Kolovoz 07, 2025, 11:59:22 prijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: samo za veeeeeeliki tank  (Posjeta: 2442 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Jasmina

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
samo za veeeeeeliki tank
« u: Travanj 15, 2005, 22:44:00 poslijepodne »

Imam nazoviakvarij/nazovibazen od cca 2000 l (porijeklo: ribarnica) i voljela bih tamo izmrijestiti neke ribe koje se mrijeste samo u takvim velikim tankovima, tj. one koje se ne žele u "običnom" akvariju. Molim prijedloge. Bit će malaca na poklon...
Okomito plivanje je pola puta do plivanja naopako
Moto

Offline Vedran

• Forum Administrator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
  • The Deda
    • http://www.akvarij.net
samo za veeeeeeliki tank
« Odgovori #1 u: Travanj 15, 2005, 22:48:00 poslijepodne »
veći ciklidi...tipa cyrtocara moori

2 000 litara..2 kubika...eeeee, svašta se tu da mrijestit ...hmm...(sad
zamislite Homera Simpsona sa pivom u oblačiću iznad glave )

ne znam...baci unutra matične zlatne, pa ćeš imat za prodavat shopovima
da si pokriješ izdatke za hobi..eto, ovo je najozbiljnije

Offline chubby

• Punopravni član
samo za veeeeeeliki tank
« Odgovori #2 u: Travanj 16, 2005, 12:29:00 poslijepodne »
mozda neke ribe koje brze rastu, recimo kardinale, ubacis 10ak parova, nesto bilja i pustis ih, ne jedu svoje mlade tako da stalno imas ribe za izlov i amortizaciju troskova,btw. ne treba imniti grijanje ... ne znam, ja bi posto se palim na zivorotke nabavio par odraslih guramija (osphronemus gourami) i udri u mrijest .... to bi ja, a ti jos razmisli, mozda padne i koji pametan savjet

Offline Nigros

• Punopravni član
    • http://serbiangodlikes.netfirms.com
samo za veeeeeeliki tank
« Odgovori #3 u: Travanj 16, 2005, 13:26:00 poslijepodne »
Mozda pirane?Ili plecoe?Mogu li se oni mrestiti u akvarijumima?Kaze mi prijatelj da je citao u nekoj knjizi:"Plecostomusi su laki za mrest,treba vam samo aq od 1000l"
Ruma/Srbija

Offline Antimon

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 52
    • www.minigo.info
samo za veeeeeeliki tank
« Odgovori #4 u: Travanj 16, 2005, 14:22:00 poslijepodne »

Vedran ti je najiskrenije i najbolje odgovorio, ako već misliš tu samo mrijestit ribe (a ne držat za svoj gušt) uzmi zlatne. One se bar mogu prodat,..

Offline Jasmina

• Punopravni član
samo za veeeeeeliki tank
« Odgovori #5 u: Travanj 16, 2005, 15:17:00 poslijepodne »

Možda pobjedi Vedranov savjet, jer na 2000 l treba 20 grijača po 100W (možda ih ima i jačih, ali sumnjam da postoji onaj od 2000 W); dakle, ogroman dodatni trošak... bolje hladnovodne.

Sada, pošto dume nemam o njima, gdje kupiti mrijesnu veličinu i koju vrstu je najbolje, a onda ću valjda negdje po netu naći kako ih izmrjestiti i koliko čekati da malci odrastu.

No ljudi, lako pripremim 1. vodu dok još nema riba, ali kako pripremati vodu prilikom izmjene. Kako često im treba mijenjati vodu, koje količine i, hoće li im smetati količina friške vodovodne...

