Studeni 03, 2025, 22:49:22 poslijepodneNajnoviji Član: AquascapeJony

Autor Tema: cikliranje i staro more  (Posjeta: 2002 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline pepi23

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
cikliranje i staro more
« u: Veljača 28, 2010, 23:27:41 poslijepodne »
imam aq od 140litara.hocu taj aq da ugasim i da se prebacim na 90litara.zalepio sam aq e sada muci me cikliranje?.Zelim ubaciti pola novo more(umjetno) a pola iz starog aq.Dali je to u redu? I dali da ubacim zivo kamenje iz starog aq?Negde sam cuo(blue) da nije u redu ubacivati staro zivi kamenje jer ono sadrzi razne fosfate i nitrate iz starog aq

Offline vauvaufish

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 52
Odg: cikliranje i staro more
« Odgovori #1 u: Ožujak 01, 2010, 00:00:15 prijepodne »
Totalni sam početnik što se tiče morske akvaristike,međutim u zadnje vrijeme sam puno pročitao o cikliranju.
I ja ću raditi ovim postupkom:1.napuni novo (umjetno more) ja osbno ću koristiti pravo Jadransko more.
                                              2.uključi sve tehnikalije vezane za aqua i tako pusti nekoliko dana
                                              3.stalno provjeravaj salinitet(voda hlapi dodavaj destiliranu)
                                              4.kada postigneš salinitet i temperaturu mora pusti tako još nekoliko dana
                                              5.dodavanje live rock-a
E sada što se tiče live rocka po forumu odnosno na podforumu oglasi ima za kupiti live rocka iz pstojeći akvarija te je moje mišljenje da možeš staviti kamen iz starog u novi,ali neka prođe u novome fazu cikliranja prije nego počneš ubacivati koralje i ostalo.
Eto nadam se da sam malo pripomogao,a za ostala bolja  objašnjenja će se potruditi iskusniji reeferi,te se nadam da će me ispraviti u onome u čemu sam pogriješio.

Draco dormiens nunquam titillandus.
Ne škakljaj zmaja dok spava.

Offline bolek

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 37
« Odgovori #2 u: Ožujak 01, 2010, 01:54:42 prijepodne »
Slobodno ubaci pola pola mora, sto se tice starog kamenja preporucio bih ga samo dobro ocistit od detritusa u morskaoj vodi.
I'm Normally Not a Praying Man, but If You're up There, Please save Me Superman

Offline Kizo 2

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 62
« Odgovori #3 u: Ožujak 04, 2010, 19:32:33 poslijepodne »
Sa starim live rockom brže će ti proći faza cikliranja ali ga obavezno stavi pod streem pumpu da ga očisti od detritusa.

Offline Ultrashmele

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #4 u: Ožujak 16, 2010, 00:13:23 prijepodne »
Sa starim live rockom brže će ti proći faza cikliranja ali ga obavezno stavi pod streem pumpu da ga očisti od detritusa.
Ako se u nov akvarijum ubaci zivi kamen i pola vode iz starog akvarijuma, koji je vec formiran, da li je potreban da prodje ceo ciklus cikliranja ili ne? Da li se u tom slucaju moze izbeci pojavljivanje amonijaka? Hvala unapred na odgovoru!
« Zadnja izmjena: Ožujak 16, 2010, 00:16:24 prijepodne od Ultrashmele »

Offline Black Tiger

• Punopravni član
« Odgovori #5 u: Ožujak 16, 2010, 13:04:12 poslijepodne »
Što se tiče starog i novog mora, ako u tank staviš 50% nove vode logično je da ćeš napraviti brzu promjenu koncentracija raznih spojeva, što i nije najbolje riješenje, bolja opcija je stavi staro more ali onda pojačaj tjednu izmjenu te ćeš kroz nekoliko tjedana doći na isto bez dramatičnih promjena u svom mini ekosustavu. ;)
Novi Zagreb/Siget
West African Biotope

Offline dare

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
  • 091/5892288
« Odgovori #6 u: Ožujak 16, 2010, 18:24:17 poslijepodne »
Ispravite me ako sam krivo pročitao ali čovjek iz velikog morskog prelazi na mali.
Prebaciš vodu do pola u novi a kamenje u u kantu s morem, pokupiš podlogu,isprerš u starom moru  kao i kamen. Sve poslažeš u novi i vozi. Ako ti fali šta mora nadopuni ga novim predhodno napravljenim. Pališ skimer ako ga imaš i sve je isto kao prije samo malo pročiščeno i u manjoj varijanti.

Offline Bkaradza

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Split - Hrvatska
    • Moja Osobna stranica
« Odgovori #7 u: Ožujak 17, 2010, 10:08:36 prijepodne »
Ispravite me ako sam krivo pročitao ali čovjek iz velikog morskog prelazi na mali.
Prebaciš vodu do pola u novi a kamenje u u kantu s morem, pokupiš podlogu,isprerš u starom moru  kao i kamen. Sve poslažeš u novi i vozi. Ako ti fali šta mora nadopuni ga novim predhodno napravljenim. Pališ skimer ako ga imaš i sve je isto kao prije samo malo pročiščeno i u manjoj varijanti.

To i ja mislim dare. Ako je sve već zaciklirano u starom akvariju nema potrebe ponovno ciklirati...

Offline riki_lh

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 54
« Odgovori #8 u: Ožujak 17, 2010, 11:41:34 prijepodne »
 :up:naravno da je takav akvarij cikliran, ali ja bi pratio nitrate zbog ukupnog bućkanja kamenja i pijeska... U pijesku ce krepati brdo anaerobnih bakterija... Drukcije valjda i ne ide.     :up:
><((((º>

Offline dare

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
  • 091/5892288
« Odgovori #9 u: Ožujak 17, 2010, 17:25:47 poslijepodne »
:up:naravno da je takav akvarij cikliran, ali ja bi pratio nitrate zbog ukupnog bućkanja kamenja i pijeska... U pijesku ce krepati brdo anaerobnih bakterija... Drukcije valjda i ne ide.     :up:

Pijesak ispod 5 cm debljine i nema neke anaerobne zone, jedino če se osloboditi detritusa (ispiranjem)

Naravno može se paziti na nitrate i tome slično, Skimer če povuči večinu blata u prvih sat dva a kasnije bi trebalo biti u redu.
Javi kako je prošlo tako da barem imamo potvrdu odnosno reference iz tvoje ruke :up:

Offline Ultrashmele

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #10 u: Ožujak 22, 2010, 13:22:16 poslijepodne »

Pijesak ispod 5 cm debljine i nema neke anaerobne zone, jedino če se osloboditi detritusa (ispiranjem)

Naravno može se paziti na nitrate i tome slično, Skimer če povuči večinu blata u prvih sat dva a kasnije bi trebalo biti u redu.
Javi kako je prošlo tako da barem imamo potvrdu odnosno reference iz tvoje ruke :up:

Akvarijum ima 130 litara-spoljne dimenzije. Sipao sam nesto oko 55 litara "novog mora" i 50 litara "starog" mora iz akvarijuma mog drugara. Stavio sam 10 kg zivog tropskog kamena, koji je prethodno "radio" u drugom akvarijumu vise od godinu dana. Posle 4 dana merio sam parametre, amonijaka i nitrita nema, nitrati su izmedju 5 i 10. Ostalo cu meriti kad mi stignu testovi. Uskoro postavljam slike kako izgleda ceo akvarijum...