Svibanj 07, 2025, 02:29:50 prijepodneNajnoviji Član: Mgrgic6

Autor Tema: Ventilatori-pomoc  (Posjeta: 4474 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Ultrashmele

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
Ventilatori-pomoc
« u: Ožujak 23, 2010, 09:02:48 prijepodne »
Kako da ventilatore povezem na struju. Kupio sam 3 ventilatora za komp, rade na 12v, 8cm. Kad ih prikopcam na ispravljac struje , koji je podesen na 12v, rade odmah i dobro duvaju ali samo par minuta-posle toga pocnu se jedva okretati. Drugar mi kaze da je u pitanju jednosmerna i naizmenicna stuja. Ispravljac ima oznaku AC/DC, ventilatori imaju samo oznaku da rade na 12v. Sta bi moglo biti u pitanju? Pozdrav!

Offline Cvele

• Trade Count: (+2)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 51
  • Vjetropirac
Odg: Ventilatori-pomoc
« Odgovori #1 u: Ožujak 23, 2010, 09:38:17 prijepodne »
imaš članak o tome kaj sam napiso.

Offline aquabot

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 39
  • codename franjo
« Odgovori #2 u: Ožujak 23, 2010, 13:11:19 poslijepodne »
kolko ti ventilatori imaju žica? dvije ili tri?

vodi računa da, ako je trafo nekakve jeftine ili lošije marke, 12V ne mora biti 12V. kod lošijih trafoa može tih 12V, u stvarnosti može biti i do 18V. probaj na trafu stavit na 9V, ili 7,5V, ne znam kakve opcije ima.

ako je trafo ac/dc, znači da mu je izlaz istosmjerna struja, a to bi trebalo biti ok.

Offline Ultrashmele

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #3 u: Ožujak 23, 2010, 13:26:33 poslijepodne »
kolko ti ventilatori imaju žica? dvije ili tri?

vodi računa da, ako je trafo nekakve jeftine ili lošije marke, 12V ne mora biti 12V. kod lošijih trafoa može tih 12V, u stvarnosti može biti i do 18V. probaj na trafu stavit na 9V, ili 7,5V, ne znam kakve opcije ima.

ako je trafo ac/dc, znači da mu je izlaz istosmjerna struja, a to bi trebalo biti ok.

Jeste, trafo je AC/DC. Pokusao sam da stavim i na neku drugu jacinu, na 9 i 7v, i isto se desi-na pocetku rade ok a posle par minuta smanje obrtaje na minimum..ne znam sta je u pitanju?

Offline gmatanic

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 37
  • ٩(̾●̮̮̃̾•̃̾)۶ ٩(̾●̮̮̃̾•̃̾)۶
« Odgovori #4 u: Ožujak 23, 2010, 13:47:06 poslijepodne »
Imaš pri ruci neki voltmetar ili multimetar možda? Probaj izmjeriti napon kad se počnu sporo okretati
Ili ih probaj spojiti na drugi ispravljač
Give a man a gun, and he can rob a bank. Give a man a bank, and he can rob the world

Offline gmatanic

• Punopravni član
« Odgovori #5 u: Ožujak 23, 2010, 14:00:30 poslijepodne »
E još nešto. kako si ih spojio na taj ispravljač?
Serijski ili paralelno?
Ne znam sad koliko znaš o elektrotehnici, pa sry ako su skice nepotrebne
Evo na brzinu skice (u paintu lol):

Ovo bi bilo paralelno:

Ovo bi bilo serijski:

Uglavnom, treba ih spojiti paralelno
Give a man a gun, and he can rob a bank. Give a man a bank, and he can rob the world

Offline Cvele

• Trade Count: (+2)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 51
  • Vjetropirac
« Odgovori #6 u: Ožujak 23, 2010, 14:02:20 poslijepodne »
ma samo 2 žice s ventilatora spajaš.
kako ih spojiš tako se vrti, okreneš i vrti se naopako.

Offline Ultrashmele

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #7 u: Ožujak 23, 2010, 15:02:26 poslijepodne »
Mislim da sam ih linijski spojio, kad dodjem kuci probacu drugacije..

Offline zeljkoc

• Punopravni član
« Odgovori #8 u: Ožujak 23, 2010, 20:15:35 poslijepodne »
Kad na adapteru piše AC/DC znači da vrši pretvorbu iz Alternating Current u Direct Current tj. iz Izmjenične na Istosmjernu struju, i to mu je pored smanjenja napona osnovna uloga, zato ga i zovu ispravljač. Znači da to što piše, sasvim je u redu!
Dalje!
Ti mali adapteri koji se mogu kupiti obično imaju nazivnu izlaznu struju od 500mA tj. 0,5 A (nekad i 800mA, rijetko 1A). Ako si spojio 3 ventilatora, a ventilatorčić 80x80 mm ili 100x100 mm ima nazivnu struju od oko 0,3 A, desiti će se da će ti se preopteretiti adapter i nakon nekog vremena neće dati struju jer će otići u termičku blokadu, koju imaju ugrađenu u sebi.

Stoga probaj nabaviti neki kvalitetniji adapter 12V, od oko 2A izlazne struje ili oko 30W ako se gleda u snazi.

