Lipanj 27, 2025, 15:38:24 poslijepodneNajnoviji Član: hrga1977

Autor Tema: Kućica za bumbare  (Posjeta: 3671 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Salem

• Trade Count: (+6)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb, Travno
Kućica za bumbare
« u: Kolovoz 30, 2010, 12:49:29 poslijepodne »
... ima li tko iskustva sa izradom i postavljanjem kućica za bumbare? Ne muče me toliko arhitektonski problemi nego više kako da nagovorim bumbaricu da se useli u moj uradak. Idealno bi mislim bilo kad bi mogao na balkon (ima velike "kade" sa zemljom) staviti par prevrnutih keramičkih tegli za cvijeće samo se bojim da se neću moći dogovoriti sa ukućanima oko toga pa smišljam nešto drugo. Mislio sam kako bi bilo zgodno napraviti nešto slično onom apisariju u Tehničkom muzeju samo manje i prilagođeno naravno. Kućicu bi smjestio u kutiju za rolete, izvana bi imali poseban ulaz a sa strane sobe bih smislio nekakav proziran zadnji zid da mogu špijunirati što rade.
« Zadnja izmjena: Kolovoz 30, 2010, 17:03:30 poslijepodne od Maxim »

Offline Pole

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
Odg: Kad već govorimo o mravima i formikariju...
« Odgovori #1 u: Kolovoz 30, 2010, 13:15:16 poslijepodne »
Pa, ideja je super. Samo je sa pčelama utoliko lakše jer kad se roje oko matice,spremiš ih u košnicu i tu ostaju dok god imaju maticu. Neznam kako rade bumbari i imaju li uopće uređenje (košnicu) slično pčelama. Mislim da bi se prije nastanile ose ili stršljenovi od bumbara ili pčela.
Krastavce treba narezati, te popapriti i dodati octa, pa baciti, jer ne valjaju ništa.

Offline Salem

• Trade Count: (+6)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb, Travno
Odg: Kad već govorimo o mravima i formikariju...
« Odgovori #2 u: Kolovoz 30, 2010, 15:52:31 poslijepodne »
Bumbari su slično organizirani kao i pčele samo su zajednice manje i labavije povezane. Ne prezimi cijela zajednica(košnica) nego se na jesen pojave mlade matice koje se razlete okolo svaka pojedinačno nekako prezimi pod lišćem i sl. i onda na proljeće nađe smještaj i osniva novu zajednice. Bumbari isto rade med ali iz gorespomenutog razloga ne stvaraju zalihe nego imaju samo za dan-dva. Postoje i "pčele stolarice" to je prevod anglosaksonskog izraza nisam siguran kako glasi pravilan naš izgledaju kao malo veći bumbari sa crnom guzicom te žive same tj. svaka žemska sama gradi gnijezdo u kojemu hrani samo svoje potomstvo.
Ja sam zadovoljan i ako se nasele ose ili stršljeni samo onda ne mogu imati nikakve "pčele" u susjednom apisariju.

Offline ozi

• Punopravni član
  • Spol: Muški  
Odg: Kućica za bumbare
« Odgovori #3 u: Kolovoz 30, 2010, 17:39:01 poslijepodne »
mi smo imali drvarnicu ograđenu letvama među kojima je bio razmak 2cm. bubmari su se ugnijezdili u rupama...u razlici između zavidane vide i površine drveta u koju je vida zavidana. to nije bilo puno, ali dovoljno da se ugnijezde. zaista ih je puno bilo i bili su divno. uvijek u nekoj žurbi. kasnije..nestali.
pokušao sam sa hotelom za kukce, cjepanice raznih stabala poslagane i napravljen krović i po svemu tome ubušene rupe cca 10mm ali nikad se ništa nije ugnijezdilo...osim bakterija:D

Offline Pole

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
« Odgovori #4 u: Kolovoz 30, 2010, 20:27:31 poslijepodne »
Možda da im je stavljat nekakvu ješku,šta ja znam,od cukra i vode ili malo meda,pa bi možda onda prije došli?
Krastavce treba narezati, te popapriti i dodati octa, pa baciti, jer ne valjaju ništa.

Offline ozi

• Punopravni član
  • Spol: Muški  
« Odgovori #5 u: Kolovoz 30, 2010, 22:16:23 poslijepodne »
to je ok atraktant za hranu ali za položit jaja vjerujem da oni oraju ocjeniti mjesto kao pogodno za to. nisu oni bas blesavi:P
 :star: