« u: Svibanj 24, 2005, 13:27:00 poslijepodne »

Evo jedne prave teme za diskusiju:

(molim iskusnije akvariste za mišljenje i savijete, te neke primjere iz vlastitog iskustva vezanog uz ovu problematiku)

Problem je sljedeći; većina akvarista ima pre veliku koncentraciju nitrata u vodi, pa ih se pokušava riješiti!!!( to i nije neki problem; redovita izmjena dijela vode, dobra filtracija, ne previše riba, umjereno hranjenje s kvalitetnom hranom i naravno puno zdravih biljaka koje troše nitrate!!!)

Kod mene je obrnuta situacija, pošto imam biljne akvarije pune zdravih biljaka koje dobro napreduju koncentracija nitrata (NO3) mi je ispod 1 mg/l. To i nebi bio neki problem, ali sam primjetio da sve brzo rastuće bilje bez obzira dali je zahtjevno ili ne po pitanju svijetlosti, ima nešto rijeđe listove i brzo raste u zrak!!!

Prvo sam naravno pomislio da je problem u pre slaboj rasvijeti. No pošto sve ostale sporo rastuće biljke koje su zahtjevne po pitanju svijetla prekrasno uspjevaju oćito je da svjetlost nije problem!!!

Poslije sam posumnjao na pre tvrdu vodu koja bi mogla smetati većini bilja. Tvrdoća mi iznosi 12° dh, a kh je 8°. Možda je pre velika koncentracija hidrogen karbonata Ca Mg u vodi, pa koći rast bilj, ali ne vjerujem jer kh 8°, je vrlo dobar pufer a ph mi iznosi između 6,8 i 6,9.

Podloga ne može biti uzrok, jer je kvalitetno napravljena i sadrži sve potrebne hranjive tvari, konstantno dodajem tekuće gnojivo tako da je koncentracija Fe uvijek između 0,4 - 0,6 mg/l.

Dakle krivac bi trebali biti nitrati kojih, da još jednom ponovim ima 0 do 1 mg/l. Puno pre malo, kad znamo da bi njihova koncentracija trebala biti između 5 - 10 mg/l da bi bilje pravilno uspjevalo!!!

I što sad, pošto spec. akvaristička tekuća gnojiva ne sadrže nitrate ona nisu od velike pomoći u ovom slučaju, došao sam na ideju da upotrijebim tekuće gnojivo za prihranu sobnog bilja, jer po sastavu na etiketi piše da sadrži dušikove spojeve oko 12% koncentracije. No ipak sam odustao od toga jer sam se bojao da tim gnojivom ne uništim ukupnu ravnotežu u akvariju samo zbog manjka nitrata.

Druga ideja koja mi je pala na pamet jo ona da uzmem praznu bocu zapremnine 5l, i u nju stavim zemlju za cvijeće debljine oko 5 cm. U to sam nalio vodu iz pipe i dobro promućkao. Tu smjesu sam ostavio da odstoji 10-ak dana, u tom periodu se zemlja slegla na dno boce, a voda se razbistrila(samo je malo poprimila žućkastu boju što je razumljivo).

Sada sam proveo testiranje i stvarno dogodilo se ono čemu sam se nadao, koncentracija nitrata u toj otopini iznosila je preko 50 mg/l. Tu vodu obogaćenu nitratima stavio sam u akvarij u omjeru 1 litra na 10 litara akvarijske. Tako sam uspio postići da mi koncentracija nitrata u akvariju iznosi 5 mg/l. I stvarno brzo rastuće bilje kojem je za dobar rast potrebno uz ostalo puno makronutrienata, prvenstveno nitrata počelo je još bolje rasti i dobilo je gušće i razgranatije lišće.

Dakle napredak je bio vidljiv, i potvrdilo se da je glavni uzrok slabijem rastu(ne slabom)bila pre mala koncentracija nitrata u vodi!!!

No stvarao se novi problem, pošto bio sustav u akvarijunije mogao sam proizvesti dovoljno nitrata morao sam ih konstantno dodavati, pa je tako ispalo da sam imao 5 boca sa zemljom napunjenih vodom,koje su "sazrijevale" da bi tu vodu mogao uliti u akvarij. Pošto bi bilje u roku jednog dana potrošilo sve nitrate koje sam dodao u akvarij!!!

To dodavanje nitrata pomoću otopine vode i zemlje trajalo je oko 3 tjedna, bilje je još boje raslo, ali su se počele stvarati i alge. Zašto???

