Dodajem vec cca mjesec dana makroelemente prema PPS-Pro metodi.
U tom periodu biljna masa je vidno nabujala, a i svaka pojedinacna biljka izgleda super....sve osim jedne.
Naime, nikako da se usrecim s Alternantherom (reineckii rosaefolia).

Prije dodavanja makroelemenata svaka Althernathera koju sam posadio je vrlo brzo propala -
melting citave biljke uslijed manjka svjetla, i kako sam pretpostavljao makroelemenata.
Pojacao sam u medjuvremenu i rasvjetu (sad imam cca 90W, na 100L aq-a) i krenuo s dodavanjem makro i mikro elemenata.
Makroelementa dodajem (svakodnevno) iz DIY-smjese prema PPS-Pro metodi, a mikroelemente iz ProFita s dodatkom zeljeza.
Isto tako dodajem i CO2, svakodnevno iz EasyCarboa, a periodicno (1-2 tjedna mjesecno) preko DIY sustava sa kvascom i secerom.
E sad - sve biljke u aqu (anubiasi, mikrosorumi, cabomba, stargrass, limun, valisnerija, mahovine, Pogostemon Stellatus, pistija......) napreduju predobro, ali recena Althernathera sada dobiva rupice po listovima i poneke stabiljke se jednostavno meltaju po sredini (ni od podloge, ni od vrha).
Prema dijagramu deficijencije makroelemenata izgleda kao da fali kalija. No, ako cega i nedostaje to, mislim, nikako nije kalija jer ga dodajem iz cak 3 spoja u smjesi (K2SO4, KNO3 i KH2PO4).
Mozda je eventualno nedostatak magnezija - ne dodajem ga jer su iskustva pokazala da je Zgb vodovodna voda bogata magnezijem. Doduse, ja vodu iz pipe mjesam sa RO-vodom u omjeru 50:50, pa bih mozda ipak trebao dodavati i Mg?
Osim toga, bavim se mislju da bih mozda pistiju trebao maknuti van. Naime, cuo sam da ona voli posisati sve nutrijente iz aqa. Moja napreduje super i gotovo svakodnevno bacam (ili podijelim friendovima) kako mi nebi prekrila cijelu povrsinu vode (drzim je na cca 1/3 - 1/2 povrsine).
Akvarij je star 8 mjeseci i ima jako bogatu hranjivu podlogu ispod pjeska/sljunka)
Molio bih da ako netko ima kakav savjet, misljenje ili iskustvo da ga podjeli sa mnom, a i ostalim forumasima.
Hvala, unaprijed