Evo jedne prave teme za diskusiju:
(molim iskusnije akvariste za mišljenje i savijete, te neke primjere iz vlastitog iskustva vezanog uz ovu problematiku)
Problem je sljedeći; većina akvarista ima pre veliku koncentraciju nitrata u vodi, pa ih se pokušava riješiti!!!( to i nije neki problem; redovita izmjena dijela vode, dobra filtracija, ne previše riba, umjereno hranjenje s kvalitetnom hranom i naravno puno zdravih biljaka koje troše nitrate!!!)
Kod mene je obrnuta situacija, pošto imam biljne akvarije pune zdravih biljaka koje dobro napreduju koncentracija nitrata (NO3) mi je ispod 1 mg/l. To i nebi bio neki problem, ali sam primjetio da sve brzo rastuće bilje bez obzira dali je zahtjevno ili ne po pitanju svijetlosti, ima nešto rijeđe listove i brzo raste u zrak!!!
Prvo sam naravno pomislio da je problem u pre slaboj rasvijeti. No pošto sve ostale sporo rastuće biljke koje su zahtjevne po pitanju svijetla prekrasno uspjevaju oćito je da svjetlost nije problem!!!
Poslije sam posumnjao na pre tvrdu vodu koja bi mogla smetati većini bilja. Tvrdoća mi iznosi 12° dh, a kh je 8°. Možda je pre velika koncentracija hidrogen karbonata Ca Mg u vodi, pa koći rast bilj, ali ne vjerujem jer kh 8°, je vrlo dobar pufer a ph mi iznosi između 6,8 i 6,9.
Podloga ne može biti uzrok, jer je kvalitetno napravljena i sadrži sve potrebne hranjive tvari, konstantno dodajem tekuće gnojivo tako da je koncentracija Fe uvijek između 0,4 - 0,6 mg/l.
Dakle krivac bi trebali biti nitrati kojih, da još jednom ponovim ima 0 do 1 mg/l. Puno pre malo, kad znamo da bi njihova koncentracija trebala biti između 5 - 10 mg/l da bi bilje pravilno uspjevalo!!!
I što sad, pošto spec. akvaristička tekuća gnojiva ne sadrže nitrate ona nisu od velike pomoći u ovom slučaju, došao sam na ideju da upotrijebim tekuće gnojivo za prihranu sobnog bilja, jer po sastavu na etiketi piše da sadrži dušikove spojeve oko 12% koncentracije. No ipak sam odustao od toga jer sam se bojao da tim gnojivom ne uništim ukupnu ravnotežu u akvariju samo zbog manjka nitrata.
Druga ideja koja mi je pala na pamet jo ona da uzmem praznu bocu zapremnine 5l, i u nju stavim zemlju za cvijeće debljine oko 5 cm. U to sam nalio vodu iz pipe i dobro promućkao. Tu smjesu sam ostavio da odstoji 10-ak dana, u tom periodu se zemlja slegla na dno boce, a voda se razbistrila(samo je malo poprimila žućkastu boju što je razumljivo).
Sada sam proveo testiranje i stvarno dogodilo se ono čemu sam se nadao, koncentracija nitrata u toj otopini iznosila je preko 50 mg/l. Tu vodu obogaćenu nitratima stavio sam u akvarij u omjeru 1 litra na 10 litara akvarijske. Tako sam uspio postići da mi koncentracija nitrata u akvariju iznosi 5 mg/l. I stvarno brzo rastuće bilje kojem je za dobar rast potrebno uz ostalo puno makronutrienata, prvenstveno nitrata počelo je još bolje rasti i dobilo je gušće i razgranatije lišće.
Dakle napredak je bio vidljiv, i potvrdilo se da je glavni uzrok slabijem rastu(ne slabom)bila pre mala koncentracija nitrata u vodi!!!
No stvarao se novi problem, pošto bio sustav u akvarijunije mogao sam proizvesti dovoljno nitrata morao sam ih konstantno dodavati, pa je tako ispalo da sam imao 5 boca sa zemljom napunjenih vodom,koje su "sazrijevale" da bi tu vodu mogao uliti u akvarij. Pošto bi bilje u roku jednog dana potrošilo sve nitrate koje sam dodao u akvarij!!!
To dodavanje nitrata pomoću otopine vode i zemlje trajalo je oko 3 tjedna, bilje je još boje raslo, ali su se počele stvarati i alge. Zašto???
Pa upravo zato jer je koncentrirana smjesa koju sam stavljao u akvarij da bi povećao količinu nitrata ujedno sadržavala i fosfate i to oko 2 mg/l. Fosfati također spadaju u skupinu makronutrienata koje biljke koriste i troše pri rastu kao i nitrate, samo što je problem u tome da ih troše puno s