Pa upravo zato jer je koncentrirana smjesa koju sam stavljao u akvarij da bi povećao količinu nitrata ujedno sadržavala i fosfate i to oko 2 mg/l. Fosfati također spadaju u skupinu makronutrienata koje biljke koriste i troše pri rastu kao i nitrate, samo što je problem u tome da ih troše puno s
Varaždin / Hrvatska

Offline Force

• Punopravni član
  • Dob: 42
« Odgovori #1 u: Svibanj 24, 2005, 13:59:00 poslijepodne »
Probaj ono o cem smo pricali SAK hrana.
Evo ti njezin sastav
1Kg sadrzi:

vlažnost 6%
nitrati 480g
masnoca 90g
vlaknina 11g
kalcij 15g
fosfor 12g
itd...

Nitrata ko u prici

Offline Ruki

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb
  • Kum
« Odgovori #2 u: Svibanj 24, 2005, 14:03:00 poslijepodne »
Mislim da bi ti najbolje bilo napraviti ono sto si na kraju napisao,
staviti jos riba, tetri recimo, kao sto je to Profesore napravio.

Hagen ti mislim ima neko gnojivo, plant gro npk, jel to za to sto tebi treba?

Kvatric tj. kilometar sjevernije / Zagreb
All the Dude ever wanted was his rug back... it really tied the room together...

Offline rozma

• Punopravni član
« Odgovori #3 u: Svibanj 24, 2005, 15:02:00 poslijepodne »

Hvala dečki na savjetima:

Force pa ta SAK hrana sadrži stvarno puno nitrata, s time da je prema onome što si naveo fosfata tj. fosfora relativno malo!!!

To bi trebalo biti dobro, samo se bojim da ta hrana i nije baš najkvalitetnija za prehranu riba pošto je takvog sastava!!! Možda bi opet trebao uzeti 5l bocu, u nju staviti vodu i suknuti veliku žlicu SAK hrane, promućkati i pustiti da odstoji. Krozpar dana kad se hrana slegne i kad se u vodi stvori potrebna količina nitrataopet tu vodu ulijati u akvarij. A ribe i dalje hraniti kvalitetnijom hranom!!!

U svakom slućaju dobra ideja i to ću probati napraviti!!!

Ruki -ako to gnojivo sadrži nitrate onda je sigurno to što meni treba!!! Ne znam, do sad ga nikad nisam vidio, i nemam pojmakojeg je sastava. Pa valjda i drugi akvaristi u biljnim akvarijima imaju slične probleme, pa bi očito jedan proizvođać trebao doći na ideju da napravi i tekuće gnojivo koje sadrži nitrate!!!

BTW: Čim si stavio sliku tog gnojiva znaći da znaš neke informacije o njemu.

1. Kojeg je sastava, 2. dali sadrži nitrate, 3. Dali se može, i gdje se može kod nas nabaviti!!!

HVALA!!!
Varaždin / Hrvatska

Offline Ruki

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb
  • Kum
« Odgovori #4 u: Svibanj 24, 2005, 15:38:00 poslijepodne »
Nis ja ne znam, ONI su mi dali sliku i ONI su me natjerali da ju stavim.

Salim se, imas toga kupiti u Belugu i Pet Centru, tamo sam vidjao,
drugi ducani su mi daleko. Ja to nikad nisam kupio jer mi nije trebalo,
ono N u NPK mi smrdi na dusik. Mozda je P fosfor? K kalij? Imal' tu
koji poljoprivrednik?

Za pravi sastav progooglaj, ja ne stignem.

Molim!

PS. Ja bih i dalje jos riba bubnuo unutra i hranio vise i ne brinuo se
o fosfatima. Imam puno bilja i puno hranim i nemam problema s algama.

Kvatric tj. kilometar sjevernije / Zagreb
All the Dude ever wanted was his rug back... it really tied the room together...

Offline rozma

• Punopravni član
« Odgovori #5 u: Svibanj 24, 2005, 16:07:00 poslijepodne »

Ma već sam bio na Hagenovoj stranici, to je gnoivo za dodavanje makro nutrienata, dakle sadrži dušik, ali na žalosti i fosfor i još druge makronutriente.

To bi trebalo biti to, samo ima jedan problem. Opet vozi do Zagreba!!! Paće me to gnoivo u konačnici koštati više od 100 kn. Hmmm.......

Varaždin / Hrvatska

Offline Toce

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Split
    • Sportska medicina
« Odgovori #6 u: Svibanj 24, 2005, 17:10:00 poslijepodne »
KNO3 bi bio najbolji izbor, unosis cisti NO3, a u tekucim gnjojivima riskiras da uneses previse ostalih mikro n.

Nekad se prodavao kao sitni kristal bjelkaste(barem mislim) boje, ja sam radio barut od njega,... To se u poljopriredi zvalo "salitra" (ali nisam siguran).