Srpanj 18, 2025, 01:15:14 prijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: koja je ovo biljka?  (Posjeta: 2355 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline sarita

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 49
koja je ovo biljka?
« u: Svibanj 29, 2010, 11:27:02 prijepodne »
Tražila sam limnopilu sessilifloru,ali mi se nitko nije javio da je ima pa sam potegla do shopa.
Našla sam u PC-u ovo(oni jasno,ne znaju naziv  :rolleyes:).Htjela bih znati što imam u akvariju,pa ako može pomoć. ;)

Offline viky_16

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 31
Odg: koja je ovo biljka?
« Odgovori #1 u: Svibanj 29, 2010, 11:30:15 prijepodne »
Cabomba furcata?  -?
Ako morate birati između dva zla, odaberite ono koje još niste probali....

Offline ribafish

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 44
« Odgovori #2 u: Svibanj 29, 2010, 11:35:47 prijepodne »
cabomba furcata kojoj fali svjetla? to je grozno zaguljena biljka  -?

Offline cigo

• Trade Count: (+3)
  • Punopravni član
« Odgovori #3 u: Svibanj 29, 2010, 12:51:19 poslijepodne »
Cabomba f. koja je gotovo trula tako da ju definitivno ne uzimaj. Inaće biljka traži dosta svijetla i malo mekšu vodu, ali meni je rasla i u tvrdoj zagrebačkoj. Ovako bi trebala izgledat.

Offline sarita

• Punopravni član
« Odgovori #4 u: Svibanj 29, 2010, 12:51:41 poslijepodne »
je,mogla bi biti.Čitala sam sad o njoj i nek mi Bog da sreće i pameti. :D

Offline sarita

• Punopravni član
« Odgovori #5 u: Svibanj 29, 2010, 12:52:46 poslijepodne »
A Cigo,već je u akvariju od jučer.Pratit ću je pa što bude...Ako bude propadala,ide van naravno.

Offline cigo

• Punopravni član
« Odgovori #6 u: Svibanj 29, 2010, 12:54:05 poslijepodne »
Sad sam skužio da si ju već uzela... A ništa, probaj ju spasiti. najvjerojatnije će ti ove stapke istrunuti u akvariju u periodu prilagodbe, ali bi trebale potjerati i par bočnih mladica kroz tjedan do dva, pa kad te mladice budu par cm, njih odreži i zapikni u podlogu. Pojačaj s željezom, ako želiš da bude onako crvena.

Offline ibanezfrelon

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
    • ART IMAGE
« Odgovori #7 u: Svibanj 29, 2010, 13:38:04 poslijepodne »
Pojačaj s željezom, ako želiš da bude onako crvena.
Ustvari, dokazano je da željezo nema nikakve veze sa crvenilom u akvarijskog bilja nego smanjeni NO3.
Ja unosim kroz CSM+b 2,0ppm željeza šta je jako puno a svaka crvena biljka mi odmah pozeleni kod mene jer isto tako unosim u akvarij i puno NO3.

Offline cigo

• Punopravni član
« Odgovori #8 u: Svibanj 29, 2010, 14:50:51 poslijepodne »
Ustvari, dokazano je da željezo nema nikakve veze sa crvenilom u akvarijskog bilja nego smanjeni NO3.
Ja unosim kroz CSM+b 2,0ppm željeza šta je jako puno a svaka crvena biljka mi odmah pozeleni kod mene jer isto tako unosim u akvarij i puno NO3.

Di si to čitao za željezo da je baš dokazano? Ovo što si spomenuo za NO3 sam i ja čitao i to je Amanova šema, ali meni baš ne drži vodu. Primjerice kod mene u akvariju bude koncentracija i preko 50 ppm NO3 i biljke se i dalje crvene. Po meni bi glavni faktor za crvene listove bila količina svijetla i to svatko može potvrdit. Primjerice limnophila će biti najcrvenija pri površini gdje je najbliže svijetlu. Fe se dodavao od pamtivjeka za crvenilo, što i nije tako logički teško za zamislit, jer željezo nekim spojevima daje crvenu boju (primjerice glini). Opet u zadnjih 10-tak godina puno se toga u akvaristici pokazalo krivim, a bila je dogma do prije koju godinu tako da više nisam siguran što je točno, a što ne.

Offline Ace

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb Grad
« Odgovori #9 u: Svibanj 29, 2010, 14:55:38 poslijepodne »
Ja mogu potvrditi da rotala isto crveni kad dođe do same površine akvarija nadomak lampe ...pa čak i kad ne gnojim i ne dodajem ničega(željeza itd.)...

