Već nekih pola godine imam morski akvarij od cca 70L, stalno me lovi želja za nešto većim akvarijem a nikako ne mogu odvojiti dovoljno novca...

Pa sam došao na neke od ideja kako bih to sve mogao složiti sa što manje novca, s tim da ne želim izgubiti na kvaliteti samog akvarija.
Prije svega mi treba savjet za koju dimenziju akvarija da se odlučim. Prva dimenzija koja mi se sviđa je 60X50X50cm a druga je 80x50x50 cm..

Prvi akvarij mi se sviđa iz razloga što će više podsjećati na kocku, imati će manu litražu, a samim time i manje troškove održavanja, te će mi zauzimati manje mjesta.
Ispod njega planiram složiti sump od cca 50L sa tri pregrade, jednu za skimmer, drugu za povratnu pumpu i treću za RO vodu.
Ono što će zapravo presuditi oko odluke je izrada rasvjete ili kupovina neke gotove rasvjete. U akvariju ne planiram držati tvrde koralje, eventualno par komada neke ne zahtjevne vrste.
Što se tiće neonki za morski akvarij mislim da su najkraće cca 60cm, a slijedeće nakon njih ne znam kojih su dimenzija, pa pretpostavljam da nije opcija raditi akvarij 80cm širine ili se može složiti neka kombinacija lampi u poklopcu, npr dvije skroz lijevo naprijed, dvije u samoj sredini poklopca i dvije desno odozada...
Dakle molim savijete oko dimenzije akvarija, debljine stakla te savijete ili preporuke rasvjete?
Slijedeće što sam si zamislio je da zadnju stranicu akvarija probušim pri vrhu i sa zelenim plastičnim cijevima za vodovod spojim sa sumpom, zanima me dali je netko tako što radio i dali to funkcionira.
Ono što me zapravo zanima je dali da bušim jednu rupu za sump duplo deblju od cijevi za povrat vode u akvarij ili da bušim dvije jednake debljine kao cijev koja radi povrat u akvarij?
Osim toga, dali bi bilo dobro pri kraju cijevi koja radi povrat u sump staviti neki ventil, tako da mogu regulirati povrat vode zbog bučkanja (buke)?
To su pitanja za početak, nadam se da će ni netko pomoći sa konkretnim savjetima...