Puno granja i korenja i opalo lisce, smedja voda... Ali o biotopu mozes da pricas jedino ako nabavljas divlje diskuse (brown, green...), ovi hibridi su druga prica.
Ja, kao i većina forumaša, termin biotop koristim u malo proširenom značenju. Tako kada govorim o slaganju Amazonskog biotopa (trenutno mi je to aktualno), dovoljno mi je da se organizmi nalaze u negdje u širem amazonskom području. Ali ako se ti organizmi u prirodi ne nalaze zajedno, onda to zapravo nije biotop, tako da bi se slozio s tobom da hibridni diskusi ne spadaju u "pravi" biotop.
Ako cemo strogo gledati, biotop podrazumjeva organizme koji se nalaze u prirodi,a specificni su za odredjeno podrucje koje se zeli "imitirati" u akvariju. Tako da nije problem, ako je diskus (ili bilo koja druga riba), umjetno uzgojena, ali ako se radi o nekom umjetno uzgojenom genetskom hibridu onda ne mozemo govoriti o biotopu.
Koristan tekst s linka od Tomice28 o kriterijima za biotopski akvarij na jednom aquascape natjecanju.
Četvrta točka govori o hibridnim vrstama.
http://showcase.aquatic-gardeners.org/2008.cgi?&op=showpage&name=guidelines-biotope