Offline ibanezfrelon

• Punopravni član
    • ART IMAGE
« Odgovori #10 u: Svibanj 29, 2010, 14:56:26 poslijepodne »

Di si to čitao za željezo da je baš dokazano? Ovo što si spomenuo za NO3 sam i ja čitao i to je Amanova šema, ali meni baš ne drži vodu. Primjerice kod mene u akvariju bude koncentracija i preko 50 ppm NO3 i biljke se i dalje crvene. Po meni bi glavni faktor za crvene listove bila količina svijetla i to svatko može potvrdit. Primjerice limnophila će biti najcrvenija pri površini gdje je najbliže svijetlu. Fe se dodavao od pamtivjeka za crvenilo, što i nije tako logički teško za zamislit, jer željezo nekim spojevima daje crvenu boju (primjerice glini). Opet u zadnjih 10-tak godina puno se toga u akvaristici pokazalo krivim, a bila je dogma do prije koju godinu tako da više nisam siguran što je točno, a što ne.
Nisam ništa rekao za svijetlo, samo za željezo..
Tom Barr je to već puno puta spomenuo.. recimo ovdje  http://www.plantedtank.net/forums/plants/89186-keeping-red-plants-red-please-share.html

Offline cigo

• Punopravni član
« Odgovori #11 u: Svibanj 29, 2010, 15:10:22 poslijepodne »
Evo ti citat od Barra:

I've had L inciliata blood red also, it's a frigging weed though. I hate the plant due to the insane rates of growth. Lower NO3 never did that much, I was the one that started suggesting it in the first place and told folks why back in the 1990's.

Basically the Chl is a very rich Nitrogen pigment and it's green in color. No N supply or a limited amount, and you get less Chl, this means you get less light gathering and less growth as a result, as well as less CO2 uptake since N is also heavy in the enzyme that fixes CO2........

This is a two edge sword.

So with limiting N, you limit Chl, so there is less green.
However, the red color stays the same if.........you also have good/great CO2.

Remember that limiting N limits all the enzymes as well, and this means less ability to fix CO2 and less ability to capture light. so you end up needing more light and more CO2 to compensate for this limitation.
Additionally now you have dose more carefully and have higher light and higher CO2.

Why bother?

I think it's easy to do for a temporary picture, etc, open house, but it is a bad method since it is reducing the stability, is a sign of stress in plants, not health, can increase the likelihood of bottoming out the N.

Reducing N does slow growth, but does so at a metabolic cost.
It reduces Chl, and helps show the red pigments. It does not increase the red pigments however.

This is my tank right now with some red plants. the L peruensis/granulosus is pretty red/burgandy, the M turb is pretty coppery, even the Green R macrandra is semi red, there's a shaded stem of the normal R macrandra in there.

Lots of well feed fish, 1.8w/gal of T5 and 24" deep tank, and I dose 30ppm a week of KNO3, plus.........I have another source for N, the ADA AS on top of that.

Regards,
Tom Bar

Ono što sam i napisao, čovjek ima 30 ppm KNO3 i  rekao je da ga dodaje + što ima puno riba koje ga proizvode u dodatnoj količini. Glavni faktor za lijepo crvene biljke navodi u par postova prije i govori općenito odnosu prema akvaristici. Po meni je glavni čimbenik svakako svijetlo i co2, nakon toga bih stavio česte izmjene vode, pa makro i mikroelemente. Primjetio sam da kod mene crvene biljke najbolje uspijevaju u podlozi gdje imam flourita, a on je opet prepun željeza, tako da mislim da željezo ima isto tako jako veliku funkciju u tome svemu.
« Zadnja izmjena: Svibanj 29, 2010, 15:14:05 poslijepodne od Cigo »

Offline ibanezfrelon

• Punopravni član
    • ART IMAGE
« Odgovori #12 u: Svibanj 29, 2010, 15:25:16 poslijepodne »
tako je!
to su dvije različite vrste crvenila.
jedna je ona ''bolesna'' gdje se manjkom no3 usporava rast biljke i razina klorofila pa tako je i crveni pigment izraženiji..
...a druga vrsta je ona zdravog bilja gdje barr daje zasluge prvenstveno co2.., takvo je bilje crveno  ili rozo na vrhovima kad se približe površini za razliku od ljubičasto ''garavog'' bilja kakvo zna doć kod limitiranog no3..

samo želim reć da je mit kako  je dosta dodat više željeza i bilje crveni
 ;)

Offline cigo

• Punopravni član
« Odgovori #13 u: Svibanj 29, 2010, 15:30:26 poslijepodne »
ok našli smo se na istoj valnoj...  :D ali neke navike i stvari koje sam naučio davno mi i dalje ostaju tu makar možda bile krive. Trebalo bi napraviti eksperiment gdje se dodaju normalne količine makro i mikro, ali sa smanjenom količinom Fe, pa vidjeti kako bi se biljke ponašala, odnosno koliko bi crvena bila. To je jednio problmatično izvest jer nemam pojma kako izdvojiti željezo iz komercijalnih mikroelementarnih gnojiva, s CSM+b bi bio isto takav problem. Moramo pričekat Tuljana da se javi, možda on ima kakva iskustva o tome.

