Kolovoz 12, 2025, 13:05:21 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: dubina i rasvjeta  (Posjeta: 886 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline ribafish

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 45
dubina i rasvjeta
« u: Travanj 30, 2010, 08:46:06 prijepodne »
Pozdrav, narode!

Evo mene opet. Ipak odustala od kineza, bilo me strah da ću svake noći sanjati kako puca onaj akril...
Naručila kod Ondreja 60x30x60 od 8 mm stakla, da mogu mirno spavati :)
Kanim ga puniti do nekih 90 L, dakle 50, možda 55 cm, ne više.

Ali sad me muči drugo pitanje - imam dvije Cosmos Waveove lampe od po 20 watta. S obzirom na dubinu akvarija, bojim se da će to biti odveć malo. Znam za pravilo 0,5 watta po litri (ja ovako uz dubinu od 50 cm imam jedva 0,45), ali ne znam kako to sve skupa funkcionira kada je akvarij dublji, i kada se koriste ove štedne žarulje. Svaka žarulja ima 2 cijevi, jedna za koju piše da je bijela, ali na 8500 K (nije li to plavkasto?), a druga ružičasta. Ispada da je ova ružičasta fitostimulator (?), ali stvarno nemam pojma je li to tako ili nije.

No, da skratim prije no što odustanete od čitanja,  :-[ što predlažete kao dodatni izvor svjetla? Da li da nabavim još jednu ili dvije Cosmos, ili nešto drugo?
Voljela bih jednog dana ondje uzgojiti one sitne travkaste biljke, a znam da one trebaju puno svjetla i co2. Sad, co2 mi se čini rješivim. Ali svjetlo me muči.

Offline nautilu007

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 42
Odg: dubina i rasvjeta
« Odgovori #1 u: Travanj 30, 2010, 09:49:16 prijepodne »
60 cm - bi bila nekako granica prelaska sa Fluo cijevi na halogenu rasvjetu. Mozes sa fluo cijevima na ovoj dubini napraviti lijep akvarij i svijetlost ce prodirati ali moras staviti jacu rasvjetu (vise lampi)..
Recimo - ti bi si mogla staviti 3 ili 4x 24W T5 rasvjete i to bi ti bilo super jer bi ti pokrivalo cijelu duzinu akvarija
Jedna lampa je dugačka  563 mm + grla (sa svake strane po 5-8mm) i to ti je taman..

Offline lp

• Punopravni član
    • HAS - HrAquascape.org
« Odgovori #2 u: Travanj 30, 2010, 10:32:04 prijepodne »
Da li da nabavim još jednu ili dvije Cosmos, ili nešto drugo?
Voljela bih jednog dana ondje uzgojiti one sitne travkaste biljke, a znam da one trebaju puno svjetla i co2. Sad, co2 mi se čini rješivim. Ali svjetlo me muči.

Ne treba ti jaka svjetlost i puno co2 za travnate biljke...baš suprotno više ćeš problema imat ako staviš hrpu rasvjete iznad, pa moraš to ispratitit sa puno co2. Tada travnate biljke kao glossostigma krenu rast u vis.

Treba ti ravnomjerno raspoređene svjetlosti, tj. da svaka biljka ima svjetla. Ako nema, trebaš dodat još jednu lampu ili dvije kakve imaš i to je to. 50 ili 55 cm visina nije problem uopće, i sa manje svjetla se može držat bilo šta. Pogledaj recimo samo Rentin legendarni akvarij, 55cm visine i 4 T8 lampe iznad.  ;)    

Offline ribafish

• Punopravni član
« Odgovori #3 u: Svibanj 02, 2010, 21:42:50 poslijepodne »
ajme, pogledala sam Rentin akvarij... stvarno je vrhunski!

ok, dakle, pokušat ću za početak s ovom rasvjetom koju imam na ovu dubinu koju imam. ma bitno mi je zapravo to da dubina neće biti prevelika - toga me samo bilo strah. ovako, ako sve to i dalje prolazi sa cijevima, bit će ok. :)

kanim prvo pokušati s javanskom mahovinom i anubiasima raznim. jedino me zanima, lp, spominješ glossostigmu - ako sam dobro shvatila to je ovo što raste u Rentinom avariju. imal toga po pet šopovima? silno želim zasaditi nešto takvo; ako ne bude išlo s ovim svjetlom pokušat ću dodati još koju cosmosicu, ili slijediti nautilu007ov prijedlog i kupiti nekoliko cijevi.

u svakom slučaju, hvala vam na pomoći!

Offline lp

• Punopravni član
    • HAS - HrAquascape.org
« Odgovori #4 u: Svibanj 03, 2010, 10:04:29 prijepodne »
Ima, dosta je česta u Viliju...nazoveš i pitaš kad stiže bilje i taj dan se pojaviš i kupiš šta trebaš.

Možeš i Hemianthus Callitrichoides ''Cuba'' probat. Meni je draža od glossostigme, jer sporije raste mada u manjem akvariju, uz dobre uvjete, svaka ta tepih biljka za čas zauzme cijeli akvarij. Onda je moraš ponovo posadit jer će počet propadat. Zato kod mene samo mahovina na kamenju naprijed i miran sam. 

Nije loša za mali akvarij ni Staurgyne sp jer sporo raste, al to ipak nije tipična tepih biljka.  ;)

Offline ribafish

• Punopravni član
« Odgovori #5 u: Svibanj 05, 2010, 09:07:09 prijepodne »
Ima, dosta je česta u Viliju...nazoveš i pitaš kad stiže bilje i taj dan se pojaviš i kupiš šta trebaš.

Možeš i Hemianthus Callitrichoides ''Cuba'' probat. Meni je draža od glossostigme, jer sporije raste mada u manjem akvariju, uz dobre uvjete, svaka ta tepih biljka za čas zauzme cijeli akvarij. Onda je moraš ponovo posadit jer će počet propadat. Zato kod mene samo mahovina na kamenju naprijed i miran sam. 

Nije loša za mali akvarij ni Staurgyne sp jer sporo raste, al to ipak nije tipična tepih biljka.  ;)

nisam znala da počnu propadati :( ali pokušat ću i s glossostigmom i s cubom. a mahovine će biti sigurno, to je sjajna biljka  :up:
hvala! :)