Možeš probati spojiti samo jedan ventilator na taj postojeći adapter i vidjeti ćeš da neće doći do pada brzine vrtnje jer neće doći do preopterećenja po struji!

Naravno treba pripaziti i na način spoja, što je lijepo razradio slikicama kolega Gmatanic, ali po pretpostavci da se ventilatori neko vrijeme zadovoljavajuće vrte, pretpostavio sam da je ostvareni spoj na adapter paralelni, stog i korektan!

Poz!
« Zadnja izmjena: Ožujak 23, 2010, 20:19:13 poslijepodne od zeljkoc »

Offline aquabot

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 39
  • codename franjo
« Odgovori #9 u: Ožujak 23, 2010, 20:19:25 poslijepodne »
pa nije valjda sva tri zajedno spajao na taj trafo?

Offline Ultrashmele

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #10 u: Ožujak 23, 2010, 20:21:13 poslijepodne »
Kad na adapteru piše AC/DC znači da vrši pretvorbu iz Alternating Current u Direct Current tj. iz Izmjenične na Istosmjernu struju, i to mu je pored smanjenja napona osnovna uloga, zato ga i zovu ispravljač. Znači da to što piše, sasvim je u redu!
Dalje!
Ti mali adapteri koji se mogu kupiti obično imaju nazivnu izlaznu struju od 500mA tj. 0,5 A (nekad i 800mA, rijetko 1A). Ako si spojio 3 ventilatora, a ventilatorčić 80x80 mm ili 100x100 mm ima nazivnu struju od oko 0,3 A, desiti će se da će ti se preopteretiti adapter i nakon nekog vremena neće dati struju jer će otići u termičku blokadu, koju imaju ugrađenu u sebi.

Stoga probaj nabaviti neki kvalitetniji adapter 12V, od oko 2A izlazne struje ili oko 30W ako se gleda u snazi.

Možeš probati spojiti samo jedan ventilator na taj postojeći adapter i vidjeti ćeš da neće doći do pada brzine vrtnje jer neće doći do preopterećenja po struji!

Naravno treba pripaziti i na način spoja, što je lijepo razradio slikicama kolega Gmatanic, ali po pretpostavci da se ventilatori neko vrijeme zadovoljavajuće vrte, pretpostavio sam da je ostvareni spoj na adapter paralelni, stog i korektan!

Poz!

To mi je upravo i prodavac danas rekao, posto sam morao kupiti novi ventilator jer sam gurnuo prst tamo gde ne treba :) Hvala !

Offline gmatanic

• Punopravni član
« Odgovori #11 u: Ožujak 23, 2010, 20:43:03 poslijepodne »
A ja sam isto prvo pomislio na pregrijavanje ispravljača, pa sam onda pogledao svoj ventilator i piše mu nazivna struja 0.11 Ampera, pa sam pretpostavio da adapter može vrtiti 3 kom., jer sam isto pretpostavio da mora davati bar pola ampera. Ako jedan vuče 0.3 ampera, na tri komada to je skoro amper. To je onda vjerojatno to.
A kakav ja to onda imam ventilator hehe?

Offline zeljkoc

• Punopravni član
« Odgovori #12 u: Ožujak 23, 2010, 23:59:27 poslijepodne »
A ja sam isto prvo pomislio na pregrijavanje ispravljača, pa sam onda pogledao svoj ventilator i piše mu nazivna struja 0.11 Ampera, pa sam pretpostavio da adapter može vrtiti 3 kom., jer sam isto pretpostavio da mora davati bar pola ampera. Ako jedan vuče 0.3 ampera, na tri komada to je skoro amper. To je onda vjerojatno to.
A kakav ja to onda imam ventilator hehe?

Imaš vjerojatno neki manji. Ja na morskom imam par ventilatora dimenzija 120 x 120 mm, 0,35 A potrošnje, pa sam zato pretpostavio da mu je preopterećen adapter. Inače te sam kupovao po 40kn, a rade bez gašenja već oko 1g!

Poz!

Offline pravda

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
« Odgovori #13 u: Svibanj 09, 2010, 08:45:57 prijepodne »
A da se pitanje struje riješi sa starim napajanjem od kompjutera?!?Mislim da sam već negdje na forumu pročitao da je netko tako izveo napajanje ventilatora.

Offline Bkaradza

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Split - Hrvatska
    • Moja Osobna stranica
« Odgovori #14 u: Svibanj 09, 2010, 22:28:05 poslijepodne »
A da se pitanje struje riješi sa starim napajanjem od kompjutera?!?Mislim da sam već negdje na forumu pročitao da je netko tako izveo napajanje ventilatora.

Pa  imaš transformatore kojima moš namištat na koliko vati moraju radit i to je to. Takvim načinom i usporavaš odnosno ubrzavaš ventilator:)

Offline Kizo 2

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 62
« Odgovori #15 u: Svibanj 10, 2010, 13:12:11 poslijepodne »
Na transformatorima možeš mijenjati radni napon a ne radnu snagu. A sa smanjenjem napona smanjuje se brzina ventilatora i buka koju stvara.