Offline Marko_Sp

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 67
« Odgovori #14 u: Svibanj 29, 2010, 15:55:55 poslijepodne »
meni se čini da mi se rotala malo zarumenila tek kada sam počeo dodatno dodavati fosfate. gnojim po PPS pro i pri mjerenjima uvijek imam samo malo fosfata, dosta dušika i previše željeza. svjetla ima 1W/l, drop cheker žutozelen, podloga Wave Mastersoil.

Offline ibanezfrelon

• Punopravni član
    • ART IMAGE
« Odgovori #15 u: Svibanj 29, 2010, 16:11:14 poslijepodne »
meni se čini da mi se rotala malo zarumenila tek kada sam počeo dodatno dodavati fosfate. gnojim po PPS pro i pri mjerenjima uvijek imam samo malo fosfata, dosta dušika i previše željeza. svjetla ima 1W/l, drop cheker žutozelen, podloga Wave Mastersoil.
Ne može se baš tako lako zaključiti zašto se nešto desilo u akvariju, rezultat može bit indirektno povezan..
Npr.. željezo, fosfat isl. može bit limitirajuć i spriječavati biljku u rastu, u tim uvjetima nitrata ima dovoljno...
...onda mi dodamo element koji fali (recimo spomenuti željezo i fosfat) i tako bilje ubrza rast , u tim uvjetima sa više dodanog elementa koji je do tad bio deficitaran, može se desit da razina nitrata više nije dovoljna i onda ON postaje limitirajući faktor  istovremeno biljka zacrveni....

...naš zaključak je: ''dodao sam željezo /fosfate i biljka je zacrvenila''

...iako dodavanje istog nije direktno povezano i u drugim uvjetima , gdje je više no3 , crvenilo se nebi desilo

Offline sarita

• Punopravni član
« Odgovori #16 u: Svibanj 29, 2010, 16:23:12 poslijepodne »
Za krepat ste! :D :D :D
A samo sam pitala koja je to biljka. :D

Offline cigo

• Punopravni član
« Odgovori #17 u: Svibanj 29, 2010, 17:32:01 poslijepodne »
Konstruktivna indukcija se ovo zove. Ajmo sad jedan brainstorming...  :D

Offline ibanezfrelon

• Punopravni član
    • ART IMAGE
« Odgovori #18 u: Svibanj 29, 2010, 17:41:22 poslijepodne »
Koja biljka? :D :taunt:

Offline ribafish

• Punopravni član
« Odgovori #19 u: Svibanj 29, 2010, 20:23:38 poslijepodne »
Koja biljka? :D :taunt:

:D :D :D
čestitam gospodo, ovo je jedan od žešćih topica na ovom forumu :up:
i Sarita, hvala ti na kripti  :zagrljaj:
izgleda krasno, točno kako treba :up:

sad još samo da instaliram diy co2, pa da se rotala koju sam tržila kod Dubravka 77 zacrveni :up:
ili bi možda bilo bolje da dodam malo željeza?  -? :P

Offline cigo

• Punopravni član
« Odgovori #20 u: Svibanj 30, 2010, 14:04:58 poslijepodne »
Ribafish provokator  :diablolol:

Samo nek ona tebi raste, a ak se ne počne crvenit onda dodaj malo crvenog laka za nokte u akvarij i sve bu crveno...  :D :D

Offline ribafish

• Punopravni član
« Odgovori #21 u: Svibanj 30, 2010, 14:50:23 poslijepodne »
Ribafish provokator  :diablolol:

Samo nek ona tebi raste, a ak se ne počne crvenit onda dodaj malo crvenog laka za nokte u akvarij i sve bu crveno...  :D :D

sama sam tražila :D
inače, imam i željeza i co2, samo mi lak fali  :-[

Offline ibanezfrelon

• Punopravni član
    • ART IMAGE
« Odgovori #22 u: Svibanj 30, 2010, 16:34:24 poslijepodne »

a ak se ne počne crvenit onda dodaj malo crvenog laka za nokte u akvarij i sve bu crveno...  :D :D

Zapravo, dokazano je da se lakom za nokte ne može postić crvenilo na bilju.... :doh: :21: