Kolovoz 07, 2025, 12:01:40 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Makroelementi pitanje  (Posjeta: 880 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline nenchiTIS

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 51
Makroelementi pitanje
« u: Svibanj 10, 2010, 11:57:08 prijepodne »
Dodajem vec cca mjesec dana makroelemente prema PPS-Pro metodi.
U tom periodu biljna masa je vidno nabujala, a i svaka pojedinacna biljka izgleda super....sve osim jedne.
Naime, nikako da se usrecim s Alternantherom (reineckii rosaefolia).  :(
Prije dodavanja makroelemenata svaka Althernathera koju sam posadio je vrlo brzo propala - melting citave biljke uslijed manjka svjetla, i kako sam pretpostavljao makroelemenata.
Pojacao sam u medjuvremenu i rasvjetu (sad imam cca 90W, na 100L aq-a) i krenuo s dodavanjem makro i mikro elemenata.
Makroelementa dodajem (svakodnevno) iz DIY-smjese prema PPS-Pro metodi, a mikroelemente iz ProFita s dodatkom zeljeza.
Isto tako dodajem i CO2, svakodnevno iz EasyCarboa, a periodicno (1-2 tjedna mjesecno) preko DIY sustava sa kvascom i secerom.

E sad - sve biljke u aqu (anubiasi, mikrosorumi, cabomba, stargrass, limun, valisnerija, mahovine, Pogostemon Stellatus, pistija......) napreduju predobro, ali recena Althernathera sada dobiva rupice po listovima i poneke stabiljke se jednostavno meltaju po sredini (ni od podloge, ni od vrha).
Prema dijagramu deficijencije makroelemenata izgleda kao da fali kalija. No, ako cega i nedostaje to, mislim, nikako nije kalija jer ga dodajem iz cak 3 spoja u smjesi (K2SO4, KNO3 i KH2PO4).
Mozda je eventualno nedostatak magnezija - ne dodajem ga jer su iskustva pokazala da je Zgb vodovodna voda bogata magnezijem. Doduse, ja vodu iz pipe mjesam sa RO-vodom u omjeru 50:50, pa bih mozda ipak trebao dodavati i Mg?
Osim toga, bavim se mislju da bih mozda pistiju trebao maknuti van. Naime, cuo sam da ona voli posisati sve nutrijente iz aqa. Moja napreduje super i gotovo svakodnevno  bacam (ili podijelim friendovima) kako mi nebi prekrila cijelu povrsinu vode (drzim je na cca 1/3 - 1/2 povrsine).

Akvarij je star 8 mjeseci i ima jako bogatu hranjivu podlogu ispod pjeska/sljunka)

Molio bih da ako netko ima kakav savjet, misljenje ili iskustvo da ga podjeli sa mnom, a i ostalim forumasima.

Hvala, unaprijed

Offline ibanezfrelon

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
    • ART IMAGE
Odg: Makroelementi pitanje
« Odgovori #1 u: Svibanj 10, 2010, 12:03:43 poslijepodne »
Mislim da alternantheri više treba puno co2 nego jako svijetlo.
citat Tom Barr : It's picky about CO2, not light demanding etc.

It's easy ti kill it if you drop the CO2, and it will get BBA, holes, lose leaves and look like crap, with good CO2, it turns lush and pretty.

Offline nenchiTIS

• Punopravni član
« Odgovori #2 u: Svibanj 10, 2010, 13:30:01 poslijepodne »
Hmmmmm, dakle moguce da fali CO2.
Ocito samo redovito doziranje EasyCarbo-a nije dovoljno.
Probat cu sa DIY CO2 sustavom konstantno.
Cekam da mi stigne CO2 cheker, pa da vidim na cemu sam uopce sa koncentracijom CO2 u aqu.

Dal da kemijam onda jos oko makroelemenata ili da se i dalje drzim uhodane PPS-Pro metode?

Offline nenchiTIS

• Punopravni član
« Odgovori #3 u: Svibanj 10, 2010, 23:10:14 poslijepodne »
Zar nema nitko vise sa bilo kakvim drugim misljenjem?
Mislim, pocet cu konstantnije dodavati CO2 (hvala na hintu), ali mislim da ipak imam manjak nekog od makroelemenata.
Da pojasnim, prije pojacavanja rasvjete i doziranja makroelemenata niti jedna althernathera mi nije dugo zazivjela.
Od kad sam pojacal svjetlo i poceo dodavati makrolemente, a bez da sam bitno mjenjal rezim dodavanja CO2 (EC svakodnevno, a DIY povremeno), althernathera (novi pokusaj) se primila i zazivjela, ali joj sad propadaju stari listovi i stabiljke se tope na polovini.
Ne znam, ali ja ipak sumnjam u nedostatak nekog makroelementa, ili vise njih.
Dodajem svakodnevno 1ppm nitrata, 0.1ppm fosfata i 1.4ppm kalija; a jednom tjedno (nedjeljom) promjenim cca 25% vode.

Da li da nesto mijenjam u rezimu dodavanja makroelemenata ili da jednostavno odustanem od althernathere, buduci mi sve drugo bilje izvrsno uspijeva???

THX

Offline Dodode

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 52
  • Mikraš!
« Odgovori #4 u: Svibanj 10, 2010, 23:43:30 poslijepodne »
Moja se "rosa" kad sam je posadio (velike stabljike iz dućana) topila, napale je alge po listovima, trunula je stabljika koju sam zapiknuo do supstrana... uglavnom već sam se pozdravio s althernatherom, ali za svaki slučaj sam odrezao vrhove koji su još imali po par listova i piknuo ih. I dva-tri mjeseca ništa, niti je propadala niti je rasla. U to vrijeme imao sam diy co2 i 36W t8 na 120l. Posadio sam i visoke biljke oko nje tak da je bila u potpunom hladu i nadao se da će propasti, ali vraga... Počela je rasti i to poprilično brzo, probijala se kroz aromaticu i na kraju je prerasla, sa velikim zdravim listovima. E sad, prešao sam u tom razdoblju sa diy co2 na elektro, no ipak ne mislim da je to bilo presudno. Čini mi se da je u mom slučaju bilo bitno da pusti korjenje u supstrat i da od tuda crpi hranjive tvari, jer kad je dovoljno razvila korjenje počela je rasti. Gnojenje samo profito i nitro.
live long and prosper