Da čujem.
Moto

Offline Max....sz

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb
  • Ex. Roštiljator
    • Max Juhasz - Photography
samo za veeeeeeliki tank
« Odgovori #6 u: Travanj 16, 2005, 15:32:00 poslijepodne »
Citat: Nigros
Mozda pirane?Ili plecoe?Mogu li se oni mrestiti u akvarijumima?Kaze mi prijatelj da je citao u nekoj knjizi:"Plecostomusi su laki za mrest,treba vam samo aq od 1000l"

... zato čmrlje u radnjama po par mjeseci dok se ne prodaju ... zlatne su zakon za mrijest u takvim tankovima
Ženski pokret je prava stvar, naročito ako je ritmičan.

Offline Antimon

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 52
    • www.minigo.info
samo za veeeeeeliki tank
« Odgovori #7 u: Travanj 16, 2005, 15:46:00 poslijepodne »
Citat: Jasmina
No ljudi, lako pripremim 1. vodu dok još nema riba, ali kako pripremati vodu prilikom izmjene. Kako često im treba mijenjati vodu, koje količine i, hoće li im smetati količina friške vodovodne...

Da čujem.

Imaš li prijatelja u vatrogascima, cisterna bi bila taman,.... S obzirom da opstaju (a i mrijeste se) u kuglama i drugim nazovi akvarijima, kod tebe im neće biti loše. Bitne su pumpe koje će mreškati površinu tako da ima dovoljno kisika, a šta se zamjene vode tiče,.. kakva priprema, krkajdirekt iz vodovoda,...

Offline Daddy G

• Punopravni član
samo za veeeeeeliki tank
« Odgovori #8 u: Travanj 17, 2005, 12:35:00 poslijepodne »

U takvom akvariju ne trebaš mjenjat vodu toliko često, recimo 20% svakih 3-6 mjeseci. Ovisno o filterima i ribicama koje namjeravaš držati.Ne bi trebala imati problema s vodom iz vodovoda+aquasafe. Povežeš crijevom akvarij i pipu.

Meni je interesantno kako ljudi brinu da im trebaju grijači. Ja uvijek imam problema samo kako da smanjim temperaturu vode. Pogotovo u ljetnim mjesecima. Po meni je teže držat hladnovodne.

Moj prijedlog bi bio da uzgajaš tropheuse, 3-4 vrste. Stalno su u fazi parenja.Skupe su(od 75-200kn,neke rtijetke i više)tako da ih se isplati prodavat, a s obzirom na interes koji je u nas forumaša trenutno velik nebi trebala imat problema s prodajom. Ja bi se odmah pribilježio za 20-30 kom.
Jarun/Zagreb/Hrvatska
I was looking back to see if you were looking back at me to see me looking back at you

Offline Vedran

• Forum Administrator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
  • The Deda
    • http://www.akvarij.net
samo za veeeeeeliki tank
« Odgovori #9 u: Travanj 17, 2005, 12:40:00 poslijepodne »
a ni s grijačima nema toliko problema kao što misliš- Jager grijač od
300 W je za akvarije od 600-1000 litara pa bi ti tri takva bila sasvim
dovoljna ako je akv. u nekom hladnijem prostoru , a dva ako je na
sobnoj temp

Offline Jasmina

• Punopravni član
samo za veeeeeeliki tank
« Odgovori #10 u: Travanj 17, 2005, 16:19:00 poslijepodne »

Pomislila sam i ja na problem vrućine, ali mislim da je tu litražu teško zagrijati. Ako se varam, otrčat ću po klimu; s obzirom na mogući profit, mislim da će se isplatiti. Bolje tako nego da sve crkna. A cijena klime nije veća od cijene 3 divovska grijača.

A sad prijedlog 2 (tropheusi):
koliko sam pročitala, teški su za održavanje pa se ne bih usudila s njima za početak, a i potrebna im je što češća izmjena vode radi parenja.

No nigdje po netu ne mogu naći ništa o zlatnim, a kamoli o njihovom mrijestu i sl. pa molim da mi netko da link ili natuknice.

Ima li još kakva ideja? Neka "obična" tropska kojoj nije dovoljan prosječan akvarij. Npr. ja bih najradije nešto poput kulija ili botije, no još se ne zna što je njima potrebno. Ili se zna?
Moto

Offline chubby

• Punopravni član
samo za veeeeeeliki tank
« Odgovori #11 u: Travanj 17, 2005, 16:53:00 poslijepodne »

niska voda, plutajuce bilje i dobra volja... mrijest kulija je uglavnom slucajan i nema nekih pravila ... ma zapravo ima

mozda se ne bi htjeli mrijestiti u tom bazenu zbog visine vodenog stupca, a opet mrijili su se u prodajnim akvarijima u pet centru ... tak da se sve i zna i ne zna

....ovo je bila moja preporuka ...

Offline Fauna

• Punopravni član
    • http://www.beke.co.nz/index.php
samo za veeeeeeliki tank
« Odgovori #12 u: Travanj 17, 2005, 18:00:00 poslijepodne »
Chubby, tvoja preporuka je da se za mrest kulijapitaHomer Simpson

Offline Nigros

• Punopravni član
    • http://serbiangodlikes.netfirms.com
samo za veeeeeeliki tank
« Odgovori #13 u: Travanj 17, 2005, 19:04:00 poslijepodne »

Informisao sam se u literaturi o mrestu kulija i kazu da se najveci uspeh postize upotrebom hormona.Uglavnom za mrest se trebaju dobro uhraniti,najbolje zivom hranom kao grindal crvima i enhitrejama,a muzijak i zenka se razlikuju po tome sto su kod muzijaka zadebljala trbusna i druga zraka grudnog peraja,a zenka je veca i deblja od muzijaka i pred mrest dobija na stomaku blago zelenkast ton zato sto je kod ove ribe ikra zelena.Mreste se tako sto grupica riba oba pola obrazuje klupko,tik iznad povrsine vode,blizu plivajucih biljaka,i zenke ispustaju ikru,a muzijaci oplodjuju.Preporucuje se da bude duplo vise muzijaka od zenki.Period inkubacije traje oko 1 dan(24-26h) a mladj proplivava za oko 6 dana.
Ruma/Srbija

Offline Daddy G

• Punopravni član
samo za veeeeeeliki tank
« Odgovori #14 u: Travanj 18, 2005, 10:03:00 prijepodne »
Jedan kuli u pet shopu košta 10-12 kn. S obzirom na potražnju, uzgajanje ti se baš i nebi isplatilo. Kad se već ne želiš upustit u pustolovinu s tropheusima, iako promjena vode nemora bit tako česta u toliko velikom akvariju,preporučio bih ti neonke. S njima nemožeš pogriješiti. Svako malo netko treba oko 50-100 kom.
Jarun/Zagreb/Hrvatska
I was looking back to see if you were looking back at me to see me looking back at you

Offline Daddy G

• Punopravni član
samo za veeeeeeliki tank
« Odgovori #15 u: Travanj 18, 2005, 10:05:00 prijepodne »
E da, skoro zaboravih, ugradnja klime ti je pun pogodak.
Jarun/Zagreb/Hrvatska

Offline Jasmina

• Punopravni član
samo za veeeeeeliki tank
« Odgovori #16 u: Travanj 18, 2005, 10:29:00 prijepodne »

Neonke sam pokušala par puta mrijestiti i to je sve, samo ne lako. Na stranu sve ostale nedaće, otkuda mi toliko meke vode? Imam RO sa spremnikom od 10 l, pa godinu dana bih punila onu grdosiju od 2000 l. No pucaj slobodno dalje, svaka ideja dobro dođe. A ti si dao par pametnih.

Bolje bi bilo zebrice bućnuti unutra.

Ali opet, sve se to da mrijestiti i u 10l. Pa zar nitko ne zna ni jednu ribu kojoj treba PROSTOR?

Ne derem se, samo naglašavam.
Moto

Offline chubby

• Punopravni član
samo za veeeeeeliki tank
« Odgovori #17 u: Travanj 18, 2005, 10:33:00 prijepodne »

Citat: Fauna
Chubby, tvoja preporuka je da se za mrest kulijapitaHomer Simpson

ma pusti me, viš da sam lud ko šiba, u prvoj sam pisao o kardinalima a u drugoj dao slike, a budala jos gore napisao "okidam na zivorotke" pa onda "ja bi guramije" ... cudim se sam sebi ... DOUGH!!! Margeeeeee ...

a jel ne bi bilo fora nagurat hrpu kardinala u taj bazencic?

Offline SandmanRI

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
samo za veeeeeeliki tank
« Odgovori #18 u: Travanj 18, 2005, 10:35:00 prijepodne »

Kad je već tako veliki, možda da ga malo ispregrađuješ pa možeš šibati par vrsta odjednom... podijeli ga na recimo 4 dijela i imaščetiri 500 litraša... opet više nego dovoljno za uzgoj jata riba.... a sve pod cijenu jednog sustava grijanja, filtracije i osvjetljenja...

Možda da ti za početak neko iskusniji izmrijesti ribu a ti je samo odhraniš i prodaš? Puno ljudi dobija mrijestove s kojima ne zna kud bi - pa spojite onda interese!
Rijeka / Hrvatska
><((((º> - previše ljudi premalo misli - <º))))><

Offline Fauna

• Punopravni član
    • http://www.beke.co.nz/index.php
samo za veeeeeeliki tank
« Odgovori #19 u: Travanj 18, 2005, 12:12:00 poslijepodne »

Citat: CHUBBY
..a jel ne bi bilo fora nagurat hrpu kardinala u taj bazencic?

Kako da ne bi bila fora... Pretpostavljam i sta si hteo da pokazes sa timslikama H.Simpsona,zato cu ja dati link gde se sve to vidi zajedno sa objasnjenjem

MrestTanichthys albonubes u bazenima.

Offline chubby

• Punopravni član
samo za veeeeeeliki tank
« Odgovori #20 u: Travanj 18, 2005, 13:13:00 poslijepodne »

pardon ... kakav homer simson,mislim svaka njemu cast al ja sam stavio slike bazena s kardinalima, bar ih ja tako vidim...

HVALA FAUNA ... pored svih on je jedini točno shvatio na sta ja mislio ... jeste bobanova farma ... fala jos jednom ... MAJSTOREEEEE!!!

sori svima za homera ... nije bila zajebancija nego nekakva greska

Offline Max....sz

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb
  • Ex. Roštiljator
    • Max Juhasz - Photography
samo za veeeeeeliki tank
« Odgovori #21 u: Travanj 18, 2005, 14:41:00 poslijepodne »
Greška jemožda u tome što su nazivislika bazena vjerojatnoisti kao i slike Homera .
Ženski pokret je prava stvar, naročito ako je ritmičan.

Offline BOORNA

• Punopravni član
samo za veeeeeeliki tank
« Odgovori #22 u: Travanj 18, 2005, 15:41:00 poslijepodne »
Kad smo vec kod zlatnih i uzgoja u 2000 litara, mislite
li da bi se mogle izmrijestiti i u plasticnoj bacvi od 2
ili 3 tisuce litara???

Hehe, imam dve i pored njih pipu  

Offline Jasmina

• Punopravni član
samo za veeeeeeliki tank
« Odgovori #23 u: Travanj 18, 2005, 18:28:00 poslijepodne »

Ova mi ideja kardinalki superiška! Zapalih se. Bilo bi super imati jenu bazenčitu natrpanu njima. No, ima li mi tko za prodati početno jato?

Isto tako, stavila bih njima nekolimo ancistrusa sa ženkama i pećinama, no ne znam bi li somići jeli njihove (jedu li oni tuđu ikru i mališane?), odnosno, bi li kardinalke jele somiće?

Pa onda mislim pomiješati Vedranov i SandmanRIjev i u drugi odjeljak bućnuti zlatne... Ha? Što mislite?

Dajte da skupa smilimo nešto konkretno!

I usput napišite koja je max temp. koju zlatne podnose
Moto